Košarka

Vukovi razbuđeni u gradskom derbiju, Zadrani mirniji uoči dalmatinskog

Piše:Ivor Krapac • utorak, 11.12.2012.
Vukovi razbuđeni u gradskom derbiju, Zadrani mirniji uoči dalmatinskog
Foto: FaH

Prvi od dva uzastopna vikenda sa susretima klubova iz Hrvatske u ABA ligi donio nam je zagrebački derbi u Domu Dražena Petrovića, a shvaćajući da je vrag odnio šalu, košarkaši Cibone riješili su ga u svoju korist. Poslije devet poraza zaredom, Vukovi su u nedjelju bili gladni pobjede, iskoristivši tu glad već u ranoj fazi susreta s Cedevitom. Zadar je dobio utakmicu koju je morao dobiti, dok se Split dobro držao u Kragujevcu, bez obzira na izostanak Nikole Vujčića...

Prepuštajući gradskim rivalima ulogu favorita u najavi utakmice, u Ciboni su u nedjelju napravili najviše što su mogli da Cedevita takvu ulogu ne opravda na parketu. Ojačani za Darija Šarića, koji je u prvom nastupu u novom dresu pomogao svojom energijom i kreacijom, Vukovi su pokazali previše za momčad Ace Petrovića, gurajući u drugi plan negativnu seriju dugu više od mjesec dana.

Jedna pobjeda neće prebrisati sve lošije što je Cibona odigrala u posljednje vrijeme, ali ono što su u nedjelju prikazali probudilo je nadu da će prije Božića biti još dobrih vijesti s parketa, bez obzira na težak raspored, s gostovanjima kod Igokeje i MZT-a u naredna dva kola. U nedjelju nisu dobili samo Šarića, koji je svojim asistencijama ponajprije pomogao Andriji Žižiću, s kojim se najbrže "našao" na parketu. Dobili su i probuđenog Marina Rozića, koji je i obrambeno i na drugom kraju parketa obavio sve što se tražilo, pružajući svoju najbolju predstavu u sezoni, a stiglo je i rješenje trenerske nepoznanice.

Poslije Rozićeve podrške na susretu s novinarima nakon utakmice, iz vodstva kluba došla je potvrda da Danijel Lutz više neće biti privremeni glavni trener, već onaj pravi glavni trener, bez potrebe da danas, sutra ili u narednim tjednima razmišlja o tome koliko dugo će biti "v.d."

Lutz će moći nastaviti sa započetim poslom, a dosta posla će pred sobom imati i Aco Petrović, koji je poslije euroligaškog poraza od Olympiakosa najavio nastavak čišćenja u Cedevitinoj momčadi, koje je već započelo nedavnom odlukom da Marko Car više nije s prvotimcima. Petrović je otkrio da nije sretan s Marquesom Greenom, ne sviđa mu se ni što nema na raspolaganju previše pravih "četvorki", a poslije poraza od Cibone, poslao je javnu poruku i Miri Bilanu, pitajući se gdje je startni centar njegove momčadi bio u nedjelju poslijepodne.

Da ne bi bilo zabune, nema naznaka da bi i Bilana moglo "zakačiti" Petrovićevo čišćenje momčadi, 23-godišnji Šibenčanin je unatrag dvije sezone u Cedeviti zaslužio dovoljan kredit, a problema za zagrebačke Crvene je u nedjelju ionako bilo i drugdje. U gradskom ogledu nitko nije bio u kontinuitetu dobar, dok poneki bljesak nije bio dostatan.

Zadar je bez stresova dobio utakmicu koja bi im donijela jako veliki stres da su je izgubili. U ogledu začelja ljestvice, momčad Ante Nazora došla je do +18 protiv Szolnoki Olaja, gurajući Mađare u još dublji zaostatak na posljednjem mjestu, a glavne uloge pritom je imao trojac pod obručima. Romeo Travis, Jozo Brkić i Franko Kaštropil imali su 44 od 72 zadarska poena, a mogli su biti zadovoljni i obavljenim poslom na drugom kraju parketa. Marton Bader u subotu nije pokazao previše, ubilježivši devet poena i osam skokova.

Poslije 22 poena prednosti na poluvremenu i +27 nakon treće četvrtine, Ante Nazor ipak nije bio sretan baš sa svime, s obzirom na pad u igri u posljednjih 10 minuta. "Čestitam igračima na briljantne tri četvrtine, bili smo dobri i u obrani i u napadu. Poslije smo se opustili zbog nonšalancije pojedinih igrača te neiskustva, čime smo dokazali da ne možemo igrati na jednakoj razini nakon velikog vodstva", opisao je Zadrov trener na susretu s novinarima nakon utakmice, koja je, kada se sve sabere, njegovoj momčadi ipak donijela puno više pozitivnih stvari, pored te negativne. Uoči dalmatinskog derbija na Gripama u subotu poslijepodne, u Split će otići mirniji.

Momčad Mladena Erjavca će ogled sa Zadrom dočekati nakon još jednog poraza u gostima, koji je, gledajući na ono pozitivno, Žutima bio puno prihvatljiviji od nedavnog u Širokom Brijegu, kada su pali bez ispaljenog metka. Iako je izostao Nikola Vujčić, a od igrača iz ovosezonske Erjavčeve rotacije, nije bilo ni Paola Marinellija ni Brune Markulina, Split je minutu i pol do kraja bio na samo -1 kod Radničkog u Kragujevcu. No, dalje od toga nije išlo, s domaćih 8:0 na kraju utakmice, na putu do završnih 72:63.

Poslije poraza, Splitov trener istaknuo je da je konačnih +9 bila prevelika razlika, a Miroslav Nikolić osvrnuo se na pristup svoje momčadi, koja je teškom mukom opravdala ulogu favorita: "Najavio sam da nema slabog protivnika u ovoj ligi. S Vujčićem, najboljim igračem, Split bi nas možda i pobijedio. Oni su vrlo žilava momčad, a mi smo ih podcijenili. Ušli smo u utakmicu razmišljajući 'lako ćemo'."

Među ostalim utakmicama, vrijedi izdvojiti novi povratak Union Olimpije. Ljubljančani su u prošlom kolu okrenuli -19 iz druge polovice treće četvrtine protiv Cibone, dok su se u Širokom Brijegu izvukli poslije 16 poena zaostatka na ulasku u završnih 10 minuta, na putu do pobjede s 83:80. Vodeća Igokea, koja će u subotu navečer ugostiti Cibonu, bila je uvjerljiva u Novom Mestu (83:63), Partizan je kod kuće nadjačao makedonskog predstavnika (68:58), dok je Budućnost u Podgorici sa 72:63 prekinula šest utakmica dugu uspješnu seriju Crvene zvezde u regionalnoj ligi.

Utakmica kola

Samo jedan susret 12. kola bio je rezultatski napet baš do posljednje sekunde, a dogodio se u Širokom Brijegu, sa završna tri poena prednosti za Union Olimpiju. Iako su u posljednju četvrtinu ušli sa 66:50, predvođeni Darkom Planinićem u tih 30 minuta, igrači koje vodi Ivan Velić prerano su posustali, kao da im lekcija koju je kolo ranije u Ljubljani prošla Cibona nije bila dovoljno dobro upozorenje.

Predvođena Jakom Blažičem, koji je bio dobar i u ranijem dijelu utakmice, gostujuća momčad vratila se u igru, a već naviknut na važne šuteve, u završnici se istaknuo i Klemen Prepelič, prvo tricom za izjednačenje na 76:76, pa s četiri pogođena slobodna bacanja u posljednjoj minuti, na putu do +3 na kraju utakmice.

"Napravili smo toliko gluposti u zadnjoj četvrtini i izgubili utakmicu", osvrnuo se Velić poslije susreta, spominjući da ih je u završnih 10 minuta unatrag bacio pad u obrani.

Igrač kola

Union Olimpija teško da bi došla do prave šanse u Širokom Brijegu da Jaka Blažič nije imao svoju najbolju predstavu u sezoni. Za 32 minute na parketu, 22-godišnji šuter Ljubljančana nije bio samo efikasan, s 31 poenom uz 6/8 za dvicu, 3/5 za tricu i 10/11 iz slobodnih bacanja, već je tome dodao i šest skokova i četiri asistencije, a na putu do valorizacije 38, najveći minus bile su mu izgubljene lopte, kojih je prikupio pet.

Petorka kola

Nebojša Joksimović (Igokea) - 12 poena, šest skokova, četiri asistencije

Jaka Blažič (Union Olimpija) - 31 poen, šest skokova, četiri asistencije

Marin Rozić (Cibona) - 13 poena, pet skokova, šest osvojenih lopti

Romeo Travis (Zadar) - 18 poena, osam skokova

Darko Planinić (Široki WWin) - 20 poena, sedam skokova

Izjava kola

Aco Petrović je poslije poraza u gradskom derbiju istaknuo da mu je vrlo brzo bilo jasno na koju su nogu ustali njegovi igrači: "Prva dva napada i prve dvije obrane na utakmici pokazali su u kojem će smjeru ići, krenulo se s dva promašena napada i dva ofanzivna skoka Cibone, uz tricu Strawberryja pa dvicu nakon skoka. Cibona je imala energiju, a mi nismo, u prvih 20 minuta su nas tu razbili u svim match upevima 'jedan na jedan', a nakon toga dolazi i tranzicija."

"Pobjeda Cibone je definitivno zaslužena, a nama ostaje da vidimo zašto smo potrošili više energije u drugom poluvremenu nego u prvom, što nije logično s obzirom na umor kako utakmica ide dalje", zaključio je Cedevitin trener, dodajući i da ne vjeruje kako je problem bio u podcjenjivanju suparnika.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!