Košarka

Planinić vuče Široki, Delaš zapažen u Euroligi, Tomić u dva Barcelonina poraza

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 17.12.2012.
Planinić vuče Široki, Delaš zapažen u Euroligi, Tomić u dva Barcelonina poraza
Foto: Ivana Karačić

Darko Planinić nastavlja utrku za najkorisnijeg igrača ABA lige i zasad mu dobro ide, za razliku od Širokog kojeg nosi na svojim leđima. Mario Delaš istaknuo se u Žalgirisovoj pobjedi za prvo mjesto u euroligaškoj utakmici. Ni seniorska momčad Barcelone niti njezine pričuve nisu uspjele upisati pobjedu, ali to nije zasmetalo Antu Tomića, koji je jedan od centara sa zapaženim brojkama prošlog tjedna.

Igrač tjedna

Darko Planinić (Široki WWin): Vodeći strijelac i najkorisniji igrač lige nastavio je protiv Krke (poraz 80:83) vući momčad s 20 poena za 21 minutu (9/10 za dva). Dodao je sedam skokova, asistenciju, osvojenu i izgubljenu loptu te blokadu. Slaba mu je to bila utjeha kada je Široki opet izgubio bitku s protivničkim šuterima.

Ugodno iznenađenje

Mario Delaš (Žalgiris): Žalgiris je u petak navečer osigurao prvo mjesto u svojoj skupini euroligaškog prvog kruga s domaćih 71:53 protiv Anadolu Efesa, a Delaš je u tom susretu bio dobar za 25 minuta na parketu. Upisao je 10 poena, sedam skokova i tri asistencije, uz četiri osobne pogreške.

Visoka forma

Krešimir Lončar (Himki): Lončar je bio među najvažnijim Himkijevim igračima u euroligaškoj pobjedi nad Panathinaikosom (78:77) na domaćem parketu. Svih svojih 10 poena imao je u posljednjoj četvrtini, gotovo sve iz slobodnih bacanja (8/11), dok mu je šut iz igre bio 1/6, sve za dvicu. Za 17 i pol minuta u igri, pridodao je i pet skokova, izgubljenu loptu i tri prekršaja.

Marko Popović (Žalgiris): Na putu do 71:53 protiv Anadolu Efesa u Euroligi, Popović je u ogledu u Kaunasu odigrao nepunih 17 minuta, a za to vrijeme imao je 10 poena i četiri asistencije. Bio je bez ijednog promašaja, s 3/3 za dvicu, 1/1 za tricu i 1/1 iz slobodnih bacanja.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Litavski klub se u četvrtak oprostio od Eurolige porazom od Bešiktaša u Istanbulu (66:65), a Radošević se za svoje 33 minute istaknuo double-doubleom, s 11 poena (5/13 iz igre) i 10 skokova. Ubilježio je i po tri asistencije, blokade i osobne pogreške, uz pet izgubljenih lopti. U gostujućoj pobjedi nad Azovmašom u VTB ligi (94:88), hrvatski centar je na parketu bio 15 minuta, a za to vrijeme došao je do pet poena i po dva skoka i izgubljene lopte.

Ante Tomić (Barcelona): Rijetki su tjedni u kojima Barcelona upisuje dva poraza, a takav se dogodio u proteklih sedam dana. U Barceloni je u Euroligi slavio CSKA da bi momčad Xavija Pascuala zatim otputovala u goste Gran Canariji gdje je uslijedio novi poraz. U oba susreta Ante Tomić je bio među najboljim Barceloninim igračima, međutim to nije pomoglo. U Euroligi je za 21 minutu ubacio 12 poena (5/8 za dva, 2/2 slobodna) i uhvatio tri skoka da bi u Ligi Endesi bio još bolji i za 29 minuta ubacio 15 poena (5/10 za dva, 5/8 slobodna) uz 12 skokova, tri asistencije, dvije blokade i četiri izgubljene lopte.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): Hrvatski predstavnici u Euroligi oprostili su se od najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja porazom od Caje Laboral u Vitoriji (97:70), a Andrić je u tom susretu ubilježio 10 poena za 23 minute na parketu. Imao je i četiri osobne pogreške.

Boris Barać (Široki WWin): Nakon niza slabijih predstava, vratio se u dvoznamenkaste vode s 13 poena, ali uz slab šut (3/8 za dva, 2/4 za tri). Upisao je i pet skokova te osvojenu loptu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Prvu fazu Eurolige Anadolu Efes je završio uvjerljivim porazom od Žalgirisa. Barać je na toj utakmici dobio 14 i pol minuta i uspio postići šest poena (šut za dva poena 3/6). Istaknuo se u skakačkom segmentu igre, posebno u napadu. Ukupno je skupio sedam skokova, a čak šest ih je bilo napadačkih. Svoju utakmicu turskog prvenstva Baraćeva će momčad odigrati u ponedjeljak protiv Mersina.

Miro Bilan (Cedevita): Startni Cedevitin centar je u euroligaškom porazu od Caje Laboral u Vitoriji (97:70) odigrao 19 minuta i za to vrijeme imao po pet poena i skokova.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Sa svojim suigračima uspješno je okončao prvu fazu Eurolige. U posljednjem kolu pobijedili su Mapooro Cantu sa 77:69, a Bogdanović je za 20 minuta ostvario učinak od deset poena, jedne asistencije i jedne ukradene lopte. Šut za dva poena dobro ga je služio (4/6), ali mu je zakazala trica (0/4). U turskom prvenstvu Fenerbahče je bio vrlo uvjerljiv na gostovanju kod Hacettepea (92:59), a Bogdanović je u pobjedu ugradio 11 poena, tri skoka i četiri asistencije. I za dva i za tri poena šutirao je 2/4.

Dontaye Draper (Real Madrid): Amerikanac s hrvatskom putovnicom Dontaye Draper u euroligaškom srazu s Union Olimpijom se ohrabrio i uzeo nešto više lopti nego što je to činio u dosadašnjem dijelu sezone, no to je sve nadoknadio i vratio se na staro već u sljedećem prvenstvenom susretu u kojem nije uzeo niti jedan šut. Protiv Olimpije je njegova momčad bila vrlo uvjerljiva, a on je na parketu dobio napokon veću minutažu i igrao je 24 minute ubacivši osam poena (0/4 za dva, 2/3 za tri, 2/2 slobodna) uz četiri skoka i dvije ukradene lopte. Protiv Obradoira je bio vrlo samozatajan te je za 12 minuta ostao bez ijednog šuta s dva prekršaja, skokom i izgubljenom loptom.

Zoran Planinić (Himki): Na povratku iza kraće stanke zbog ozljede, Planinić se vratio poslu sa 16 poena, po tri skoka i asistencije u Himkijevoj pobjedi (78:77) protiv Panathinaikosa u posljednjem kolu prvog kruga Eurolige. Za nešto više od 35 i pol minuta na parketu, imao je i pet izgubljenih lopti i četiri osobne pogreške.

Ivan Ramljak (Široki WWin): I dalje se čeka njegov veći doprinos. Protiv Krke ubacio je devet poena uz šut 4/8 za dva poena. Pokazao je agresivnost u obrani osvojivši četiri lopte i dohvativši tri skoka, ali nikako da podsjeti na lanjskog sebe.

Damjan Rudež (Zaragoza): U Zaragozi mogu biti itekako zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. U prošlom kolu svladana je Unicaja, a Damjan Rudež je još jednom bio među istaknutijim pojedincima u svojoj momčadi. Odradio je 29 minuta i ubacio 11 poena (1/5 za dva, 3/7 za tri) uz tri asistencije, dva skoka i dvije ukradene lopte.

Goran Suton (Cedevita): S većom minutažom nego je inače dobiva (24), Suton je tu priliku iskoristio solidno u porazu u Vitoriji, s 97:70 u korist Caje Laboral. Ubilježio je 12 poena i sedam skokova, uz četiri osobne pogreške.

Goran Vrbanc (Zadar): Na putu do 78:75 na Gripama u 13. kolu ABA lige, Vrbanc se istaknuo sa 17 poena uz odličnih 6/8 iz igre, 4/5 za dvicu i 2/3 za tri poena, uz 4/4 iz slobodnih bacanja. Za 29 minuta na parketu, imao je i četiri skoka, tri izgubljene lopte i četiri osobne pogreške.

Forma u padu

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone upisala je težak poraz na domaćem parketu protiv Andorre 104:75, a Mario Hezonja se uklopio u sivilo igre svoje momčadi. Talentirani hrvatski košarkaš pamti i značajno bolje igre ove sezone te se u ovom susretu očekivao njegov ipak nešto bolji nastup. Igrao je 19 minuta i ubacio za to vrijeme osam poena (4/8 za dva, 0/2 za tri), uhvatio dva skoka i podijelio dvije asistencije, ali je isto tako izgubio tri lopte i napravio pet osobnih pogrešaka.

Pavle Marčinković (Cibona): 23-godišnji Zadranin ispao je iz uobičajene rotacije Danijela Lutza, ali kako Lutz u domaćem porazu od Ratiopharm Ulma u Eurokupu (86:81) nije uobičajeno rotirao, imao je svoju priliku u toj utakmici. Za osam minuta na parketu, upisao je po dva poena i skoka. U subotnjem porazu od Igokeje u Laktašima u ABA ligi (94:88) proveo je svih 40 minuta na klupi.

Damir Markota (Bešiktaš): U minimalnoj euroligaškoj pobjedi svog kluba nad Lietuvos Rytasom igrao je 28 i pol minuta, postigao tek šest poena i dodao četiri skoka i dvije asistencije. Za dva poena je pogodio jedini pokušaj, dok je za tri poena promašio sva tri šuta. Četiri poena postigao je slobodnim bacanjima, ali se s linije istaknuo promašajima u posljednjoj minuti koji su njegovu momčad umalo stajali poraza. Svoj slabiji tjedan zaokružio je rezerviranim nastupom u prvenstvenoj pobjedi Bešiktaša kod Aliage Petkim. Za 21 minutu na parketu ostvario je učinak od četiri poena, osam skokova i dvije asistencije. Na toj je utakmici iz igre šutirao 2/6.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U sedmom prvenstvenom porazu Turk Telekoma (103:94 od Erdemira) Pašalić se nije iskazao. Na parketu je proveo 32 i pol minute, ali je uspio postići tek pet poena. Iz igre je šutirao 2/6, a dojam je malo popravio s osam skokova i jednom asistencijom.

Fran Pilepić (Bilbao): Fran Pilepić već uobičajeno je dobio priliku u susretu Eurokupa, ali je zato u prvenstvo ostao na klupi. Bilbao je imao dva vrlo neizvjesna dvoboja, u Eurokupu je svladao Charleroi 85:84 da bi u prvenstvu izgubio od Caje Laboral 81:80. Protiv Belgijaca Pilepić je igrao 23 minute i ubacio sedam poena (1/1 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna). Protiv Caje nije ulazio u igru i to po prvi put ako smatramo "nastupom" pojavljivanje na parketu pune dvije sekunde u prošlom kolu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Simon je zajedno s Jasminom Repešom tijekom tjedna zapeo u Hrvatskoj sređujući papire za dobivanje radne dozvole i bio je prisiljen propustiti euroligaški sraz protiv Chalona. Ipak vratili su se na vrijeme kako bi odradili posao protiv Zaragoze, no niti on, a niti Repeša nisu spriječili poraz. Simon je imao lijepu minutažu, igrao je 21 minutu, a ostao je na sedam poena (2/4 za dva, 1/3 za tri), šest skokova i dvije osvojene lopte.

Dario Šarić (Cibona): Poslije dobrog predstavljanja protiv Cedevite, iza Šarića je nešto slabiji tjedan u dresu Cibone. U porazu od Ratiopharm Ulma u Eurokupu (86:81) ubilježio je po četiri poena i skoka, uz dvije asistencije, tri izgubljene lopte i četiri prekršaja za nešto više od 17 minuta u igri. U još jednoj izgubljenoj utakmici Vukova, s 94:88 u korist Igokeje u Laktašima u ABA ligi, mladi Šibenčanin je svojih 16 minuta iskoristio za četiri poena, po tri skoka i asistencije, uz po četiri izgubljene lopte i osobne pogreške.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je prošli tjedan upisala euroligašku pobjedu protiv Chalona, ali i poraz u prvenstvu protiv Zaragoze. Protiv Chalona je bila uvjerljiva i lakoćom stigla do bodova uz dobru igru hrvatskog reprezentativca. Žorić je u tom susretu odradio svega 12 minuta, nije bilo potrebe za više, ali je u tih 12 minuta bio kvalitetan te je ubacio deset poena (5/8 za dva) i uhvatio šest skokova. Međutim u prvenstvenom porazu protiv Zaragoze odigrao je dosta lošije i za 23 minute ubilježio tek tri poena (1/7 za dva, 1/2 slobodna), tri skoka i tri izgubljene lopte.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): Zbog ozljede koljena, Babić nije bio na raspolaganju Aci Petroviću na gostovanju u Vitoriji u Euroligi.

Marko Banić (Uniks): Mučeći se s ozljedom, Banić je propustio i prošlotjedne dvije utakmice svojeg kluba.

Toni Katić (Split): Mladen Erjavec već je naviknut na sastav bez Tonija Katića, kojeg i dalje muči ozljeda koljena. 20-godišnji razigravač propustio je i domaći poraz od Zadra (78:75) u dalmatinskom derbiju.

Marko Tomas (Cedevita): Tomas je propustio jedinu prošlotjednu utakmicu svoje momčadi zbog ozljede.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Preskočio je gostovanje kod Himkija u Euroligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 10:19
    Planinić je ekstra, stvarno je borben i željan dokazivanjebez njega bi široki bio izgubljen
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 10:19
    Planinić je ekstra, stvarno je borben i željan dokazivanjebez njega bi široki bio izgubljen
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.12.2012. u 08:08
    Higuita - Radošević je sve samo ne mekan. On igra sa rijetko viđenom energijom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.12.2012. u 19:45
    YEP - definitivno najdominantniji centar u ABA ligi.Trenutno je definitivno ispred glavnih konkurenata u repki Baraća (u Efesu prednost ipak ima Erden),Bilana a po meni i Tomića (ajd zadnje vrijeme u Barci nešto i igra).Tu je i Radošević (Lietuvas) al mi je on nekako premekan.Delaš još nije ta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • canastra17.12.2012. u 19:30
    D.Planinić trenutno naš najbolji centar i ako ovako nastavi igrati jednostavno mora ići na EP
    canastra