Nogomet

Pet ekipa koje su obilježile 2012. godinu

Piše:Tomislav Pacak • četvrtak, 20.12.2012.
Pet ekipa koje su obilježile 2012. godinu
Foto: Kristijan Komarica

U godini Olimpijskih igara i Eura posebno je teško odabrati sportaše, sportašice, događaje i ekipe koji su svojim nastupima i rezultatima obilježile taj period. Konkurencija je i u ovoj kategoriji bila velika, zahvaljujući i jednoj hrvatskoj ekipi...

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

U okviru sa strane možete pročitati kako će kriteriji za naše tekstove za kraj godine biti subjektivni, jer kruške i jabuke je teško miješati i uspoređivati.

Zbog toga je bilo i teško skratiti popis na pet ekipa. Pa su tako izvan njega ostali nogometni prvaci velikih liga - i Manchester City (očajni u Ligi prvaka) i Real (nedovoljno dobri u Ligi prvaka i u ligi u novoj sezoni) i Juventus (Liga prvaka) i Borussia Dortmund (lanjska Liga prvaka, ovosezonska Bundesliga). Izostala je i čarobna Barcelona, većina nogometaša i trenera će reći - najbolja nogometna ekipa na svijetu, bez obzira na Chelseajev trijumf u Ligi prvaka i Realov u Primeri.

Nema mjesta ni za Giantse, kako one iz New Yorka (NFL prvaci) tako i one iz San Francisca (MLB), kao ni za žensku sveučilišnu ekipu Baylora koja je naslov osvojila bez ijednog poraza. Bez poraza, a i plasmana na ovoj listi, ostala je i sveučilišna football momčad Notre Damea (tek ih čeka finalna utakmica).

Raspored tekstova u "retrospektivi 2012.":

20.12. Pet ekipa godine
21.12. Pet sportaša godine
22.12. Pet utakmica godine
23.12. Pet sportašica godine
24.12. Pet lijepih sportskih priča
25.12. FOTO: Pregled 2012. u fotografijama
26.12. Pet iznenađenja i razočaranja godine
27.12. Oni će nam nedostajati
28.12. 10 osoba hrvatskog sporta
29.12. 10 događaja hrvatskog sporta
30.12. VIDEO: 10 poteza godine
31.12. Sportska 2012. na Sportnetu

No, lako za sve njih - najteže mi je što na listu nisam ugurao hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju. Sjajan nastup na OI nije dovoljan, jer po toj logici bi na listu morali svi olimpijski timski pobjednici, ili barem dosta njih. Barakude je koštao lošiji nastup na EP-u početkom godine, ali prvenstveno svjetski status vaterpola i konkurencija u njemu - budimo realni, niti na jednoj listi ovog tipa ne bi bilo mjesta za briljantnu Rudićevu ekipu ako lista nije rađena u Hrvatskoj. Što je šteta, ali u ovoj Sportnetovoj retrospektiva zasigurno će biti mjesta i za njih.

Kako je svakom autoru (12 tekstova, 12 autora) dana sloboda izbora kriterija, moj je otprilike bio ovakav - nije važno samo koliko je neka ekipa bila dobra u 2012. u odnosu na konkurenciju, već i hoće li ta momčad povijesno ostati važna na neki način i je li njihov trijumf (nešto moraju osvojiti) iz nekoga razloga poseban i spomena vrijedan.

Da ne duljim:

5. Kentucky Wildcats

Što su ostvarili: Osvojili su američko sveučilišno prvenstvo (NCAA) s ukupnim omjerom 38-2.

Kako su to učinili: Učeći putem. Trener John Calipari skupio je vrlo talentiranu, ali i vrlo mladu momčad - s čak četiri igrača prve godine - koja je imala shvatljivih problema na početku sezone. No, Kentucky je bez obzira na mladost imao fantastičnu regularnu sezonu, da bi potom tijekom "ožujskog ludila" izbjegao sve mine te se u finalu sigurno obračunao s odličnim Kansasom. Igrali su dovoljno dobro da se tijekom sezone našlo nekoliko sveučilišnih trenera koji su tvrdili da Kentucky može svladati lošije NBA momčadi. Vrlo vjerojatno sasvim pogrešna procjena, no svejedno - popriličan kompliment tim klincima.

Zašto su na ovoj listi: Zato jer su pokazali da mladost, talent i razvikanost ne znače nužno i sebičnost. Bilo je puno takvih momčadi koje nisu uspjele, a ova generacija Kentuckya jest zbog toga što je bila nesebična u igri. Momci su slušali Caliparija, napredovali kao pojedinci i kao momčad, nisu ganjali vlastite brojke već su se prilagodili potrebama momčadi, iako ih je nekoliko od malih nogu proglašavano budućim NBA zvijezdama. Rezultat nije samo uspjeh ekipe - saznali su da taj momčadski pristup donosi koristi i pojedincima, jer je čak šest igrača izabrano na NBA draftu, što je povijesni rekord. I prvi puta se dogodilo da su prva dva picka bila iz iste škole, a Anthony Davis i Michael Kidd-Gilchrist već u ranoj fazi NBA karijere pokazuju svojim poslodavcima da nisu promašili. Kentucky je bio premlada ekipa da bi bio najbolja sveučilišna u povijesti (niti je na samom vrhu), ali Wildcatsi su ostavili velik i važan trag u NCAA zbog tog zajedništva i nesebičnosti, pokazavši da i vrlo mlada momčad može otići do kraja.

Pamtit ćemo ih... kao momčad u kojoj je Anthony Davis naznačio svoj potencijal i krenuo u veliku NBA karijeru.

4. Chelsea

Što su ostvarili: Osvojili su Ligu prvaka po prvi puta u povijesti, svladavši nakon jedanaesteraca njemački Bayern usred Allianz Arene.

Kako su to učinili: Nakon što su kroz godine potrošili stotine milijuna eura i promijenili hrpu trenera, na kraju im je ovaj trofej donio trener koji je trebao biti privremeno rješenje, Roberto Di Matteo (i koji je u međuvremenu smijenjen). U grupi su riješili Bayer, Valenciju i Genk, potom su uz veliki domaći preokret izbacili Napoli, a nakon što su svladali Benficu, uspjeli su u dvije utakmice izbaciti i po mnogima najbolju svjetsku momčad Barcelonu. Svoj pobjednički karakter pokazali su i u finalu, svladavši Bayern na njegovom terenu, vrativši se u završnici iz zaostatka od 0:1.

Zašto su na ovoj listi: Ne zato što su najbolja nogometna ekipa 2012. - Chelsea to sasvim sigurno nije. Štoviše, Chelsea je jedan od slabijih i najmanje uvjerljivih prvaka Europe u proteklih 20 godina. No, Chelsea je na ovoj listi jer je uspio pronaći mentalne i fizičke snage, pravu taktiku, jer je pokazao veliku borbenost i karakter, i na taj način pobijedio dvije kvalitetom superiorne momčadi - štoviše, ni Barcelona ni Bayern nisu mogli svladati Chelsea na svom terenu. Taj trofej je kruna karijere mnogim Chelseajevom veteranima, a konstantno dobrim europskim rezultatima Drogba, Lampard, Terry i društvo zaslužili su upisati taj naslov. Nitko im ga nije poklonio, sami su ga izborili i zato su na ovoj listi.

Pamtit ćemo ih... po emotivnoj proslavi Didiera Drogbe, i nakon izjednačujućeg pogotka u 88. minuti i nakon pobjedničkog jedanaesterca. Drogbine emocije su sve što morate znati o ovoj momčadi Chelseaja i kako su došli do trofeja.

3. Miami Heat

Što su ostvarili: Osvojili su naslov NBA prvaka po drugi puta u klupskog povijesti.

Kako su to učinili: Nakon učinka od 46-20 u zbog lockouta skraćenoj sezoni, u doigravanju su nanizali New York Knickse, Indiana Pacerse i Boston Celticse, da bi u finalu s 4-1 svladali Oklahoma City Thunder.

Zašto su na ovoj listi: Među ovogodišnjim američkim prvacima (NY Giants, San Francisco Giants i LA Kings), jedino je Miami bio očekivani prvak. Zašto onda baš oni? Zato jer je nekad tako i teže. Miami je bio pod stalnim svjetlima reflektora, pod stalnim pritiskom, pod stalnom kritikom - svaki krivi pogled ili dodir rezultirao je posebnom TV emisijom. Što je značio ovaj pogled Jamesa prema treneru Spoelstri? A ovaj dodir Jamesa i Wadea? Zbog "odluke" iz ljeta 2010., bili su i dalje na meti svih protivničkih navijača, ali i momčadi, a u svakoj važnoj utakmici nosili su - posebno James - teret svih dosadašnjih propusta, spremni na novi nasrtaj kritičara. Kada su okrenuli Indianu, i uz puno muke svladali Boston, uz briljantnu partiju Jamesa u šestoj utakmici u Gardenu, opustili su se i iskoristili svoje iskustvo u finalu protiv Thundera kojeg su svladali s naizgled lakih 4-1. Bilo je teže od toga, no i to pokazuje da su James, Wade i Bosh postali ekipa kakva se od njih i očekivala. Što je nerijetko vrlo teško postići pod takvim presingom.

Pamtit ćemo ih... po prvom prstenu karijere za LeBrona Jamesa. Briljantni košarkaš dugo je na njega čekao, i svojim je izvedbama konačno utišao brojne kritičare. Naravno, Amerikanci su sada malo previše otišli u drugom smjeru, no iza Jamesa je sezona s dvije MVP nagrade i olimpijskim zlatom - sezona kakva se i očekuje od "kralja".

2. Francuska rukometna reprezentacija (M)

Što su ostvarili: Osvojili su drugo uzastopno olimpijsko zlato (prvi u povijesti), a između Pekinga i Londona stigli su osvojiti i dva svjetska zlata te jedno europsko, čime su Omeyer i društvo definitivno zaslužili visok status u razgovoru o "najboljim rukometnim ekipama svih vremena".

Kako su to učinili: Tako što su u London došli nakon sloma na EP-u u Srbiji, "prestari" i od nekih čak i otpisani. Nisu briljirali u prvom krugu (poraz od Islanda), a u tri pobjede do finala imali su ukupnu gol-razliku od +5. Na putu do zlata upisali su pobjedu nad Španjolskom sekundu prije kraja (Accambray), pobjedu nad do tada perfektnom i impresivnom Hrvatskom te još jednu minimalnu pobjedu u finalu, protiv Švedske.

Zašto su na ovoj listi: Zato što su obranili olimpijsko zlato, s vrlo sličnom momčadi, dokazavši zajedništvo, karakter i kvalitetu kakvi krase samo najveće od najvećih momčadi. Na putu su imali najveće prepreke i tijesne utakmice u kojima treba imati i srca i hladnoće. Francuzi su iz natjecanja u natjecanje pokazali da to imaju.

Pamtit ćemo ih... kao najbolju rukometnu momčad ikada? Neki će se složiti, neki ne - rezultati im svakako daju argumente za taj razgovor.

1. Španjolska nogometna reprezentacija

Što su ostvarili: Osvojili su europsko nogometno prvenstvo drugi puta zaredom, bez poraza, postavši prva nogometna nacija koja je osvojila tri velika natjecanja zaredom (EP, SP, EP) - usporedivi su tek Talijani koji su uz dva svjetska naslova tridesetih godina osvojili i tada važni olimpijski turnir.

Kako su to učinili: Tako da su u finalu, protiv do tada odlične Italije, ubilježili najveću pobjedu u finalu bilo kojeg Eura. Tako da su u Poljskoj i Ukrajini nastavili svoj niz bez primljenog pogotka u eliminacijskim utakmicama do brojke 10. Nisu briljirali u skupini, ali su uz remi s Italijom svladali Irsku i Hrvatsku, bili su bolji od Francuske te su se na jedanasterce provukli pored Portugala, da bi u finalu odigrali najbolju utakmicu turnira i razbili Talijane uz pogotke četiri različita strijelca.

Zašto su na ovoj listi: Zato što su osvajanjem Eura napravili nešto što niti jedna momčad prije nije, te su i rezultatom potvrdili ono što su igrom i prije već zaslužili - status najdominantnije nogometne reprezentacije modernog nogometa. Španjolci su nastupom u finalu ušutkali kritičare njihove ponekad pasivne igre s puno kratkih dodavanja, podsjetivši pritom da im nema premca u tehničkoj i taktičkoj izvedbi.

Pamtit ćemo ih...po dominaciji u finalu, što je bio najbolji način za krunidbu nevjerojatnog četverogodišnjeg razdoblja za Xavija, Iniestu i ekipu. Idući izazov je Brazil, a tamošnji domaćin ujedno je i među rijetkim velikim ekipama koje Španjolci u svojoj eri nisu morali pobijediti na putu do trofeja. A traži se netko tko bi im mogao stati na put...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • hanson21.12.2012. u 21:01
    pa mislim da kad netko kao potpuni autsajder izbaci vjerovatno najbolju momčad u povjesti nogometa i u finalu dobije bayerna u munchenu i osvoji najjače nogometno natjecanje na svijetu apsolutno mora biti na toj listi
    hanson
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 19:50
    Mene čudi Chelsea na listi... Ne vidim da će za 20 godina netko baš pamtiti njihovu Ligu Prvaka (osim naravno njihovih navijača), u 2012. nisu uspjeli osigurati LP kroz prvenstvo, isto tako su 2012. ispali iz grupne faze već i postali prvi "prvak" kojem je to uspjelo... Slažem se da je Francuska... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 17:32
    Više-manje dobra lista. Zanimljivo i raznovrsno.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2012. u 15:57
    sta pricas ti..Xabi Alonso je najbolji defanzivni vezni sta postoji..lik je savrsen za tu poziciju..al neee..zast bi on uzeo kakvu zaslugu za osvajanje trofeja..to su xavi i iniesta sami osvojili..xabi,puyoy,silva,navas,torres,villa,ramos,piquet i GRANDE IKER..oni su promatraci..
    Obrisan korisnik
  • skabrnjanac21.12.2012. u 08:40
    daj ne pricajte gluposti jel iko od vas uopce gledao spanjolsku??? vi i xabi alonso, puyol i takvi... oni su vrhunski igraci, ali nisu jedinstveni, takvih ima svaka visoko kvalitetna ekipa... xabi alonso zadnji vezni kakavih imas trenutno 10-tak, puyol jedan od najboljih stopera, ali xavi je igrac... [više na forumu]
    skabrnjanac