Tenis

Pet sportašica koje su obilježile 2012. godinu

Piše:Lovro Štrbinić • nedjelja, 23.12.2012.
Pet sportašica koje su obilježile 2012. godinu
Foto: EPA

Sportašice su vrlo često, ponekad i nepravedno, u sjeni sportaša. Neke od njih, ipak, zasjenile su dobar dio svojih muških kolega u olimpijskoj godini, velikim dijelom zahvaljujući londonskim borilištima, te ostale upečatljivijim slovima upisane u arhivi godine na izmaku...

Kraj godine vrijeme je da se pogleda 12 mjeseci unazad. Vrijeme je za liste, poretke i ljestvice. Vrijeme je da se procijeni tko je bio brži, viši, jači među svojom konkurencijom, čiji je uspjeh ostao najviše u sjećanju promatrača i kao takav obilježio godinu koja je prema najavama nekih trebala biti i posljednja.

Olimpijske igre obilježile su godinu, shodno tome su one sportašice koje su obilježile Olimpijske igre zaradile ulaznicu za ovu listu. Za popis kojeg je teško sastaviti, a da se ne izostavi netko tko bi u nečijem drugom možda našao mjesto u Top 5.

Uz zatomljavanje emocija i forsiranje razuma sljedećih pet pripadnica ljepšeg spola je zaslužilo da u izboru Sportneta budu izdvojene u konkurenciji svojih kolegica:

5. Allyson Felix

Američka atletičarka godinu na izmaku pamtit će kao najbolju u svojoj karijeri. Osim što je ostvarila svoje najbolje rezultate na 100 i 200 metara, olimpijsku godinu je dočekala maksimalno spremna, što se na kraju pokazalo dovoljnim za čak tri plasmana na najviše mjesto pobjedničkog postolja u Londonu.

Tri ovogodišnja olimpijska zlata, kojima je došla do ukupno četiri, najviše su što je jedna atletičarka osvojila na jednim Igrama još od 1988. godine. Felix je je bila najbrža u utrci na 200 metara, peta u finalu utrke na 100 metara, dok je još dvije zlatne medalje uzela kao članica američke reprezentacije na 100 i 400 metara.

U štafetnoj utrci na 100 metara je zajedno s Tiannom Madison, Biancom Knight i Carmelitom Jeter srušila svjetski rekord star gotovo 27 godina. Sasvim dovoljno da je se ne zaobilazi u nominacijama za najbolju sportašicu svijeta u 2012. godini.

4. Gabrielle Douglas

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

U okvirima ženske gimnastike godinu je obilježila Gabby Douglas, 16-godišnjakinja koja je svojim postignućima na Olimpijskim igrama zaslužila mjesto u povijesnim knjigama. Leteća vjeverica prva je tamnoputa i prva afro-američka gimnastičarka koja je došla do olimpijskog zlata u višeboju u pojedinačnoj konkurenciji, na što je nadogradila i uspjeh u ekipnoj konkurenciji.

Postala je tako i prva američka gimnastičarka koja je slavila u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u višeboju. Ranije tijekom godine uzela je i zlato, srebro i broncu na nacionalnom prvenstvu, kao i dva zlata na regionalnom natjecanju Pacific Rim Championships. Ovoljetnim uspjesima svoju sliku je "progurala" na kutija sa žitaricama, popularnim u američkoj kulturi doručkovanja, ali i na niz popisa ovakve tematike.

3. Missy Franklin

Lista se nastavlja s još jednom maloljetnicom, 17-godišnjom plivačicom iz Pasadene koja je oduševila prilikom svog olimpijskog debija. Krenula je lagano, osvajanjem bronce prvog dana plivačkih natjecanja u američkoj štafeti na 100 metara slobodno, s najbrže odrađenom dionicom u nacionalnom rekordu.

Potom je uslijedila i druga medalja, ovaj put drugačijeg sjaja. Zlato je došlo na 100 metara leđno, dok je na 200 metara slobodno zauzela četvrtu poziciju u finalu, uz stotinku zakašnjenja za brončanom. U štafeti na 200 metara slobodno došla je do drugog zlata, uz novi nacionalni rekord, a potom je krenula i na rušenje svjetskih rekorda.

Drugo pojedinačno zlato osvojila je na 200 metara leđno, uz novi svjetski rekord u vremenu 2:04,06. Također, tim uspjehom je postala prva Amerikanka koja je slavila u toj disciplini na Olimpijskim igram od 1972. godine. U posljednjem nastupu, pak, srušila je još jedan svjetski rekord, u štafeti na 100 mješovito. Naravno, i uzela zlato s SAD-om, svoje četvrto na Olimpijskim igram u Londonu.

Sve navedeno osiguralo joj je titulu najbolje američke i svjetske plivačice godine u izboru časopisa Swimming World Magazine. Dovoljno i za titulu najbolje plivačice svijeta na Sportnetu.

2. Lindsey Vonn

Skijaška heroina koja ponekad Hrvate podsjeti na nekadašnju Janičinu dominaciju, samo još malo potenciranu, nakon godine posta od ukupne pobjede u Svjetskom kupu ponovno je došla na vrh skijaškog svijeta, s čak 578 bodova prednosti pred prvom pratiteljicom.

Svojim četvrtim Velikim kristalnim globusom došla je na drugo mjesto vječne ljestvice, iza Annemarie Moser-Pröll. Vonn je u godini na izmaku uzela Male kristalne globuse u spustu i superveleslalomu, bila je najbolja i u kombinaciji, dok je u veleslalomu tek Rebensburg tijekom sezone prikupila više bodova od nje.

Stigla je i do ukupno 57 pobjeda u Svjetskom kupu, što znači da je na pet pobjeda od rekorda ranije spomenute Austrijanke. Vonn može samo žaliti što u 2012. godini nije bilo Zimskih olimpijskih igara ili Svjetskog prvenstva pa da svoju dominaciju okruni još ponekom medaljom i uspjehom. U tom slučaju bi bila na vrhu liste, ovako je ipak uzela Sportnetovo "srebro".

1. Serena Williams

Kad je Serena Williams motivirana i dovoljno spremna, njezine teniske suparnice pred sobom imaju najtežu moguću prepreku na putu do naslova. Pogotovo ako je to slučaj na nekom od tri Grand Slam turnira koja se ne održavaju u Francuskoj, a Wimbledon stiže kao naručen. Kao da je ona birala, travnata podloga All England Cluba u 2012. godini bila je domaćin i olimpijskog teniskog turnira.

Raspored tekstova u "retrospektivi 2012.":

20.12. Pet ekipa godine
21.12. Pet sportaša godine
22.12. Pet utakmica godine
23.12. Pet sportašica godine
24.12. Pet lijepih sportskih priča
25.12. FOTO: Pregled 2012. u fotografijama
26.12. Pet iznenađenja i razočaranja godine
27.12. Oni će nam nedostajati
28.12. 10 osoba hrvatskog sporta
29.12. 10 događaja hrvatskog sporta
30.12. VIDEO: 10 poteza godine
31.12. Sportska 2012. na Sportnetu

Serena je prvo kao šesta nositeljica uzela naslov u pojedinačnoj konkurenciji u Wimbledonu, kao i u igri parova u tandemu sa sestrom Venus. Potom je sve to ponovila na Olimpijskim igrama, uz "demoliranje" Šarapove u finalu rezultatom 6:0, 6:1, dok je u konkurenciji parova ponovno u tandemu sa sestrom ponovno bila zlatna, treći put u paru, ponovno bolja od Čehinja Hlavačkove i Hradecke, baš kao u finalu ovogodišnjeg Wimbledona.

Slavljem na US Openu postala je treća tenisačica u povijesti koja je u istoj godini do kraja otišla na tom turniru, Wimbledonu i na Olimpijskim igrama, nakon sestre Venus i Steffi Graff. Godinu je zaključila naslovom na WTA Toru Championshipsu u Istanbulu, za svoju treću titulu na finalnom turniru sezone ponovno je upisala pobjedu nad Šarapovom (6:4, 6:3). U inat "zakonu" WTA ljestvice i činjenice da je godinu završila na trećem mjestu poretka svjetskih tenisačica, Serena je pokazala da je trenutno prvo ime ženskog tenisa. Pa i ženskog sporta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 20:25
    Po kojim kriterijima je napravljena ova lista,to bi volio da znam i dali su ti časopisi mjerodavni da prave takve liste!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.12.2012. u 22:57
    Ima li sporta van Amerike ? Loš izbor.
    Obrisan korisnik
  • nebeska udica23.12.2012. u 22:26
    Missy is my favorite number 1 :)
    nebeska udica
  • Obrisan korisnik23.12.2012. u 19:39
    mislim da bi se prije Allyson Felix mjesta trebalo naći za Jessicu Ennis i Shelly-Ann Fraser-Pryce koje su sigurno puno kvalitetnije atletičarke!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.12.2012. u 19:15
    mislim da se ovdje trebalo naći bar jedno ime koje nije američko, bilo je još puno žena koje su obilježile 2012, iako neznam koju bih od ovih izbacio, ali ipak ovim člankom izgleda kao da su amerikanke samo igrale sport ove godine. Iskreno dosta sam se radovao oim člancima, ali do sada i nisu baš... [više na forumu]
    Obrisan korisnik