Košarka

Tjedan u znaku Zorana Planinića, za vratom mu pušu Tomić i Bogdanović

Pripremio:Branimir Korać • ponedjeljak, 24.12.2012.
Tjedan u znaku Zorana Planinića, za vratom mu pušu Tomić i Bogdanović
Foto: EPA

Izbornik Repeša može biti vrlo zadovoljan igrama reprezentativnih kandidata. Posebno se to odnosi na Zorana Planinića, Antu Tomića, Bojana Bogdanovića i Marka Popovića koji već duže vrijeme održavaju visoku razinu forme...

Igrač tjedna

Zoran Planinić (Himki): Već smo naviknuti da Planinić ove sezone neće podbaciti u dresu Himkija, ali prošlog tjedna bio je na još višoj razini od dosadašnje. U gostujućem porazu od Krasnje Krilje (76:67) u VTB ligi imao je 16 poena, sedam asistencija i pet skokova, uz četiri izgubljene lopte, dok je u dolasku do domaćih pobjeda protiv moskovskog CSKA (75:70) i Lokomotiv Kubana (104:100) zabio po 20 poena. Protiv CSKA je imao i šest asistencija i pet skokova, a protiv Lokomotiva 12 asistencija, dok mu je u tom susretu jedini pravi problem bio šut iz igre (6/17), s 5/13 za dvicu i 1/4 za tricu. No, bio je bez pogreške iz slobodnih bacanja (7/7).

Ugodno iznenađenje

Mario Delaš (Žalgiris): Delaš je proteklog tjedna "eksplodirao" u Žalgirisovoj pobjedi kod Eniseja u Krasnojarsku (99:64) u VTB ligi, s 19 poena i šest skokova za 29 i pol minuta na parketu. Šut iz igre bio mu je 8/12, sve za dvicu, uz 3/6 iz slobodnih bacanja. U pobjedi nad Nižnji Novgorodom u VTB ligi (76:58) imao je sedam poena, dva skoka i tri izgubljene lopte za 19 minuta, a na putu do 121:71 u gradskom ogledu s LSU-Baltaijem u litavskom prvenstvu po osam poena i skokova za 32 minute u igri. Protiv LSU-Baltaija dodao je i po dvije asistencije, osvojene i izgubljene lopte.

Visoka forma

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je prošli tjedan ubilježila dva poraza, međutim Damjan Rudež je u oba susreta bio među najistaknutijim pojedincima kod svoje momčadi. Kod Murcije je pokrenuo seriju za povratak u utakmicu, međutim i promašio šut za produžetak, a za 30 minuta je ubacio 17 poena (3/4 za dva, 3/6 za tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka. Protiv Lagun Ara je u istoj minutaži ubacio deset poena (2/4 za dva, 2/6 za tri) te upisao skok i asistenciju.

Ante Tomić (Barcelona): Tjedan za zaborav je iza košarkaša Barcelone koji su upisali dva prvenstvena poraza i pali na pedesetpostotni omjer. Ante Tomić je u oba susreta bio uvjerljivo najbolji pojedinac kod Barcelone, međutim njegova visoka forma nije pomogla da se upišu očekivana pobjeda protiv Blusens Monbusa i pobjeda u derbiju kod Unicaje. Protiv Blusensa Tomić je za 31 minutu ubacio 14 poena (6/8 za dva, 2/2 slobodna) uz osam skokova i tri blokade dok je protiv Unicaje ubacio najviše poena u svojoj španjolskoj karijeri, njih 22 (9/13 za dva, 4/4 slobodna) i uhvatio šest skokova uz dvije asistencije.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): U vrlo visokoj gostujućoj pobjedi nad Lietkabelisom (114:66) u litavskom prvenstvu, Radošević je za samo 20 minuta ubilježio 23 poena, šest skokova i tri osvojene lopte, uz 10/12 za dvicu i 3/5 iz slobodnih bacanja. Lietuvos Rytas je proteklog tjedna imao i ligaški poraz, sa subotnjih 82:76 u korist Prienaija, a nekadašnji Cibonin centar je u tom susretu imao šest poena s 3/9 iz igre, uz po šest skokova i izgubljenih lopti za 28 minuta na parketu.

Marko Popović (Žalgiris): Popović je proteklog tjedna bio u akciji u dvije od tri Žalgirisove utakmice, uz gostujuće pobjede protiv Nižnji Novgoroda (76:58) i Eniseja (99:64) u VTB ligi. Protiv Nižnji Novgoroda imao je 12 poena s 1/2 za dvicu, 2/6 za tricu i 4/6 iz slobodnih bacanja, uz četiri skoka, za 29 i pol minuta na parketu. Protiv Eniseja je igrao nepunih 18 minuta i za to vrijeme ubilježio 15 poena, sve tricama, koje je pucao 5/7. Pridodao je i četiri asistencije.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U turskom košarkaškom prvenstvu u posljednjih su sedam dana odigrane dvije utakmice, a Bojan Bogdanović je blistao u obje. U derbiju 11. kola Galatasarayu je zabio 18 poena te bio najbolji strijelac svog Fenerbahčea u pobjedi 74:67. Za dva poena je na toj utakmici gađao odličnih 7/10, trica ga nije služila (0/4), a upisao je još i četiri skoka. Samo tri dana kasnije Fenerbahče je na gostovanju pobijedio Antalyju rezultatom 86:83, a Bogdanović je još jednom bio uvjerljivo najbolji igrač. Za 26 minuta na parketu zabio je 23 poena. Trice je šutirao 5/6, dvice 4/5, a još je prikupio četiri skoka i dvije asistencije.

Na standardnoj razini

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Dvije glatke pobjede su iza košarkaša Bilbaa koji su tijekom tjedna i promijenili ime te dodali novi sponzorski naziv. Fran Pilepić je dobio dobru minutažu u visokoj pobjedi protiv Murcije gdje je odradio 21 minutu i za to vrijeme ubacio osam poena (1/3 za dva, 2/4 za tri) te ubilježio skok i asistenciju. Susret protiv Blusens Monbusa je bio nešto neizvjesniji i novi ruski izbornik Fotis Katsikaris je više vjerovao nekim drugim igračima pa je Pilepić dobio pet minuta za vrijeme kojih nije uspio prikazati gotovo ništa. Izgubio je jednu loptu i iznudio jedan prekršaj.

Dontaye Draper (Real Madrid): U prošlotjedna dva dvoboja Dontaye Draper je dobio nešto veću minutažu nego ranije. Napokon je u oba susreta igrao više od 15 minuta, a posebno je dobar bio u pobjedi kod Lagun Ara. Napokon je uspio ubaciti dvoznamenkast broj poena, postigao je 11 koševa (3/3 za dva, 1/4 za tri, 2/3 slobodna) te upisao po dvije asistencije, osvojene lopte i blokade. Značajno skromniji je bio u pobjedi protiv Valencije gdje je ubacio dva poena (1/1 za dva) te napravio pet osobnih pogrešaka za 16 minuta.

Krunoslav Simon (Unicaja): Dvije vrijedne pobjede prošlog tjedna je upisala Unicaja. Posebnu težinu ima ona minimalna protiv Barcelone dok je u susretu protiv Canariasa posao bio očekivano lagan. Kruno Simon je odradio korektno obje utakmice te je protiv Canariasa za 20 minuta ubacio osam poena (1/3 za dva, 2/5 za tri) uz dvije ukradene lopte dok je protiv Barcelone u istoj minutaži ubacio devet poena (3/5 za dva, 1/3 za tri) uz četiri skoka i tri asistencije.

Luka Žorić (Unicaja): Luka Žorić je na uobičajenoj razini odradio susrete protiv Barcelone i Canariasa. Možda je izostao koji poen više, no Žorić je bio onakav kakvog ga Jasmin Repeša očekuje. Protiv Barcelone je odradio 23 minute i ubacio deset poena (4/10 za dva, 2/2 slobodna) uz dva skoka dok je protiv Canariasa imao očekivano nešto veći učinak te je za 20 minuta ubacio 12 poena (6/10 za dva), uhvatio tri skoka i osvojio dvije lopte.

Rok Stipčević (Armani): Armani nastavlja s promjenjivim igrama pa je tako na svom parketu u talijanskom prvenstvu poražen od Varesea. Iako je Omar Cook napustio Milano, Rok Stipčević je dobio tek deset minuta i za to vrijeme ubacio sedam poena (2/4 za dva, 1/2 za tri).

Lukša Andrić (Cedevita): S osrednjim tjednom za sobom, Andrić je pokazao najviše u četvrtak, u dolasku do domaćih 84:75 protiv Budućnosti u ABA ligi. Za 29 minuta na parketu, ubilježio je 12 poena i sedam skokova. U uvjerljivoj domaćoj pobjedi nad Široki WWinom (90:69) imao je sedam poena i četiri izgubljene lopte za 21 minutu, dok je u gostujućem porazu od Radničkog u Kragujevcu (85:77) završio sa šest poena i četiri skoka za 17 minuta u igri.

Goran Suton (Cedevita): Od tri prošlotjedne Cedevitine utakmice u ABA ligi, Suton je najbolji osobni učinak imao u onoj koju je njegova momčad izgubila, s nedjeljnih 85:77 u korist Radničkog u Kragujevcu. Svojih 20 minuta iskoristio je za 15 poena i osam skokova, uz tri osvojene lopte. U pobjedi nad Široki WWinom (90:69) upisao je četiri poena i tri skoka za 20 minuta, dok je na putu do 84:75 protiv Budućnosti odigrao samo dvije minute i za to vrijeme imao obrambeni skok i dva prekršaja.

Marko Tomas (Cedevita): Na kraju tjedna s tri Cedevitine utakmice, Tomas se istaknuo svojim napadački najefikasnijim ovosezonskim nastupom, predvodeći momčad sa 17 poena u porazu od Radničkog u Kragujevcu (85:77). U tom susretu imao je i pet skokova. U pobjedi nad Široki WWinom (90:69) ubilježio je sedam poena i četiri asistencije, a na putu do 84:75 protiv Budućnosti sedam poena i tri skoka, zaslužujući pohvalu trenera Ace Petrovića zbog obrambene energije s kojom je podignuo i ostatak momčadi sredinom treće četvrtine.

Pavle Marčinković (Cibona): Marčinković se vratio u rotaciju Danijela Lutza, ali ne igra previše. U porazu od MZT-a u Skoplju (82:76) na parketu je proveo šest minuta u trećoj četvrtini, ubilježivši pet poena uz po 1/1 za dvicu i tricu. U nedjeljnoj visokoj domaćoj pobjedi nad Szolnoki Olajem (97:71) odigrao je 10 minuta i za to vrijeme imao dva poena, s 1/1 za dvicu i promašenom jednom tricom.

Dario Šarić (Cibona): Poslije vrlo dobrog predstavljanja protiv Cedevite, Šarić ne uspijeva uhvatiti konstantu u dresu Cibone, a tako je bilo i u tjednu za nama, s porazom od MZT-a u Skoplju (82:76) i domaćom pobjedom nad Szolnoki Olajem (97:71) u ABA ligi. U ogledu s MZT-om, 18-godišnji Šibenčanin je za 15 minuta imao pet poena i tri skoka, uz 2/7 iz igre, 1/4 za dvicu i 1/3 za tricu, a 0/2 iz slobodnih bacanja. Protiv Szolnokija je Šarić bio bolji. S početkom u prvoj petorci, rano je poenima i osvojenim loptama dao impuls u rezultatskom odvajanju Vukova, a završio je s 10 poena, četiri skoka i tri osvojene lopte za 28 minuta na parketu. Šut mu ponovno nije bio sjajan, s 5/11 za dvicu, 0/1 za tricu i 0/3 s crte slobodnih.

Goran Vrbanc (Zadar): U pamtljivoj domaćoj pobjedi nad Partizanom u ABA ligi (80:78), s vrlo uzbudljivom završnicom, Vrbanc je na parketu bio 24 minute i za to vrijeme imao 10 poena s po 2/5 za dvicu i tricu, uz dva skoka i tri izgubljene lopte. U porazu od Crvene zvezde u Beogradu (88:79) igrao je 14 minuta i upisao pet poena i napadački skok. Šut iz igre bio mu je 2/3, 1/1 za dvicu i 1/2 s trice.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Njegov je klub prošlog tjedna ostvario dva poraza, ali Pašalić je prikazao dosta dobru igru. Na gostovanju kod Banvita ostvario je vrlo dobar učinak od 13 poena (šut iz igre 4/9), 12 skokova i dvije asistencije za 29 i pol minuta na parketu, dok je tri dana kasnije u teškom porazu od Ankare zabilježio nešto slabiji učinak od devet poena (šut iz igre 4/10) i pet skokova.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Otkad se vratio na parkete nakon ozljede lakta Barać minutažu u Efesu dobiva na kapaljku. Tako je bilo i proteklog tjedna u kojem je njegov klub ostvario dvije pobjede. U slavlju nad Bešiktašom Barać je dobio tek šest i pol minuta te zabio četiri poena i prikupio dva skoka. Protiv Pinar Karsiyake u 12. kolu trener mu je dao samo pet minuta, a sve što je uspio učiniti je uzeti jedan skok.

Boris Barać (Široki WWin): U porazu od Cedevite još je držao skok u formi koji mu je obilježio početak prosinca (16 poena, šest skokova, dvije asistencije), što mu je omogućilo povratak u početnu petorku. Svoje 23 minute protiv Igokee odradio je dobro, s osam poena, šest skokova i dvije asistencije, no zakazao je, kao i većina momčadi, protiv MZT-a, ubacivši tek tri poena za 18 minuta uz šut iz igre 1/5. Dodao je tri skoka, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte te blokadu.

Darko Planinić (Široki WWin): U tjednu u kojem je zgotovio transfer u Maccabi Tel Aviv, mladi se centar u posljednje dvije od tri utakmice uklopio u sivilo momčadi koja je doživjela pet poraza zaredom i ostala bez trenera. Protiv Cedevite još je bio na nivou, s 20 poena i sedam skokova, kod Igokee se brzo uvalio u probleme s osobnim pogreškama i igrao tek 15 minuta ubacivši šest poena, a i izgubio je četiri lopte. Protiv MZT-a na Pecari, u oproštajnoj utakmici, za 34 minute upisao je 11 poena uz savršen šut za dva dodavši osam skokova, tri blokade, ali i čak pet izgubljenih lopti (tri osvojene).

Ivan Ramljak (Široki WWin): I dalje ne pokazuje čak ni naznake prošlosezonske forme. U Zagrebu je protiv Cedevite s deset poena, četiri skoka malo zamaskirao četiri izgubljene lopte. U Laktašima se brzo našao u problemima s osobnima ubacivši osam poena za 14 minuta. Bilo je to sve. Kako je tjedan odmicao, forma mu je bila sve lošija. U sudaru s MZT-om igrao je 27 minuta, ali sa šutom iz polja 2/4 postigao je četiri poena i izgubio tri lopte dodavši jednu blokadu.

Forma u padu

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone je ušla u negativnu seriju, a novi poraz je upisala na gostovanju kod Ford Burgosa. U porazu 87:72 Mario Hezonja se uklopio u sivilo Barcelonine momčadi, odigrao je lošu utakmicu i za 22 minute ubacio tri poena (1/4 za dva, 0/4 za tri, 1/2 slobodna), uhvatio četiri skoka i izgubio četiri lopte. Daleko najlošija Hezonjina utakmica od dolaska u Španjolsku.

Roko Ukić (Panathinaikos): Košarkaši Panathinaikosa imali su prošli tjedan dupli program. Prvo su slavili u zaostalom prvenstvenom dvoboju protiv Panioniosa u kojem nije nastupio Roko Ukić,. međutim naš reprezentativac je igrao u polufinalu Kupa protiv Dramasa kada je PAO slavio 66:56. Za 14 minuta Ukić je ubacio pet poena (0/2 za dva, 1/2 za tri, 2/2 slobodna) i izgubio dvije lopte.

Miro Bilan (Cedevita): Momčad Ace Petrovića pamtit će prošli tjedan po domaćim pobjedama nad Široki WWinom (90:69) i Budućnosti (84:75), uz poraz od Radničkog u Kragujevcu (85:77), a Bilan ni u jednoj od te tri utakmice nije bio među boljima u dresu zagrebačkih Crvenih. Protiv Širokog je završio s devet poena, protiv Budućnosti s osam poena i šest skokova, dok je u Kragujevcu na parketu bio svega tri minute i za to vrijeme upisao dva poena.

Krešimir Lončar (Himki): U gostujućem porazu od Krasnje Krilje u Samari (76:67), prošlog ponedjeljka u VTB ligi, Lončar je igrao šest minuta i ubilježio po jedan poen, skok, izgubljenu loptu i blokadu. Himki je odigrao i dvije utakmice ruskog prvenstva, uz Lončarovih osam poena, četiri skoka, dvije osvojene i tri izgubljene lopte na putu do 75:70 protiv moskovskog CSKA i po četiri poena i skoka u dolasku do 104:100 protiv Lokomotiv Kubana.

Damir Markota (Bešiktaš): Prilično slab tjedan je iza njega. Bešiktaš je u sklopu 11. kola turskog prvenstva poražen od Anadolu Efesa sa 74.67, a Markota je u toj utakmici igrao 21 i pol minutu te ostvario učinak od šest poena i pet skokova, uz šut iz igre 3/6. U 12. kolu njegov je klub bio uspješniji. Slavio je s 83:67 na gostovanju kod Olin Edirnea, ali Markota je igrao nešto manje od 14 minuta i ponovno postigao samo šest poena te dodao četiri skoka.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): I dalje pauzira zbog ozljede koljena.

Toni Katić (Split): Nastavlja se Katićeva prisilna stanka, s mukama s ozlijeđenim koljenom.

Marko Banić (Uniks): Ozlijeđeni Banić još uvijek nije na raspolaganju Aci Petroviću, treneru Uniksa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.12.2012. u 23:13
    Jedan od najtalentiranijih koje smo imali još tamo od Kukoča, samo mi nije jasno zbog čega nije postigao više nego što je postigao, iako niti ovo što je postigao nije za baciti... Vjerojatno 'glava', možda lijenost...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.12.2012. u 20:44
    daj boze da se ta forma prenese i u repku
    Obrisan korisnik