Košarka

Predbožićne radosti i brige hrvatskog kvarteta

Piše:Ivor Krapac • utorak, 25.12.2012.
Predbožićne radosti i brige hrvatskog kvarteta
Foto: Bruno Karadža

S po dvije pobjede i poraza klubova iz Hrvatske, ostavili smo za sobom i 15. kolo ABA lige, posljednje u 2012. godini. Prije odlaska na kraću stanku, Cibona i Split bili su uspješni na domaćem parketu, dok su Cedevita i Zadar ostali praznih ruku u Srbiji. Među ostalim članovima regionalnog natjecanja, najviše novosti bilo je u Širokom Brijegu, s odlaskom trenera i najboljeg igrača u dosadašnjem tijeku sezone...

Pobjeda je bila dobra vijest, ali nakon što je Split na Gripama sa 78:70 nadigrao Union Olimpiju, stigla je i ona zabrinjavajuća koju je pred novinarima iznio Nikola Vujčić. Bez prodaje potrebnog broja dionica kako bi klub mogao opstati poslije preoblikovanja, sportski direktor i najiskusniji igrač Žutih najavio je da životarenje više neće imati smisla, dodajući da je sada jedini izlaz obraćanje Gradu, s neizvjesnim raspletom.

Pobjeda je bila lijepa, Vujčić ju je nazvao herojskom, a hoće li takvih biti još, trebalo bi se znati iza Nove godine. Ukoliko se ne pronađe rješenje za pomoć klubu, a izbor igrača bude odlazak, vrata nastavka karijere u nekoj drugoj sredini bit će im otvorena.

Vraćajući se na parket, Split je i protiv Ljubljančana potvrdio kvalitetu na Gripama, prekinuvši seriju od tri poraza, od Radničkog i Crvene zvezde u gostima, a protiv Zadra kod kuće. Nije smetalo što nije bilo Mimice, Dijana, Markulina i Vukovića, a od početka sezone nema ni Tonija Katića. Ljubljančani su od otvarajućih minuta bili u zaostatku i nisu se uspjeli sasvim vratiti u nastavku utakmice.

Žuti su se pobjedom odvojili od samog dna ljestvice, a isto je uspjelo i Ciboni, koja je s 97:71 odradila utakmicu s imperativom protiv Szolnokija. Gosti su se držali solidno u najvećem dijelu susreta, ali svu nadu izgubili su u posljednjoj četvrtini, okončanoj s 24:11 za Vukove, za bijeg do +26 na kraju ogleda u Domu Dražena Petrovića.

U pogledu prema idućoj godini, za Cibonu je dobra vijest bila što su protiv gostiju iz Mađarske važne uloge imali Dario Šarić i Smush Parker. S boljim uklapanjem u momčad na kratkim pripremama uoči nastavka ABA lige, s njima dvojicom bi u 2013. to trebalo izgledati još kvalitetnije.

Zadar je kod Crvene zvezde doživio poraz kojim Ante Nazor nije imao razloga biti zadovoljan, ali treneru Zadra utjeha je mogla biti što su odigrali kvalitetnije i pružili jači otpor nego mnogi raniji suparnici Beograđana u njihovoj pozitivnoj seriji u posljednje vrijeme. Nakon što su kod kuće zaskočili Partizan, Zadrani su dugo držali "na iglama" i momčad Vlade Vukoičića, ali poslije nekoliko vezanih pogrešaka kada se utakmica lomila, nije išlo do još jedne vrijedne pobjede.

Cibosi, Zadrani i splitski Žuti su, tako, sada poredani od devetog do 11. mjesta, svi s omjerom 6-9, dok je, sukladno očekivanjima, Cedevita jedina koja konkurira za vrh, bez obzira što momčadi Ace Petrovića i dalje ne ide baš blistavo. Pobjede nad Širokim i Budućnosti bile su dobra prošlotjedna vijest za Cedevitaše, ali uz nedjeljni poraz od Radničkog u Kragujevcu, Petrovićeva momčad ostala je u velikoj gužvi među kandidatima za Final Four.

U borbi za nastup u Euroligi u sljedećoj sezoni čeka još puno posla.

Gledajući sve ostale članove lige, nigdje proteklih dana nije bilo tako nemirno kao u Širokom Brijegu. Prvo je došla vijest o odlasku Darka Planinića u Maccabi, potom se dogodio domaći poraz od MZT-a, a nakon tog susreta i nastavka pet utakmica duge negativne serije, Ivan Velić podnio je ostavku, pa je Široki WWin ostao i bez trenera.

S omjerom 4-11 i druženjem sa Szolnokijem na začelju ljestvice, u Širokom Brijegu teško da su se nadali tako tmurnom raspoloženju uoči Božića.

Poslije poraza u Zadru, Partizan se vratio na uspješnije staze sa 66:58 protiv Krke u Novom Mestu, dok je u posljednjoj utakmici kola, na Badnjak, Budućnost došla do 76:71 protiv Igokeje. Vodećoj momčadi lige to je bio treći ovosezonski poraz, sada su na omjeru 12-3.

Utakmica kola

Priča o neizvjesnosti uoči nastavka Splitove sezone pomalo je u drugi plan gurnula ono što su Žuti prikazali protiv Union Olimpije. Tražeći bolju igru nego su je imali u domaćem porazu od Zadra dva kola ranije, splitski košarkaši napravili su prvi korak prema pobjedi s 21:8 u prvoj četvrtini, ali kako se moglo i očekivati, Ljubljančani nisu pali baš tako lako, bez ikakvog otpora. U drugom poluvremenu uhvatili su priključak, a u završnici susreta približili su se na samo dva poena zaostatka (68:66), da bi ih Sobin, Subotić i Krušlin potom "dokrajčili" svojim poenima za odlazak do 75:66 u posljednjoj minuti.

Igrač kola

S 15 poena, 12 skokova, četiri osvojene lopte i po dvije asistencije i blokade, Todor Gečevski bio je među statistički najučinkovitijim igračima proteklog vikenda u ABA ligi, ali sve je začinio posebnim pečatom u MZT-ovoj pobjedi u Širokom Brijegu. Ubacivši tricu dvije sekunde do kraja, nekadašnji centar Zadra je u posljednjim trenucima odveo svoju momčad do 72:71, za učvršćivanje kandidature za Final Four. Do kraja je dug put, ali MZT je sada peti, s jednakim omjerom kao i četvrtoplasirana Cedevita (9-6).

Petorka kola

Aleksandar Ćapin (Radnički) - 23 poena, 7/9 za tricu, osam asistencija

Srđan Subotić (Split) - 13 poena, osam skokova, devet asistencija

DJ Strawberry (Cibona) - 14 poena, pet skokova, osam asistencija

Romeo Travis (Zadar) - 25 poena, 11 skokova, tri asistencije, tri osvojene lopte

Todor Gečevski (MZT) - 15 poena, 12 skokova, četiri osvojene lopte

Izjava kola

Poslije pobjede nad Union Olimpijom, Nikola Vujčić pohvalio je sve što su splitski Žuti dali na parketu u dosadašnjem dijelu sezone, uključujući i ogled protiv Ljubljančana, bez obzira na probleme u kojima je klub: "Ja sam prema svojim igračima od prvog dana iskren i nisam htio čekati i zavlačiti ih. Rekao sam im odmah da je klub došao pred ponor. U takvoj atmosferi dobiti Euroligaša je čudo i zaslužuje koliko ovi momci vole ovaj klub, koliko žele da opstane i kakvi su to heroji. A vrlo blizu smo kraja. Do 3.1. traje prijelazni rok u ABA ligi i ja nikoga neću zadržavati u klubu, neću im više uskraćivati kruh. Ti ljudi su zaslužili plaće, vidite i sami kako se bore, kako ginu, kako grizu za ovaj klub. Oni su heroji!"

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina25.12.2012. u 09:30
    ne daj se Vujo
    pikepiletina