Nogomet

Bayernova jesen za čistu peticu, hrvatske boje najbolje zastupali Mandžukić i Badelj

Piše:Igor Šestak • četvrtak, 27.12.2012.
Bayernova jesen za čistu peticu, hrvatske boje najbolje zastupali Mandžukić i Badelj
Foto: EPA

Prije desetak dana okončana je jesenska polusezona Bundeslige. U 17 kola ljubitelji njemačkog nogometa mogli su uživati u mnogim sjajnim i uzbudljivim dvobojima, a sasvim zasluženo titula jesenskog prvaka pripala je Bayernu iz Münchena. Kako to uvijek biva, neki su klubovi i igrači oduševili, neki pak drugi razočarali, a kada su u pitanju hrvatski nogometaši koji kruh zarađuju u Njemačkoj, ovu su polusezonu obilježili Mario Mandžukić i Milan Badelj.

Baš kao i u prethodnim sezonama, Bundesliga je u nedavno završenoj jesenskoj polusezoni bila na vrlo visokom nivou. Treća najjača europska nogometna liga prema koeficijentu Uefe ponudila je u prvih 17 kola mnogo atraktivnih i uzbudljivih utakmica, pregršt sjajnih pogodaka i lijepih nogometnih priča te "izbacila" mnoga nogometna imena koja su se na ovaj ili na onaj način istaknula svojim potezima.

Tijekom jesenske polusezone odigrane su 153 utakmice, a postignuta su 444 pogotka, što daje prosjek od 2,9 pogodaka po utakmici. Najefikasniju utakmicu odigrali su u trećem kolu Freiburg i Hoffenheim, a gledatelji su tom prilikom mogli vidjeti čak osam golova (5:3). Bayern je u drugom kolu svladao Stuttgart sa 6:1, dok je na šest utakmica postignuto po šest pogodaka. Samo je devet utakmica završilo s nepopularnih 0:0. Prednjačili su u tome Fortuna iz Düsseldorfa i Augsburg, koji su tri puta odigrali utakmice bez golova.

Bayern s najmanje kartona

Bayern se osim odličnim igrama tijekom jesenskog dijela sezone istaknuo i fair-playom. Njegovi igrači su u 17 kola zaradili samo 19 žutih i nijedan crveni karton. Nešto grublji su bili nogometaši dortmundske Borussije s 20 žutih i jednim crvenim kartonom, a na drugom kraju ljestvice je Greuther Fürth čiji su igrači prikupili čak 41 žuti i četiri crvena kartona. S igračem manje četiri su puta ostajali još Stuttgart i Hoffenheim.

Najviše pogodaka postigao je Bayern iz Münchena, čak 44 (2,59 pogodaka po utakmici). Slijede ga Borussia Dortmund s 35 postignutih golova (2,06 po utakmici) te Bayer iz Leverkusena i Eintracht iz Frankfurta s 33 postignuta pogotka (1,94 po utakmici). Bayern je imao i najbolju obranu lige sa samo sedam primljenih golova (0,41 po utakmici), a iduće najbolje obrane su Freiburgova s 18 (1,06 po utakmici) te obrana dortmundske Borussije s 20 primljenih golova (1,18 po utakmici). Najviše pogodaka palo je na utakmicama Hoffenheima (gol-razlika 23:41) te Hannovera (gol-razlika 32:31).

Poznata je izreka kako se nogomet igra zbog navijača, a igrači u Njemačkoj zaista imaju pred kime igrati. Bundesliga je tijekom jesenskog dijela sezone 2012./2013. bila najgledanija europska nogometna liga jer njene utakmice u prosjeku prati 42.109 navijača. Ponovno je u broju gledatelja na stadionima prednjačila Borussia iz Dortmunda s više od 80.000 gledatelja po utakmici, dok je na Bayernove domaće utakmice u prosjeku dolazila 71.000 ljudi.

Tijekom jeseni vrlo zanimljiva bila je i borba za najboljeg strijelca lige, a u njoj je i hrvatski nogomet imao svog predstavnika. Mario Mandžukić je postigao devet pogodaka u prvih 12. kola te je veliki dio polusezone proveo na prvom mjestu ljestvice strijelaca. Najveća gužva na vrhu stvorila se nakon 15. kola kada je čak pet igrača dijelilo prvo mjesto s devet postignutih golova, a posljednja dva jesenska kola najbolje je iskoristio Bayerov Stefan Kießling i dočekao zimsku stanku s 12 pogodaka na kontu. Prate ga Eintrachtov Alexander Meier s 11 te Vedad Ibišević iz Stuttgarta i Robert Lewandowski iz Borussije Dortmund s deset postignutih pogodaka.

Gledajući pogotke i asistencije zajedno, najbolji igrač jeseni je Bayernov Thomas Müller koji je protivničke mreže tresao devet puta te podijelio isto toliko asistencija za svoje suigrače. Drugi je na toj listi Kießling koji je svojim golovima pridodao dvije asistencije, a treće mjesto dijele Lewandowski (tri asistencije) i Meier (dvije asistencije).

Prema njemačkom Kickeru najbolje ocijenjeni igrač jesenskog dijela Bundeslige je Franck Ribery iz Bayerna s prosječnom ocjenom 2,08 (na skali od najlošije šestice do najbolje jedinice). Francuz je nastupio na 12 utakmica te upisao sedam asistencija i četiri pogotka. S prosječnom ocjenom 2,26 prate ga vratari Rene Adler (HSV) i Kevin Trapp (Eintracht), a u prvih pet još su se smjestili Mario Götze (Borussia Dortmund) i Aaron Hunt (Werder) s prosječnom ocjenom 2,5. I prema portalu whoscored.com Ribery je najbolje ocijenjeni igrač Bundeslige s prosječnom ocjenom 8,77 (najbolja ocjena je desetka), a prate ga Kießling s ocjenom 7,97 te Thomas Müller s ocjenom 7,91.

Prvu polovicu bundesligaške sezone obilježila je velika gužva u središnjem dijelu tablice. Wolfsburgu, koji drži 15. mjesto, petoplasirani Freiburg bježi samo sedam bodova, a trećeplasirana Borussia iz Dortmunda ima još četiri više. Klubovi su u tom dijelu vrlo izjednačeni i zaista se može reći kako svaki može pobijediti svakoga. No, ono što Bundesligi ove godine nedostaje je prava bitka za naslov prvaka. "Krivci" stanuju u Münchenu.

Bayernova dominacija i Borussijin problem s "ratovanjem" na više frontova

Upravi, stručnom stožeru, ali i igračima Bayerna iz Münchena ljetos je dosadilo trpjeti dominaciju Žuto-crnih iz Dortmunda. Bavarci su u prethodne dvije sezone ostali bez trofeja, a posebno bolan bio im je svibanj 2012. u kojem su prvo morali čestitati Borussiji na drugom uzastopnom naslovu prvaka Njemačke, da bi onda od velikih rivala izgubili i finale DFB Pokala s čak 5:2. "Sol na ranu" bio je poraz u finalu Lige prvaka od Chelseaja nakon izvođenja jedanaesteraca i to na münchenskoj Allianz Areni.

Svi ti svibanjski porazi nisu stajali posla Juppa Heynckesa koji je u novu sezonu krenuo s bitno osnaženim kadrom. Klub su od važnijih igrača napustili Ivica Olić, Danijel Pranjić, Hans Jörg Butt i Breno, ali nitko od njih nije bio među nositeljima igre bavarskog kluba. To su zato vrlo brzo postali Javi Martinez, Dante, Xherdan Shaqiri i Mario Mandžukić, igrači koji su Bayernu pristupili tijekom ljeta, a na čije je dovođenje Bayern potrošio nešto više od 60 milijuna eura.

Ulaganje u momčad, kao i povjerenje Heynckesu isplatilo se Bayernovim čelnicima i može se reći kako su prvu polovicu sezone odradili bez pogreške. Sve je počelo pobjedom rezultatom 2:1 nad Borussijom u Superkupu, a slavljem na gostovanju kod Greuther Fürtha u prvom kolu Bundeslige Bayern je zasjeo na vrh tablice i s njega još uvijek nije sišao. U 17 kola upisao je 13 pobjeda, tri remija i samo jedan poraz. Njega je doživio od Bayera iz Leverkusena, svog najbližeg pratitelja koji je ostao na devet bodova zaostatka, a bod su protiv Bavaraca uspjeli osvojiti još samo Nürnberg i dvije Borussije. Kako je već ranije spomenuto, Bayern i njegovi igrači dominirali su u najvećem broju statističkih podataka, a kada se njihovoj polusezoni pridodaju plasmani u osminu finala Lige prvaka te u četvrtfinale domaćeg Kupa, jasno je da se posljednji mjeseci münchenskog kluba mogu ocijeniti "čistom peticom".

S mnogo manje uspjeha svoj su bundesligaški put prošli aktualni prvaci iz Dortmunda. Nakon briljantne prošle sezone u kojoj je osvojila dvostruku krunu, Borussia se ovog ljeta morala suočiti s odlaskom Shinjija Kagawe u Manchester United. Gubitak je to koji nije bilo lako nadoknaditi jer je Japanac u prošloj sezoni odigrao 29 utakmica te ostvario učinak od 13 golova i osam asistencija. No, u klub je u svojstvu njegove zamjene stigao Marco Reus iz Borussije Mönchengladbach te se sa šest golova i isto toliko asistencija u 15 jesenskih nastupa pokazao odličnim potezom uprave kluba.

Unatoč tome, Borussijina polusezona kada je Bundesliga u pitanju nije bila dobra. Momčad Jürgena Kloppa znala je pokazati svoju kvalitetu kao na primjer u utakmicama protiv Bayera (3:0), imenjaka iz Mönchengladbacha (5:0), ali i u derbiju s Bayernom koji je završio podjelom bodova (1:1). No, za razliku od Bavaraca, Žuto-crni ove sezone nisu bili konstantni, a često su gubili bodove na "malim utakmicama". U prvih 17 kola doživjeli su tri poraza, a posebno bolan za njih bio je domaći poraz od vječnih rivala iz Gelsenkirchena. Još su poraženi od HSV-a i Wolfsburga, a kada se tome pridoda čak pet remija među kojima su i oni s novim prvoligašima, Eintrachtom i Fortunom, onda ne treba čuditi zaostatak za Bayernom od ogromnih 12 bodova. Između njih još je i Bayer koji je skupio tri boda više od Borussije.

Čini se kako Borussijina momčad još uvijek nije naučila jednako uspješno gurati na dva kolosijeka ili da nema dovoljno širok kadar (poput primjerice Bayernovog) za to učiniti. Prošle se sezone nije najbolje snašla u svom izlasku u Ligu prvaka te je ispala već u grupnoj fazi. Europski nastupi odrazili su se i na Bundesligu pa je tijekom jeseni zaostajala za Bayernom, da bi u 2012. sjajnim proljetnim igrama došla do naslova prvaka. Ova sezona Borussiji je donijela odlične rezultate u Ligi prvaka i prolazak teške skupine s Real Madridom, Manchester Cityjem i Ajaxom, ali ispaštala je Bundesliga i treća pozicija s 12 bodova manje od Bayerna Žuto-crnima ne nudi previše vjere u treći uzastopni naslov.

Iako je Bayern posljednjih sezona znao rasipati stečenu prednost, ove godine djeluje kao nepogrešivi stroj. Stoga se trenutno čini kako je Borussiji jedina šansa za domaći trofej DFB-Pokal u kojem će 27. veljače za polufinale igrati upravo s Bavarcima.

Eintracht najugodnije iznenađenje, Schalke i Wolfsburg razočarali

Najveće ugodno iznenađenje jesenskog dijela Bundeslige svakako je Eintracht iz Frankfurta. Klub koji je u prošloj sezoni izborio povratak u elitni razred njemačkog nogometa u sezonu je krenuo osvajanjem 16 bodova u prvih šest kola te je u stopu pratio Bayern. Očekivano, u kasnijoj fazi prvenstva nije mogao nastaviti u tom tempu. U preostalih 11 kola upisao je četiri pobjede, dva remija i pet poraza, ali se uspio zadržati u vrhu i jesensku stanku dočekati na visokom četvrtom mjestu s istim brojem bodova kao i dortmundska Borussia.

Valja izdvojiti i Freiburg, momčad koja ne postiže puno pogodaka (24), ali ih još manje prima (18) te se s 26 osvojenih bodova nalazi na petom mjestu i predvodi kolonu klubova iz sredine tablice. Freiburg je do sada upisao sedam pobjeda, a u čitavoj prošloj sezoni ih je imao deset. Nastavi li na proljeće u istom ritmu mogao bi izboriti i plasman u Europu. Ugodno iznenađenje svakako predstavlja i plasman Bayera iz Leverkusena, koji se uslijed slabijih predstava Borussije iz Dortmunda prometnuo u prvog lovca na Bayern. Upisali su Apotekari deset pobjeda, a mogu se i pohvaliti kako su jedini ove jeseni svladali Bayern.

Od klubova koji su razočarali ističe se Schalke. Rudari su u prvih 11 kola ostvarili sedam pobjeda, dva remija i dva poraza te su smatrani glavnim Bayernovim konkurentima za naslov, posebno nakon što su trijumfalno prošli kroz Dortmund. Paralelno su dobro gurali i u Ligi prvaka, ali onda je uslijedio neobjašnjivi pad. U posljednjih šest kola Bundeslige osvojili su samo dva boda, ispali iz Kupa u osmini finala, a takva crna serija rezultirala je otkazom Huubu Stevensu. Zimsku stanku jedva su dočekali, a u proljetni dio prvenstva krenut će sa sedmog mjesta i sa osam bodova zaostatka za drugim Leverkusenom.

Vukčevićeva drama sa sretnim završetkom

Netom završenu polusezonu obilježio je i jedan nesretan događaj. 28. rujna tešku prometnu nesreću doživio je Boris Vukčević, 22-godišnji igrač Hoffenheima koji osim njemačke ima i hrvatsku putovnicu. Dva tjedna trajala je neizvjesnost, odnosno njegova utakmica za vlastiti život, a onda je konačno stigla vijest kako je izvan životne opasnosti. Boris je još uvijek na putu prema potpunom oporavku, ali nije zaboravio na one koji su mu pružili podršku: "Posebno želim zahvaliti navijačima i klubu na podršci tijekom ove teške situacije."

Još je jednom razočarao i Wolfsburg, makar je preciznije reći da je zakazao Felix Magath. U posljednjih nekoliko sezona kroz Wolfsburg su prodefilirali deseci igrača, a rijetki od njih su se pokazali pojačanjima. Iskusni strateg je i ove sezone okupio vrlo skupu momčad (prema transfermarktu petu najskuplju u ligi), ali s njom do rezultata nije došao. Na klupi je izdržao osam kola u kojima je uspio osvojiti tek pet bodova uz gol-razliku 2-15. Naslijedio ga je Lorenz-Günther Köstner i u narednih devet kola odveo momčad do 14 bodova i prilično sigurne pozicije na tablici.

Veliko razočaranje još su Hoffenheim, Augsburg i Greuther Fürth, klubovi koji su svojim igrama učinili da borbe za ostanak u ligi gotovo i nema. Spomenuta tri kluba imaju veliki zaostatak za 15. Wolfsburgom i prilično je izvjesno da ih očekuje tek međusobna borba za 16. mjesto i dodatne kvalifikacije za ostanak u ligi. Hoffenheim je prethodne dvije sezone završavao na 11. mjestu s više od 40 osvojenih bodova, a sada ih na polovici sezone ima samo 12. Pozicija Augsburga možda toliko i ne čudi pošto se i prošle sezone jedva spasio, a od Fürtha se ipak više očekivalo budući da je prošle sezone bio prvak 2. Bundeslige.

Dva lica Mandžukića i "rutiner" Badelj

Već po tradiciji Bundesliga je ugodno utočište za hrvatske nogometaše. Ove jeseni njih je osam potrčalo bundesligaškim nogometnim travnjacima, a među njima najbolji su dojam svakako ostavili Mario Mandžukić, Milan Badelj i Ivica Olić. Ostali baš nisu imali blistavu jesen pa se nadaju boljoj budućnosti, a možda i transferu koji bi ih odveo na neku sretniju lokaciju.

Mario Mandžukić (Bayern München): 15 nastupa, 14 puta u početnoj postavi, 1114 minuta, devet golova, jedna asistencija, dva žuta kartona, prosječna ocjena Kickera: 3,13

Nakon dvije uspješne sezone u Wolfsburgu i dobrih igara na Euru u Poljskoj, Mandžukić je dobio Bayernov poziv koji se ne odbija. Snašao se odlično. Zahvaljujući ozljedi Marija Gomeza odmah je dobio priliku i sjajno ju iskoristio. U prvih 12. kola postigao je devet golova i u tim trenucima držao poziciju najboljeg strijelca. Golove je u ranoj fazi sezone postizao još u Kupu i Superkupu, a u strijelce se nije upisao jedino u Ligi prvaka. No, završnicu jeseni nije odradio na visokoj razini. Mrežu je posljednji put zatresao 17. studenoga, a slučajno ili ne, njegov se pad forme poklopio s povratkom Gomeza na travnjake. U nastavku sezone može se očekivati velika borba njih dvojice za mjesto u početnoj postavi.

Milan Badelj (HSV): 16 nastupa, 16 puta u početnoj postavi, 1356 minuta, jedan gol, dvije asistencije, četiri žuta kartona, prosječna ocjena Kickera: 3,75

Badelj je u HSV stigao nakon što je Dinamu pomogao izboriti Ligu prvaka. Priključio se novim suigračima uoči drugog kola Bundeslige, a trener ga je odmah uvrstio u početnu postavu. Sve utakmice do kraja polusezone započeo je u prvih 11, zamijenjen je samo četiri puta, a u njegovoj statistici ističe se čak 85 posto točnih dodavanja. Milan se odlično snašao u Bundesligi i uklopio se u HSV-ovu momčad poput kakvog rutinera, a ne igrača koji je "do jučer" trčao travnjacima znatno slabije MAXtv Prve lige. Iza njega je odlična polusezona, a nastavi li tako, pred njim je svakako i odlična budućnost.

Ivica Olić (Wolfsburg): 15 nastupa, 14 puta u početnoj postavi, 1201 minuta, dva gola, dvije asistencije, tri žuta kartona, prosječna ocjena Kickera: 3,93

Napadač iz Davora također je ljetos promijenio sredinu. Iz Bayerna je stigao u Wolfsburg i ne može se reći da se nije dobro snašao, ali u momčadi koja je ostvarivala rezultate slabije od očekivanih definitivno nije pokazao sve svoje kvalitete. Smjena trenera donijela je Vukovima bolje rezultate, a u proljeće će ih povesti novi stručnjak, Dieter Hecking. Kako će kod njega kotirati Ivičine dionice ostaje vidjeti.

Ivan Perišić (Borussia Dortmund): 14 nastupa, pet puta u početnoj postavi, 507 minuta, dva gola, jedan žuti karton, prosječna ocjena Kickera: 3,83

Iza Perišića je polusezona koju će željeti što prije zaboraviti. Iako se prema broju nastupa čini kako je igrao dosta, njegova je minutaža bila vrlo mala. Klopp ga je najčešće koristio kao zamjenu za posljednjih desetak minuta i mladi igrač poput Perišića time ne može biti zadovoljan. Njegova greška je bila što je o nezadovoljstvu progovorio javno pa je novčano kažnjen od strane kluba, a prilično su česta nagađanja o njegovom odlasku iz Borussije već u zimskom prijelaznom roku.

Ivo Iličević (HSV): Šest nastupa, četiri puta u početnoj postavi, 307 minuta, jedan gol, dva žuta kartona, prosječna ocjena Kickera: 3,75

Iličević je bio na najboljem putu da tijekom jeseni postane standardni prvotimac HSV-a, no u tome ga je spriječila ozljeda. Baš kad je nekoliko puta zaredom dobio priliku u početnoj postavi, morao je pauzirati zbog ozljede mišića, a oporavak se otegnuo na dva mjeseca. U posljednja četiri kola samo je jednom dobio priliku, a njegova je budućnost u klubu upitna jer je sportski direktor Frank Arnesen najavio njegov odlazak.

Srđan Lakić (Wolfsburg): Osam nastupa, jednom u početnoj postavi, 142 minute, prosječna ocjena Kickera: 5,00

Drugi hrvatski napadač u Wolfsburgu nije se uspio izboriti za konkretniju minutažu, a samim time je ostao i bez konkretnijeg učinka. Samo je jednom odigrao 90 minuta, a budući da se među Vukovima najavljuje veliko pospremanje moguće je da i on uskoro promijeni sredinu.

Tek epizodne uloge u svojim su klubovima odigrali Ivan Santini i Ivan Klasnić. Santini je za Freiburg nastupio dva puta i ukupno na terenu proveo 68 minuta te zaradio jedan žuti karton. Klasnić je na početku sezone pristupio Mainzu, ali je i on skupio samo dva nastupa te ukupno odigrao 20 minuta. Na njegovu minutažu u velikoj su mjeri utjecale i ozljede, a ostaje vidjeti hoće li se na proljeće izboriti za bolji status. Na papiru je u Bundesligi ove jesni bio i Hrvoje Čale, ali niti u jednoj utakmici nije bio u sastavu Wolfsburga.

Za sada nije sasvim sigurno hoće li neki od hrvatskih igrača ove zime promijeniti adresu, ali je potvrđeno kako će u idućoj polusezoni hrvatska kolonija u Bundesligi dobiti novog člana. Riječ je o Mateu Pavloviću, koji je potpisao za Werder iz Bremena.

Pogled u proljeće

Što očekivati u drugom dijelu sezone? Što se tiče naslova prvaka, očekivati bilo što drugo osim 23. titule za münchenski Bayern ne bi bilo realno. Ne zaredaju li Bavarci s povećim nizom neuspjeha Bayeru, Borussiji i ostalim pratiteljima ostat će tek borba za drugo mjesto.

A ta bi borba, kao i ona za raspodjelu pozicija koje vode u Uefina natjecanja, mogla biti vrlo uzbudljiva. Kada se pogledaju bodovni razmaci od drugog do 15. mjesta jasno je da svaki od tih 14 klubova još uvijek ima šansu dohvatiti Ligu prvaka ili utješnu Europsku ligu.

Dobra vijest za njemački nogomet je činjenica da će u proljetnom dijelu Uefinih natjecanja sudjelovati svih sedam klubova koji su započeli europsku sezonu. Bayern, Borussia i Schalke uspješno su nastavili put Ligom prvaka, dok će naslov pobjednika Europske lige tražiti Bayer, Hannover, Borussia Mönchengladbach i Stuttgart.

U donjem dijelu tablice već sada stvari djeluju prilično jasno, kao i na samom vrhu. Hoffenheimu, Augsburgu ili Greuther Fürthu trebala bi izrazito dobra pobjednička serija za hvatanje priključka s ostatkom društva. Naravno da bi primjerice Hoffenheim mogao dostići Wolfsburgovu prednost od sedam bodova, ali svojim igrama protekle jeseni nikoga nije uvjerio da je to sposoban učiniti.

Bundesliga je u prethodnim sezonama često znala prirediti mnoga iznenađenja pa zašto se ne nadati novima u proljetnoj polusezoni 2012./2013.? No, kako god bilo, sasvim je sigurno da će se i u proljetnoj sezoni imati što za vidjeti - nove 153 utakmice, uzbuđenja, sjajne dvoboje, golove, prepune stadione i hrvatske igrače u novim pothvatima.

Sasvim dovoljno razloga da se s nestrpljenjem očekuje 18. siječnja i prva utakmica drugog dijela sezone.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3177:22+5581
2Bayern 3189:38+5169
3Stuttgart 3170:38+3264
4RB Leipzig 3173:35+3862
5Borussia D. 3159:39+2057
6Eintracht Frankfurt 3147:42+545
7Freiburg 3143:55-1240
8Augsburg 3148:52-439
9Hoffenheim 3155:63-839
10Heidenheim 3144:52-837
11Werder Bremen 3141:50-937
12Wolfsburg 3137:51-1434
13Borussia M. 3153:60-732
14Union Berlin 3126:50-2430
15Bochum 3137:62-2530
16Mainz 05 3132:49-1728
17Köln 3124:54-3023
18Darmstadt 3130:73-4317

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis28.12.2012. u 11:02
    glavno da ih eintracht zgazi u uzvratu, sve ostalo je nebitno. champions league und titel, baby!
    cameosis
  • snoopy28.12.2012. u 10:20
    bayernova jesen za čistu peticu a članak za čistu desetku
    snoopy
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 08:34
    bayern je jedan od najboljih,ako ne i najbolji klub svih vremena
    Obrisan korisnik
  • x-man:)27.12.2012. u 17:38
    I Bayern i HSV su i više nego zadovolji. Za male novce dobili su ekstra pojačanja. Samo tako dalje dečki!
    x-man:)
  • Obrisan korisnik27.12.2012. u 17:32
    Sada ovakve članke za ostale lige petice :))
    Obrisan korisnik