Košarka

Sir bez prstena i gospodar dosjetki: "Idi i dohvati prokletu loptu"

PišeMirza Seferagić • petak, 28.12.2012.
Sir bez prstena i gospodar dosjetki: "Idi i dohvati prokletu loptu"

Charles Barkley jedan je od najboljih igrača u povijesti NBA lige. Jednom je proglašen i za najkorisnijeg igrača sezone, odabran je među 50 najboljih igrača svih vremena u NBA ligi, bio je član najboljeg Dream Teama 1992. godine u Barceloni, a od 2006. godine član je i košarkaške Kuće slavnih u Springfieldu. No, Charles Barkley ujedno je i jedan od najboljih igrača u povijesti lige koji se nikada nije okitio naslovom prvaka.

Za vrijeme svojih sveučilišnih dana u Auburnu Charles Barkley je igrao na poziciji centra iako je bio niži od dva metra, no mogao se bez većih problema nositi s puno višim igračima. U te tri godine u Auburnu ostvario je prosjek od 14,8 poena (68,2 postotak šuta), 9,6 skokova, 1,6 asistencija te 1,7 blokada po susretu, a te brojke osigurale su mu visoko mjesto na NBA Draftu 1984. godine. Barkleyja su kao ukupno peti izbor odabrali Philadelphia 76-ersi, a na tom istom Draftu Michael Jordan izabran je kao treći pick od strane Chicago Bullsa.

Barkley se tako priključio sjajnoj momčadi u Philadelphiji u kojoj su još uvijek igrali velikani Julius Erving (Dr. J), Moses Malone te Maurice Cheeks koji su sezonu ranije donijeli drugi naslov u Philadelphiju, svladavši u finalu LA Lakerse s ukupnih 4-0. MVP tog finala bio je Moses Malone koji je odigrao fantastičnu seriju. Malone je u prvoj utakmici finala postigao 27 poena uz 18 skokova, u drugoj 24 poena i 12 skokova, u trećoj 28 poena, 19 skokova i šest asistencija, a fenomenalnu seriju završio je s 24 poena i 23 skoka u posljednjoj utakmici kojom je donio naslov Sixersima.

Upravo je Malone, jedan od najboljih skakača u povijesti lige, imao najviše utjecaja na mladog Barkleyja kojem je pomogao da se što prije dovede u formu te da mladi krilni centar stekne radne navike potrebne za uspjeh u NBA ligi. Uz pomoć Malonea, Barkley je postao bolji šuter i bolji skakač što se brzo moglo primjetiti na njegovim statističkim podacima. U sezoni '86./'87. Barkley je u prosjeku postizao 23 poena uz 14,6 skokova (rekord karijere) te 4,9 asistencija po susretu, a sezonu kasnije prosjek poena podigao je na 28,3 (rekord karijere) uz 11,9 skokova i 3,2 asistencije po susretu.

2. veljače, 1988. godine Sixersi su igrali u gostima kod Atlanta Hawksa, predvođenih fenomenalnim Dominiquesom Wilkinsom. U fantastičnom dvoboju dvojice sjajnih igrača Barkley je postigao 47 koševa (rekord karijere u regularnom dijelu sezone) naprema 49 Wilkinsa čiji su Hawksi na kraju odnijeli pobjedu (112:110), a Barkley je promašio tricu s istekom vremena koja bi njegovoj momčadi donijela pobjedu.

Barkley je imao veliki motiv u toj utakmici: "Jako dobro se sjećam te utakmice. Bila nam je to prva utakmica nakon All-Star pauze, a tadašnji trener Atlante, Mike Fratello, bio je i trener momčadi Istoka. Za vrijeme All-Star susreta igrao sam svega pet minuta i zbog toga sam bio jako ljut te sam želio postići 50 poena u toj utakmici protiv Hawksa, samo da se osvetim Fratellu što me toliko dugo držao na klupi u All-Staru utakmici. Nique je postigao koš za Hawkse pred sam kraj kojim su poveli s dva poena razlike, a naš tadašnji novi trener, Jim Lynman, rekao mi je za vrijeme minute odmora da izađem na teren i pokažem Fratellu da je bio u krivu. Umalo mi se želja i ostvarila. Imao sam dobar pogled s trice koja bi nam donijela pobjedu, a ja bih susret završio s 50 postignutih koševa". Lopta se ipak odbila od stražnje strane obruča, a pobjeda je otišla Hawksima i Wilkinsu koji je uz 49 poena ostvario i 12 skokova te četiri asistencije.

Usprkos sjajnim prosjecima u Philadelphiji, Barkley nije dobio priliku boriti se za naslov prvaka. U svojoj posljednjoj sezoni u Sixersima, Barkley je ostvario 23,1 poen po susretu, 11,1 skok te 4,1 asistenciju, a Sixersi su završili s omjerom 35-47 te su propustili doigravanje. Nakon te sezone, Barkley je zatražio razmjenu, a 17. srpnja 1992. godine, Barkley je otišao u Phoenix Sunse koji su u Sixerse poslali Jeffa Hornaceka, Tima Perryja i Andrewa Langa. Već u svojoj prvoj sezoni u Sunsima Barkley ja zaigrao u velikom finalu NBA lige protiv Chicago Bullsa predvođenih Michaelom Jordanom.

U 76 odigranih utakmica u regularnom dijelu prve sezone u Sunsima, Barkley je u prosjeku postizao 25,6 koševa uz 12,2 skoka te 5,1 asistenciju (rekord karijere) po utakmici, a Sunsi su regularni dio završili kao vodeća momčad lige s omjerom 62-20. Barkley je te sezone proglašen i najkorisnijim igračem što mu je bila i ostala jedina takva nagrada u velikoj karijeri. U prvom krugu doigravanja Sunsi su se susreli s osmoplasiranom momčadi Zapada, LA Lakersima, te umalo ispali jer su nakon prve dvije domaće utakmice zaostajali 0-2 u pobjedama. No, uspjeli su se oporaviti u iduća dva susreta u Los Angelesu (107:102 i 101:86), a seriju su u odlučujućoj petoj utakmici okončali pobjedom u produžetku (112:104) te su tako Lakersi propustili postati prva osmoplasirana momčad koja je izbacila prvog nositelja.

U idućem krugu Sunsi su bili bolji od San Antonio Spursa u šest utakmica, a Barkley je u toj posljednjoj šestoj utakmici postigao koš za pobjedu (102:100) te plasman u finale Zapadne konferencije. Tamo su ih čekali sjajni Seattle SuperSonicsi predovđeni Shawnom Kempom i Garyjem Paytonom. Serija je otišla sve do sedme utakmice u kojoj je Barkley odigrao najbolju utakmicu, a pobjedu 123:110 svojim Sunsima osigurao je fenomenalnim učinkom od 44 poena i 24 skoka:

Barkley je tako dobio priliku igrati svoje prvo veliko finale u kojem ga je čekao Michael Jordan i njegovi Chicago Bullsi. Bullsi su seriju otvorili pobjedom u Phoenixu (100:92), a do pobjede ih je vodio Jordan s 31 poenom dok je na drugoj strani Barkley predvodio Sunse s 21 košem. U drugoj utakmici finala Bullsi su ponovno slavili (111:108), a Jordan je susret završio s 42 postignuta koša (uz 12 skokova i devet asistencija) kao i Barkley (uz 13 skokova), a Bullsima je pomogao i sjajni Scottie Pippen s triple-double učinkom (15 poena, 12 skokova i 12 asistencija).

Sunsi se vraćaju u seriju sjajnom pobjedom u Chicagu s 129:121 nakon tri produžetka, a do pobjede Sunsi stižu zahvaljujući Barkleyju (24 poena uz 19 skokova), Danu Majerleu (28 poena) te Kevinu Johnsonu (25 poena, sedam skokova i devet asistencija). Bullsima nisu pomogla niti 44 poena Jordana kao niti Pippenovih 26 poena, deset skokova i devet asistencija. No, u četvrtoj utakmici Bullsi stižu do velikog vodstva od 3-1 u seriji, a Jordan je bio nezaustavljiv s postignutih 55 koševa. Pippen je dodao 14 poena uz deset asistencija te šest skokova, a Sunsima nije pomogao niti sjajni triple-double Barkleyja koji je susret završio s 32 poena, 12 skokova i deset asistencija. Sunsi su ipak poraženi 105:111.

Barkley je htio pod svaku cijenu izbjeći poraz u petoj utakmici te je motivirao suigrače koji su odgovorili na sjajan način. Richard Dumas i Johnson postigli su po 25 poena, Majerle je dodao 11 koševa uz 12 skokova i sedam asistencija, a Barkley je susret završio s 24 poena, šest skokova i šest asistencija za pobjedu Phoenixa 108:98 i povratak u Arizonu. Jordan je u tom porazu sudjelovao sa 41 poenom, sedam skokova i sedam asistencija, a Pippen s 22 poena, šest skokova i pet asistencija. U šestoj utakmici Bullsi su dominirali kroz tri četvrtine, no u posljednjoj su dopustili povratak Sunsima koji su pred kraj preuzeli i vodstvo.

Kod rezultata 98:94 za Sunse, Jordan je u prodoru pogodio za smanjenje na dva poena razlike, a sve koševe Bullsa do tog trenutka u posljednjoj četvrtini postigao je Jordan. U idućem napadu Majerle promašuje tricu i Bullsi dobivaju priliku poravnati rezultat i izboriti produžetke. A dobili su i više od toga. Horace Grant pronašao je samog Johna Paxsona na trici koji pogađa za vodstvo Bullsa 99:98 3,9 sekundi do kraja, a u posljednjem pokušaju Sunsa Grant je blokirao pokušaj Kevina Johnsona te su Bullsi tako osigurali svoj treći uzastopni naslov. Jordan je susret završio s 33 poena, osam skokova i sedam asistencija, Pippen je dodao 23 poena, 12 skokova i pet asistencija, a Paxson je utakmicu završio s osam koševa. I najvažnijom tricom u karijeri:

Barkley je postigao 21 poen uz 17 skokova, Majerle 21 poen uz osam skokova, Johnson 19 poena, deset asistencija i pet skokova, no sve to bilo je premalo, a Barkley je tako ostao bez svog prvog naslova u karijeri. Jordan je prosječno u finalu ubacivao 41 poen po susretu, a bilo je to previše za Sunse. Sezonu kasnije Sunsi su u prvom krugu doigravanja svladali Golden State Warriorse s ukupnih 3-0, a Barkley je u posljednoj utakmici te serije postigao 56 poena (rekord karijere) uz 14 skokova, no Sunsi i Barkley više nisu dobili priliku zaigrati u finalu usprkos sjajnim predstavama Sir Charlesa.

U sezoni '96./'97. Barkley seli u Houston Rocketse, svoj treći i posljednji klub u sjajnoj karijeri. U svojoj prvoj utakmici za Rocketse (upravo protiv Phoenixa) Barkley je odigrao fenomenalnu utakmicu postigavši 20 poena uz čak 33 skoka (rekord karijere) te je tako pomogao Houstonu da stigne do pobjede 110:95. Već u Sunsima Barkley se dugo borio s ozljedama, a to se nastavilo i u Houstonu gdje je 2000. godine napokon objavio odlazak u mirovinu. Barkley je tako u povijest otišao kao jedan od najvećih košarkaša svih vremena bez naslova prvaka. Jedan MVP naslov, dvije zlatne olimpijske medalje (Barcelona 1992. i Atlanta 1996. godine), preko 23.000 koševa (prosjek 22,1), 12.000 skokova (11,7) i 4.000 asistencija (3,9) u karijeri, jedan od 50 najboljih igrača NBA lige, sudionik devet All-Star susreta, član Kuće slavnih...

No, Barkley će ostati zapamćen i kao jedan od najzabavnijih igrača svih vremena. Barkley danas radi kao sukomentator na TNT-u gdje uz voditelja Ernieja Johnsona i bivše kolege, Kennyja Smitha i Shaquillea O'Neala, komentira događaje vezane za NBA ligu na sebi svojstven način. Nedavno je čak uspio i zaspati u studiju čime je postao predmet sprdnje Kennyja Smitha, Reggieja Millera, Chrisa Webbera i vjerojatno svih zaposlenika TNT-a.

Barkley je tokom karijere sudjelovao i u nekoliko tučnjava uključujući i neke izvan terena. Vjerojatno najpoznatija je ona s O'Nealom za vrijeme utakmice između Rocketsa i Lakersa, a O'Neal i Barkley nedavno su se prisjetili tog događaja:

Barkley je navijače u NBA ligi navikao i na svoje humoristične izjave i dosjetke, a ovo su samo neke od njih:

Nakon umirovljenja Barkley je izjavio: "Sada sam upravo ono što Amerika treba - još jedan nezaposleni crnac".

Na pitanje da li bi pristao raditi i za Ku-Klux Klan: "Mene se može kupiti. Ako me dovoljno plate, radit ću i za Ku-Klux Klan".

Jednom je prilikom bio pozvan u Južnu Dakotu zbog marketinških razloga, a Ernie Johnson ga je nakon toga u studiju upitao: "Jesu li te prepoznali ljudi u Južnoj Dakoti?", na što je Barkley odgovorio: "Jesu, prepoznali su me, ali bilo im je lako jer sam bio jedini crnac tamo. Kad su me vidjeli da hodam ulicom rekli bi: 'Eno ga opet.'

Ernie Johnson razgovara s Barkleyjem o sveučilištu u Auburnu. Johnson: "Auburn ima vrlo dobru školu. Da bi ju završio vjerojatno moraš puno i teško raditi". Barkley: "Da, ali i 20 poena i deset skokova po utakmici također će ti pomoći da prođeš".

Na primanju u Kuću slavnih zahvalio je svojoj 17-godišnjoj kćerki što još nije ušla u vezu: "Hvala Bogu! Nadao sam se da niti neće prije mog ulaska u Kuću slavnih jer bih do sada sigurno već ubio nekoga".

Barkley se prisjeća svoje odluke o umirovljenju: "Sjećam se kada sam ušao u ured Rocketsa i rekao im: 'Da, umirovit ću se', a oni su rekli: 'Dat ćemo ti devet milijuna dolara', na što sam ja uzvratio: 'Imate li olovku kod sebe?'

U utakmici Dream Teama protiv Angole (116:48) u Barceloni Barkley se pred kraj utakmice zakačio s jednim igračem Angole, a nakon utakmice je izjavio: "Ako me netko udari, vratit ću mu, makar taj netko izgledao kao da nije ništa jeo nekoliko tjedana. Jedino me bio strah da ne izvuče nekakvo koplje iza leđa".

Barkley o fizičkom izgledu Dwighta Howarda: "Da imam tijelo poput Howarda, putovao bih zemljom i mlatio ljude".

U jednoj barskoj tučnjavi Barkley je izbacio čovjeka kroz prozor s prvog kata zgrade te je zbog tog događaja morao pred sud. Sudac: "Osim novčane kazne morati ćete se odužiti i radom u zajednici. Žalite li zbog svog postupka?". Barkley: "Da, žao mi je što nismo bili na višem katu".

Barkley na jednom All-Star susretu: "Dovraga, u cijeloj zemlji postoji valjda 15 crnih milijunaša, a pola ih je sada u ovoj dvorani".

Barkley "školuje" bivšeg suigrača u Rocketsima, Stanleyja Robertsa, koji je imao problema s viškom kilograma: "Hej, Stanley, ti bi bio odličan igrač kada bi naučio samo dvije riječi: 'Pun sam!'

Barkley o skakačkoj tehnici: "Uvijek se dobro nasmijem kada me ljudi pitaju o mojoj skakačkoj tehnici. Da, imam tehniku, zove se 'idi i dohvati prokletu loptu'.

Još malo o sveučilišnim danima: "Sve što znam je, ako sam vodeći po poenima u Jugoistočnoj konferenciji, moje ocjene će biti u redu".

Nakon što je North Carolina promašila 22 od posljednja 23 šuta u NCAA utakmici protiv Georgetowna: "Stevie Wonder zabio bi jedan od 23 pokušaja".

Foto: www.vebidoo.de

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 16:17
    procitajte ako imate vremena http://www.mondo.rs/s270127/Kolumne/Kolumne/Edin_Avdic/Vi_prekrasni_-_ludaci_negativci.html
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 15:35
    Legenda,ponekad previse laprda..ali nema veze
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 15:14
    član moje udarne šestorke svih vremena. Naime, na poziciju ''četvorke'' ne mogu se odlučiti između njega i Rodmana. Dakle: Magic, Jordan, Bird, Rodman (Berkley), Abdul-Jabbar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 14:33
    najdraži španer!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.12.2012. u 13:46
    Uvik mi je bia drag, šteta zbog prstena ali to ne umanjuje njegovu karizmu.
    Obrisan korisnik