Ostali sportovi

Video: Top 10 video trenutaka, poteza i dostignuća u 2012. godini

Pripremio:Mišo Gulić • nedjelja, 30.12.2012.
Video: Top 10 video trenutaka, poteza i dostignuća u 2012. godini
Foto: EPA

Godina Gospodnja 2012. na samom je izdisaju, 2013. samo što nije stigla, a mora se reći da je i sa sportskog aspekta bila jedna od onih koja će se u almanasima itekako spominjati. Ruku na srce, kako i ne bi kada je u njoj odigran toliki broj velikih natjecanja, a kruna svega bile su Olimpijske igre u Londonu...

Odabrati Top 10 poteza, situacija ili pak trenutaka u toliko bogatoj godini definitivno spada u red zahtjevnijih stvari, a samim time jasno je i da će neki morati naprosto izvisiti, jer mjesta za sve nema. Za jedne će to biti "pravedno", za druge presubjektivno, a trećih ionako nema.

10. LeBron James (Miami Heat) - naslov prvaka

Svi se sjećamo "The Decision", trenutka LeBrona Jamesa kojim je svijetu obznanio da će u njegovim majstorijama od tada uživati navijači Miami Heata, ali još i više bezbroj parodija na istu temu koje su možda bile još spektakularnije, jasno, gledano iz kuta nepristranih promatrača.

Kako god da bilo, a pogotovo ako se povedemo za uzrečicom kako "cilj opravdava sredstvo", onda je Odluka uistinu vrijedila velikog broja kritika i gubitka dobrog dijela popularnosti zbog lova za najvećom od svih nagrada - prstena namijenjenog pobjedniku NBA lige. Prsten je tako pronađen, snovi su ispunjeni, a sve ostalo je manje bitno, dakako, ako ste LeBron James...

9. Medveščak u pulskoj Areni

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

Biti jedinstven u svijetu. Sigurno ste mnogo puta čuli da je u svijetu izmišljeno sve što treba da bude i da nema potrebe otkrivati toplu vodu. No, tako nisu mislili u Medveščaku, relativno malom klubu s periferije Balkana koji je uspio ono u čemu nisu garniture i garniture političara, sportaša, svećenika, dobronamjernih i kakvih sve ne ljudi... Medvjedi su ujedinili cijelu Hrvatsku, ujedinili su i Bile i Plave i Žute, i lijeve i desne, naprosto kroz sport su ujedinili ljude.

Zasigurno nije bilo medija u svijetu koji na naslovnici ili barem među udarnim vijestima nije imao izvještaj s Ice Fevera u pulskoj Areni, događaja koji je sam po sebi običnu hokejašku utakmicu učinio pa možda većom i od samog sporta, utakmicu o kojoj se dugo pričalo i koja je učinila reklamu samoj državi kakva se naprosto ne može platiti.

8. David Wetherill, stolni tenis, Paraolimpijske igre

Raspored tekstova u "retrospektivi 2012.":

Dolaskom na Paraolimpijske igre sportaši s hendikepom dokazali su sebi i ostalima da ništa nije nemoguće te da je potrebna isključivo snaga volje. Sjajno je to demonstrirao britanski stolnotenisač David Wetherill, koji je svojim fenomenalnim potezom zadivio svijet i sebi priskrbio naslovnice, ali i mjesto u svim izborima za potez godine.

Britanski paraolimpijac tijekom igre primoran je koristiti štaku, no to ga nije spriječilo da protiv Nijemca Tomasza Kusiaka doslovno gine za svaki poen. U jednom poenu Wetherill nije žalio truda i doslovno se bacio za jednom teško dohvatljivom lopticom koju ne samo da je dohvatio, nego je zabio i spektakularan poen.

7. Finale EP-a Španjolska - Italija

Finale se očekivalo, tamo su i stigli i onda kada su svi "htjeli" da padnu pod talijanskim naletom, oni su pokazali tko je istinski nogometni gazda, ne samo u Europi, nego i cijelom svijetu. Ok, na stranu što su prva reprezentacija koja je osvojila tri velika natjecanja u nizu, na stranu što su to učinili primivši samo jedan gol u regularnom vremenu i to u prvom kolu protiv Italije, ali ono što je cijeli nogometni svijet ostavilo u čudu jest finalna izvedba.

Realno je reći da se većina svjetske nogometne javnosti naprosto nadala da bi Talijani mogli prekinuti španjolsku dominaciju, da bi nakon remija u grupi, u finalu mogli uzeti sve, da će na krilima vremešnog Pirla i "vraga" Balotellija otići do kraja, ali sve to palo je u vodu nakon što su se s njima naprosto narugali Iniesta, Xavi i društvo. Rekordna finalna pobjeda, četiri gola u mreži Buffona, dovoljno i za najzahtjevnije...

6. Manny Pacquiao vs Juan Manuel Marquez #4

Manny Pacquiao i Juan Manuel Marquez susreli su se u ringu po četvrti put, no vrlo vjerojatno ne i posljednji. Nakon dvije pobjede Filipinca Pacquiaoa i jednog remija, na red je došlo slavlje Meksikanca koji je atraktivnim nokautom srušio najvećeg suparnika i tako sagu produžio za barem još jednu borbu.

MGM Grand Garden Arena bila je rasprodana za novi okršaj dva boksača koji imaju veliki rivalitet, skoro pa mitskih razmjera, već gotovo osam godina. U Las Vegasu su se borili za naslov najboljeg boksača desetljeća u organizaciji WBO. Borba je bila gotova u šestoj rundi kada je Marquez svog protivnika pogodio desnicom u bradu i to je bio kraj za 33-godišnjeg Pacquiaoa. Filipinskom boksaču to je bio tek treći poraz nokautom u karijeri, a Marquezu je ovo bila 55. pobjeda, 40. nokautom

5. Zlatan Ibrahimović - gol za sva vremena

Još jedan od poteza koji sportaša čine besmrtnim. Prijateljski sudar protiv Engleske i nova čudesna partija Zlatana Ibrahimovića koji je zabio sva četiri pogotka u pobjedi svoje reprezentacije od 4:2. Do 20. minute praktički se ništa nije događalo, a tada je Ibrahimović zabio vodeći gol za Šveđane. Englezi su nakon novih 15. minuta igre, u samo tri minute razmaka golovima Welbecka i Caulkera sve preokrenuli u svoju korist, što je bio i rezultat prvog poluvremena.

Domaći su u nastavku postupno pojačavali pritisak, bilo je tu i nekoliko obostranih prilika, a 12. minuta prije kraja krenuo je "Ibra show". Prvo je u 78. minuti zabio za izjednačenje, šest minuta nakon pogodio je i za potpuni preokret, a "šlag na tortu" bio je njegov četvrti zgoditak o kojem će se sasvim sigurno još dugo pričati.

4. Završnica susreta Zadar - Partizan

Kakav triler u Višnjiku, kakvih završnih 14 sekundi, koliko povrataka, koliko je mali put od raja do pakla i nazad. Dramatična i šokantna završnica iznjedrila je dvojicu junaka, Antu Delaša i Romea Travisa, koji su u konačnici donijeli vrijednu pobjedu za veliko slavlje u prepunoj dvorani Krešimira Ćosića.

A što se to dogodilo... Partizan je 14 sekundi prije kraja imao prednost od 75:74 i napad, no tada je Ramljak ukrao loptu, dalje je proslijedio do Delaša koji se dignuo i od table pogodio tricu za 77:75, četiri sekunde prije kraja. Partizan je dobio loptu sa strane, ona je došla do Bertansa koji preko Krasića, sekundu prije isteka vremena, zabija za novu prednost Partizana i vjerovalo se pobjedu svoje momčadi. Sekunda do kraja, time out Zadar, nova lopta sa strane, Hail Mary alley oop pass za Romea Travisa, a ostalo je povijest. Ako LeBron James kaže da "valja" , onda nitko nema pravo sumnjati u to...

3. Posljednje kolo Premiershipa, City - QPR, Sunderland - United

Engleski Premiership proteklu je sezonu zaključen na pomalo nevjerojatan način, sa završnicama koje nikoga nisu ostavile ravnodušnima, dakako u režiji "razmaženog bogataša" u nebesko plavim odorama i njegovog gradskog rivala Uniteda. Uoči posljednjeg kola Građani su imali jednak broj bodova kao i Manchester United, ali uvjerljivo bolju razliku pogodaka. U posljednjem kolu City je bio domaćin Queen's Park Rangersima, a Crveni vragovi su gostovali kod Sunderlanda.

United je pogotkom Rooneya iz 20. minute očekivano vodio u gostima i činilo se, s obzirom na rasplet događanja u drugoj utakmici, da će novi trofej sletjeti u njihovu vitrinu, no tada je krenuo show. Dok su navijači Uniteda slavili obranu naslova prvaka, Cityjevi su u 90. minuti tužnih lica napuštali Etihad. Međutim, kada su svi otpisali Građane, Džeko i Aguero su zabili u nadoknadi za veliko slavlje domaćih navijača, najveće slavlje ikad.

2. Michael Phelps, najuspješniji olimpijac svih vremena

Američki plivač Michael Phelps na Olimpijskim igrama u Londonu je postao najveći olimpijac svih vremena nakon utrke štafete 4x200 metara slobodno i osvojenog zlata. Zlatna medalja bila mu je 19. ukupno, čime je preskočio rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu koja je na Igrama u Melbourneu (1956.), Rimu (1960.) i Tokiju (1964.) osvojila ukupno 18 medalja.

Amerikanac se od Igara, a i plivanja, oprostio na najbolji mogući način, zlatnim štafetnim medaljama. U zadnjoj utrci karijere Michael Phelps je došao do 18. olimpijskog zlata i 22. medalje, nešto će vrlo vjerojatno ostati generacijama neuhvatljiv rekord. Kako je taj put izgledao još od Atene 2004., pogledajte u videu ispod...

1. Lionel Messi - 91 gol u 2012. godini

Omaleni argentinski virtuoz 2012. će posebno pamtiti po obaranju 40 godina starog rekorda Nijemca Gerda Müllera koji je do sada bio vlasnik rekordnog broja golova u jednoj kalendarskoj godini. Trenutak za pamćenje dogodio se u susretu protiv Real Betisa kada je Messi postigao dva gola i tako stigao do brojke od 86 pogodaka, čime je za jedan gol preskočio slavnog njemačkog napadača koji je 1972. u dresu Bayerna i njemačke reprezentacije zabio 85 golova.

Dovoljno je reći - Lionel Messi, nogometni Bog, kralj i najbolji nogometaš svih vremena...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 16:57
    Ma nece valjda na tebe svrsavat, vidi kakav si jadan....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 08:35
    Halo! ovdje se radi o top 10 video trenutaka, a ne o najboljim igračima ili ne znam čemu. Dodatno, to je subjektivna lista. U mojoj subjektivnoj listi bilo bi osvajanje zlata naših vaterpolista (iako je cijeli turnir fantastično odigran), i pobjeda rukometaša protiv Srbije ili Danske na OI (tu se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy30.12.2012. u 16:25
    čuj objektivni novinar?? zar to postoji?
    danchy
  • Krokodil30.12.2012. u 16:09
    Lijepo je bilo vidit ove golove sve na jednom mjestu. Onaj prvi protiv Leverkusena je najbolji... #18.
    Krokodil
  • hanson30.12.2012. u 15:32
    Novinar koji sam za sebe govori da je subjektivan nebi ni trebao biti novinar. Apsolutno stoji da je messi imao fantastičnu sezonu i da je srušio rekord star 40 godina i da je možda i najbolji nogometaš u povjesti, ali je i činjenica da apsolutno NIŠTA nije osvojio i da je promašio najbitniji gol u... [više na forumu]
    hanson