Ostali sportovi

Pregled sportske godine kroz tekstove na Sportnetu

Pripremio:Branimir Korać • ponedjeljak, 31.12.2012.
Pregled sportske godine kroz tekstove na Sportnetu
Foto: FaH

Ako ste neki važniji događaj u 2012. godini propustili ili ga se želite prisjetiti, ovo je pravo mjesto za vas. Svi najveći uspjesi i dometi posloženi su u posljednjoj Sportnetovoj "retrospektivi" u ovoj godini...

Siječanj

2012. godinu smo započeli već pomalo tradicionalno siječanjskom sljemenskom slalomskom utrkom. Ponovno spektakl, međutim bez pobjede hrvatskih predstavnika. Kod skijašica premoćna je bila Marlies Schild dok je u konkurenciji skijaša Ivica Kostelić očajnički želio pobjedu, međutim kralj Sljemena postao je Marcel Hirscher. Bio je to mjesec velikih uspjeha Ivice Kostelića koji je uspio upisati i dvije pobjede u Wengenu te jednu u Kitzbühelu.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Kao i obično, početkom godine saznali smo i tko je najbolji nogometaš svijeta u prethodnoj godini i nitko se nije posebno iznenadio kada je Zlatna lopta završila u rukama Lea Messija.

Hrvatski rukometaši imali su pred sobom prvu veliku smotru u 2012. godini - Europsko prvenstvo u Srbiji. Tri utakmice su obilježile hrvatski nastup. Prva - pobjeda protiv Francuza, druga - poraz od Srbije u polufinalu i treća - pobjeda protiv Španjolske u borbi za broncu. Naslov prvaka odnijeli su Danci koji su u finalu bili bolji od domaćina Srbije.

U Australiji se već tradicionalno održavao prvi Grand Slam turnir sezone, a u muškoj konkurenciji Australian Opena u epskom dvoboju naslov je uzeo Novak Đoković dok je u konkurenciji tenisačica najbolja bila Viktoria Azarenka.

Veljača

Slika 4 od 4.
Foto: Kristijan Komarica

Veljaču su obilježila dva velika sportska događaja u Hrvatskoj. U Zagrebu se održavao Indoors na kojem je trijumfirao Mihail Južni i to sjajnim finalnim nastupom. Drugi događaj je bilo Europsko prvenstvo u futsalu na kojem je Hrvatska stigla do povijesnog rezultata. Već plasman u polufinale je bio pravi podvig, no tamo su Rusi bili prejaki, uslijedila je borba za broncu i poraz od Talijana. Titulom europskog prvaka okitila se Španjolska dramatičnom pobjedom protiv Rusa.

U košarci su se dogodile dvije važne stvari, prva je povratak na klupu reprezentacije Jasmina Repeše dok je druga završni turnir Kupa Krešimira Ćosića. Na njemu je Cedevita stigla do svojeg prvog trofeja u klupskoj povijesti. Ivica Kostelić je već u veljači osigurao Mali kristalni globus u superkombinaciji.

Ožujak

Slika 5 od 5.
Foto: Antonio Pejić

U ožujku se puno očekivalo od hokejaša Medveščaka koji su krenuli u doigravanje u EBEL-u, međutim sjajna austrijska momčad je bila kobna. KAC iz Klagenfurta je lakše od očekivanja stigao do ukupne pobjede u seriji te se plasirao u finale doigravanja.

Bilo je burno i u HNL-u gdje je Hajduk ostao bez trenera, a liga bez jednog kluba. Krasimir Balakov se nakon susreta u Rijeci oprostio od momčadi i predao kormilo Miši Krstičeviću dok je Varaždin izbačen iz Prve HNL nakon što nije uspio postići dogovor s vjerovnicima te nije odigrao drugu utakmicu. Time su se Varaždinci upisali crnim slovima u povijest hrvatskog sporta.

Travanj

Teniski travanj nije nam donio lijepe vijesti. Hrvatska reprezentacija u Davis Cupu nije uspjela doći do pobjede na teškom gostovanju u Argentini. Presudila je pobjeda Juana Martina del Potra nad Marinom Čilićem u meču u koji je Čilić ušao totalno iscrpljen nakon teške bitke s Davidom Nalbandianom. Od tenisa se u četvrtom mjesecu oprostio Ivan Ljubičić porazom na turniru u Monte Carlu od Ivana Dodiga.

Slika 2 od 2.
Foto: Kristijan Komarica

Davor Vugrinec će zauvijek pamtiti travanj 2012. godine kada je uspio svrgnuti Igora Cvitanovića s ljestvice najboljih strijelaca Prve HNL u povijesti. Travanj je ostao u pamćenju i Dinamu koji je već tada pobjedom u Šibeniku osigurao novi naslov prvaka.

U završnicu je stigla i ABA liga, Cedevita je otišla do kraja i borila se za trofej, međutim u Tel Avivu nije imala šanse i Maccabi je stigao do trofeja koji ranije nije uspio osvojiti.

Svibanj

U svibnju smo dobili tri velika prvaka, tri europska velikana su se uspela na tron, svaki u svojoj konkurenciji.

Slika 6 od 6.
Foto: Kristijan Komarica

Nogometaši Chelseaja su u Münchenu osvojili naslov prvaka Europe dramatičnom finalnom pobjedom protiv Bayerna. Rukometaši Kiela u Kölnu su potvrdili da su tada bili uvjerljivo najbolja europska momčad, a pomalo neočekivanim naslovom košarkaškog prvaka Europe okitio se Olympiakos u dramatičnom stilu, velikim preokretom protiv moskovskog CSKA.

Svibanj je bio "tanak" mjesec, već se uveliko pripremalo za užurbano u vruće ljeto i poslužio je tek za dovršavanje poslova u pojedinim prvenstvima i natjecanjima.

Lipanj

U lipnju je sve bilo u znaku Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. Nakon dugih priprema Hrvatska se zaputila u Poljsku te krenula na najbolji mogući način uvjerljivom pobjedom protiv Irske. Ova pobjeda dala je krila našim igračima, međutim protiv Italije je bilo nešto lošije i na kraju je Hrvatska morala biti zadovoljna bodom. Ostalo je obračunati se sa Španjolcima i u tom dvoboju osigurati četvrtfinale, međutim Španjolska je bila sretnija i slavila 1:0.

Slika 7 od 7.
Foto: Kristijan Komarica

U šestom mjesecu završeno je i hrvatsko košarkaško prvenstvo i to velikim trijumfom Cibone koja je u finalnoj seriji svladala favoriziranu Cedevitu i stvorila euforiju oko kluba. Euforije je bilo i na Floridi jer je Miami u finalu NBA lige bio bolji od Oklahome i LeBron James je stigao do svojeg prvog prstena.

Lipanj je zaokružen zemljanim Grand Slam turnirom, a u Roland Garrosu Rafael Nadal je stigao do svog sedmog naslova pobjednika dok je kod tenisačica dominirala Maria Šarapova.

Srpanj

Prvog dana srpnja saznali smo europskog prvaka u nogometu. Španjolska i Italija, veliko finale u kojem su igrali samo - Španjolci. Iako nije briljirala tijekom Prvenstva, Španjolska je u pravo vrijeme odigrala svoju najbolju utakmicu i uzela naslov europskog prvaka.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon Europskog prvenstva, uslijedile su promjene i u hrvatskom nogometu. Slaven Bilić je napustio kormilo reprezentacije, a naslijedio ga je Igor Štimac. Dugo očekivana promjena dogodila se na čelu hrvatske nogometne obitelji, Vlatko Marković je završio svoj mandat, a umjesto njega je ustoličen Davor Šuker.

U klupskom nogometu sjećat ćemo se maksimirske drame u kojoj je Dinamo u 98. minuti stigao do pobjede protiv bugarskog prvaka Ludogoreca i ostao u igri za ulazak u Ligu prvaka.

Dok su se ostali sportaši pripremali za Olimpijske igre u Londonu, tenisači su još bili itekako aktivni. U Wimbledonu su trijumfirali Roger Federer i Serena Williams, a Marin Čilić je osvojio umaški turnir postavši drugi Hrvat kojem je to pošlo za reketom nakon davnog naslova Gorana Prpića.

Kolovoz

Kolovoz je bio gotovo u potpunosti posvećen Olimpijskim igrama u Londonu. Među brojnim junacima Igara, mi ćemo istaknuti samo one hrvatske.

Slika 8 od 8.
Foto: FaH

Zlatna odličja u Hrvatsku su donijeli neviđenom dominacijom vaterpolisti i ona od koje smo to najviše očekivali Sandra Perković. Najugodnije iznenađenje iz hrvatske perspektive bio je Giovanni Cernogoraz koji je uzeo zlato u trapu.

Prvo hrvatsko slavlje u Londonu nastalo je nakon što je četverac na pariće osvojio srebrno odličje u utrci u kojoj se također s velikim očekivanjima govorilo o medalji.

Brončane medalje osvojili su Lucija Zaninović i hrvatski rukometaši koji su pokleknuli ponovno protiv Francuza, ali su smogli snage i pregazili Mađarsku u borbi za broncu.

Slika 9 od 9.
Foto: FaH

Hrvatska je u kolovozu dobila još jedno zlatno odličje i to ono košarkaške reprezentacije do 18 godina koja je na krilima nedodirljivog Darija Šarića postala europskim prvakom.

Hrvatski nogometni klubovi nastavili su svoju europsku avanturu, a od Europe su se na dostojan način velikim pobjedama oprostili Slaven Belupo protiv Athletic Bilbaa te Hajduk protiv Intera. Dinamo je s druge strane osigurao još jedan nastup u skupinama Lige prvaka zahvaljujući Tonelovom golu u Mariboru.

Napokon je i sapunica oko Luke Modrića dobila svoj epilog - Luka je napustio Tottenham, ispunio si želju i potpisao za madridski Real.

Rujan

U rujnu se ponovno okupila hrvatska nogometna reprezentacija koja je krenula u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Teškom mukom je izborena pobjeda protiv Makedonije, a zatim je iz Belgije donesen bod što je u konačnici proglašeno zadovoljavajućim omjerom. Dva susreta - četiri boda.

Slika 10 od 10.
Foto: Davor Sajko

Nakon olimpijaca, s najveće sportske smotre su se puni medalja vratili i hrvatski paraolimpijci. Svijet je zaintrigirala hrvatska hokejaška priča, naime u pulskoj Areni odigrana su dva dvoboja EBEL lige koja su dobila ogroman prostor u svjetskim medijima. Dok su EBEL-ovci krenuli, NHL-ovci su proglasili lockout i još uvijek su u "štrajku".

Krajem rujna započela je i ABA liga s četiri hrvatska predstavnika, a hrvatska vaterpolska reprezentacija je ostala bez tvorca posljednjih uspjeha - Ratka Rudića. Nakon godina frustracije Andy Murray je uspio osvojiti svoj prvi Grand Slam naslov i to na US Openu gdje je u ženskoj konkurenciji dominirala domaća zvijezda Serena Williams.

Listopad

Slika 11 od 11.
Foto: Davor Sajko

Put prema Svjetskom prvenstvu u nogometu hrvatska reprezentacija nastavila je utirati u listopadu. Uslijedilo je teško i važno gostovanje u Makedoniji, a zatim domaći susret protiv Walesa. Cilj je ostvaren, upisano je svih šest bodova i ulazak u kvalifikacije je bio ne vrlo dobar već odličan.

Dva velika natjecanja koja još uvijek traju u listopadu su imala svoj početak.

Nova sezona Svjetskog kupa u skijanju započela je tradicionalno u Söldenu, a krenuli su i američko-kanadski košarkaški profesionalci u novu sezonu NBA lige.

Studeni

Slika 12 od 12.
Foto: EPA

Bioprognoza u studenom očito je bila vrlo loša, ljudi su bili razdražljivi, osjećali se neugodno i pljuštale su smjene trenera. Dinamovu klupu napustio je Ante Čačić, a vrlo brzo je instaliran povratnik Kruno Jurčić. Božidar Maljković je napustio klupu Cedevite u još uvijek nejasnim okolnostima dok je klupu Cibone napustio Veljko Mršić.

Unatoč trenerskoj smjeni, u Ciboni su otvarali šampanjac jer su nakon dugotrajne sapunice uspjeli osigurati usluge najboljeg europskog mladog košarkaša Darija Šarića. Bilo je zanimljivo i u auto-moto svijetu, u Brazilu je padala odluka o prvaku svijeta u Formuli 1 gdje je naslov u dramatičnim okolnostima odnio Sebastian Vettel.

Prosinac

Prosinac s pravom nazivamo oproštajnim mjesecom pa smo tako ubilježili nekoliko oproštaja. Dinamo se oprostio od Europe osvojivši prvi bod u skupinama Lige prvaka odigravši u posljednjem susretu u Zagrebu protiv kijevskog Dynama 1:1.

Slika 13 od 13.
Foto: FaH

Od Europe se oprostila i Cedevita koja nije uspjela napraviti čudo i u Vitoriji upisati ogromnu pobjedu, dapače, upisala je visok poraz. Mogući oproštaj od reprezentacije je i nepozivanje Ivana Balića među kandidate za nastup na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Za kraj ostaju dvojica najboljih, Josip Pavić zasluženo je proglašen najboljim vaterpolistom svijeta u izboru Fine dok je Leo Messi prestigao rekord Gerda Müllera po broju golova u jednoj kalendarskoj godini.

Retrospektiva 2012.

Za kraj 2012., urednici i novinari Sportneta pripremit će vam osvrt na neke od događaja, sportaša i ekipa koje su obilježile ovu godinu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kako je nemoguće objektivno komparirati različite sportove i natjecanja, radi se o subjektivnim kriterijima svakog autora, a tekstovima nije cilj poslagati događaje ili sportaše po nekoj objektivnoj vrijednosti uspjeha već osobnom dojmu koje su izvedba, uspjeh, pa i ponašanje tih sportaša ili ekipa na njega ostavili.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.01.2013. u 08:57
    Svaka vam čast i veliko hvala na poslu odrađenom u 2012 te puno sreće i dobrog rada u 2013.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.01.2013. u 15:23
    sportnet sjedni,5!
    Obrisan korisnik
  • Tonco31.12.2012. u 10:41
    stvarno lijep tekst, bila je dobra godina za hrvatski sport
    Tonco
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 09:52
    čestitam na odličnom radu i odličnoj sezoni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 09:19
    lijep osvrt Sportneta..samo nastavite s dobrim radom..uzivam citajuci sve vase clanke..nadam se jos boljima u novoj godini :)
    Obrisan korisnik