Nogomet

Još jedna godina španjolske dominacije Fifinom ljestvicom najboljih svjetskih reprezentacija

Piše:Igor Šestak • ponedjeljak, 31.12.2012.
Još jedna godina španjolske dominacije Fifinom ljestvicom najboljih svjetskih reprezentacija
Foto: Kristijan Komarica

Kako je kraj godine redovito vrijeme za odabir najboljih sportaša i kolektiva, red je osvrnuti se i na konačnu Fifinu ljestvicu najboljih svjetskih nogometnih reprezentacija u 2012. godini. Kako i priliči, na vrhu poretka su aktualni europski i svjetski prvaci, no to ne znači da među najboljima nema velikih iznenađenja. Dio svjetskog vrha i ove je godine hrvatska nogometna reprezentacija, deseta u poretku te šesti put zaredom članica najboljih deset reprezentacija svijeta.

Fifina ljestvica reprezentacija često je kritizirana od strane javnosti. To i nije neobično s obzirom da se poredak reprezentacija u nekim slučajevima ne podudara s kvalitetom istih, posebno u očima navijača. No, sustav bodovanja kojim se dolazi do ljestvice zapravo djeluje prilično pravedno jer se bazira isključivo na rezultatima koje reprezentacije postižu.

Za početak, valja podsjetiti na sustav bodovanja reprezentacija. Za svaku međunarodnu utakmicu koju odigra, reprezentacija dobiva određeni broj bodova i to na temelju ishoda utakmice, važnosti te utakmice (prijateljska, kvalifikacijska ili pak utakmica velikog natjecanja), kvalitete suparnika koja se određuje upravo prema službenoj Fifinoj ljestvici te na kraju kvalitete konfederacije iz koje suparnik dolazi.

Bodovi koje reprezentacija osvoji u periodu od jednog mjeseca zbrajaju se, a konačni broj bodova na temelju kojeg se određuje poredak dobije se izračunavanjem prosjeka osvojenih bodova u periodu od prethodnih 48 mjeseci. Najveću vrijednost imaju bodovi osvojeni u posljednjih 12 mjeseci jer se njihov prosjek pribraja u potpunosti, dok se za svaku prethodnu godinu postotak smanjuje.

Španjolci rezervirali vrh, Kolumbija "trn u oku"

Aktualna ljestvica nudi nekoliko sasvim logičnih i očekivanih pozicija, ali i nekoliko iznenađenja.

Prvo mjesto Španjolske sasvim je realno. Aktualni svjetski i europski prvaci na vrhu poretka borave u kontinuitetu od lipnja 2010. godine, a sasvim će zasluženo kao najbolja reprezentacija svijeta završiti i 2012. godinu, već petu u nizu. Španjolci su se na prvo mjesto uspeli u srpnju 2008. godine nakon osvajanja Europskog prvenstva, a od tada samo sedam mjeseci nisu bili na vrhu. U 2009. i 2010. tu im je poziciju privremeno uzimao Brazil, a 2011. godine Nizozemska.

Fifina ljestvica za prosinac 2012.

1. Španjolska 1606 bodova
2. Njemačka 1437
3. Argentina 1290
4. Italija 1165
5. Kolumbija 1164
6. Engleska 1151
7. Portugal 1144
8. Nizozemska 1124
9. Rusija 1070
10. Hrvatska 1064

U 2012. godini Španjolci su svakog mjeseca proglašeni najboljom reprezentacijom svijeta, a to je sasvim zasluženo budući da nisu izgubili niti jedan susret. Osvajanjem Europskog prvenstva dodatno su učvrstili svoju poziciju, a ostalim reprezentacijama je kraj takve dominantne Španjolske preostala isključivo borba za drugo mjesto.

Njega na kraju godine drži Njemačka sa 143 boda zaostatka. Pozicija Nijemaca također nije iznenađenje budući da su u posljednje četiri godine igrali polufinala Svjetskog i Europskog prvenstva te da redovito dominiraju kvalifikacijama za ta natjecanja. Na trećem je mjestu Messijeva Argentina, koju bi prema rezultatima na posljednjim velikim natjecanjima malotko svrstao među tri najbolje reprezentacije, ali dobri rezultati u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo donijeli su joj u posljednjih godinu dana uspon od sedam pozicija.

Četvrti su Talijani, finalisti ovogodišnjeg Eura i trenutno vodeća momčad skupine B kvalifikacija za SP. U prvoj polovici godine oni su ispali iz kruga deset najboljih reprezentacija, ali su se ekspresno vratili među odabrano društvo te se može reći kako njihova pozicija također ne predstavlja iznenađenje.

Najveće iznenađenje u poretku svakako je Kolumbija koja je 2012. godinu završila kao peta reprezentacija svijeta, a za četvrtom Italijom zaostaje samo bod. U posljednjih 365 dana napredovala je za 30 mjesta, a upravo će u Kolumbijce uprijeti prstom svi oni kritičari ovog poretka reprezentacija jer zaista se teško složiti s činjenicom da su oni bolje plasirani od primjerice Portugala i Nizozemske. No, predvođeni sjajnim Radamelom Falcaom, Kolumbijci su tijekom godine pobijedili u šest od osam utakmica, a do velikog broja bodova stigli su kroz južnoameričke kvalifikacije za SP, koje trenutno imaju (pre)visoki koeficijent natjecanja te omogućuju uspješnim reprezentacijama nagli uspon na Fifinoj ljestvici.

Još jedna reprezentacija koja drži poziciju nešto bolju od očekivane je šesta Engleska. Gordi Albion na velikim natjecanjima niže neuspjeh za neuspjehom, ali je u posljednjih godinu dana izgubio samo jednu utakmicu u regularnom vremenu (prijateljsku od Švedske) te jednu na jedanaesterce (četvrtfinale EP-a od Italije) i time zaradio mnoštvo bodova koji su ga smjestili ovako visoko.

Usponi i padovi

Tijekom 2012. među najboljih 100 reprezentacija dogodilo se nekoliko zanimljivih uspona i padova. Uz Argentinu i Kolumbiju, od južnoameričkih reprezentacija profitirali su još Ekvador koji se s 42. spustio na 13. poziciju, te Bolivija koja je sa 109. skočila na 42 mjesto. Velike pozitivne pomake doživjeli su još Zambija (sa 72. na 34. mjesto), Haiti (s 80. na 39. mjesto) te Gabon (s 91. na 42. mjesto), dok su značajnije padove zabilježili Danska (s 11. na 23. mjesto), Srbija (s 27. na 38. mjesto), Slovenija (s 27. na 49. mjesto) i Škotska (s 48. na 72. mjesto).

Portugal, polufinalist Eura, tek je sedmi zbog slabih rezultata u prijateljskim utakmicama, ali i ne baš sjajnog ulaska u kvalifikacije za SP, dok osmi Nizozemci nemaju problema niti s prijateljskim susretima, niti s kvalifikacijama za SP, ali iza sebe imaju katastrofalno Europsko prvenstvo na kojem nisu osvojili bodove. Deveto mjesto pripada Rusima, koji su ga i zaslužili ponajprije odličnim rezultatima u drugoj polovici godine.

Ono što bode oči velikom broju nogometnih zaljubljenika je činjenica da među deset najboljih nema Brazila i Francuske. Brazil je trenutno tek 18. na ljestvici, 12 mjesta slabiji u odnosu na prosinac 2011. godine, i nalazi se u jednoj specifičnoj situaciji. Budući da kao domaćin Svjetskog prvenstva ima zagarantiran nastup na toj smotri, ne mora igrati kvalifikacije, a samim time gubi i priliku za osvajanje velikog broja bodova. Prijateljske utakmice koje Brazilci igraju donose znatno manje bodova te se u 2013. čak može očekivati i dodatni pad na ovoj ljestvici. Jedina prilika za popravak plasmana bit će im Kup konfederacija.

Francuzi su za jedno mjesto bolji od Brazilaca, a dva mjesta niže u odnosu na prosinac 2011. godine. Iako su u 14 ovogodišnjih utakmica poraženi samo tri puta, još uvijek se ne uspijevaju vratiti među prvih deset reprezentacija. U tom su društvu posljednji put bili u svibnju 2010. godine, a najbolji ovogodišnji plasman im je 13. mjesto.

Hrvati i šesti put zaredom među deset najboljih

Iza hrvatske nogometne reprezentacije još je jedna prilično uspješna godina. Na službenoj Fifinoj ljestvici Hrvatska je trenutno deseta reprezentacija svijeta te je već šestu godinu zaredom završila među deset najboljih svjetskih reprezentacija.

Tijekom godine Hrvatska je odigrala 11 utakmica. Pobijedila je u pet, tri puta remizirala, a tri puta je poražena. Prema tom učinku moglo bi se reći da je deseta pozicija prilično visoka, ali s četiri osvojena boda u Skupini Europskog prvenstva te s deset osvojenih bodova u prva četiri kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Hrvati su i ove godine dokazali kvalitetu i osigurali si veliku žetvu Fifinih bodova te mjesto među prvih deset reprezentacija.

Renking suparnika u kvalifikacijama za SP

Belgija je trenutno najveći konkurent Hrvatskoj za izravni plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Brazilu 2014. godine, a tijekom 2012. godine popela se na ljestvici s 40. na 21. mjesto. Pozitivan pomak doživjela je još jedino Makedonija koja se u posljednjih godinu dana spustila sa 103. do 81. mjesta. Srbija (38.) je pala za 11, Škotska (72.) za 24, a Wales (82.) za čak 33 mjesta.

Hrvatska je u krugu ili vrlo blizu kruga deset najboljih svjetskih reprezentacija od srpnja 2007. godine. Tu je godinu okončala na desetom mjestu, dok joj je godinu kasnije bila sedma reprezentacija svijeta. 2009. i 2010. godinu Hrvatska je okončala na desetom mjestu, prošlog je prosinca bila osma, a 2013. će dočekati ponovno kao deseta momčad na Fifinoj ljestvici.

Od siječnja do rujna Hrvati su "plesali" od osmog do desetog mjesta, a onda su u listopadu pali na 11. mjesto. Ipak, dvije pobjede u posljednje dvije utakmice donijele su im bodove potrebne za "prezimljavanje" u krugu deset najboljih.

Je li hrvatska nogometna reprezentacija po kvaliteti zaista među deset najboljih u svijetu? Vjerojatno nije. Koliko se može raspravljati o pravednosti Fifinog sustava bodovanja, toliko bi se moglo i o realnosti pozicije koju drži Hrvatska, ali činjenica je da su Hrvati već godinama u tom društvu deset ili barem 15 najboljih svjetskih reprezentacija tako da ih više nitko ne doživljava kao iznenađenje (Kolumbiju), već kao konstantu.

Tako su i u proteklih 365 dana dokazali svoje vrijednosti u službenim utakmicama i pokazali da im je mjesto u europskom i svjetskom vrhu, dok su nešto slabije rezultate bilježili u prijateljskim utakmicama. No, one ionako u manjoj mjeri utječu na Fifin poredak. Da su se u savezu odlučili na još jednu prijateljsku utakmicu u studenome i da je u njoj reprezentacija pobijedila kakvog respektabilnog protivnika, mogla je Hrvatska godinu završiti i na boljoj poziciji jer joj Rusija bježi tek šest, sedmi Portugal 80, a peta Italija 101 bod.

Smjena na vrhu u 2013.?

Očekivati kako Španjolska 2013. godinu neće završiti na vrhu liste bilo bi prilično nerealno. Španjolski stroj funkcionira besprijekorno i za sada ne pokazuje naznake pada u formi.

U idućih 365 dana u Europi i Južnoj Americi, nogometno najjačim kontinentima, nema velikih natjecanja. Stoga će najbolje svjetske reprezentacije bodove za Fifinu ljestvicu skupljati isključivo na kvalifikacijskim i prijateljskim susretima. Iznimka je tek Kup konfederacija, natjecanje na kojem će osam reprezentacija imati priliku povećati bodovni učinak. Od prvih deset na trenutnoj ljestvici na tom će natjecanju nastupiti samo Španjolska i Italija.

Španjolci će imati dodatnu priliku za bijeg pred glavnim konkurentima, a s prvog bi ih mjesta mogao skinuti tek kakav niz loših rezultata u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, što se ne čini baš kao izgledan scenarij. Nijemci i Argentinci vjerojatno će i iduće godine nastaviti marljivo skupljati bodove, ali do prvog mjesta na kraju godine će teško stići bez pomoći Španjolaca.

Hrvatsku reprezentaciju u 2013. očekuju odlučujući dvoboji za plasman na Svjetsko prvenstvo, a o njihovom će ishodu u najvećoj mjeri ovisiti i pozicija na Fifinoj ljestvici. Nastave li Igor Štimac i njegovi igrači u istom ritmu kročiti put prema Brazilu, moguće je da Hrvatska iduću godinu završi blizu ili čak među najboljih pet reprezentacija na Fifinoj ljestvici.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.01.2013. u 21:08
    "Je li hrvatska nogometna reprezentacija po kvaliteti zaista među deset najboljih u svijetu? Vjerojatno nije." Tko može remizirati s viceprvakom Europe i tijesno izgubit od prvaka Europe i svijeta defitivno nije slaba reprezentacija i zaslužuje prvih 10 na toj ljestvici ako ne i više.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.01.2013. u 01:37
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 20:55
    kakva je ovo bolesna ljestvica di su kolumbija i rusija ispred nas....
    Obrisan korisnik
  • Tizzou31.12.2012. u 20:35
    Da, samo ne znam zašto bi baš njega oni izabrali kao izbornika.
    Tizzou
  • Obrisan korisnik31.12.2012. u 17:03
    štimac jedini može skinuti španjolsku
    Obrisan korisnik