Košarka

Je li Boozer stvarno tri puta bolji igrač od Pekovića?

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 03.01.2013.
Je li Boozer stvarno tri puta bolji igrač od Pekovića?
Foto: EPA

Priča o precijenjenim i podcijenjenim NBA igračima uvijek intrigira. Momčadi su nerijetko prisiljene preplatiti igrače kako bi ih dovukle u svoje jato, no u cijeloj priči postoje i oni koji u tišini obavljaju ogroman posao za daleko manje ugovore...

Tvrdnja iz naslova je pozitivna jedino ako gledamo ugovore koje imaju ova dvojica igrača. No stvarnost je prilično drugačija. Je li Boozer time precijenjen igrač? U mnogočemu - da. Je li Peković podcijenjen? U mnogočemu - da.

I nisu sada u pitanju samo njih dvojica već je tu poveći broj igrača koji zaslužuju veće/manje ugovore i veći/manji rejting u javnosti.

Danas je popularno debatirati oko Stoudamirea, Griffina, Lina, igrača koji imaju ogroman rejting u ligi i kod navijača, no imaju svojih mana. Upravo njih trojica su najveće mete rasprava o tome jesu li neki igrači precijenjeni (iz perspektive Stoudamireove obrane, Griffinove igre van atraktivnih zakucavanja ili Linovovog općenitog dojma), ali tu je još niz igrača koji se više-manje ne spominju u tim raspravama, a ostavljaju dojam precijenjenih.

Kako bi se jezičac na vagi poravnao, imamo i poveći broj onih koji ne dobivaju onoliko koliko zaslužuju bilo s financijske strane, a bilo s medijske strane.

Svaki iz svojeg razloga precijenjen ili preplaćen

Carlos Boozer (Chicago Bulls) 30 minuta, 13.9 poena, 9.4 skokova, ugovor ove sezone: 15.2 milijuna

Iako je možda pregrubo za reći, Carlos Boozer je igrač podosta sličan Ciboninom Samu Hoskinu u pojedinim fazama igre. I navijači Utaha i Chicaga nebrojeno puta su "čupali kosu" gledajući Boozerovu nonšalanciju na obje strane parketa. Prečesto se događalo da jednostavno prespava napad ili obranu.

Kako je onda dva puta izabran u All Star momčad? Dok je bio u dresu Jazza, Boozer je savršeno napadački funkcionirao s Deronom Williamsom. Igra Utaha mu je odlično odgovarala i jednostavno mane su se lakše prikrivale. Na osnovu odličnog napadačkog učinka je i dobio vrlo visok ugovor.

Ono što razotkriva sve njegove probleme je obrana. U toj fazi igre je prilično loš, nedostaje mu čvrstine i kada se na drugoj strani nađe igrač njegovih ili viših kvaliteta, Boozer ga jako teško brani.

Ove sezone posebno ima problema jer nema niti Rosea s kojim je mogao odigrati svoj omiljeni pick i Boozer je u njegovom izostanku trebao pružiti više. No umjesto da je razuvjerio kritičare i postao jedan od nositelja igre Bullsa, on igra jednu od najlošijih sezona karijere. Kada bi se pojavio zainteresirani klub, Bullsi bi ga vjerojatno bez previše razmišljanja mijenjali, no nije baš lako naći nekog tko je spreman u naredne dvije sezone Boozeru isplatili više od 30 milijuna dolara. Bez obzira na posljednjih 31+11 što je ove sezone iznimka, a ne pravilo.

Joe Johnson (Brooklyn Nets) 38 minuta, 16.6 poena, 3.5 asistencije, ugovor ove sezone: 19.8 milijuna

Prvo i osnovno - Joe Johnson je daleko od lošeg igrača, dapače, odličan je igrač. Međutim, precijenjenim i preplaćenim su ga učinili Brooklyn Netsi.

Johnsonov potez karijere bio je trade u kojem je iz Phoenixa preselio u Atlantu gdje se vrlo brzo prometnuo u prvu zvijezdu momčadi. Posljednjih nekoliko sezona dijelio je tu ulogu s Joshom Smithom i kako se bližio kraj prošle sezone, intenzivirali su se razgovori oko Johnsonove budućnosti.

Ruski vlasnik Brooklyn Netsa Mihail Prohorov bio je odlučan dovesti još nekoliko zvijezda i priključiti ih Deronu Williamsu, međutim nije baš da je u tome uspio. Uspio je nagovoriti tek Johnsona i to primamivši ga prihvaćanjem maksimalnog ugovora. U posljednjoj sezoni Johnson će zaraditi čak 25 milijuna dolara.

Johnson je igrač koji ima visoku cijenu na tržištu, odličan je napadač i za njega treba platiti, ali više od 20 milijuna dolara godišnje? Zar uistinu ima vrijednost u rangu LeBrona Jamesa ili Kobea Bryanta? Teško.

Iako je poznata izreka da igrač vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za njega, teško se možemo složiti da Johnson vrijedi primjerice kao najbolji košarkaši današnjice.

Roy Hibbert (Indiana Pacers) 29 minuta, 9.5 poena, 8.1 skok, ugovor ove sezone: 14 milijuna

Činjenica da je Roy Hibbert imao dva kluba ovo ljeto koja su mu bila spremna ponuditi maksimalan ugovor, više pokazuje kakva je nestašica za kvalitetnim centrima nego o Hibbertovoj velikoj kvaliteti.

Najprecjenjeniji je:

ANKETA#378

U neka prošla vremena Hibbert bi bio tek nešto bolji od prosječnog centra i van one prave elite, međutim danas se on smatra elitom. Još uvijek nije centar koji donosi razliku, još uvijek nije dominantan na obje strane parketa i pitanje je je li već sada zaslužuje maksimalan ugovor?

Jednog dana možda, Hibbert polako napreduje i razvija se u kvalitetnog centra, međutim je li već sada vrijedi toliko koliko je plaćen? Ljetos je bio nadomak Blazersa koji su poslali maksimalnu ponudu pokušavši ga upariti s LaMarcusom Aldridgeom što bi bila iznimno zanimljiva kombinacija, međutim Pacersi su izjednačili njihovu ponudu i ostavili Hibberta u svojim redovima.

Hibbert je najplaćeniji igrač Pacersa i kao takav bi trebao biti čovjek koji radi razliku i prvo ime momčadi. Trenutno to nije iako ima potencijala jednog dana to postati.

Tyrus Thomas (Charlotte Bobcats) 18 minuta, 6.6 poena, 3.1 skok, ugovor ove sezone: 8 milijuna

Tyrus Thomas je igrač nedvojbenih atletskih mogućnosti za kojeg su mnogi sve do nedavno tvrdili kako ima svijetlu budućnost u NBA ligi. Vjerovali su u njega i čelnici Bullsa i čelnici Bobcatsa, međutim Thomas nije opravdao to povjerenje i vjerojatno nikada niti neće.

U usporedbi s prethodnicima na ovoj listi, osam milijuna koliko će Thomas dobiti ove sezone i devet milijuna za sljedeću i nije tako puno, ali je puno za njegov učinak i za vrijednost unutar Bobcatsa.

Njegovi sljedbenici još sa sveučilišta i dalje su uvjereni da će Thomas potvrditi zašto je bio četvrti izbor vrlo jakog drafta, "samo treba pronaći pravu momčad". Međutim koliko je takvih, koliko je onih koji vjeruju da samo trebaju ući u pravi sustav i odmah će pokazati svu svoju kvalitetu?

Thomas je tijekom karijere imao bljeskove, ali danas je daleko od igrača koji zaslužuje osam-devet milijuna dolara po sezoni. Kada bi rekli da on zaslužuje, koliko bi momčadi onda prešlo iznad salary capa? Manje-više - sve.

Hidayet Turkoglu (Orlando Magic) 26 minuta, 7.7 poena, 4.0 asistencije, ugovor ove sezone: 11.8 milijuna

Dvije odlične sezone u dresu Orlanda Hedu Turkoglua su postavile kao jednu od zvijezda ljetne tržnice 2009. godine. Vodila se velika borba za njegove usluge i na kraju je, kako legenda kaže, njegova supruga odlučila - Hedo seli u Toronto.

Turkoglu je dobio pozamašan ugovor, međutim njegova produktivnost na parketu je počela opadati. Niti u Torontu, a niti kasnije u Phoenixu, nije pokazivao niti približno one igre iz dvije zvjezdane sezone u Orlandu. Sada je ponovno u redovima Magica, međutim i dalje to nije onaj stari Turkoglu.

Ono što je staro je njegov ugovor koji konstantno prati te njegove nekadašnje igre pa će tako ove i iduće sezone utržiti gotovo 25 milijuna dolara.

Turkoglu je uvijek bio koristan momčadski igrač, vrlo dobar šuter koji je mogao vanjskim ubačajima unakaziti protivnika, no danas više nije tako dobar.

Kada spominjemo preplaćene i precijenjene igrače, svakako moramo spomenuti i Andrisa Biedrinsa koji je uvijek bio obrambeni specijalac, ali u napadu baš i ne posebno iskoristiv. Danas je potpuni marginalac, ali marginalac s ogromnim ugovorom. Isto tako ogroman ugovor ima i jedan DeSagana Diop, čovjek koji se u napadu uglavnom sklanjao s puta onim velikim dečkima kako jednostavno - ne bi smetao. Još je poveći broj onih koji dobivaju više nego što zaslužuju, ali i onih koje iz raznih marketinških razloga prati određena pompa.

Oni vrijede više...

J.J. Hickson (Portland Trail Blazers) 29 minuta, 12.7 poena, 11.0 skokova, ugovor ove sezone: 4 milijuna

Od igrača kojeg praktički nitko nije htio, do igrača na projeku od gotovo 13 poena i 11 skokova. Nije loše. J.J. Hickson je bio prilično podcijenjen igrač tijekom cijele karijere, Kingsi su jedva dočekali da ga se riješe, a onda je u dresu Portlanda eksplodirao.

Ono što je još bolje kod njega, prisilno igra na poziciji klasičnog centra jer na njegovoj poziciji ordinira LaMarcus Aldridge. Posao obavlja izvrsno, posebno za ono kakav se doprinos od njega očekivao.

Ne gledajmo prošlu sezonu kada je u završnici sezone u raspadnutom Portlandu ostvario brojke karijere, ova sezona je za njega bila sezona istine, potpisao je samo jednogodišnji (probni) ugovor i to ugovor karijere u visini četiri milijuna dolara nakon što su se Blazersi nećkali hoće li ga potpisati ili ne.

Jasno je kako je tehnički i taktički jedan od lošijih igrača Portlanda, ali njegova borbenost, agresivnost i upornost su ono što mu donosi dobar status u momčadi.

Ove sezone je startni centar dok se na NBA ligu ne privikne Portland projekt za budućnost Meyers Leonard, a već sljedeće sezone, tko zna. Ono što je jasno, nakon ovakvih igara Hicksonu je značajno skočio rejting i može očekivati novi ugovor karijere, bilo u Portlandu ili negdje drugdje.

Greg Monroe (Detroit Pistons) 32 minute, 15.2 poena, 8.9 skokova, ugovor ove sezone: 3.2 milijuna

Monroe nije na ovoj listi zbog svog ugovora jer je još uvijek pod rookie ugovorom već jednostavno zbog svojeg rejtinga u ligi i među pratiteljima NBA košarke.

U Pistonsima koji su već dugo daleko od nekadašnjih pozicija Monroe je jedna od rijetkih svijetlih točaka. Ovaj odlični visoki igrač posjeduje priličnu raznovrsnost i može podjednako dobro odigrati na obje unutarnje pozicije.

Uz kvalitetnog jakog centra Monroe bi još više profitirao jer ne bi gubio snagu boreći se s fizički jačim centrima na što je u većini slučajeva prisiljen. Međutim i u takvim situacijama se prilično dobro snalazi.

Šteta je što je daleko od "radara" dijela NBA zaljubljenika i javnosti, u jačoj i kvalitetnijoj momčadi Monroe bi dodatno dobio na kvaliteti i značajno bolje kotirao u košarkaškim krugovima.

Jared Dudley (Phoenix Suns) 30 minuta, 11.8 poena, 3.3 skoka, ugovor ove sezone: 4.5 milijuna

Najbolji obrambeni igrač svima simpatičnih Phoenix Sunsa za mnoge je prava nepoznanica. I u vrijeme dok Sunsi kod D'Antonija nisu igrali obranu ili su je igrali samo slučajno, Dudley je bio taj defanzivac koji je uzimao najteže protivničke igrače za čuvati, ali i u napadu davao veliki doprinos.

Riječ je o dobrom šuteru koji neće trošiti previše lopti, ali ono što treba manje-više će ubaciti i još tome dodati pokoji težak ubačaj. Dok je u napadu prilična konstanta, s druge strane u obrani je konstantno odličan.

Osim tog velikog posla koji odrađuje na parketu, Dudley je i omiljeni lik u svlačionici Sunsa i nezaobilazan kada igrači upućuju pohvale jedni drugima.

Unatoč toj omiljenosti i velikoj srčanosti, Dudleyjev doprinos nije posebno priznat i nema tako velik ugled. Dok u nekim klubovima daleko lošiji igrači dobivaju veće ugovore i uživaju nekakav rejting u javnosti, Dudley uživa u onom što ima i sretan je među Sunsima.

Nikola Peković (Minnesota Timberwolves) 32 minute, 16.1 poen, 8.3 skokova, ugovor ove sezone: 4.9 milijuna

Jedan od onih koji pokazuju iz utakmice u utakmicu sve veći napredak i polako se guraju među bolje na svojoj poziciji je Nikola Peković. Centar Wolvesa sve više budi pozornost unutar i oko lige, posebno nakon što je prošle sezone već pokazao veliki napredak.

Ove sezone još jednom potvrđuje kvalitetu, poglavito napadačku i kada na višu razinu podigne i obrambenu igru, Peković bi mogao ući u društvo elitnih NBA centara.

I sve to za pet milijuna po sezoni.

Još dok je igrao u Europi, Peković je iz sezone u sezonu išao uzlaznom putanjom. Počeci u Partizanu su bili teški, nije baš odavao neku veliku kvalitetu, ali je iz sezone u sezonu napredovao, prerastao svoj bivši klub i ligu i preselio u NBA. I tamo je početak bio težak, ali je također napredovao i postajao sve bolji.

Bez obzira na to, bez obzira što je pokazao priličan napredak i napadačku kvalitetu, Peković još uvijek nije na rejtingu koji zaslužuje. Nešto slično kao i ostali na ovoj listi.

Mike Conley (Memphis Grizzlies) 34 minute, 13.2 poena, 6.3 asistencije, ugovor ove sezone: 7.3 milijuna

Jedan od najpodcjenjenijih razigravača NBA lige je definitivno Mike Conley. Conley igra u odličnoj momčadi i na odličan način dirigira njezinom igrom, ali njegovo ime ćete vrlo teško čuti kada se spominju oni odlični playmakeri.

Na obje strane parketa Conley nudi mirnoću i konstantnost. Mjesto na naslovnicama je rezervirano za Randolpha, Gaya i Gasola, no Conley je taj koji dirigira njima.

Kada su mu Grizzliesi ponudili ugovor nakon što baš i nije briljirao u početnoj fazi karijere, bilo je dosta skeptika, međutim nije trebalo dugo da ih Conley demantira.

Vrlo brzo je pokazao da u Memphisu nisu pogriješili i to pokazuje i dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 23:06
    j.r. smith - 2.8 mil godisnje
    Obrisan korisnik
  • xavier08.01.2013. u 14:49
    nisu tada bile tolike pare u igri...Kemp je ukupno u karijeri zaradio 91.500.000 $ (za 15 godina)mislim naravno na lovu od NBA ugovora, sponzore nisam uračunao
    xavier
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 10:27
    najpodcjenjeniji igrac je Allan Anderson, igra za samo 800 000 a gledao sam ga. u 2 ili 3 najvaznija igraca Raptorsa je.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 22:19
    Mislim da će Peković od sljedeće sezone biti 10+ mil.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 00:09
    svi ovi koji kao vrijede više će, čim postanu slobodni igrači biti precijenjeni ;) primjer hardena dovoljan..svi koji su barem gledali film jerry maguire znaju kako funkcionira američki sport.. atrakcija i marketing su svetinja.. i jedna utakmica ili čak atraktivni trenutak može cijemu dignuti u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik