Košarka

Bogdanovićev učinak karijere i Hezonjinih pet utakmica u tri dana

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 07.01.2013.
Bogdanovićev učinak karijere i Hezonjinih pet utakmica u tri dana
Foto: fiba.basketball

S početkom nove godine na parkete su se vratili i košarkaši, a daleko najzaposleniji među (potencijalnim) hrvatskim reprezentativcima bio je mladi Mario Hezonja. Veseli i učinak brojnih Hrvata u Euroligi, gdje vuku svoje momčadi.

Igrač tjedna

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja je prošli tjedan imao nenormalan ritam. U svega tri dana odigrao je pet utakmica i to sa šarenim učinkom. Ludnica je krenula u prijepodnevnim satima u petak kada je na NIJT za juniorsku momčad Barcelone u pobjedi protiv Reala za 35 minuta ubacio 25 poena (7/13 za dva, 3/12 za tri) uz četiri asistencije, tri skoka i tri ukradene lopte. Već navečer je zaigrao za Barceloninu B momčad u prvenstvenom porazu od Huesce gdje je za 25 minuta ubacio deset poena (2/5 za dva, 1/4 za tri), uhvatio tri skoka, podijelio tri asistencije i ukrao dvije lopte. Dan kasnije je s Barceloninim juniorima bio bolji od Maccabija uz skroman nastup za 18 minuta. Ubacio je tek dva poena (1/7 za dva, 0/3 za tri) uz četiri skoka, dvije asistencije i dvije ukradene lopte. Ludi ritam završio je u nedjelju kada je odigrao dvije utakmice. Prvo je u polufinalu NIJT-a i porazu od Joventuta ubacio 35 od Barceloninih 68 poena (14/18 za dva, 0/11 za tri) te uhvatio sedam skokova. Navečer je u susretu za treće mjesto Barcelona bila bolja od Cajasola, a Hezonja je ovaj put bio kooperativniji sa suigračima te je za 25 minuta ubacio 17 poena (5/9 za dva, 1/4 za tri) uz pet skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte. Na kraju turnira je izabran u najbolju petorku.

Ugodno iznenađenje

Darko Planinić (Maccabi Tel Aviv): Nakon debija u Sieni, gdje je dobio pet minuta i upisao jedan poen, bivši centar Širokog razmahao se u pobjedi protiv Bnei Herzliye 113:85 sa 17 poena. Zatim je dodao 11 u porazu od Caje Laboral te pet protiv Hapoel Jerusalema. Aklimatizacija mu očito neće biti problem.

Luka Žorić (Unicaja): Luka Žorić je proteklog tjedna u oba susreta bio najbolji igrač Unicaje, međutim njegova momčad je upisala dva poraza bez prave neizvjesne završnice. Protiv Žalgirisa u Euroligi Žorić je odigrao 28 minuta i ubacio 11 poena (4/9 za dva, 3/4 slobodna), uhvatio šest skokova, podijelio tri asistencije i upisao dvije ukradene lopte i blokade. Ništa lošiji nije bio tijekom vikenda kada je Unicaja poražena kod Gran Canarije uz 16 poena Žorića (7/8 za dva, 2/5 slobodna) te dva skoka i dvije blokade.

Visoka forma

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Odigrao je sjajnu utakmicu u drugom kolu Topa 16 Eurolige, ali čak 31 postignuti poen (učinak karijere u Euroligi) nije bio dovoljan za pobjedu njegovog kluba. Fenerbahče je u Istanbulu izgubio od Montepaschija rezultatom 98:92, a hrvatski je košarkaš u toj utakmici igrao 33 minute. Za dva poena je šutirao 6/9, za tri poena odličnih 4/5, a čak je deset puta morao na liniju slobodnih bacanja (7/10). Upisao je još četiri skoka i jednu asistenciju. U turskom prvenstvu Fenerbahče će svoju utakmicu 14. kola odigrati u ponedjeljak navečer protiv Anadolu Efesa.

Damir Markota (Bešiktaš): Na teškom gostovanju kod Olympiakosa Bešiktaš je poražen sa 77:64, a Markota je bio najbolji pojedinac u svojoj momčadi. Za 32 i pol minute u igri postigao je 14 poena. Za dva je šutirao 3/8, za tri 2/5, a slobodna bacanja 2/2. Dodatno se istaknuo odličnim skakačkim učinkom od šest obrambenih i četiri napadačka skoka, a upisao je još i dvije asistencija te dvije ukradene lopte. Utakmicu turskog prvenstva protiv Ankara Kolejlilera Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak.

Zoran Planinić (Himki): Planinić je bio među najboljima u svojoj momčadi i u pobjedi nad Barcelonom (78:65) u drugom kolu euroligaškog Topa 16. Ubilježio je 16 poena, šest asistencija i tri skoka, dok je slabija strana priče bila u šutu iz igre, s 5/16 za dvicu i 0/1 za tri poena. Iz slobodnih bacanja bio je bez pogreške (6/6).

Marko Popović (Žalgiris): Popović je bio među raspoloženijima u svojoj momčadi u dvije prošlotjedne pobjede na domaćem parketu, protiv Unicaje u Euroligi (75:63) i Lokomotiv Kubana iz Krasnodara u VTB ligi (89:81). Protiv Unicaje je imao 10 poena i dva skoka za nešto više od 21 minute u igri, uz 2/3 za tricu i 4/4 iz slobodnih bacanja, dok je protiv Lokomotiva odigrao 25 minuta i za to vrijeme ubilježio 15 poena, pet asistencija i dvije osvojene lopte. Šut mu je bio dobar, s 2/3 za dvicu, 3/6 za tricu i 2/2 s crte slobodnih.

Ante Tomić (Barcelona): Vrlo dobre igre Ante Tomića nastavile su se i prošli tjedan. Barcelona je u Euroligi upisala poraz na gostovanju kod Himkija, no unatoč porazu Tomić je ostavio jako dobar dojam. Na parketu je proveo 26 minuta i ubacio 16 poena (7/9 za dva, 2/2 slobodna) i tome dodao pet skokova. U prvenstvu je Barcelona imala vrlo lagan posao na svom parketu protiv Lagun Ara, slavila je gotovo 50 poena razlike, a tu je Tomić za 22 minute ubacio 11 poena (4/4 za dva, 3/3 slobodna) i uhvatio osam skokova uz +/- 42.

Na standardnoj razini

Stanko Barać (Anadolu Efes): Hrvatski centar prošlog je tjedna prvi put nakon ozljede lakta dobio nešto značajniju minutažu. U pobjedi svog kluba nad Panathinaikosom rezultatom 78:64 na parketu je proveo gotovo 23 minute, ali ih nije pretvorio u posebno dobar učinak. Postigao je šest poena uz šut za dva poena 3/4 te pridodao još tri skoka i dvije blokade. U domaćem prvenstvu Efes će u ponedjeljak navečer ugostiti Fenerbahče.

Dontaye Draper (Real Madrid): U dvije prošlotjedne utakmice Real je upisao dvije pobjede. Iako je madridska momčad bila konstantna, Dontaye Draper je odigrao utakmice s različitim dojmom. U euroligaškoj pobjedi protiv Brosea u devet minuta na parketu nije briljirao. Ostao je bez poena uz promašenu tricu i uhvaćena dva skoka. U prvenstvenoj pobjedi protiv Joventuta bio je značajno bolji, dobio je 20 minuta i ubacio deset poena (1/1 za dva, 2/4 za tri, 2/2 slobodna) uz četiri skoka, dvije asistencije i dvije ukradene lopte.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U 14. kolu turskog prvenstva Turk Telekom je doživio i deseti poraz ove sezone. U svojoj dvorani izgubio je od Mersina s 80:78, a Pašalić je pružio solidnu partiju. Na parketu je proveo 18 minuta te upisao 12 poena, dva skoka i jednu asistenciju. Za dva poena je šutirao 3/6, a za tri poena 2/4.

Leon Radošević (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa je u nedjelju doživjela uvjerljivi domaći poraz od Spartaka u VTB ligi, s 83:63 za goste iz Sankt Peterburga, ali Radošević je bio među boljima u svojem sastavu. Za 31 i pol minuta na parketu ubilježio je 13 poena (4/9 iz igre) i pet skokova.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza ove sezone igra dobru košarku, a u 16. kolu upisala je novu pobjedu. Ugostila je Fuenlabradu i slavila 79:74, a Damjan Rudež je još jednom bio igrač s najvećom minutažom u domaćim redovima. Igrao je 29 minuta i ubacio devet poena (3/4 za dva, 1/4 za tri) te tome dodao tri asistencije, tri osvojene lopte i dva skoka.

Dario Šarić (Cibona): Poslije ranih problema s osobnim pogreškama, Šarić je najveći dio svoje minutaže (21) u Ciboninom porazu od Partizana u Beogradu (74:68) imao u drugom poluvremenu. U tom razdoblju pružio je dosta i obrambeno i napadački, povremeno pomažući u prevođenju lopte na suparničku polovicu u traženju rješenja za pritisak domaće momčadi, a završio je s 12 poena, pet skokova i dvije osvojene lopte. Šut iz igre nije mu bio sjajan, s 2/6 za dvicu i boljih 2/4 za tri poena, dok je s crte slobodnih bacanja imao 2/4.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos):Košarkaši Panathinaikosa su u drugom kolu skupine E košarkaške Eurolige poraženi na gostovanju u Istanbulu rezultatom 78:64. Roko Ukić zamijenio je Dimitrisa Diamantidisa te je za 19 minuta postigao četiri poena. Hrvatski reprezentativac imao je puno bolji učinak u domaćem prvenstvo gdje je njegov klub slavio protiv Apollona iz Patrasa. Ukić je za 22 minute postigao 13 poena čemu je pridodao četiri skoka i tri asistencije.

Forma u padu

Lukša Andrić (Cedevita): U porazu od Splita (75:72) u zagrebačkom Domu sportova Andrić nije bio na pravoj razini ni napadački ni obrambeno, u pokušaju da zaustavi raspoloženog Nikolu Vujčića. Igrao je 24 minute i za to vrijeme imao osam poena i tri skoka.

Boris Barać (Široki WWin): Kod Szolnokija, u jednoj od najvažnijih pobjeda sezone, mlađi Barać odigrao je jednu od svojih lošijih utakmica. Šut ga je potpuno izdao (20 posto). Za dva poena gađao je 1/4, za tri 1/6. Dodao je tri skoka, ali je pretrpio tri blokade, što mu je na kraju, u ukupno 22 minute, donijelo negativnu valorizaciju.

Miro Bilan (Cedevita): Kao što je bio slučaj i s ostalim Cedevitinim visokim igračima, ni Bilan se nije osobito istaknuo u porazu od Splita (75:72). Igrao je 13 minuta i ubilježio po pet poena i skokova.

Mario Delaš (Žalgiris): U euroligaškoj pobjedi nad hrvatskom kolonijom u Unicaji iz Malage (75:63), Delaš je svoje četiri minute u igri iskoristio za po jedan promašeni šut za dvicu i osobnu pogrešku. U nedjeljnom domaćem uspjehu protiv Lokomotiva (89:81) u VTB ligi odigrao je 10 i pol minuta i za to vrijeme imao pet poena (po 1/1 za dvicu i tricu), asistenciju i izgubljenu loptu.

Krešimir Lončar (Himki): Momčad iz Moskovske oblasti odlično je krenula u drugi krug Eurolige. U drugom kolu proslavili su domaćih 78:65 protiv Barcelone, a Lončar je u tom susretu imao tri poena (1/3 iz igre, 1/1 iz slobodnih bacanja) i skok za nepunih osam minuta na parketu.

Pavle Marčinković (Cibona): Marčinković je u posljednje vrijeme u sporednoj ulozi u momčadi Danijela Lutza. U porazu od Partizana u Beogradu (74:68) odigrao je pet minuta u završnici treće i početkom četvrte četvrtine, a za to vrijeme ubilježio je tek jednu osobnu pogrešku.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): U 16. kolu Lige Endese Bilbao je gostovao u Valenciji i odigrao odličnu utakmicu, međutim unatoč tome izgubio je u produžetku 113:111. Iako se igralo 45 minuta, iako su trojica igrača Bilbaa eliminirana zbog pet osobnih pogrešaka, Fran Pilepić je imao skromnu ili gotovo nikakvu minutažu. Odradio je tek 49 sekundi za vrijeme kojih je upisao jednu osobnu pogrešku.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Pod novim trenerom krenuo je u startnoj petorci, ali morat če pokazivati bolje partije ako se želi tu i zadržati od one u Mađarskoj. Šutirao je 4/8 za dva i 0/2 za tricu za ukupno osam poena u pola sata na parketu. Imao je i tri skoka, po asistenciju i osvojenu te izgubljenu loptu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Formom u posljednje vrijeme ne mogu se pohvaliti niti Unicaja, a niti Kruno Simon. Hrvatski reprezentativac ne igra onako dobro kao što je igrao još prije mjesec dana i brojevi su mu značajno skromniji kao i dojam na parketu. U euroligaškom porazu u Kaunasu ipak je bio nešto solidniji te je za 24 minute ubacio sedam poena (1/4 za dva, 1/4 za tri, 2/2 slobodna) i tome je dodao pet skokova i četiri asistencije. U prvenstvu je stigao poraz od Gran Canarije, a Simon je za 19 minuta ubacio pet poena (1/1 za dva, 1/2 za tri) te upisao po dva skoka, asistencije i ukradene lopte.

Goran Suton (Cedevita): Na putu do domaćeg poraza od Splita, sa 75:72 za Žute s Gripa, Suton je svojih 19 minuta iskoristio za devet poena i tri skoka. Utakmicu je završio s pet osobnih pogrešaka, s dosta problema u obrani pod košem.

Marko Tomas (Cedevita): Posljednji nastupi u 2012. godini najavljivali su Tomasov povratak u formu poslije ozljede, ali u izgubljenoj utakmici od Splita na domaćem parketu nije bio pravi. U dolasku gostujuće momčadi do 75:72 odigrao je 20 minuta i imao po dva poena i asistencije, bez ubačaja iz igre, s 0/1 za dvicu i 0/2 za tricu, a s 2/4 iz slobodnih bacanja.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadar je u prvoj utakmici u 2013. godini doživio razočaravajući domaći poraz od Krke (67:65), a razočaravajuć je bio i nastup Gorana Vrbanca. Za 13 minuta na parketu ubilježio je tri poena, s 1/3 za tricu, dodajući i skok i dvije izgubljene lopte.

Klupa, tribine, doktori...

Luka Babić (Cedevita): Babić je bio sastavu protiv svojeg bivšeg kluba, u domaćem porazu od Splita (75:72), ali još nije spreman za igru poslije ozljede koljena. Aco Petrović najavio je da bi se uskoro mogao dogoditi povratak.

Toni Katić (Split): Još uvijek nije spreman za utakmice zbog ozlijeđenog koljena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.01.2013. u 16:14
    Samo da ih selektor dobro poslaže i evo nas na krovu europe!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.01.2013. u 10:44
    planina-bojan-tomić! osovina....trojac koji nas na ovogodišnjem EP-u u deželi mora, jednostavno mora razveseliti i napraviti jedan vrhunski rezultat! uz njih 3, koji su vanserijski igrači, klase na svojim pozicijama, imamo i 7-8 vrlo dobrih igrača, koji igraju zapažene uloge u jakim euro klubovima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 21:27
    trica mu je KRIMINAL!,opalio je 34 lopti za tri poena od kojih je samo 5 uslo,sto iznosi samo 14,7 %,mislim da bi svatko tko igra jednom tjedno na igralistu zabio vise trica,bolje mu je da rade potrosi te lopte na dvicu ili polaganje,inace nece daleko ako ovako nastavi
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX07.01.2013. u 19:01
    Čitajući ove članke, mislim da je u idućih nekoliko godina vrijeme da se hrvatska košarka vrati na razinu s početka devedesetih. Ako ne iskoristimo ovakve potencijale i ne složimo reprezentaciju koja će jurišati na europski vrh(protiv amerikanaca se baš i ne može), onda smo propustili priliku koja... [više na forumu]
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 17:46
    hezonja ima fantastičan šut za tri, tehnički gledano, kažu da momak šutira ko dražen. njegov problem je selekcija šuta (forsiranje, fade away trice preko ruke, šutevi iz polu-okreta i slične Kobe-like gluposti). kad ( i ako?) sredi glavu, šutirat će tricu debelo iznad 40%. i ispravka u tekstu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik