Košarka

Nastavak Cedevitinih muka protiv hrvatskih rivala

Piše:Ivor Krapac • ponedjeljak, 07.01.2013.
Nastavak Cedevitinih muka protiv hrvatskih rivala
Foto: Kristijan Komarica

Spremni za ključni dio sezone u borbi za završni turnir ili nešto skromnije ciljeve, klubovi iz Hrvatske i regije vratili su se poslu u ABA ligi. Prvo kolo u 2013. godini nije bilo previše sretno hrvatskim predstavnicima, s jedinom pobjedom u utakmici u kojoj je netko morao dobiti...

Prvo s Božidarom Maljkovićem, a sada i s Acom Petrovićem, neke stvari ostaju iste u rezultatski i igrački mlakoj Cedevitinoj sezoni. Jedna utakmica dobra, pa jedna slabija, jedna prihvatljiva, iduća ispod te razine... Bez konstante iz kola u kolo, aktualni hrvatski doprvaci muče se u držanju priključka s Igokeom, Crvenom zvezdom i Partizanom, vodećim trojcem na ljestvici, a novi udarac pretrpjeli su domaćim porazom od Splita u 16. kolu, čime su pali na omjer 9-7.

Iako su imali priliku sve prelomiti prije ulaska u završnicu, Cedevitini igrači nisu izbjegli da se sve odlučuje u posljednjih 120 sekundi, zaključno sa završnim napadom u kojem je Bracey Wright od početka do kraja imao loptu u rukama, pa "popio" blokadu na pokušaju ulaza kraj Vedrana Vukušića.

S takvim raspletom, zagrebački Crveni pretrpjeli su i svoj četvrti poraz u isto toliko susreta sa suparnicima iz Hrvatske u ABA ligi, dvaput od Splita, kod kuće protiv Zadra i u Domu Dražena Petrovića protiv Cibone.

Dok su Aco Petrović i njegovi igrači ostali sa svojim brigama, Žuti s Gripa slavili su prvu ovosezonsku gostujuću pobjedu, koja im je uljepšala nedavnu obećavajuću vijest da će Grad pružiti ruku u financijskim problemima u kojima se klub našao nakon preoblikovanja. Prošla godina okončana je s pozivom Nikole Vujčića da se pomogne i spominjanjem da su igračima otvorena vrata nastavka karijere negdje drugdje - no, kako su svi ostali u Splitu, Mladen Erjavec imao je dovoljno aduta u dolasku do iznenađenja u Domu sportova.

Cibona i Zadar započeli su novu godinu porazima od kojih je onaj Zadrov bio manje očekivan. Nakon što je za kraj 2012. pobijedila Partizan i pružila solidan otpor Crvenoj zvezdi u Beogradu, momčad Ante Nazora razočarala je u domaćem ogledu s Krkom, u kojem su glavni problemi bili limitiranje Domena Lorbeka, s 24 poena šutera momčadi iz Novog Mesta, kao i organiziranje napada na drugom kraju parketa. U tome nisu briljirali ni Chaisson Allen ni nedavno pristigli Vedran Morović, dok je Morovićev povratak gurnuo Tonija Prostrana u drugi plan, sa svih 40 minuta provedenih na klupi.

Organizacija igre bila je bolna točka i u Ciboninom porazu, sa 74:68 u korist Partizana u Beogradu, dijelom i zbog rane ozljede Davora Kusa, koji bi vjerojatno pomogao da mu je bolno koljeno dopustilo više od pet minuta na parketu. Kako se Smush Parker silno mučio s pritiskom suparničkih vanjskih igrača, a preostale varijante Danijela Lutza bile su za samo povremeno korištenje, Vukovi su izgubili previše lopti (22) da bi se moglo do uspjeha na tako vrućem terenu.

Koliko vrućem - moglo se vidjeti rano u drugoj četvrtini, kada je sukob domaćih navijačkih skupina doveo do toga da je jedna odmetnuta krenula s bakljadom i bacanjem petardi na parket, izazivajući polusatni prekid i pražnjenje toga dijela tribina.

U ostalim utakmicama, Široki WWin je u borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta proslavio važnu pobjedu u Szolnoku, dok su Igokea i Crvena zvezda zadržali svoje pozicije u vrhu ljestvice nadjačavši Radnički kod kuće, odnosno Union Olimpiju u gostima. Budućnost je u Skoplju bila bolja od domaćeg MZT-a, s kojim se izjednačila na omjeru 9-7, koliko ima i Cedevita.

Utakmica kola

Cedevita je najvećim dijelom ogleda sa Splitom u svojoj dvorani držala prednost na svojoj strani, ali s glavnim ulogama Nikole Vujčića i Vedrana Vukušića, Žuti nisu dopustili da im utakmica sasvim pobjegne iz ruku. U završnici susreta Split je prvo sasvim uhvatio priključak, a potom i poveo tricom Filipa Krušlina, dok je posljednji napad domaće momčadi prošao s Vukušićevom blokadom na Braceyju Wrightu, pa s pogođena dva slobodna bacanja nakon što je Vukušić uhvatio loptu i odmah potom bio fauliran.

Vraćajući film unatrag, Cedevita će se moći prisjetiti i propuštenih +10 iz rane faze drugog poluvremena, što su gosti uspjeli prepoloviti na ulasku u posljednjih 10 minuta. Petrovićeva momčad u završnoj četvrtini nije uspjela dalje od šest poena prednosti, koliko su imali u 38. minuti (71:65), prije pada u završnici, s konačnih 75:72 za Žute.

Igrač kola

Radnički je doživio poraz u Laktašima, ali Aleksandar Ćapin radio je najbolje što je mogao da Igokea ne slavi s 88:85. Ćapin se u dresu momčadi iz Kragujevca istaknuo s 29 poena, osobito opasan u šutu za tricu (7/13), a tome je dodao i šest asistencija i pet skokova. Uz činjenicu da je njegova momčad izgubila, drugi glavni minus bile su mu izgubljene lopte, kojih je prikupio sedam.

Petorka kola

Aleksandar Ćapin (Radnički) - 29 poena, 6 asistencija, 5 skokova

Igor Rakočević (Crvena zvezda) - 23 poena, 4 skoka

Branko Jorović (Igokea) - 22 poena, 3 skoka, 2 asistencije, 2 osvojene lopte

Vedran Vukušić (Split) - 14 poena, 7 skokova

Nikola Vujčić (Split) - 18 poena, 3 skoka, 2 asistencije

Izjava kola

Nakon što se dogodio prekid, Duško Vujošević nije skrivao ljutnju zbog zbivanja na dijelu tribina u susretu Partizana i Cibone u beogradskom Pioniru, a reagirao je ljutito i nakon utakmice: "Bacanje petardi u dvorani, ovakvi događaji, to je sramota i za Partizan i za Beograd. Mogu postojati razni sukobi i interesi, neke stvari koje su se dogodile kao posljedica tih sukoba i interesa, ali tko dođe u dvoranu treba navijati za Partizan i pjevati zajedničke pjesme."

"Ovo je stvarno totalno shizofrena situacija i veoma opasna za klub. Rijetko tko ima hrabrosti da zauzme stav, svi gledaju da se dodvore publici", dodao je Vujošević, ističući da one koji su izazvali prekid više ne želi vidjeti ni u dvorani, ni na stadionu.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4Studentski centar 21+26
5FMP 21+17
6Dubai 21+7
7Igokea 21+3
8Crvena zvezda 12+10
9Zadar 12-9
10Cedevita Olimpija 12-11
11Spartak Subotica 12-15
12Split 12-20
13Borac Čačak 12-28
14Cibona 12-47
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!