Košarka

Tri hrvatske zvijezde - svaka na svoj način u vrhu europske košarke

Piše:Branimir Korać • četvrtak, 10.01.2013.
Tri hrvatske zvijezde - svaka na svoj način u vrhu europske košarke
Foto: EPA

Već poznatoj priči kako za budućnost hrvatske košarke ne bi trebalo biti straha s obzirom na silan talent koji postoji, treba svakako dodati i sjajne nastupe već prekaljenih internacionalaca Zorana Planinića, Ante Tomića i Marka Popovića...

Zoran Planinić - Ante Tomić - Marko Popović. Trojica hrvatskih košarkaša ove sezone igraju sjajnu košarku i među najboljima su u svojim momčadima koje svaka u svojoj ligi pucaju jako visoko.

Tko je najbolji hrvatski košarkaš danas?

ANKETA#406

Međutim, ova trojica velikih igrača bila su toliko osporavana, reprezentativni neuspjesi su se prelamali u velikoj mjeri i preko njihovih leđa i rijetko su dobivali onaj respekt koji zaslužuju. Planinić je bio "luzer koji samo gubi lopte", Tomić "beskrvni mekani centar", a Popović "indijanac koji nestaje kada je važno". Kritike su bile ružne i česte i u velikoj mjeri nepotrebne, ponajviše od strane onih nerealnih košarkaških zaljubljenika kojima je europska košarka ionako dosadna i samo je NBA vrijedan praćenja. Dodajte tu i reprezentativne neuspjehe i imate dobitnu kombinaciju za kritiziranje u neograničenoj mjeri.

Danas kada igraju sjajnu košarku, dobivaju priznanja ne samo u hrvatskoj javnosti, već i u europskoj javnosti, ponovno ih se vidi kao spasitelje - one koji će odvesti hrvatsku košarku visoko već u Sloveniji.

Već se nebrojeno puta pisalo o kvartetu mladih Šarić - Hezonja - Arapović - Mazalin koji bi trebali biti garancija za održavanje hrvatske košarke u europskom vrhu, a ide se toliko daleko da se već sada govori o nekakvom nasljeđivanju španjolske dominacije u europskoj košarci već kroz narednih pet do deset godina što su uistinu neozbiljne priče u ovoj fazi.

No ovo nije priča o našem mladom kvartetu i o vraćanju hrvatske košarke na vrh, nije priča niti o odličnom Bojanu Bogdanoviću niti o konstantnom Roku Leniju Ukiću, već priča u tri slike o odličnom hrvatskom trojcu koji zaslužuje da ga se na pravi način prepozna i u hrvatskoj javnosti.

Zoran Planinić - jedan od najboljih europskih playmakera

Ako kažemo da je Zoran Planinić jedan od tri najbolja playmakera u Europi ne samo ove sezone već i u posljednjih pet godina, tko može reći suprotno? Malo je igrača koji imaju takav kontinuitet, koji su se dokazali u svim klubovima u kojima su igrali i koji su svuda imali tretman jednog od najboljih igrača kluba.

Planinić je uistinu poseban igrač. Za playmakera je vrlo visok i posjeduje ono što većini današnjih "tvorničkih razigravača-robota" nedostaje - mašta. Sjajan pregled igre, pobjednički mentalitet, sve odlike vođe, mogućnost postavljanja na više pozicija, fantastičnu tranziciju i to sve na najvišoj razini, a ne puka raznovrsnost u prosjeku.

Pokazao je Planinić svu svoju kvalitetu i u španjolskoj ligi, a već neko vrijeme pokazuje u ruskoj gdje je dirigirao igrom i velikog moskovskog CSKA, a sada je nezamjenjivi član petorke Himkija koji cilja na rušenje dominacije najvećeg ruskog kluba.

Bez Planinića na to ne bi mogli niti pomišljati, uostalom, nije Rimas Kurtinaitis bez veze rekao kako je riječ o jedinom igraču koji je apsolutno nenadoknadiv. Čak štoviše, Kurtinaitis je uvjeren da je Planinić i danas najbolji europski razigravač.

Posebno ove sezone Planinić igra fenomenalno. Nećemo pogriješiti ako kažemo da u najboljim košarkaškim godinama igra u životnoj formi i s nestrpljenjem očekujemo njegov povratak u reprezentaciju.

Reprezentaciji je neophodna njegova zrelost u igri koja je u ovom trenutku na vrhuncu, boljeg od Planinića definitivno nemamo i bilo bi pomalo uvredljivo ga uspoređivati s nekima od igrača koji su se u posljednje vrijeme pojavljivali na njegovoj poziciji u reprezentaciji ili u kontekstu reprezentacije.

Ante Tomić - jedan od najboljih europskih centara

Ante Tomić je primjer igrača kod kojeg se išlo iz krajnosti u krajnost. Od priča kako će dominirati europskom košarkom i biti bolji i od Paua Gasola pa do priča kako je premekan i igranje u Realu mu je vrh vrhova.

Svi bi mi voljeli da Tomić nadmaši Gasola i postane onakav igrač kakvom mu se predviđalo da će postati, no moramo biti zadovoljni i s današnjim Tomićem koji je trenutno jedan od najboljih centara koji igraju u Europi.

Iz utakmice u utakmicu pokazuje koliko je bio dobar potez prelazak iz Reala u Barcelonu. Tomiću jednostavno puno bolje odgovara Barcelonin sustav u kojem su svi igrači involvirani u igru, nego Realov u kojem su bekovi imali poprilično veće ovlasti i za Tomića je bilo malo - nedovoljno lopti.

Tamo se jednostavno za sve praktički sam morao izboriti, a činjenica je da su mu fizikalije ipak jedna od slabijih strana iako je i na tom polju napravio veliki pomak. Danas je Tomić značajno agresivniji igrač, sve bolji bloker, a o pregledu igre i tehničkim kvalitetama nikada nije niti bilo spora.

Barceloni je donio posebnu kvalitetu, igra odlično i drži primat najkvalitetnijeg visokog igrača Barcelone ove sezone. Kada se pojavila priča da u Realu nisu baš najsretniji i da neće doći do produženja ugovora, svi smo bili razočarani jer je to značilo odlazak iz velikog kluba, međutim vrlo brzo je reagirala Barcelona, Tomić je ostao na najvišoj razini i pokazao da su s njim u Barceloni apsolutno pogodili.

Jednako kao i Planinić, posjeduje ono nešto netipično za igrača na svojoj poziciji i nešto što je teško braniti. Uz visinu Tomić ima i visoku košarkašku inteligenciju, oko za asistenciju i dobar šut s poludistance.

Obojica reprezentaciji donose dimenziju više i raznovrsnost koja samo pomaže, a ne odmaže. Na izborniku je da ispravno iskoristi njihove kvalitete jer su one očite i moraju reprezentaciji donijeti veliku korist.

Marko Popović - jedan od najboljih europskih šutera

Još jedan od onih naših "naj" koji ove sezone igraju odličnu košarku je Marko Popović. Popović je lider najugodnijeg euroligaškog iznenađenja, momčadi Žalgirisa, koja oduševljava sjajnom igrom unatoč ogromnim financijskim problemima.

Pop u Litvi ima status velike zvijezde i tamo je značajno priznatiji nego u Hrvatskoj gdje se rijetko prate njegove igre van Eurolige. U našoj javnosti još uvijek vlada ta vječita dvojba - je li Popović play ili šuter, a što je još veći problem, dio naših izbornika također je imao tu dvojbu.

Tako dok se kod nas razmišlja na koji način najbolje iskoristiti ovog sjajnog šutera, u Žalgirisu nemaju dvojbe i već dugo izvlače iz Popovića samo najbolje.

Nisu u tome uspjeli samo u Žalgirisu već i u Uniksu gdje je Pop također imao ogromnu ulogu i uživao u visokom statusu. Priznat ćete, niti Uniks, a niti Žalgiris baš nisu neke male europske ekipice već je riječ o odličnim momčadima, kako Žalgiris danas, tako Uniks iz Popovićevog doba.

Tko je imao prilike pogledati Žalgiris u više navrata ove sezone, mogao je uočiti koliko je velika Popovićeva uloga, ne samo u smislu vanjskog šuta već i organizacije igre i obrane. Rijetke su utakmice u kojima je Popović odigrao ispodprosječno, pa čak i onda kada je uzeo svega nekoliko šuteva, dao je ogroman doprinos momčadi svojom energijom.

Ovakav Popović je neophodan reprezentaciji i igrač koji poput Planinića i Tomića u sjajnoj sezoni itekako zaslužuje respekt hrvatske košarkaške javnosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.02.2013. u 10:00
    Možda je trebao u tekst dodati i Bogdanovića kao četvrtu zvijezdu. Svi naši dečki igraju jako dobro u Euroligi i nikad ih nismo imali toliko puno u Euroligi kao ove godine. Svi navedeni su jako dobri igrači kojima fali jedino medalja sa reprezentacijom da bi imali vrhunske karijere. Popović i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 15:09
    šport nije hrvatska riječ, nego pokojnog tuđmana izdrkavanje njemačkog u hrvatski kako bi se hrvatski leksik što više razlikovao od srpskog. ali zašto ti bolesni čovječe uopće pričaš o nekom jovanoviću kad je tema teksta "tri najbolja hr košarkaša u ovom trenu". mislim da jovanović ne konkurira
    Obrisan korisnik
  • Skarambež15.01.2013. u 02:37
    Marko Popović nije vrhunski europski igrač. Danas 30 koševa, sutra 2. To nije vrhunski strijelac. Drugo, Jovanović ništa detektirao. Taj ministar jedino što znade je uklanjati hrvatske riječi (šport iz naziva ministarstva), gasiti hrvatske ustanove (Vijeće za normu hrvatskog jezika), vrijeđati... [više na forumu]
    Skarambež
  • pikepiletina11.01.2013. u 10:54
    ovo su sve redom odlični i dokazani igrači. tajna našeg reprezentativnog neuspjeha očigledno ne leži u njima već u mafijaškom HKS-u. osvrnite se na njihove afere, njihovu korumpiranost, njihove organizirane proslave bez slavljenika, njihovu protekciju i guranje podobnih, njihovo zanemarivanje i... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik11.01.2013. u 09:32
    mislim da bi umjesto popovića u te 3 zvijezde trebao biti bogdanović! pop nije ništa osvojio s repkom u 10 godina, a bojan je na svom prvom velikom natjecanju u dresu repke (SP 2010.) bio prvi strijelac repke!
    Obrisan korisnik