Nogomet

Novi Halilhodžićev Alžir: od "najniže točke" do prvog velikog ispita

Piše:Borna Rupnik • utorak, 15.01.2013.
Novi Halilhodžićev Alžir: od "najniže točke" do prvog velikog ispita
Foto: Kristijan Komarica

Pod posebnim povećalom na Afričkom kupu nacija, koji uskoro počinje u Južnoafričkoj Republici, bit će reprezentacija Alžira. Bivši strateg maksimirskih Modrih, koji je u kratkom razdoblju u Zagrebu ostavio dubok trag, složio je sastav po svom ukusu, uz neke radikalne rezove...

"Halilhodžić će voditi Alžir i u slučaju neuspjeha na Kupu nacija u Južnoj Africi. Čak i ako ne ostvari zacrtan rezultat, to ga neće stajati posla", poručili su čelnici Alžirskog nogometnog saveza uoči afričke kontinentalne smotre, u okruženju u kojemu izbornici "padaju" iz raznih znanih i neznanih razloga.

Nekadašnji trener Dinama vrlo će vjerojatno znati opravdati ukazano povjerenje.

Vahid Halilhodžić: "Poslije prvog sam sastanka s igračima vidio da me ova momčad Alžira može slušati i da zajedno možemo nešto postići. Promijenio sam neke stvari, usadio im novi duh i trenutačno sam zadovoljan onime što smo napravili u kvalifikacijama, što je bio prvi korak".

Vahid Halilhodžić primio se izborničkog posla u Alžiru u lipnju 2011. godine i više nije mogao spasiti izgubljenu bitku odlaska na Afrički kup nacija 2012. godine. Međutim, primio se slaganja nove momčadi te pogodio u prvu metu - prošao je kvalifikacije za novu afričku smotru, koja se zbog selidbe u neparne godine odigrava već ovoga siječnja u Južnoafričkoj Republici.

Ubrzani format kvalifikacija Alžirce je vodio preko Gambije (2:1 i 4:1) do dvije odlučujuće utakmice protiv Libije, koja je samo godinu dana ranije na završnom turniru pobijedila Senegal. Halilhodžićevi nogometaši, nije teško pogoditi, u 180 minuta nisu primili niti pogotka. Pobijedili su 1:0 u gostima (na neutralnom terenu u Maroku), pogotkom Soudanija u 88. minuti te 2:0 kod kuće, pogocima Soudanija i Slimanija već u šestoj i sedmoj minuti.

Međutim, Halilhodžiću je od svega toga važnija činjenica kako vodi skupinu vrlo predanih i vrlo odanih igrača.

Od Alžira do Alžira

Halilhodžićeva afrička pustolovina s nevjerojatno talentiranom i ambicioznom generacijom Obale Bjelokosti, koja je počela 2008. godine, završila je upravo porazom od - Alžira. Sa svojim je Slonovima osigurao plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, ali je prije početka turnira ispao u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija. Alžir je pobijedio 3:2, a Halilhodžić je dobio otkaz te je tako ostao bez prilike okušati se s Obalom Bjelokosti na svjetskoj pozornici.

"Halilhodžić je strog i zahtjevan, što nam savršeno odgovara, a svima je promijenio mentalni sklop. Sada svi znaju da će dobiti onoliko koliko ulože", objasnio je Khaled Lemmouchia, igrač koji je sa svojih 25 nastupa za reprezentaciju najiskusniji među pozvanima.

Tamo više nema nedodirljivih: otpala su dobro poznata imena poput Rafika Djebboura, Rafika Saifija, Karima Zianija, Nadira Belhadja, Antara Yahije ili Hassana Yebde, a priliku dobivaju i neki mlađi, i neki stariji, i oni iz inozemstva, i oni iz domaćih klubova. Kojima Halilhodžić vjeruje.

Sve se počelo raspadati poslije Svjetskog prvenstva 2010. godine, tvrde u Alžiru, a Vaha se pojavio u pravo vrijeme, "kada je reprezentacija bila u najnižoj točki". Njegovi su zahtjevi na treninzima i na utakmicama hrvatskoj javnosti postali dobro poznati tijekom njegova boravka na Maksimiru, a Alžirci nemaju ništa protiv.

"Prihvatili smo njegove metode, čine nas boljima. Halilhodžić ne priča mnogo, ali kada nešto kaže, kaže izravno i to mi se sviđa. Kada nas kritizira, vrlo je jasan i pokušava nam ojačati ponos", nedavno je ispričao spomenuti Lemmouchia.

Khaled Lemmouchia: "Ovaj će mladi, iskreni Alžir pokazati koliko vrijedi. Želimo otići do kraja. Znam da možemo".

Priznanje za svoj rad bosanskohercegovački je stručnjak dobio i u izboru tamošnjih trenera i igrača, uz pohvale kako se radi o pravom majstoru, a jedan od njegovih mladića, Sofiane Feghouli iz Valencije, dobio je nagradu za najboljeg nogometaša.

Koliko vrijedi nova momčad Alžira? Odličan test za Halilhodžićeve pulene bit će dvoboji protiv sjevernoafričkih rivala iz Tunisa, u susretu u kojemu se uvijek igra "na nož", zatim s Adebayorovim Togoancima, te naposljetku s prvim favoritom Afričkog kupa nacija, Obalom Bjelokosti. S tako se važnim i kvalitetnim suparnicima Halilhodžićev Alžir još nije sastajao te će u narednih 270 minuta biti ponuđeni brojni odgovori.

S obzirom kako je među afričkim reprezentacijama povremeno uočljiv nedostatak taktičke discipline, što je svakako jedan Halilhodžićev forte, Alžir će imati svoj "as iz rukava" bez obzira tko stoji s druge strane terena. Bitka za bodove protiv Alžira, ne bi se trebalo kladiti protiv toga, mogla bi biti itekako mukotrpna.

Ukoliko napravi dobar posao na jugu Afrike, Halilhodžić će postati još veći junak zbog svojih hrabrih i radikalnih zaokreta u reprezentaciji. Ne uspije li u svom naumu, naći će se pod dodatnim pritiskom jer otpisana imena i dalje imaju svoju težinu u svijetu afričkog nogometa. No, po svemu sudeći imat će ga se i prilike osloboditi kroz pokušaj da dođe do svjetske smotre u Brazilu.

U svakom slučaju, za njegov Alžir još će se čuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.01.2013. u 10:56
    Kažem ja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 23:51
    Oće bit jos koji tekst o ACN ekipama ili je ovo izašlo samo zato jer je Vaha radija u HNLu?
    Obrisan korisnik
  • hanson15.01.2013. u 22:18
    hrabro je izbacio hrpu starijih i dokazanih internacionalaca koji su od svjetskog prvenstva igrali očajno za reprezentaciju i ubacio mnogo mladih igrača iz alžirske lige i sad igraju bolje nego ikad. Mogli bi biti dark horse ovogodišnjeg kupa nacija
    hanson
  • Anadolu Efes15.01.2013. u 21:45
    Sada svi znaju da će dobiti onoliko koliko ulože - KLJUČ... Ne možeš to provest u Dinamu jer uvijek ima netko tko mora igrat... Sretno Vaha..
    Anadolu Efes
  • Obrisan korisnik15.01.2013. u 20:23
    volim ovog čovjeka!
    Obrisan korisnik