Ostali sportovi

Je li uopće moguće brže? Patriotsi za svoj revolucionarni napad koriste warp pogon

Piše:Mario Majdić Natrlin • petak, 18.01.2013.
Je li uopće moguće brže? Patriotsi za svoj revolucionarni napad koriste warp pogon
Foto: EPA

U NFL-u nema mnogo konstanti. Teško je osigurati dugogodišnji uspjeh i teško je zadržati se na vrhu. Momčad New England Patriotsa posljednjih desetak godina uspijeva upravo u tome, ali daleko od toga da igraju na sigurno. Upravo suprotno. Kako bi ostali ispred konkurencije redovito uvode cijeli niz inovacija...

New England Patriotsi navikli su da ih se naziva svakakvim imenima.

Stoga nisu odviše burno reagirali kada je ranije ove sezone Calvin Pace (obrambeni igrač rivala Jetsa) za njihov napad rekao da je "na samom rubu pravila" ili kada je prošlu nedjelju Brendon Ayanbadejo (igrač Baltimore Ravensa) gledao Patriotse protiv Houstona i onako usput obznanio da je napad New Englanda običan "štos" koji bi Texansi trebali znati zaustaviti. Texansi nisu, ali on i njegovi Ravensi dobit će priliku ove nedjelje.

I stvarno, napad New England Patriotsa je u NFL-u tamo gdje je Krešimir Mišak u znanstvenom programu HTV-a - na samom rubu!

Napad Patriotsa predvodi NFL

Napad New England Patriotsa, čiji je koordinator povratnik Josh McDaniels, funkcionirao je fantastično i ove sezone i predvodio NFL u gotovo svim ključnim napadačkim kategorijama uključujući i ove:

427,9 yds po utakmici (1.)

Ukupno 1.191 odigranih akcija (1.)

34,8 poena po utakmici (1.)

444 osvojenih prvih pokušaja (1.)

49% uspješnosti na trećem pokušaju (1.)

70% uspješnosti (TD) u "crvenoj" zoni (1.)

Patriotsi su na korak od svog šestog Super Bowl nastupa u 12 godina, a njihov trener Bill Belichick i dalje uspijeva ostati barem jedan korak ispred ostatka društva. Obrambeni genijalac koji iz godine u godinu postavlja nove trendove (ili "štoseve", kako vam je draže) u napadačkom aspektu footballa.

Najmanje jedan korak ispred protivničkih obrana je i 35-godišnji quarterback Tom Brady te njegov "švicarski sat" od napada koji je i ove godine bio nesavladiva osmosmjerka za obrambene koordinatore i igrače.

New England Patriotsi ponovno su bili najefikasniji i najubojitiji napad u ligi. Od samog početka sezone bilo je jasno da ne namjeravaju usporavati pa su, unatoč ranim posrtanjima i neugodnim ozljedama, regularni dio sezone završili s omjerom 12-4 i kao drugi nositelji AFC-a ušli u svoje deveto doigravanje u posljednjih deset godina.

Ono što drugi ne mogu ni zamisliti, Patriotsi provode u djelo.

"Ono što sam primijetio promatrajući ovu momčad kroz sve ove godine jest da se tijekom sezone razvijaju i mijenjaju više od bilo koje druge momčadi", izjavio je Drew Bledsoe, bivši QB Patriotsa.

Uz iznimnu efikasnost na koju smo već navikli, njegovali su i ubojit no huddle napad (bez tradicionalnog skupa) i beskompromisan tempo zahvaljujući kojem su odradili najveći broj akcija u ligi i zabili najviše poena u regularnoj sezoni. Tom Brady obavljao je svoj dio posla praktički bez greške, a najugodnije iznenađenje svakako je bila revitalizirana igra probijanjem.

No huddle nije nikakva novost ni u napadu Patriotsa, a kamoli u NFL-u gdje se ova verzija napada koristila još krajem 80-ih (Sam Wyche kao trener Bengalsa) i početkom 90-ih kada su no huddle popularizirali QB Jim Kelly i njegovi Buffalo Billsi. Ubrzani tempo igre danas je standardizirani obrazac ponašanja u NFL-u, ali Patriotsi ni to ne rade na način na koji je uobičajen.

Denver Broncose uništili ubitačnim tempom

Procjenjuje se kako je momčad Billa Belichicka odradila preko 300 akcija bez tradicionalnog skupa što je uvjerljivo najviše u ligi. Drugi su upravo Joe Flacco i Baltimore Ravensi - njihovi ovotjedni protivnici u finalu AFC konferencije. Tu taktiku u velikoj mjeri koriste i Packersi Aarona Rodgersa i Broncosi Peytona Manninga, ali ne baš na način na koji to prakticira momčad iz New Englanda.

Dojam je da Patriotsi stvarno iskrivljavaju zakone footballa jer postoji pogon koristeći no huddle napad, a onda postoji ono što izvode Patriotsi - no huddle napad na warp pogon. Brzina veća od brzine svjetlosti.

Jezgra tog warp pogona je dakako Tom Brady koji je ove sezone osvojio 4.827 yardi dodavanjem, ubilježio 34 TD dodavanja uz svega osam presječenih i imao prosjek uspješnosti od 63%.

Dvoboj između Patriotsa i Broncosa početkom listopada široj je javnosti otvorio oči o kakvoj se vrsti napada radi. Brady i društvo su slavili 31:21, a obranu Denvera su uništili ubitačnim ritmom kojim su marširali niz teren. Odradili su nevjerojatne 94 akcije i osvojili rekordnih 35 prvih pokušaja! Gotovo kompletno prvo poluvrijeme odigrali su bez skupa i tako izludili obranu Broncosa. Koristeći tu taktiku onemogućili su bilo kakav odmor protivničkim braničima kao i bilo kakvu vrstu zamjene čime su Vona Millera, njihovog ponajboljeg igrača, držali van igre 29 akcija. Je li uopće moglo brže od toga?

"Ne znam je li to moguće", odgovorio je napadač Rob Gronkowski. "Suci su nas zadržavali pa mislim da je moguće i brže."

Bill Belichick i njegov trenerski stožer tako ni dalje ne miruju kada je u pitanju pronalaženje novih načina kako nadmudriti protivničke obrane. Patriotsi su se ranijih godina oslanjali na probijanje pa uveli mnoštvo detalja iz sve popularnijeg spread napada, zatim počeli intenzivno koristiti no huddle, prošle godine eksplodirali koristeći formacije s dva tight enda, a ove sezone ponovno se vratili na probijanje koje funkcionira odlično.

"Naš napad temelji se na specifičnoj terminologiji tako da kod nas dosta toga ovisi o memoriziranju što može biti iznimno teško za novopridošle igrače jer ne razumiju terminologiju."

U pravilu aklimatizacija i jest prilično teška (vidi: Chad Johnson). Razlog je u tome što Belichick koristi Erhardt-Perkinsov sustav koji odstupa od nešto tradicionalnijeg i raširenijeg west coast sustava pa su drugačiji i način i tehnika imenovanja akcija. Belichick je taj sistem prekrojio prema svojim potrebama i sada napad Patriotsa funkcionira ne sebi specifičan način. Tradicionalno izvikivanje akcija zamijenilo je izvikivanje koncepata i naglasak je stavljen na formaciju. Tako istu akciju isti igrač odrađuje drugačije ovisno o tome gdje se nalazi (iza dodavača, uz napadačku liniju ili široko). Igrač nema konkretan zadatak, već njegova uloga ovisi o poziciji na kojoj se nalazi u konkretnoj akciji.

Novopridošli hvatač Brandon Lloyd tvrdi kako playbook Patriotsa ima 30 do 40 akcija više nego prosječna NFL momčad.

Jedna riječ govori više od tisuću

Ali čak i ta kompletna terminologija pada u vodu kada se Patriotsi odluče za brzi napad bez tradicionalnog skupa. Cilj je obranu uhvatiti u pogrešnoj formaciji, umoriti je i izbaciti iz ritma. Funkcionira savršeno, a Brady kompletnu akciju i sve zadatke (formaciju, zaštitu, smjer akcije, rute) podijeli sa svega jednom do dvije riječi.

"Cilj je natjerati sve da se kreću jako brzo. Što brže uspiješ poruku prenijeti svojim suigračima, to ćete se brže postaviti na početnu liniju i biti efikasniji", pojašnjava Tom Brady koji je ovu tehniku doveo gotovo do savršenstva.

Ponovno bez Gronkowskog

U zadnje dvije godine kao najubojitije oružje Patriotsa nametnuo se 23-godišnji hvatač/bloker Rob Gronkowski. Gronkowski je eksplodirao u sustavu Patriotsa i prošle sezone rušio brojne rekorde te bio nezaustavljiv u igri dodavanjem. Ove sezone propustio je velik broj utakmica zbog ozljede koju je obnovio i u nedjelju protiv Texansa. Operiran je pa će Patriotsi ostatak doigravanja morati obaviti bez njega.

Tom Brady je već rekao da momčad zna kako igrati bez njega, a to su i dokazali ove sezone. Patriotsi su i bez Gronkowskog jednako ubojiti. Brady je tek nešto manje precizan (65,7% s njim na terenu, 58,4% bez njega) i njegov nedostatak osjeti se ponešto na trećem pokušaju, ali su Patriotsi i tu kao i unutar protivničkih 20 yardi i dalje najbolji u ligi.

Ni jedan se napad bez skupa ne kreće tako brzo i disciplinirano kao onaj Patriotsa. Brady vikne jednu do dvije riječi i svatko zna što mu je činiti. "Ja samo radim ono što mi on kaže. Nemam pojma kako to izvodi", reći će linijaš Nate Solder. Patriotsi to vježbaju iza zatvorenih vrata i, prema Bradyju, imaju spremnih u prosjeku šest riječi koje imaju svoje značenje kada se odluče na no huddle. Dakako, redovito ih mijenjaju.

"Naučiš koristiti riječi koje je lako izgovoriti, imaju jedan samoglasnik i lako ih je razlikovati", pojašnjava Bill Belichick.

Patriotsi su takav stil krenuli razvijati još pod bivšim koordinatorom napada Billom O'Brienom i zadnje dvije sezone koriste ga jako pametno i nepredvidivo. O'Brien je ove godine preuzeo Sveučilište Penn State i koristi upravo taj sistem nazvavši ga "NASCAR". U jednoj ovosezonskoj utakmici uspjeli su odigrati nevjerojatnih 99 akcija! Igrači Patriotsa tvrde da su mi pripreme ovog proljeća bile vjerojatno najteže u životu. Cilj je bio, dakako, podići fizičku spremnost i kondiciju do zavidne razine kako bi se uopće i mogao implementirati ovakav sustav.

Kaže Josh McDaniels koordinator napada Patriotsa: "Akciju pokrenemo dok je ostalo još 28 sekundi (momčad ima 40 sekundi za pokretanje akcije op.a.) i tako možemo unutar minute odraditi tri do četiri akcije. Nema puno momčadi koje radikalno mijenjaju tempo svoje igre. Eventualno unutar posljednje dvije minute."

"Postoje brojne prepreke kada se krećete tako brzo", dodaje McDaniels navodeći razne nuspojave. Patriotsi su doslovno prebrzi za radio tehnologiju i komunikaciju između koordinatora i dodavača koja se, sukladno pravilima, isključuje nakon što krene akcija. McDaniels mora Bradyju što prije reći novu akciju, a nerijetko u tih par sekundi komunikacija se ne stigne ni uključiti.

Temeljito su uvježbani, iznimno disciplinirani i ne gube vrijeme na ničemu. Protivničke braniče nerijetko uhvate van pozicije, a Brady loptu dobije od svog centra djeličak sekunde nakon što se napad postavi. Primjerice Peyton Manning, također majstor no huddlea, ima drugačiju filozofiju jer kada se napad namjesti, Manning ne započinje akciju već krene izvikivati lažne signale, mijenja akcije i proučava reakcije obrambenih igrača.

Tom Brady odlično rezonira kada objašnjava u čemu je ključ uspješne taktike Patriotsa: "Svestranost naših igrača je najveća razlika između tradicionalnog no huddlea i ovog kojeg mi koristimo."

Upravo u tome leži ključ njihove efikasnosti. Igrači bez problema mijenjaju pozicije s kojih kreću u akciju što im dopušta da istu akciju izvedu na nekoliko raznih načina i formacija. Patriotsi fantastično koriste probijače i napad probijanjem u tim trenucima, a uz sve to Brady na raspolaganju ima i uistinu elitnu napadačku liniju u koju se godinama ulagalo i koja sada diše kao jedno.

Svake godine novo iznenađenje

Bradyjev najbolji prijatelj je 175 cm visoki Wes Welker. Ovaj 31-godišnji hvatač je apsolutna noćna mora za protivničke igrače, a on i Brady razumiju se i poznaju fantastično. Nema rute koju ne može otrčati i nevjerojatno brzo mijenja smjer. U zadnjih šest sezona pet puta je uhvatio preko 100 dodavanja. Ove sezone stao je na fenomenalnih 118 s tim da ga je Belichick na početku sezone nerijetko ostavljao na klupi. Ove godine pridružio im se i iskusni Brandon Lloyd koji se prilagodio dosta dobro i uhvatio 74 dodavanja.

Idući tjedan čitajte

Chip Kelly - najtraženije ime u svijetu footballa

Može li brže? U NFL-u možda i ne, ali u sveučilišnom footballu svakako. 49-godišnji trener Chip Kelly novi je head coach Philadelphia Eaglesa i jedno od najintrigantnijih imena u footballu trenutno. Njegove inovacije i uspjesi na Sveučilištu Oregon zagolicali su maštu brojnih teoretičara, trenera, stratega i analitičara ovog sporta.

Idući tjedan čitajte o čovjeku čija je filozofija utjecala na Bill Belichicka i no huddle napad Patriotsa, kao i na Erika Spoelstru - trenera NBA prvaka Miami Heata.

Prošle sezone Patriotsi su ostatak lige uhvatili nespremne koristeći dva mlada i talentirana tight enda u igri dodavanjem. Aaron Hernandez i Rob Gronkowski zapalili su NFL i uz rekordne brojke momčad odveli do nastupa u Super Bowlu. Belichick je ove sezone odlučio dati priliku mladim probijačima pa su 23-godišnjaci Ridley (probio se za 1.263 yardi) i Vereen postali iznimno bitan faktor u napadu New Englanda, a tu je i raznovrsni 27-godišnjak Danny Woodhead koji je uhvatio 40 lopti u igri dodavanjem. Imaju dosta zadataka, a treneri ih koriste na različite načine i u različitim formacijama.

I u nedjelju protiv Houston Texansa mogli smo vidjeti formacije u kojima je RB Shane Vereen na poziciji krilnog hvatača, a tight end Hernandez na poziciji probijača, uz bok Bradyju.

Ove sezone Patriotsi su u prosjeku odrađivali 74 akcije po utakmici što je otprilike deset više od NFL prosjeka.

Dojam je da bi Tom Brady i društvo mogli goste iz Baltimorea terorizirati svojim brzim i iscrpljujućim tempom u napadu. Obrana Ravensa odigrala je čak 188 akcija u zadnja dva, iznimno naporna, tjedna. Ove dvije momčadi se jako dobro poznaju. Igrali su i prošle sezone također u finalu konferencije, a Ravensi su već jednom došli u Foxborough i pobijedili Patriotse pred vlastitim navijačima.

Belichick i Brady odlučni su u namjeri da se dokopaju svog četvrtog Super Bowl naslova. I ove sezone dokazali su da su u mnogočemu jedinstveni, da se ne boje riskirati i da nemaju namjeru kalkulirati. Imena i pojedinci ne znače mnogo u ovoj organizaciji, gotovo da nema nezamjenjivih i sve je podređeno sustavu.

Ako postoji momčad u AFC konferenciji koja može zaustaviti New England, onda su to svakako Baltimore Ravensi. Ali neovisno o rezultatu, činjenica ostaje da Belichick i Brady nastavljaju postavljati nove standarde u svijetu NFL-a i hrabro kročiti još neistraženim stazama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tbrzica19.01.2013. u 14:06
    Mislim da će Welker i društvo ići iznad ovih 34,8 poena po utakmici protiv Ravensa. No huddle će biti korišten vjerojatno većim djelom 3 i 4. četvrtine.
    tbrzica
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 11:29
    nije stvar u "voljenju Patsa," nego u cijenjenju njihovog uspjeha i načina rada. Veliki sam navijač Denvera (živio sam tamo skoro 10 godina), ali cijenim rad Patsa, kao i ostalih franšiza koje teže poboljšanju i napredku...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 00:03
    Prestrašan članak...sve one koji i nisu voljeli Patse nadam se da su ih zavoljeli....naš Beličić i Brady...di ces bolje priče....ajmo Patsi!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • renimus18.01.2013. u 22:24
    fantasticna momcad ali mi nikako nisu dragi tako se nadam pobjedi ravensa!
    renimus
  • fantom1718.01.2013. u 20:53
    ma samo da baltimore prode dalje iako su patriotsi prestrasni,jos igraju doma,s druge strane nadam se da ce 49ersi proc iako ih ne simpatiziram(falconse jos manje) al ovaj kaepernick je odlican i mislim da su u ovom trenutku ipak 49ersi u prednosti...
    fantom17