Košarka

Maestralni Tomić, iznenađenja iz Širokog

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 21.01.2013.
Maestralni Tomić, iznenađenja iz Širokog
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Barcelona je u četvrtom kolu Eurolige odnijela pobjedu u Istanbulu protiv Bešiktaša zahvaljujući ponajviše izvedbi Ante Tomića. U redovima Širokog bljesnula su dvojica potencijalnih hrvatskih reprezentativaca, a vrijeme će pokazati mogu li zadržati formu.

Igrač tjedna

Ante Tomić (Barcelona): Hrvatski centar odigrao je maestralnu euroligašku utakmicu u pobjedi na gostovanju Barcelone u Istanbulu. Bešiktaš je očekivano svladan, a Tomić je bio prvo ime susreta s odigranih 24 minute i ubačenih 15 poena (7/8 za dva, 1/2 slobodna), uhvaćenih pet skokova te podijeljene po dvije asistencije i blokade. U prvenstvenoj pobjedi kod Valladolida odigrao je jednu od skromnijih utakmica ove sezone. U 24 minute ubacio je tek četiri poena (1/5 za dva, 2/2 slobodna) uz četiri skoka.

Ugodno iznenađenje

Boris Barać (Široki WWin): Momčad nije imala problema u četvrtfinalu Kupa BiH protiv Zrinjskog, a krilni centar bio je njezin najbolji pojedinac s 23 poena i deset skokova. Damir Vujanović poslije te partije dao mu je 18 minuta u Novom Mestu, ali nije se proslavio. Postigao je četiri poena uz šut 2/7 za dva i 0/3 za tri dodavši pet skokova, asistenciju te po jednu osvojenu i izgubljenu loptu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Opravdao je 30 minuta protiv Krke u 18. kolu ABA lige s 15 poena, čime je bio najbolji strijelac momčadi uz Šutala. Imao je šut iz igre 5/7 te dodao pet skokova, dvije osvojene i dvije izgubljene lopte.

Visoka forma

Marko Popović (Žalgiris): Popović je bio među najboljima u dresu Žalgirisa i unatrag sedam dana. U domaćem porazu od moskovskog CSKA u Euroligi (87:73) imao je 16 poena, po jednu asistenciju i osvojenu loptu, ali i četiri izgubljene lopte za nešto više od 24 minute na parketu. U pobjedi nad Neptunasom u VTB ligi, s nedjeljnih 111:87 u Kaunasu, nije morao igrati toliko puno, a za malo više od 18 minuta imao je 16 poena, pet asistencija i po dvije osvojene i izgubljene lopte. Šut iz igre pritom je bio sjajan, sa samo jednim promašajem, 5/5 za dvicu i 2/3 za tricu.

Luka Žorić (Unicaja): U dva Unicajina poraza Luka Žorić je bio među zapaženijima, međutim malo to znači njegovom klubu. Posebno dobro odigrao je u nedjelju u prvenstvenom porazu gdje je bio jedan od rijetkih koji su bili napadački raspoloženi i za 32 minute ubacio je 20 poena (7/13 za dva, 6/8 slobodna) uz tri skoka i dvije asistencije. Nešto skromniju večer imao je ranije u Euroligi gdje je za 22 minute ubacio deset poena (5/7 za dva, 0/2 slobodna) , uhvatio dva skoka i podijelio dvije blokade.

Na standardnoj razini

Stanko Barać (Anadolu Efes): U prošlotjednim utakmicama dobio je nešto značajniju minutažu. Na euroligaškom gostovanju kod Brose Basketsa za 17 minuta na parketu postigao je deset poena (iz igre 2/6, slobodna bacanja 6/7) i dodao šest skokova, po tri obrambena i napadačka, a Efes je slavio s uvjerljivih 94:76. Uspješan je bio i na prvenstvenom gostovanju kod Gaziantepa, a Barać je još jednom dobio 17 minuta. Ovaj put je iz igre šutirao 4/5 i utakmicu okončao s osam poena, četiri skoka i dvije asistencije.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perićeva momčad je slavila s pola koša viška na gostovanju u Bologni, a hrvatski krilni igrač na parketu je proveo 36 minuta, što je iskoristio za deset koševa uz ukupan šut 5/11, ali i sedam skokova te tri asistencije. Treba također naglasiti da je Perić ostao bez koša u posljednjih deset minuta.

Leon Radošević (Armani Milano): Prvi povratnički prvenstveni nastup Radošević je imao u gostima protiv Juve Caserte, a priliku da pokaže koliko je napredovao u Litvi dobio je u 12 minuta koliko je proveo na parketu. Za to vrijeme Leon je ubacio četiri koša uz stopostotan šut (2/2), a statistici je pridodao i dva skoka.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U najjačem europskom košarkaškom natjecanju Fenerbahče je prošlog tjedna ugostio Caju Laboral i doživio težak poraz s 97:75. Hrvatski reprezentativac u toj je utakmici bio ponajbolji igrač svoje momčadi sa 16 poena, dva skoka i dvije asistencije za 30 minuta na parketu. Pogodio je svih osam slobodnih bacanja, a iz igre je šutirao 4/8 za dva i 0/2 za tri poena. U turskom prvenstvu Bogdanovićeva je momčad s visokih 98:61 slavila protiv Olin Edirnea, a Hrvat u tom dvoboju nije igrao mnogo. Za 17 minuta postigao je sedam poena uz šut iz igre 3/6, a dodao je još i dva skoka.

Mario Delaš (Žalgiris): Od dvije prošlotjedne utakmice momčadi iz Kaunasa, Delaš je bio bolji u onoj drugoj, u kojoj je Žalgiris kod kuće došao do 111:87 protiv Neptunasa u VTB ligi. Za nešto više od 22 minute na parketu ubilježio je devet poena i pet skokova. Na putu do euroligaškog poraza od moskovskog CSKA na domaćem parketu (87:73), 23-godišnji Splićanin imao je pet poena i po jedan skok i blokadu, uz pet prekršaja za malo više od osam i pol minuta u igri.

Dontaye Draper (Real Madrid): U dva dvoboja s Unicajom Real je upisao isto toliko pobjeda i to u gostima u Malagi. Dontaye Draper je u obje utakmice dobio minutažu i odigrao je samozatajno kao i u većem dijelu sezone, potpuno podređeno momčadi. U euroligaškoj pobjedi je sudjelovao 12 minuta i ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/2 za tri) te upisao tri skoka i dvije asistencije. Sličan učinak imao je i u prvenstvenom srazu. Tu je dobio 15 minuta i također ubacio tri poena (0/1 za dva, 1/1 za tri) uz skok i asistenciju.

Mario Hezonja (Barcelona): Zbog ozljede Juana Carlosa Navarra Mario Hezonja dobio je priliku protiv Bešiktaša, na mjestu gdje je već igrao u dresu Barcelone u Euroligi. Dobio je sedam minuta, većinu u drugoj četvrtini i promašio dva polaganja te uhvatio dva skoka bez ubačenih poena. U prvenstvu je nastupio za Barceloninu B momčad koja je poražena u gostima kod Alicantea, a tu je Hezonja dobio malu poštedu. Odradio je 18 minuta i ubacio sedam poena (3/6 za dva, 0/1 za tri, 1/1 slobodna) uz tri skoka, tri osvojene i četiri izgubljene lopte.

Rok Stipčević (Scavolini): Stipčević je ponovno odigrao vrlo dobru partiju za svoju novu momčad, no nije to bilo dovoljno da se svlada Acea Roma koja je bila bolja sa svega pola koša. Zadranin je ovaj put imao nešto manje dobre brojke nego u prijašnjim kolima, no i takav je bio jedan od boljih u svojoj momčadi. Na parketu je proveo 35 minuta, zabio 13 koševa (5/12) uz po dvije asistencije i skoka.

Krešimir Lončar (Himki): Lončar je imao dva podjednako uspješna nastupa u dvije domaće pobjede svoje momčadi, protiv Turowa u VTB ligi (91:72) i telavivskog Maccabija (88:67) u Euroligi. U dvoboju s Turowom ubilježio je sedam poena i četiri skoka za nepunih 17 minuta, a protiv Maccabija je imao osam poena, po dva skoka i blokade za 18 i pol minuta na parketu.

Pavle Marčinković (Cibona): Kako je Cibonu napustio Tomislav Zubčić, a prije njega i Ante Mašić, Marčinković je ponovno s većom prilikom na parketu. U porazu u Zadru (78:76) u 18. kolu ABA lige igrao je 22 minute i za to vrijeme imao sedam poena i tri skoka.

Damir Markota (Bešiktaš): U domaćem euroligaškom porazu od Barcelone rezultatom 59:73 ostvario je dosta dobar učinak. Od trenera je dobio veliko povjerenje i čak 35 i pol minuta na parketu, a veliku minutažu iskoristio je za 13 poena, osam skokova i dvije asistencije. Za dva poena je šutirao 3/4, a za tri poena 2/5. U prvenstvenoj pobjedi protiv Mersina imao je daleko manju minutažu. Na parketu je proveo samo 14 minuta i upisao po tri poena i skoka. Pritom se istaknuo s čak četiri promašene trice.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Nije se posebno istaknuo u domaćem porazu od Galatasaraya u sklopu 15. kola turskog košarkaškog prvenstva. Za 19 i pol minuta na parketu iz igre je šutirao 3/9 i završio utakmicu s osam poena, dva skoka, dvije asistencije i pet osobnih pogrešaka.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je bila vrlo blizu prekidu serije Caje Laboral, međutim ostala je poen prekratka. Šteta što je Damjan Rudež imao problema s osobnim pogreškama i igrao je 22 minute, međutim za to vrijeme je bio dobar. Ubacio je 14 poena (4/6 za dva, 2/6 za tri) i tome dodao tri skoka i dvije asistencije.

Krunoslav Simon (Unicaja): Noćna mora za Unicaju se nastavlja. Madridski Real je produbio krizu s dvije pobjede usred Malage u kojima je Kruno Simon odigrao dvije prilično različite utakmice. Prvo je bio dobar u euroligaškom porazu gdje je za 30 minuta ubacio 16 poena i predvodio strijelce Unicaje (1/4 za dva, 4/6 za tri, 2/2 slobodna) čemu je dodao i četiri skoka i dvije asistencije. No u prvenstvenom dvoboju bio je značajno neraspoloženiji i za 19 minuta je ubacio pet poena (1/3 za dva, 1/7 za tri) uz tri asistencije te po dva skoka i ukradene lopte.

Goran Suton (Cedevita): Suton je u pobjedi nad Union Olimpijom (73:67) u 18. kolu ABA lige odigrao 32 minute i imao 12 poena, s 4/5 za dvicu, 1/6 za tricu i 1/1 iz slobodnih bacanja. Dodao je i osam skokova.

Marko Tomas (Cedevita): U Cedevitinoj domaćoj pobjedi sa 73:67 protiv Union Olimpije u ABA ligi Tomas se istaknuo s 12 poena za 25 minuta u igri. Ovog puta nije bilo problema sa šutom, s 1/1 za dvicu, 2/4 za tricu i 4/4 s crte slobodnih bacanja. Roko Leni Ukić (Panathinaikos): U susretu četvrtog kola Topa 16 Eurolige Panathinaikos je u Berlinu došao do svoje treće pobjede, a važan kotačić bio je i Roko Ukić koji je za 30 minuta provedenih na parketu postigao 14 poena. Hrvatski reprezentativac sudjelovao je i u prvenstvenom slavlju protiv PAOK-a u kojem je za 13 minuta postigao skromna četiri poena čemu je dodao dva skoka i isto toliko asistencija.

Goran Vrbanc (Zadar): U dolasku do domaće pobjede nad Cibonom (78:76) u 18. kolu ABA lige, Vrbanc je svih svojih 12 poena zabio u drugom poluvremenu, 10 u trećoj četvrtini. U tom razdoblju pomogao je da se Zadar vrati u egal poslije pet poena zaostatka. Sveukupno je igrao 18 minuta, a šut mu je bio jako dobar, s 2/3 za dvicu i tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja.

Forma u padu

Luka Babić (Cedevita): Bez veće prilike za igru u domaćoj pobjedi nad Union Olimpijom u 18. kolu ABA lige (73:67), Babić je bio i bez učinka. Na parketu je proveo pet minuta i za to vrijeme ubilježio tek osobnu pogrešku.

Miro Bilan (Cedevita): Na putu do 73:67 protiv Union Olimpije u Domu Dražena Petrovića u ABA ligi Bilan je na parketu bio osam minuta, ubilježivši po četiri poena i skoka.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Bilbao je prošli tjedan odigrao dvije utakmice, a Fran Pilepić je dobio ukupno tek dvije i pol minute. U Eurokupu protiv VEF Rige bio je jedan od dvojice na rosteru koji nisu ulazili u igru dok je protiv Gran Canarije u prvenstvu ipak dobio poziv Fotisa Katsikarisa da uđe na parket. Bilo je kratko i bez nekog utjecaja na igru. U tih dvije i pol minute upisao je jednu asistenciju.

Zoran Planinić (Himki): Protekli tjedan Planiniću nije bio toliko dobar kao raniji ovosezonski. Himkiju je išlo jako dobro, s 91:72 protiv Turowa u VTB ligi i 88:67 protiv telavivskog Maccabija u Euroligi, a hrvatski razigravač se u te dvije utakmice istaknuo samo asistencijama, sa sedam protiv Turowa i šest protiv Maccabija. U utakmici VTB lige završio je s po dva poena i skoka, dok je u euroligaškom nastupu imao četiri poena i tri skoka, sa slabih 2/10 iz igre, 2/7 za dvicu i 0/3 za tricu.

Dario Šarić (Cibona): Zbog problema s prekršajima, u koje je ušao zaradivši treću i četvrtu osobnu pogrešku rano u trećoj četvrtini, Šarić je bio sa smanjenom minutažom u porazu Vukova u Zadru (78:76) u ABA ligi. Za 17 minuta na parketu nije se stigao razigrati do kraja, završivši s po šest poena i skokova, uz 3/9 iz igre, 3/5 za dvicu i 0/4 za tricu. Svoj nastup završio je prije odlučujućih trenutaka, s odlaskom na klupu zbog pete osobne u 39. minuti.

Klupa, tribine, doktori...

Lukša Andrić (Cedevita): Zbog odbijanja izmjene ugovora, Andrić je udaljen iz prve momčadi Cedevite.

Toni Katić (Split): I dalje je ozlijeđen i nije na raspolaganju Mladenu Erjavcu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 21:51
    A zašto nema Zorana Vrkića koji igra vrlo dobro u grčkom Ikarosu ???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.01.2013. u 13:51
    @litleben....pitanja koja si ti postavljaš, ja si postavljam od samog početka ove rubrike!zaista mi nije jasno, po kojem kriteriju se na ovom popisu nalaze polu-igrači tipa andrić, rudež, delaš, marčinković, ramljak, pašalić, b.barać, suton, stipčević, rozić i stranac draper!
    Obrisan korisnik
  • litleben21.01.2013. u 12:46
    i dalje mi nije jasan kriterij odabira igrača u ovoj rubrici. tu bi trebali biti reprezentativci i oni koji su blizu reprezentacije. Trpanje nekih igrača, koji ne igraju ni klubovima, je samo srozavanje ionako srozane hrvatske košarke. Dalje, nije mi jasno kako je neko ugodno iznenađenje sa šutom... [više na forumu]
    litleben