Zimski sportovi

Uvjerljivost joj je drugo ime

Piše:Josip Tolić • petak, 25.01.2013.
Uvjerljivost joj je drugo ime
Foto: EPA

Skijaška sezona Svjetskog kupa polako se primiče vrhuncu. Do Svjetskog prvenstva u Schladmingu skijaši će ovaj vikend u mitskom Kitzbühelu odraditi sve discipline osim veleslaloma, dok će na Mariborskom Pohorju skijašice nastupiti u tehničkim disciplinama. Upravo je Slovenija zemlja koja je ovom sportu dala istinsku junakinju i nenadmašnu pobjednicu.

Kada u tako zahtjevnom sportu kao što je skijanje ostvarite pobjede u svim disciplinama, snalazite se po svim mogućim uvjetima i znate odgovoriti na najteže izazove, onda vaše ime zaslužuje mjesto u povijesnim knjigama. Rijetko se u ovom sportu viđala tolika dominacija kao što to ove sezone čini Tina Maze.

Ne samo što je vodeća skijašica u ukupnom poretku, ova 29-godišnja Črnjanka to čini nevjerojatno uvjerljivo. U 23 ovosezonske utrke prikupila je nevjerojatna 1474 boda, što je više od drugoplasirane Marije Höfl-Riesch i trećeplasirane Anne Fenninger – zajedno. Vodi i u poretku za Mali kristalni globus u veleslalomu i superveleslalomu, druga je u slalomu, a treća u spustu.

Očigledno je da će na finalu sezone u Lenzerheideu sredinom ožujka Tina imati mnoštvo razloga za veselje.

"Svako jutro kad se pogledam u ogledalo, vidim svoga najvećeg suparnika. Te riječi još uvijek stoje. Na utrkama sam uvijek sama i samo od mene ovisi što ću učiniti i kako ću skijati. Ovo nije sport s kontaktom u kojem imate protivnika, ovisite samo o sebi. Ipak, svako sam jutro zahvalna na onome što imam", izjavila je najbolja svjetska skijašica u ovom trenutku.

Pobjedom u superveleslalomu u St. Antonu pretprošli vikend postala je šesta skijašica koja je slavila u svim disciplinama Svjetskog kupa. Ranije su to ostvarile samo Austrijanka Petra Kronberger, Šveđanke Pernilla Wiberg i Anja Pärson, Amerikanka Lindsey Vonn te – naravno – Janica Kostelić.

"Bilo je čudesno, gotovo sam bez riječi. Vjerovala sam u sebe i da mogu pobijediti jer ove zime skijam jako dobro. Lijepo je biti u ovom prestižnom klubu", govorila je tada slavljenica.

Očekuje je 49. izdanje mariborske Zlatne lisice. Za razliku od Janice i Ivice Kostelića, Slovenka je uspjela stati na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u svojoj zemlji, i to dvaput. U veleslalomu je slavila 2005. i 2009., prije 13 godina bila je druga, a 2010. isti je uspjeh ponovila i u slalomu.

Pobjednička postolja u sezoni 2012./2013.

Veleslalom (6): Sölden (1.), Aspen (1.), St. Moritz (1.), Courchevel (1.), Äre (3.), Semmering (2.)
Slalom (3): Aspen (3.), Äre (3.), Semmering (3.), München (2.)*
Spust (1): Cortina d'Ampezzo (2.)
Superkombinacija (1): St. Moritz (1.)
Superveleslalom (3): St. Moritz (2.), St. Anton (1.), Cortina d'Ampezzo (3.)

* - paralelni slalom koji se boduje za slalomski poredak

U Svjetskom kupu Maze nastupa od 1999., kada je kao 15-godišnjakinja upravo u Mariboru debitirala u superveleslalomu i bila samo dvije pozicije kratka do prvih 30 i osvajanja bodova. Nakon što je, kao tinejdžerka, skupljala iskustvo i borila se za što bolje startne brojeve u Svjetskom kupu, prvi veliki rezultat ostvarila je upravo na domaćem tlu. U Mariboru je sa samo 18 godina 2002. bila druga u veleslalomu, a prvu njenu pobjedu nije trebalo još dugo čekati. Već iduće sezone dohvatila ju je na otvaranju u Söldenu.

U prvim godinama profesionalne karijere Tina je briljirala u veleslalomu, koja joj je tradicionalno najjača disciplina. Do 2010. pet je puta stala na pobjedničko postolje i u superveleslalomu, a tada počelo je njeno potpuno skijaško sazrijevanje. Ponovno je Maribor bio prekretnica kao mjesto gdje je dohvatila prvi podij u slalomu – drugo mjesto nagovijestilo je da se Slovenka u sljedećim godinama može nadati velikim stvarima.

Velik trud, rad, ali i iskustvo na naplatu su došli u posljednje tri sezone. Bila je tako među najbržima i u superkombinaciji, ali i spustu, uz standardno dobre rezultate u (super)veleslalomu. Izdanjima u ovoj skijaškoj sezoni još je jednom potvrdila kako skijaši svestranost pokazuju tek u kasnim dvadesetima i tridesetima.

14 utrka prije kraja sezone iz snova ove najuspješnije slovenske zimske olimpijke (dva srebra iz Vancouvera 2010.) neki su rekordi već oboreni, no ostalo je još prostora da se njeno ime upiše u još pokojoj rubrici teško ostvarivih dosega.

Prije svega, to je broj bodova na kraju sezone – s trenutnih 1474 nije daleko od rekorderke u ženskoj konkurenciji, Lindsey Vonn od prošle sezone (1980), te legendarnog Hermanna Maiera u muškoj (2000 bodova u sezoni 1999./2000.). Slična je situacija i u najvećoj razlici nad drugoplasiranim u ukupnom poretku – trenutno je na 718 ispred Höfl-Riesch, što je više od Vonninih 578 prošle sezone upravo ispred Tine Maze. Vrlo je blizu hvatanja i Maierove razlike od 743 boda iz 2001.

Možda se njeni ovosezonski uspjesi mogu objasniti neuspjesima konkurentica. Lindsey Vonn nije skijala cijelu sezonu zbog zdravstvenih poteškoća, Maria Höfl-Riesch mučila se s formom zbog koje nije uvijek mogla biti pri vrhu. Međutim, biti 14 puta među najbolje tri skijašice u 23 utrke – to samo pokazuje da je Tina jednostavno sazrela za vrhunski rezultat i da joj trenutno nema ravne.

Pitanje je samo – gdje su joj granice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani25.01.2013. u 13:40
    Tina je zakon!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik25.01.2013. u 12:48
    Sezona iz snova za Maze, mislim da samo 4 puta u dosadašnje 23 utrke mije bila među 10! Potpuna dominacija, a novost je uspjeh u brzim disciplinama, a popravila je i slalom! Impresivna sezona za Maze! Mislim kako će proći granicu od 2000 bodova!
    Obrisan korisnik