Ostali sportovi

Luckasti znanstvenik Chip Kelly: Hoće li on slomiti sustav ili sustav njega?

Piše:Mario Majdić Natrlin • subota, 26.01.2013.
Luckasti znanstvenik Chip Kelly: Hoće li on slomiti sustav ili sustav njega?

NFL momčad Philadelphia Eagles promijenila je trenera po prvi puta nakon 14 godina. Grad je napustio Andy Reid, a Eaglesi su kao novog head coacha izabrali 49-godišnjeg Chipa Kellyja, vjerojatno najtraženije ime u svijetu footballa trenutno i trenera čiji su uspjesi na Sveučilištu Oregon privukli veliku pozornost, a inovativna filozofija oduševila mnoge. Pitanje je što će Chip Kelly donijeti u NFL i hoće li ga njegova surova realnost ipak pripitomiti?

Treninzi Chipa Kellyja imaju status Woodstocka u svijetu footballa.

Na trenutke sličniji rock koncertu nego ozbiljnom trenažnom procesu, ali neka vas gromoglasna glazba i golemi zvučnici ne zavaraju - red, disciplina i efikasnost nosivi su stupovi Kellyjevih treninga na koja su hodočastili brojna velika imena u svijetu američkog nogometa.

Nezadovoljan? Evo ti natrag novac.

Kelly je Oregon preuzeo 2009. i svoju prvu utakmicu kao head coach - izgubio. 19:8 u gostima kod Boise Statea. Neuvjerljiv i razočaravajuć poraz. Navijači su negodovali. Jedan od njih, Tony Seminary, tražio je da mu se vrati novac koji je uzaludno potrošio. Konkretno: 439 dolara.

Ni prvi ni zadnji put. Treneri se na to ne obaziru. Navijači Ducksa kasnije će shvatiti da je Chip Kelly po mnogočemu neortodoksan. Seminaryju je na adresu stigao potpisani ček na traženi iznos. Ugodno iznenađen ček je uokvirio, a Kellyjevi Ducksi sezonu su završili kao prva momčad Pac 10 konferencije. Po prvi puta nakon 2001.

Jon Gruden, bivši NFL trener sa Super Bowl prstenom rekao je još 2010: "Vrtjelo mi se kad sam odlazio s terena. Ta filozofija je 'vražja', obožavam je i ne mogu je se zasititi."

Bili su to treninzi Oregon Ducksa. Sveučilišne momčadi kojoj se Chip Kelly pridružio 2007. u svojstvu koordinatora napada da bi 2009. preuzeo ulogu glavnog trenera. Ducksi treniraju brzo da bi igrali još brže. Kelly je u potpunosti izmijenio način na koji prosječni trening izgleda. Skratio ga je i ubrzao. Igrači ne moraju trčati "kamikaze" jer se ni ne prestaju kretati tijekom cijelog tog procesa. Treninzi su kraći, ali ubojitiji. Treneri ne upadaju na teren i ne prekidaju akcije. Ne ispravljaju pogreške i tehnike igrača. Nema pauze. Samo žestoki tempo i glasna muzika. Sam Kelly je rekao da su im treninzi postali toliko sofisticirani da u periodu od deset minuta odrade i do 30 akcija.

Treniraju brzo da bi igrali još brže. Ducksi su za vrijeme Kellyjevog mandata akciju odigravali svakih 20,9 sekundi. Fantastičnih 83 akcije u prosjeku po utakmici koja traje 60 minuta.

Kelly je Oregonov program učinio jednim od najatraktivnijih i najefikasnijih u sveučilišnom footballu. Upisao je svega sedam poraza u četiri sezone kao head coach, ubilježio 46 pobjeda i svaku od sezona završio igrajući jednu od prestižnijih bowl utakmica. 2011. igrali su za naslov prvaka i poraženi su 22:19 od Auburn Tigersa, field goalom u zadnjoj sekundi.

"Tempo je jedinstven", osvrnuo se Gruden na Kellyjev napad. "Nije samo da koriste no huddle već to rade brže od ijedne momčadi koja igra football."

Radi to Kelly jako brzo, ali i jako efikasno. Koristeći spread option napad njegova momčad je prošlu sezonu zabijala 49 poena u prosjeku (drugi u državi). Odradili su ukupno 1.077 akcija. Iako su odigrali 13 utakmica svejedno bi u NFL-u bili rangirani kao sedmi u tom segmentu, premda NFL momčad u sezoni odigra 16 utakmica. Oregon je bio i iznimno discipliniran pa su imali najbolji omjer osvojenih i izgubljenih lopti kao i najefikasniji napad unutar protivničkih 20 yardi.

Privukao pozornost kompletne sportske javnosti

Kondicija i fizička spremnost igrača su u takvom sustavu, naravno, od iznimne važnosti. Upravo su zato Kellyjevi treninzi tako žestoki. Ne usporava ih ispravljanjem igrača, što je uobičajeno, već sve potrebne izmjene i popravke treneri obavljaju na sastancima gdje se proučavaju videosnimke.

"To je apsolutna ludnica ako si trener", reći će Kellyjev koordinator obrane Nick Aliotti. "Muzika drešti, pogledaš oko sebe i djeca naokolo plešu pa ne želiš prekinuti zabavu. Kada si dio stare škole potrebno je strpljenja i vremena jer si naviknuo da te se čuje. Želim ispraviti igrača, ali mi smo već krenuli sa sljedećom akcijom", opisuje 58-godišnji trener.

Treninzi su samo jedna od inovacija koje je ovaj kreativni trener uveo. Njegov eksplozivni napad vrlo je brzo privukao pažnju kompletne nacije. Kelly svakom prilikom naglašava kako je u srcu njegove filozofije isključivo nastojanje da se zabije što više poena. Njegova logika je jednostavna - što odigrate više akcija to su vam i veće šanse da zabijete velik broj poena. Kelly ne propušta priliku da zabije. Vrlo često već nakon prvog polaganja umjesto dodatnog poena, odlučuje se na rizičan pokušaj konverzije za dva poena kako bi protivnika već na početku doveo u psihološki i rezultatski deficit. Iznimno je agresivan, redovito pokušava konvertirati četvrti pokušaj umjesto da ispuca loptu ili pokuša s dugačkim field goalom. Često koristi trikove i egzotične formacije s nastojanjem da ostane nepredvidiv za protivničku momčad.

Takva filozofija učinila ga je omiljenim među analitičarima i teoretičarima ovog sporta koji vode mali "križarski rat" nastojeći uvjeriti "praksu" da mora više riskirati i da se to u biti - isplati. Ali javno su ga hvalili i brojni sveučilišni i NFL treneri, uključujući i Billa Belichicka koji je u nekoliko navrata naveo upravo Chipa Kellyja kao čovjeka od kojeg je mnogo naučio prilikom instaliranja brzog i uspješnog napada Patriotsa. Kelly je, dakako, to prokomentirao tek kratko objasnivši da je cijela ta priča prenapuhana te da je on sam od Belichicka naučio puno više nego obratno. Kelly je još kao trener na manjem Sveučilištu New Hampshire koristio svaku priliku da posjećuje seminare i kampove raznih momčadi kako bi naučio što je više moguće o footballu.

"On ima iznimno oštar um, dovitljiva je i inteligentna osoba. Opsjednut je footballom. Nije oženjen, nema djece. Ima puno vremena za football", komentira Aliotti.

Kellyju je uistinu američki nogomet prava opsesija. I u New Hampshireu i u Oregonu provodio je sate i dane zatvoren u svom uredu, analizirajući videosnimke i razmišljajući kako učiniti svoju momčad boljom. Golemi je radnik i veliki stručnjak koji se zna povezati s igračima i koji su za njega spremni igrati. U Oregonu je stekao status ikone, ali prilika da postane trener Philadelphia Eaglesa svega sedam godina nakon što je bio koordinator na Sveučilištu New Hampshire, koji nipošto nije rasadnik NFL kadrova, bila je jednostavno preizazovna da bi ju je se odbilo.

Kelly nije izmislio sustav, ali ga je usavršio

U ljeto 2011. moćni Miami Heat poražen je od veteranske momčadi Dallas Mavericksa. Iako su LeBron James i društvo stigli do NBA finala, ostao je gorak okus u ustima i dojam da trener Erik Spoelstra nije baš najbolje posložio igru najtalentiranije NBA momčadi.

Heat je morao igrati brže, slobodnije, zabavnije. Morali su biti eksplozivniji, bolje koristiti protunapade i efikasnije igrati pet na pet.

Spoelstra je ljeto proveo na brojnim košarkaškim kampovima. Putem je razmišljao o tome kako poboljšati svoju momčad. Odgovor je dobio od Chipa Kellyja. Shvatio je da s ovom momčadi ne smije razmišljati u konvencionalnim okvirima. Heat ima jedinstvenu kombinaciju talenta, raznovrsne igrače i specifičan roster. Tako treba i igrati.

Spoelstra i Pat Riley odlučili su drastično ubrzati tempo igre, odustati od tradicionalnog centra, a u igri pet na pet što je više moguće raširiti teren. Jamesa, Wadea i Bosha okružiti kvalitetnim vanjskim šuterima. Ne samo da je Miami uspješno implementirao tu svojevrsnu inačicu spread offensea, već je i velik broj NBA momčadi pokušao učiniti isto pa, primjerice, u zadnje dvije sezone vidimo trend u kojem treneri sve češće koriste niže i brže petorke bez tradicionalnog centra.

Bivši igrači: "On je genijalac"

Napadač Ed Dickson igrač je Baltimore Ravensa. Igrao je za Kellyja na Sveučilištu Oregon. Kada je došao na njegov prvi trening promislio je: "Ovaj je lud.". Danas ima samo jedno za reći: "On je genijalac."

Genijalcem ga je nazvao i probijač San Francisco 49ersa LaMichael James koji je također za njega igrao na sveučilištu Oregon. Kaže da je 100% siguran će Kelly uspjeti u NFL-u. Tvrdi: "Taj napad nitko ne može zaustaviti."

Dickson i James igraju za momčadi koje će se 3. veljače obračunati u Super Bowlu.

U čemu je točno tajna Kellyjevog uspjeha jer on će prvi reći kako nije on taj koji je izmislio spread napad i brzi tempo bez tradicionalnog skupa?

To je, dakako, istina, ali dojam je da ga Kelly provodi najkvalitetnije i najefikasnije. Upravo je on u Oregon uveo ekspresni no huddle s više okretaja u minuti od ijedne druge momčadi. Minimalizirao je kompleksnu i dugačku nomenklaturu i akcije oslovljavao sa svega jednom do dvije riječi pa je brzi napad bez skupa marširao niz teren brže, ali i efikasnije od konkurencije. Tu logiku primijenjuju Belichick i njegovi Patriotsi zadnjih par godina.

Koliko je brz Kellyjev napad? Protivnički igrači žalili bi se da su na rubu povraćanja zbog tempa koji nisu mogli pratiti, a kako bi usporili Kellyjev napad nerijetko bi simulirali ozljede da zaustave igru. "Raširene" (spread) formacije već su dugi niz godina najrazvikanije i najkorištenije formacije u svijetu sveučilišnog footballa. Ali u Oregonu to nije nužno značilo i naglasak na igru dodavanjem. Kelly bi sa četiri krilna hvatača raširio obrane i onda ih napao probijanjem. Koristi popularnu zone read option tehniku u kojoj dodavač ima opciju birati hoće li loptu zadržati ili uručiti probijaču na temelju onoga što mu nudi obrana. Najjednostavnije rečeno, radi se o osnovnoj matematici u kojoj i dodavač postaje opasnost za obrane u smislu probijanja pa se stvara višak i prednost na strani napada.

Puno više pitanja nego odgovora

Iako su mnogi sumnjali da takav stil igre može proći u NFL-u, upravo je dolaskom sveučilišnih dodavača poput Cama Newtona, Roberta Griffina III i Colina Kaepernicka poprilično uspješno zaživjela takva verzija napada, naravno prilagođena igri među profesionalcima.

I upravo tu počinju upitnici nad glavom Chipa Kellyja i njegove kompletne filozofije. Dočekan je s lovorikama kao novi, zanimljivi i uzbudljivi trener Philadelphia Eaglesa. Roster pun brzine i talenta mu svakako odgovara, a i dojam je da će biti pravo osvježenje jer mu je nastup poprilično nekonvencionalan, dosjetke pune referenci i čudnog toka svijesti i s medijima ima razrađenu jako lijepu dinamiku. Ali NFL ne prašta i pitanja je puno. Primjerice:

1. Može li trener bez ikakvog NFL iskustva uspješno preuzeti profesionalnu momčad? Zadnjih godina su se prelasci sveučilišnih trenera u svijet NFL-a pokazali pretežito uspješnima, ali bilo je i puno primjera kada etablirani sveučilišni treneri nisu uspjeli u rangu profesionalaca.

2.Što će se dogoditi s legendarnim Kellyjevim treninzima? NFL roster broji 53 umjesto 80+ igrača. Kraći treninzi će biti osvježenje, ali teško će biti održati jednak tempo jer na raspolaganju imate bitno manji broj igrača. I sam Kelly priznao je da će morati izmijeniti i prilagoditi svoje treninge realnosti i pravilima NFL-a.

3. Može li njegov specifičan napad opstati u NFL-u? Razlika u kvaliteti je ogromna i obrane veoma brzo pohvataju konce. Sezona je duža, ozljede su iznimno česte pa je pitanje koliko će često biti moguće koristiti no huddle i koliko je to uopće oportuno jer nekada je cilj zadržati svoj napad što duže na terenu, a protivničkog dodavača na klupi.

4. Može li spread option funkcionirati i tko će mu biti dodavač? Michael Vick? Nick Foles? Netko treći? Kelly naglašava da nipošto ne robuje tom sustavu već da je jedino i glavno pravilo njegove filozofije - zabijanje što više poena. Kako će to postići je nebitno, ali je iznimno bitno prilagoditi igru i taktiku igračima koje imaš na raspolaganju.

5. Ima li mjesta Kellyjevoj agresivnosti i riskantnoj naravi? Iskusnije i kvalitetnije NFL obrane mogle bi vrlo brzo kazniti pokušaj konvertiranja četvrtog pokušaja ili konverziju za dva poena. Jedna takva greška mogla bi odlučiti utakmicu u ovoj neizvjesnoj i izjdnačenoj ligi. Hoće li Kelly prihvatiti odmjereniji i konzervativniji pristup ili ga to neće pokolebati? Što god odluči upravo bi on mogao "probiti led" kada je u pitanju napuštanje tradicionalne škole.

5. Tko će biti koordinator obrane i koji će sustav implementirati. Kellyja se do sada promatralo većinom kroz prizmu napada, ali u NFL-u je veoma bitno da si raznovrstan trener. Brzina je u srži i njegove obrambene filozofije, a brzine u obrani Eaglesa svakako ima. Nema discipline i upravo to će biti Kellyjev najveći izazov.

Pitanja je trenutno puno više nego odgovora i ne čudi stoga što velik broj ljudi i nije potpuno "prodan" po pitanju dolaska Chipa Kellyja u Philadelphiju. Ovo je svakako svojevrstan eksperiment, a upravo takve i voli ovaj luckasti i nepredvidljivi trener.

Poznata je ona uzrečica kako sustav na kraju uvijek promijeni one koji pokušavaju iznutra promijeniti njega. Hoće li to biti slučaj i s Kellyjem ili će ga ovaj nesvakidašnji inovator uspjeti prekrojiti po svojim mjerilima?

Jedno je sigurno. Zloglasno nestrpljivi i zločesti navijači u Philadelphiji ne namjeravaju previše čekati na rezultate. Nije Philadelphija Oregon, a domena www.FireChipKelly.com je već stavljena na prodaju.

Foto: Wikipedia, Abdoozy

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2013. u 16:02
    Prejak članak...svak čast...nadam se da će Kelly uspješno razbudit i iskoristit Vickove mogućnosti...
    Obrisan korisnik