Nogomet

Sjajna pozornica za Mateovo predstavljanje svijetu

Piše:Tomislav Pacak • četvrtak, 31.01.2013.
Sjajna pozornica za Mateovo predstavljanje svijetu
Foto: Kristijan Komarica

Veliki klub, ali ne presnažna momčad. Odlični suigrači od kojih se može učiti, ali ne konkurencija u kojoj nema mjesta za njega. Snažna i važna liga, ali ne takva da bi ritam, pritisak i žestina slomili 18-godišnjeg igrača. Trener koji ga želi, suigrači od kojih može učiti i koji će mu pomoći oko aklimatizacije. Mateo Kovačić je preko noći napravio ogroman korak u svojoj karijeri, no Inter nije pozornica koje se treba bojati. Inter, zapravo, ima sve potencijale biti idealno odredište za lansiranje jedne svjetske karijere.

Smijemo li vjerovati u takvu, svjetsku karijeru Matea Kovačića?

Možda se činilo kao hrvatsko pretjerivanje kada se o njemu pisalo kao 14-godišnjaku. Možda se činilo da je pretjerivanje kada ga se dovodilo u kontekst Reala ili Manchestera već sa 16 godina i nakon prvih utakmica u dresu Dinama. No, u protekle dvije sezone, kako u Prvoj ligi tako i u Ligi prvaka, Kovačić je dokazao svjetski potencijal. Teško je, ponekad, kod nas razabrati između neutemeljenih hvalospjeva i realnih visokih očekivanja, ali Kovačić je u seniorskoj konkurenciji, pa i na onom najvišem nivou pokazao sve zbog čega mu je i predviđana velika karijera - lakoću kretanja i driblinga, viziju i tehniku, prije svega primanja i kontrole lopte.

Kada Inter iz Milana za jednog 18-godišnjaka iz hrvatske lige isplati 11, a u dužem roku 15 milijuna eura, i kada mu namijeni dres s brojem 10 koji je do tog trenutka pripadao Wesleyju Sneijderu, onda je to potvrda izvanserijskog potencijala. Zapravo, ne samo potencijala - iako je u takvu cijenu sigurno uključen i taj potencijal - već sadašnje kvalitete. Kovačić će još napredovati, no on je vrhunski igrač već danas.

Iako je iz niza razloga upitna i dvojbena ispravnost Dinamove odluke da Kovačića proda tako mladog, iako u Maksimiru sigurno nikome ne gori pod nogama nakon još jedne Lige prvaka i prodaja Badelja i Vide (što će biti tema sutrašnjih Packi), i iako hrvatski ljubitelji nogometa gube nekoliko godina gledanja Kovačića u domaćem okruženju, za hrvatsku reprezentaciju ovo je potvrda da Igor Štimac ima još jednu europsku klasu. Kovačića je teže vrednovati kroz nastupe u Prvoj ligi, no eventualni standardni i dobri nastupi za Inter definitivno ga guraju među kandidate za prvu postavu. Njegov taktički, fizički i uopće igrački razvoj morao bi biti puno brži kroz Serie A nego Prvu ligu što bi mogao biti dodatni bonus za reprezentaciju tijekom aktualnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Dakako, rani odlazak u inozemstvo, k tomu i u veliki klub, uvijek je mač s dvije oštrice - bili smo svjedoci i pozitivnih i negativnih primjera u prošlosti. Kovačić, međutim, ne odlazi potpuno zelen, a neuspješni primjeri najčešće su takvi - iako mu je tek 18, Kova već ima 73 nastupa za Dinamo, uključujući 12 u Ligi prvaka, a Inter ga ne kupuje za budućnost već sadašnjost - svjedoči tomu i isplaćeni novac i broj na dresu i uopće interes, inzistiranje kluba i trenera Stramaccionija da se transfer odradi što prije, a ne u nekoj budućnosti. Inter je ove zime prodao Sneijdera i Coutinha i samo kratak pregled Interovog sastava svjedoči da Stramaccioni želi Kovačića u svom sastavu - odmah i sad.

Na Kovačiću je da zasluži trenerovo povjerenje u kratkom roku, ali za mladog igrača koji preskače nekoliko stepenica odlaskom iz Dinama u Inter (milanski, ne zaprešićki) važno je da dobije prigodu i da dolazi u pravu situaciju. Za Kovačića vrijedi i jedno i drugo.

Inter je, naime, klub iz najviše europske razine, što znači da će Kovačić u logističkom, trenerskom, medicinskom i infrastrukturnom, ako hoćete i financijskom smislu imati vrhunske uvjete za razvoj.

Nadalje, dolazi u momčad u kojoj još uvijek igra niz vrhunskih igrača od kojih se može puno naučiti i u nogometnom, ali još više u smislu profesionalizma, pristupa, odnosa i pripreme. Učiti od Chivua, Samuela, Stankovića, Milita, Cambiassa ili legendarnog Javiera Zanettija od neprocjenjive je koristi za Kovačića u ovoj fazi karijere, a na ruku mu ide što puno tih igrača ulazi u završnicu karijere gdje im je "prenošenje znanja" i jedna od glavnih misija. Kao još jedna pozitivna sitnica može se istaknuti da u Interu igraju i Srbi Stanković i novopridošli Kuzmanović, te slovenski vratari Handanovič i Belec koji bi trebali olakšati Kovačiću fazu aklimatizacije na život u novom klubu, novom gradu i novoj zemlji.

S druge pak strane, ovo nije Inter koji je 2010. osvojio Ligu prvaka. Ni ovi koji su ostali iz te momčadi nisu više u najboljim godinama, a u momčadi nema igrača poput Lucija, Eto'oa, Motte, Julija Cesara, Maicona, Pandeva, Balotellija, Suaza, Cordobe ili spomenutog Sneijdera. Drugim riječima, očekivanje u Interu trenutno nije "osvojiti naslov prvaka Europe", a konkurencija nije ni približno takva da Kovačić tu ne bi imao što za reći i sa svojih 18 godina.

Inter je momčad koja je proživjela velike promjene proteklih godina i trenutno je usred te faze transformacije. Malo je igrača za koje se može reći da su temelji na kojima Inter gradi budućnost, a iako to Kovačić tek mora potvrditi na terenu, sve sugerira da upravo u njemu rukovodstvo kluba vidi jedan od takvih temeljaca.

To možda i jest određen pritisak, ali to je fantastična prigoda kakva se ne pruža velikom broju mladih nogometaša.

37-godišnji Stramaccioni preferira sustav 3-4-1-2 koji nudi dovoljno prostora Kovačiću, posebno s obzirom na konkurenciju. Inter se riješio Sneijdera i Coutinha, pa je kao jedini maštovitiji igrač u sredini ostao Fredy Guarin s kojim bi se Kovačić mogao dobro slagati. Guarin nudi visok presing, brz je i dinamičan igrač, no niti je tako uspješan u driblingu (velik broj izgubljenih lopti) niti je posebno precizan pred suparničkim golom, pa ni on nije nedodirljiv Kovi. Prodaja Sneijdera i Coutinha ipak sugerira da Inter vjeruje Guarinu i da je Kovačićevo mjesto među nerazzurrima pored (ili iza) Guarina, a ne umjesto njega.

Ni veteran Cambiasso, 28-godišnji Gargano, Ricardo Alvarez ili Gaby Mudingayi nisu nedodirljivi u središnjici, a ni novopridošli Kuzmanović i Schelotto (krilo) nisu direktna konkurencija Kovačiću. Uostalom, Interov najveći problem ove sezone i jest nedostatak kreativnosti i klase koja bi u sredini terena zadržala loptu, a to su kvalitete koje Kovačić donosi na stol.

Pridružite se Tomislavu na Facebooku

Ako želite direktno s Tomislavom Pacakom komentirati aktualne sportske događaje, pa tako i prodaju Matea Kovačića, pridružite mu se na Facebooku klikom na link.

Kada se kupuje javnosti ne posebno poznat igrač, mediji su skloni usporedbama, no griješe Talijani koji Kovačića uspoređuju s Lukom Modrićem, kao da je na silu potrebno pronaći baš hrvatskog pandana Kovačiću. Inter ne dobiva ni Modrića ni Prosinečkog ni Bobana, Kovačića se ne može ukalupiti u nekoga od tih igrača. Mateo je s loptom brži od navedenih igrača, i iako to ne znači da će ponoviti ili nadmašiti njihove karijere, nije slučajno Zvone Boban rekao: "Kovačić ima takav potencijal da može i mene nadmašiti." Velike riječi ako dolaze od jednog od najboljih hrvatskih igrača svih vremena. Inter je riskirao s Kovačićem, ali Inter može dobiti puno više od 11/15 milijuna eura.

Smanjenje kupovne moći talijanskih klubova, ali i očiti uspjesi hrvatskih nogometaša u Europi, skrenuli su opet pažnju Talijana preko Jadranskog mora. Vukušić, Livaja i Budan dobili su sada društvo kroz Kovačića i Radoševića, dvojicu mladih igrača koji su već okusili i hrvatsku reprezentaciju, a za koje su drugoplasirani i četvrtoplasirani klubovi Serie A isplatili ozbiljan novac i na njih računaju kao pojačanja u borbi za mjesto u Ligi prvaka, Napoli čak i u borbi za naslov prvaka (tko zna, možda i Inter). Ne treba zaboraviti ni Bubnjića i Mlinara koje čeka odlazak u Udinese.

Potvrda je to i perspektive nogometne reprezentacije, ali i kvalitete te nesretne Prve lige koja bi uz bolje rukovodstvo i marketing u klubovima, malo više strateškog planiranja te financijske stabilnosti koja bi nudila šansu za dulji ostanak tih mladih igrača itekako imala što ponuditi nogometnom puku pored afera i svih negativnosti.

Serie A se tako vraća na velika vrata u hrvatski nogomet, a iako danas nije jednako snažna kao devedesetih, i dalje je velika, važna, snažna, atraktivna i kvalitetna liga. Veliki derbiji, veliki klubovi, velike pozornice. Zemlja i mentalitet kojima se Hrvatima nije preteško prilagoditi, nogomet na vrhunskoj razini, ali fizički ne na takvoj koja bi "pojela" Kovačića, kao što bi se možda dogodilo u Premiershipu.

Barem na prvi pogled, Inter je odlično odredište za Matea Kovačića. Kao i uvijek u nogometu, sve ostalo je na njemu.

Serie A

1Inter 3686:19+6792
2Milan 3672:43+2974
3Bologna 3651:27+2467
4Juventus 3649:28+2167
5Atalanta 3565:39+2663
6Roma 3663:44+1960
7Lazio 3647:37+1059
8Fiorentina 3655:42+1354
9Napoli 3755:48+752
10Torino 3633:32+150
11Genoa 3643:44-146
12Monza 3639:48-945
13Lecce 3632:52-2037
14Verona 3634:48-1434
15Udinese 3635:52-1733
16Cagliari 3638:65-2733
17Frosinone 3643:68-2532
18Empoli 3626:52-2632
19Sassuolo 3642:72-3029
20Salernitana 3628:76-4816

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.02.2013. u 15:29
    Bravo. Ne mogu vjerovati koliki br ljudi podržava ovaj transfer kao još jedan Mamićev podvig. A kad nas u Europi rasture ko beba zvečku svi zajedno ćemo kukat kako se ne možemo nosit sa Europom. Pa ni ne možemo, oni ulažu, a mi rasprodajemo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2013. u 14:09
    bravo cisco!
    Obrisan korisnik
  • CISCO01.02.2013. u 12:02
    Jebeš navijača koji živi za dobru prodaju. Ma da je Boban na čelu kluba, da igramo četvrtfinale lige prvaka, da su izbori ko urica svake četiri godine, nikad ni u snu ne bi rekao: Joj super prodali su stožernog igrača koji je ujedno klinac od 18 godina. Jebeš takvog navijača..
    CISCO
  • Obrisan korisnik01.02.2013. u 11:58
    Ovi u Interu su stvarno ovce.Gori projekt i goreg trenera nisam dugo vidio.Nemaju šanse za ligu prvaka ove godine.Taj Mamić je za njih ainstein.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.02.2013. u 10:16
    Mateo sretno u Interu...Nadam se da će uspjeti, da će doći barem blizu Bobanove karijere jer nam takav igrač treba. Strah me da je možda otišao godinu dvije prerano u tako velik klub, Kovačić će još griješiti u igri a nisam siguran koliko će Inter imati strpljenja u razvoju mladog igrača, ali kad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik