Nogomet

Dinamo ponovno prednjačio, Radošević spasio Hajduk, Rijeka kupila pola Osijeka

Pripremili:Josip Piršljin, Damir Žbulj • subota, 09.02.2013.
Dinamo ponovno prednjačio, Radošević spasio Hajduk, Rijeka kupila pola Osijeka
Foto: Davor Sajko

Nogomet se vraća na domaće travnjake. Iako se prvenstvo službeno treba nastaviti 15. siječnja susretima 20. kola, čast da u 2013. godini po prvi puta zakotrljaju loptu hrvatskim nogometnim terenima pripast će igračima Osijeka i Dinama koji će već 10. veljače u akciju, nadoknađujući odgođeni dvoboj posljednjeg prošlogodišnjeg kola. Baš u nedjelju zatvara se i zimski prijelazni rok, a na jednom mjestu pokušat ćemo vam predstaviti najzanimljivije transfere...

Tko je kupio mačka u vreći, a tko je prodao muda pod bubrege? U skladu s trenutnom gospodarskom situacijom hrvatski nogometni prvoligaši nisu se razbacivali svojim 'teško zarađenim novcem', ali su zato bez puno okolišanja prihvatili izdašne ponude inozemnih kupaca. Ipak, kao zahvalan investitor ponovno se pokazala Rijeka, koja je kupovinom četvorice osječkih stožernih igrača napravila nekoliko kontradiktornih, ali korisnih stvari. Oslabila suparnika, ali im istovremeno pomogla da se izvuku iz financijskih dubioza.

Iz Zagreba je odjeknula bomba prodaje perspektivnog stopera u Bundesligu, Slaven je ponovno bio racionalan i odmjeren u kupovini, Split nije previše prtljao po kadru, dok je Lokomotiva ponovno zagrabila u dvorište Maksimirske 128 i posudila dvojicu igrača s iskustvom igranja Lige prvaka!?

Hajduk je ponovno tržio samo kako bi preživio i tako još jednom ostao bez svog najvrjednijeg eksponata, dok je Dinamo za ostatak prvoligaškog društva bio poput istanbulske Kapali Čaršije, jedne od najvećih svjetskih tržnica te iznova pokazao kako se posluje dok s druge strane pregovaračkog stola sjedi netko iz obitelji Mamić.

10. Antonijo Ježina

Zadar (stari klub) - Istra 1961 (novi klub) - bez odštete

Zadnjeg dana prijelaznog roka istarski prvoligaš je uspio dovesti na Aldo Drosinu vratara Ježinu iz Zadra. On je raskinuo svoj ugovor sa Zadranima i priključio se zeleno-žutima gdje bi trebao zauzeti poziciju broj 1. To znači kako više neće biti mjesta za Andreja Prskala ili Božidara Radoševića među vratnicama. 23-godišnji čuvar mreže trebao bi svojim obranama pomoći Pamićevom sastavu u popravljanju pozicije na prvenstvenoj ljestvici.

9. Mario Jelavić

Hajduk (stari klub) - Slaven Belupo (novi klub) - odšteta (bez odštete, Hajduk će dobiti naknadu za treniranje i obrazovanje mladih igrača)

Novi Edin Džeko nije se uspio iz juniorskog pogona Bilih probiti do prve ekipe Hajduka. Prošle godine iznenadio je hrvatsku javnost probnim periodom u engleskom prvaku Manchester Cityju, kada su i krenule usporedbe sa stasitim bosanskohercegovačkim topnikom. Naravno da tada Mancini nije potpisao još zelenog, neiskusnog napadača, ali bliski rođak Ivana Perišića mogao bi kroz naredne godine ipak postati tražena roba. Pravog napadača će od njega u Koprivnici pokušati napraviti Roy Ferenčina, uz mentorstvo Davora Vugrinca, najiskusnijeg i najefikasnijeg od svih HNL strijelaca. Hajduk se s druge strane ipak odlučio za dovođenje 18-godišnjeg Bjelokošćanina Kouassija. Vidjet ćemo uskoro tko je pametnije odabrao.

8. Mehmed Alispahić

Dinamo (stari klub) - Rijeka (novi klub) - bez odštete

Iako je odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica u dresu zagrebačkog kluba, Alispahić je ovog prijelaznog roka raskinuo svoj ugovor s Dinamom i ubrzo pronašao novi klub. Dogovorio se s čelnicima Rijeke koji i dalje nadograđuju svoju momčad s kojom imaju velike ambicije u domaćem prvenstvu. S obzirom da u planovima Krunoslava Jurčića ne bi bilo previše mjesta za njega, odlazak u Rijeku čini se kao logičan potez veznjaka. 25-godišnjak će donijeti određenu kvalitetu pod riječke stijene, a koliko mu vjeruju čelnici Rijeke pokazali su ponudivši mu ugovor do 2017. godine.

7. Zvonko Pamić

Bayer Leverkusen (stari klub) - Dinamo (novi klub) - odšteta: 230.000 eura

Dinamo je prije prodaje Domagoja Vide uspio angažirati Zvonka Pamića, talentiranog 22-godišnjaka koji potječe iz poznate hrvatske nogometne obitelji. Veznjaka su nakon dobrih igara u dresu Karlovca zamijetili skauti Bayera i doveli ga u svoje redove. Tamo se nije uspio nametnuti, a ove je zime uskočio Dinamo i odlučio ga "oživjeti", slično kao što je bilo i s Vidom. Pamić ima vrlo dobre karakteristike i u dogledno vrijeme može postati jednim od važnijih igrača u veznom redu.

6. Osječki paket (Vargić - Jugović - Lešković - Kvržić)

Osijek (stari klub) - Rijeka (novi klub) - odšteta (Vargić, Jugović - 200 tisuća eura / Lešković, Kvržić - 300 tisuća eura, neslužbeno)

Kakav je sjajan posao napravila Rijeka na ovoj zimskoj osječkoj rasprodaji? Kupila je gotovo pola suparničke ekipe i četvorica ponajboljih igrača Bijelo-plavih stiglo je na Kantridu, a novac koji je navodno isplaćen za njih Osijek je objeručke prihvatio zbog predstečajne financijske situacije. Armada može biti zadovoljna novim igračkim licima, jer iz Slavonije je stigla solidna, ali i perspektivna nogometna roba. Vratar Ivan Vargić sa svojih 25 godina taman ulazi u svoje najbolje razdoblje, a iako osporavan na početku sezone, prometnuo se u jednu od njihovih najsnažnijih obrambenih karika i definitivno jednog od boljih vratara lige. Vedran Jugović izuzetno je zahvalan 23-godišnji veznjak, a njih dvojica će još ovog proljeća na Kvarner. Marko Lešković je sigurno jedan od najperspektivnijih hrvatskih igrača, 21-godišnji univerzalac, polivalentni defenzivac, koji se odlično snalazi i na lijevom i na desnom boku, a nije mu mrsko igranje i na poziciji zadnjeg veznog, dapače. Zoran Kvržić ima 24 godine, BiH putovnicu, a protekle polusezone bio je najbolji igrač Osijeka. Riječka vezna linija će itekako imati koristi od njegovih usluga. No, na posljednju dvojicu morat će pričekati do ljeta, jer je dogovoreno kako će do kraja sezone ostati u Gradskom vrtu na posudbi.

5. Mateo Pavlović

Zagreb (stari klub) - Werder (novi klub) - odšteta: 650.000 eura

Pomalo neočekivani transfer iz MAXtv Prve lige u Bundesligu ostvario je Mateo Pavlović. Igrač Zagreba bio je na meti više europskih klubova, ali najuporniji bio je velikan iz Bremena. Bivši Pjesnik potpisao je ugovor do ljeta 2016. godine što dokazuje da Nijemci ozbiljno računaju na njegove usluge u budućnosti. "On je visok stoper, dominantan u skoku, zna osvojiti loptu te ima dobru tehniku. S Mateom smo dobili igrača koji će u našu momčad donijeti novu kvalitetu", rekao je za Pavlovića dugogodišnji trener Werdera Thomas Schaaf.

4. António Leonel Nogueira Sousa - Tonel

Dinamo (stari klub) - SC Beira-Mar (novi klub) - odšteta (bez odštete, njegova vrijednost prema transfermarktu procijenjena je na dva i pol milijuna eura)

Portugalski branič stigao je bez velikih najava u Dinamo, a kroz gotovo dvije i pol godine prometnuo se vjerojatno u najboljeg stranca koji je igrao U Dinamu, ali i na domaćim travnjacima. Njegova profesionalnost, ali i kvaliteta bili su uzorni. Ovaj odličan obrambeni igrač stigao je iz lisabonskog Sportinga, s Dinamom je osvojio dva naslova prvaka Hrvatske, ali bio je sigurno jedna od glavnih karika dvostrukog uzastopnog ulaska Modrih u Ligu prvaka. Rastanak je od strane kluba mogao biti i korektniji, ali Tonel će zauvijek svim ostati navijačima u odličnom sjećanju. Nakon isteka ugovora u zagrebu, portugalska Beira Mar njegov je novi dom, a na oproštaju je iskreno poručio: U budućnosti ću uvijek pratiti klub. Vječno ću biti navijač Dinama."

No, nije Dinamo ove zime ostao samo bez iskusnog stopera. Klupska Uprava i Stari/novi/ stari trener Jurčić riješili su se balasta. Argentinac Calello će karijeru nastaviti u talijanskoj Sieni. Već pomalo zaboravljeni Čileanac Pedro Morales nije bio dobar za Dinamo, ali je s posudbe u domovini angažman pronašao u španjolskoj Malagi, četvrtoj ekipi Primere i sudioniku osmine finala Lige prvaka. Brige s Pokrivačem riješene su posudbom u Inter, ne onaj milanski, dok su Peko i Puljić, igrači koji su forsirani u jesenskom dijelu polusezone i koji su igrali utakmice Lige prvaka poslani na posudbu u Lokomotivu, vjerojatno s ciljem da Lokosima pomognu u osvajanju Kupa i plasmanu u Europu.

3. Josip Radošević

Hajduk (stari klub) - Napoli (novi klub) - odšteta ( dva milijuna eura, prema transfermarktu; otkupom ugovora početkom srpnja Hajduk bi trebao dobiti još dodatnih milijun eura)

Prodaja ili posudba? Hajduku i nije toliko bitno, dok je većina obećanih eura iz Napulja stigla do Splita. Najava tromilijunskog transfera pretvorena je u posudbu do kraja sezone s pravom prvokupa, zbog administrativnih razloga. Za Radoševića će biti plaćena prva rata, dva milijuna eura, a ulaskom Hrvatske u EU Napoli će ga vrlo izgledno kupiti, registrirati te isplatiti dogovoreni ostatak. Bivšem zadnjem veznom igraču Hajduka karijera je krenula uzlaznom putanjom kroz posljednjih godinu dana, a motorični i neumorni 18-godišnjak zauvijek će pamtiti 11. rujna 2012. godine. Tada je na Štimčev poziv debitirao u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i vjerojatno zauvijek promijenio svoj život. Radošević je za Hajduk odigrao samo 33 službene utakmice, nije postigao niti jedan pogodak, nije upisao niti jednu asistenciju, a nije niti nastupio za mladu U21 hrvatsku selekciju. Pred njim je izuzetno teška polusezona privikavanja na talijanski nogomet, dokazivanja novim poslodavcima.

2. Domagoj Vida

Dinamo (stari klub) - Dynamo Kijev (novi klub) - odšteta: 5 milijuna eura

Jedan od zapaženijih transfera ove zime ostvario je Domagoj Vida, Dinamov branič koji se u posljednje vrijeme nametnuo kao vođa zadnje linije i dobrim je igrama došao u reprezentativnu momčad. Kijevljani su se u njegove kvalitete uvjerili igrajući protiv Modrih u Ligi prvaka, te su brzo nakon toga krenuli u realizaciju transfera. Vida je već iskusan igrač i trebao bi se brzo nametnuti novom treneru i izboriti mjesto u početnoj postavi, a i prilagodba bi trebala ići lakše zbog dvojice hrvatskih igrača u Dynamu.

1. Mateo Kovačić

Dinamo (stari klub) - Internazionale Milano (novi klub) - odšteta ( 11 milijuna eura, prema transfermarktu; uz dodatne bonuse taj bi iznos mogao porasti na 15 milijuna eura)

Zdravka Mamića ponovno su izuli iz cipela. Predsjednik milanskog Intera Massimo Moratti na stol je bacio ponudu koja se nije mogla odbiti. Iz perspektive izvršnog predsjednika. Sa samo 18 godina na leđima Mateo Kovačić dobio je desetku u Interu, desetku koju je do samo prije nekoliko dana nosio Nizozemac Sneijder. Fantastičan veznjak je predvodio Nerazzurre do naslova europskog i talijanskog prvaka, talijanskog Kupa i Superkupa te europskog Superkupa, sve u 2010. godini, a Kovačić bi trebao uskočiti u njegove kopačke. Težak teret će biti na leđima ovog mladića, ali nogometaša koji je kroz posljednje dvije sezone pokazao o kakvom se talentu radi te kako je sasvim sigurno trenutno najveća nada hrvatskog nogometa. Još uvijek je u sjećanju njegov debi sa 16 godina u Kranjči protiv Hrvatskog dragovoljca, kada je i postigao svoj prvi pogodak za Dinamo. Odigrao je mlađahni veznjak nakon toga još jako puno dobrih utakmica, već se stigao iskazati i na najvećoj sceni Lige prvaka gdje se u dvije sezone ravnopravno nosio s igračima iz brojnih europskih velikana. Pred Kovačićem je težak put, ali put za kojeg je predodređen još od kada se s roditeljima preselio iz austrijskog Linza u Zagreb. Najmlađi kapetan u povijesti Dinama na predstavljanu u Milanu je poručio:

Nadahnuli su me igrači poput Prosinečkog, on mi je najdraži. No, ja težim biti Kovačić, a velika mi je čast nositi broj deset. Ipak, ne igraju brojevi na dresu, nego moram ja igrati." Izuzetno zrelo za svoje godine, baš kao što je to i njegova igra na travnjaku.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 12:37
    Ma jeb*š sve!!! Ekipa,...sezona se nastavlja, možda jedna od najzanimljivijih završnica prvenstva od kada je HNL-a, ok,...osim 99'. Pola lige se grčevito bori za ostanak (ispadaju 3, možda i 4 kluba), a pola lige za EU. natjecanja. Ne bude li malverzacija, i ako sve bude ispunjeno poštenjem i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • crveni0911.02.2013. u 17:57
    to je jedina istina,samo su interesi u pitanju,vidiš kako Štimac više nije mrzak pojedincima kao nekad,stari je to mačak,prvo Radošević da bi pobra simpatije navijača Bilih,valjda ima i nekakav zub tu,pa onda Sammir na sveopće zadovoljstvo svoga poslodavca Maminja.....sprema Štico još poklona za... [više na forumu]
    crveni09
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 19:36
    Mjerila za nastup u repki nema....svatko ali doslovce svatko ili bilo tko može bit pozvan bez obzira na nastupe,klub,godine,formu itd itd....samo treba bit od direktnog interesa Mamića ili Štimca i evo ga. Ni jedan Rijekin igrač ne treba gajit iliziju da će bit zvan do god je štimac izbornik.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2013. u 17:45
    Veliki trkač i radnik bla bla bla... Pa nisam ni mislio da sjedi na terenu... To što si napisao nije dosta za poziv u A vrstu, a kamoli za debitantski nastup u tako važnij utakmici... Mogao je bar debitirati na nekoj prijateljskoj, nevažnoj utakmici... Takvih igrača, ako ne i boljih, imaš i u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • jandro10.02.2013. u 16:23
    navijač sam rijeke da odmah kažem ali koliko god se objektivan trudio bit nikako mi ne ide u glavu kako je radošević mogao dobit poziv u reprezentaciju, a kreilach još uvijek na čekanju. i pitaj boga do kada. nakon jedne polusezone (ako i toliko) dobit poziv u reprezentaciju... ma daj ajde koga... [više na forumu]
    jandro