Rukomet

Mirko Alilović prava hobotnica, Nikola Špelić i Blaženko Lacković ugodno iznenadili

Sportnet • ponedjeljak, 11.02.2013.
Mirko Alilović prava hobotnica, Nikola Špelić i Blaženko Lacković ugodno iznenadili
Foto: Dario Dodić

Nakon Svjetskog prvenstva u Španjolskoj, hrvatski rukometaši vratili su se obavezama u klubovima, po običaju bez mnogo odmora. Neki su u Španjolskoj zadobili ozljede koje će ih pratiti još tjednima i mjesecima, dok drugi unatoč sezoni koja je, čini se, bez predaha, daju sve od sebe na europskim parketima.

Pripremili: Ivana Strahija, Damir Žbulj, Mihaela Bradovski, Zvonka Keliš, Igor Šestak

Igrač tjedna

Mirko Alilović (Veszprém): Mađarski prvak proteklog je tjedna, točnije u subotu, na rasporedu imao samo jednu utakmicu, onu europsku protiv rumunjske Constante. U 31:21 pobjedi domaćina vratar Hrvatske sudjelovao je sa 17 obrana, odradivši punu minutažu. Prvi puta ovacije prepune dvorane Mirko je zaradio u trećoj minuti pri početnih 0:0 kada je skinuo pokušaj Gaminde iz kontre. U periodu od 11. do 14. minute hrvatski je internacionalac nanizao tri obrane čime je svojim suigračima, koji su to ujedno i iskoristili, dao priliku da se odvoje na +3. U 24. minuti pročitao je Alilović i protivnički pokušaj sa sedam metara, a susret je u konačnici završio s visokih 45 posto uspješnosti.

Ugodno iznenađenje

Nikola Špelić (Maribor Branik): Bivši igrač Croatia osiguranje Zagreba polako, ali sigurno gradi svoju uspješnu rukometnu karijeru. Uskoro će Špelić napuniti 22 godine, a ove sezone u Sloveniji je postao jedan od glavnih igrača svog kluba. Maribor je odličan i u domaćem prvenstvu gdje su s Cimosom poravnati na trećoj poziciji pred skorašnji ulazak u doigravanje, dok u Europi uspješno nastupaju u skupinama Kupa EHF-a. Lijevi vanjski Maribora je proteklog tjedna u prvenstvu svoju ekipu predvodio do važne pobjede kod Izole s osam postignutih pogodaka, dok je u prvom kolu skupine C Kupa EHF na gostovanju kod danskog Holstebroa ponovno bio jedan od najboljih. Šest puta je zatresao suparničku mrežu, uz pogodak u posljednjoj minuti za konačnih 26:26 i osvajanje prvog boda. Špelić je svojim ovosezonskim igrama zaslužio i poziv na reprezentativno okupljanje, odradio je i pripreme za Španjolsku, ali je ipak ostao bez nastupa na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu.

Blaženko Lacković (HSV Hamburg): Lijepo je vidjeti da Lac ponovno trese mreže. Nakon puno muke s ozljedom prsta koja ga je mučila u završnici jesenskog dijela prvenstva i zbog koje nije mogao značajnije pomoći Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, Lacković se prošlog tjedna vratio u gotovo puni pogon. Nastupio je u kup-utakmici protiv Hannovera u kojoj je njegov HSV izborio nastup na završnom turniru, ali tom je prilikom uglavnom igrao u obrani pa se nije upisao u strijelce. Postizanju pogodaka vratio se u Ligi prvaka, na gostovanju kod Čehovskih Medveda. Iz igre je šutirao 3/5 i sa svoja tri pogotka pomogao momčadi da dođe do jednog boda. Utakmica je završila rezultatom 29:29.

Forma u usponu

Petar Metličić (Montpellier): Rukometaši Montpelliera prvi ovogodišnji prvenstveni susret odigrali su u srijedu. Na svom su terenu ugostili Fenix iz Toulousea i stigli do +10 pobjede. Drugoplasirana momčad LNH goste je ispratila s čak 41. pogotkom u njihovoj mreži, a odličan je u tom dvoboju bio nekadašnji kapetan Hrvatske Petar Metličić. Osim standardno kvalitetne predstave u obrani Pero je utakmicu arhivirao stopostotnim učinkom (5/5), a nova tri zgoditka dodao je u europskom susretu, na gostovanju kod Ademar Leona na kojem Montpellier ipak nije uspio stići do pozitivnog rezultata.

Ivano Balić: (Atletico de Madrid) Na samom otvaranju drugoga dijela sezone u Ligi Asobal momčad iz Madrida nije se najbolje provela te je nakon uzbudljivih 60 minuta igre pretrpjela minimalan poraz od Naturhouse La Rioje da bi se tek nekoliko dana kasnije u novom domaćem ogledu, ovoga puta s Guadalajarom, vratila na pobjedničke staze. Sve je to, pak, bila uvertira u izuzetno važan i zanimljiv europski dvoboj s Celjem u madridskom Vistalegreu u kojem su igrači Talanta Dujšebajeva upisali vrijednu pobjedu s dva pogotka razlike te osigurali svoje mjesto u osmini finala Lige prvaka. Hrvatski je virtuoz imao važnu ulogu u sva tri susreta te je u dva domaća susreta zabio tri pa dva gola da bi slovensku mrežu za kraj proteklog vikenda zatresao četiri puta.

Zlatko Horvat (Croatia osiguranje Zagreb): Kapetan Zagrebaša ponovno je ostavio i zadnji atom snage na terenu, u dvoboju Lige prvaka protiv bjeloruskog Dinama. Nije niti to bilo dovoljno za slavlje njegove ekipe. Zabijao je Zlaja iz igre, bio je savršeno siguran sa sedam metara te je ukupno postigao devet pogodaka, gotovo polovicu od 22 ukupno CO Zagreba u subotu.

Ivan Ninčević (Füchse Berlin): Prošlog je tjedna sa svojim Lisicama odigrao dva susreta i ukupno postigao osam pogodaka. Füchse je drugi dio bundesligaške sezone otvorio u srijedu pobjedom na gostovanju kod Göppingena rezultatom 34:32, a Ninčević je na toj utakmici postigao dva pogotka, jedan iz igre i jedan iz sedmerca. Četiri dana kasnije Lisice su u Ligi prvaka ugostile veliku Barcelonu i nanijele joj prvi ovosezonski poraz. Utakmica je završila rezultatom 31:30, a najbolji strijelac berlinske momčadi bio je upravo Ninčević sa šest pogodaka.

Stipe Mandalinić: (CO Zagreb) Rukometaši CO Zagreba na svom su otvaranju drugoga dijela sezone pred sobom imali veliki europski izazov, naime, u zagrebačku je Arenu stigla momčad Dinamo Minska protiv koje je domaćinu trebala pobjeda za osiguravanje šansi za prolaz dalje u osminu finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Zagrebaši na svom terenu nisu pokazali svoju najbolju igru, upisali su šesti uzastopni poraz te su nove europske bodove prepustili svom suparniku iz Bjelorusije. Mladi hrvatski reprezentativac se unatoč tome u dvoboju pokazao vrlo dobrim te je unatoč neugodnom padu u drugome dijelu skupio snage za ostatak susreta u kojem je ukupno šest puta tresao bjelorusku mrežu.

Vedran Zrnić (Gummersbach): Tijekom zimske stanke oporavio se od ozljede zbog koje je propustio završnicu završnicu jesenskog dijela Bundeslige. U prvoj utakmici nastavka sezone pokazao je prilično dobru formu zabivši šest golova u remiju 28:28 na gostovanju kod Essena. Na toj je utakmici za svoju momčad izvodio sedmerce i svih pet puta svladao domaće vratare, a još jedan pogodak dodao je iz igre.

Ljubo Vukić: (Meškov Brest) Odlično je bjeloruski Meškov Brest krenuo u nastavak sezone u Regionalnoj rukometnoj ligi, naime, u zaostalim susretima prethodnih kola na svom je terenu ugostio dvije vrlo dobre makedonske ekipe koje su se potom kući vraćale poražene i bez novih bodova čime su se Bjelorusi izjednačili s CO Zagrebom na samom vrhu SEHA lige. Metalurg je tako izgubio s dva razlike (28:26), dok je Vardar zaustavljen na minus tri (30:27). Bivši Zagrebaš u prvom je dvoboju bio najbolji strijelac svoje momčadi sa šest postignutih pogodaka da bi potom pet puta tresao mrežu Vardara.

Na standardnoj razini

Luka Stepančić (Croatia osiguranje Zagreb): Nakon povratka iz reprezentativnog okruženja, brončani sa Svjetskog prvenstva Luka Stepančić trebao je predvoditi Zagrebaše u Ligi prvaka protiv Dinama iz Minska. Iako su bili svjesni o kako se neugodnom suparniku radi, igrači hrvatskog prvaka bili su uvjereni u pozitivan ishod. Na njihovu žalost nisu pokazali svoje kvalitete, suparnik je bio bolji, Stepančić je u tom dvoboju postigao četiri pogotka, ali nije odigrao na onoj razini koja se od njega možda očekivala nakon uspjeha u dresu reprezentacije.

Denis Špoljarić (Füchse Berlin): Svojim uobičajenim obrambenim aktivnostima sudjelovao je u prošlotjednim pobjedama berlinskih Lisica. U Bundesligi su u srijedu primile čak 32 pogotka od Göppingena, ali su slavile s 34:32, a još mnogo bolju predstavu pružile su u nedjelju u Ligi prvaka protiv Barcelone. Rezultatom 31:30 Füchse je katalonskom divu nanio prvi poraz ove sezone. Špoljarić se niti na jednoj utakmici nije upisivao u strijelce, no to i nije njegov posao. Svoje je obrambene zadatke odradio dobro i u dvije utakmice nije zaradio nijedno isključenje.

Damir Bičanić (Chambéry): Francuski doprvak u ulozi domaćina nije uspio slaviti u prvom ovogodišnjem prvenstvenom kolu. Sastav Marija Cavallija remizirao je s Nantesom i time izgubio treću poziciju. U ovaj 30:30 remi Damir Bičanić ugradio je dva pogotka, a jednako toliko postigao je i u nedjelju na europskom ispitu protiv Bjerringbro-Silkeborga. Francuska momčad slavila je rezultatom 29:26 čime je stigla do prve pobjede u aktualnom izdanju Lige prvaka.

Domagoj Duvnjak (HSV Hamburg): U četvrtfinalnoj utakmici DHB-Pokala protiv Hannovera nije blistao. Imao je tri izgubljene lopte, a iz igre je šutirao skromnih 2/6. Njegova je momčad izborila polufinale rezultatom 33:31, a hrvatski je srednji vanjski na višem nivou odigrao susret Lige prvaka protiv Čehovskih Medveda. Na teškom gostovanju u Rusiji bio je drugi strijelac momčadi s pet pogodaka iz osam pokušaja i pomogao HSV-u da osvoji jedan bod.

Robert Markotić: (Meškov Brest) Nakon što su u novoj kalendarskoj godini upisali dvije vrijedne domaće pobjede u bjeloruskom prvenstvu vrijeme je bilo da rukometaši Meškova nadoknade zaostatke iz Regionalne lige te ugoste dvije najbolje makedonske momčadi. Međutim, Metalurg i Vardar se nisu dobro proveli u Bjelorusiji te su se kući vratili s porazima, a hrvatski rukometaš u obje je utakmice sudjelovao s pet pogodaka.

Željko Musa (Kielce): Kielce je u nastavku sezone odradilo obavezu u domaćem prvenstvu i zabilježilo pobjedu u Kwidzynu. Zahvaljujući tehničkom problemu kojeg je imala Wisla protiv Piotrokowa, i zbog kojeg je bez borbe upisano 0:10 za protivnike, Kielce čeka povratak na prvo mjesto tablice PGNiG lige. Osim toga, Kielce je odradilo i utakmicu Lige prvaka, u kojoj je do izražaja došao problem s kadrom koji je zahvatio Bogdana Wentu, pa je protiv Rusa izvučeno 30:29. Musa je protiv St Peterburga postigao jedan pogodak.

Igor Vori (HSV Hamburg): Velike oscilacije u svojoj igri pokazao je prošlog tjedna hrvatski pivot. U kup-utakmici protiv Hannovera zabio je čak devet golova uz samo dva promašaja i bio jedan od junaka u HSV-ovoj pobjedi 33:31 koja mu je osigurala nastup na završnom turniru. Samo tri dana kasnije, na gostovanju kod Čehovskih Medveda u Ligi prvaka, Vori je pokazao sasvim drukčije lice. U remiju rezultatom 29:29 uspio je zabiti tek jedan gol iz pet pokušaja, a zaradio je i jedno isključenje.

Marko Kopljar (PSG Handball): Lider LNH i nakon utakmice 14. kola ostao je na stopostotnom učinku. Na gostovanju kod Sélestata Gardentova momčad upisala je 45:29 pobjedu, a jedan od najboljih igrača u početnom periodu susreta bio je upravo hrvatski reprezentativac Marko Kopljar. Desni vanjski PSG-a prvi je načeo protivnički mrežu, ponovno je pogodio već u idućoj akciji, a do 22. minute nakon koje više nije ulazio u igru jer pet se puta upisao u listu strijelaca uz tek dva neuspješna šuta.

Forma u padu

Marino Marić (Croatia osiguranje Zagreb): Pivot Zagrebaša krenuo je u udarnoj postavi u subotu u sklopu osmog kola Lige prvaka protiv Dinama iz Minska, ali je uskoro mjesto na terenu prepustio mladom Brozoviću. Općenito nije igra hrvatskog prvaka funkcionirala dobro na postavljenu suparničku obranu pa tako nije bilo niti kvalitetnih lopti za kružne napadače.

Filip Ivić: (CO Zagreb) Hrvatski rukometni prvak u tjednu iza nas nije imao obaveza u Regionalnoj rukometnoj ligi, tek je odradio prijateljski susret sa zagrebačkom Dubravom te se u potpunosti pripremao za svoj prvi europski nastup ove sezone koji je uvelike ovisio o plasmanu Zagrebaša u osminu finala Lige prvaka. U zagrebačku Arenu stigla je ekipa bjeloruskog Dinama koja se pokazala kao izuzetno neugodan protivnik te je stoga kući odnijela nove europske bodove. U porazu s dva pogotka razlike hrvatski reprezentativni vratar nije se pokazao u najboljem svjetlu, a iako je otvorio susret, sredinom prvoga djela, nakon upisane samo četiri obrane, među vratnicama ga je zamijenio Ivan Stevanović koji je do konca ogleda bio jedan od najvažnijih Zagrebovih igrača.

Josip Valčić (Croatia osiguranje Zagreb): Puno se očekivalo od Josipa Valčića u nastavku klupske sezone. Dokapetan CO Zagreba prošao je pripreme s reprezentacijom, ali nije vidio Španjolsku. Za vrijeme SP trenirao je u klubu te je trebao biti jedan od onih igrača koji će u ključnom susretu u Ligi prvaka protiv Dinama iz Minska povući ostatak ekipe. Nije se to dogodilo. Mlađi Valčić je jako dobro i efikasno otvorio utakmicu, ali je u nastavku dvoboja ostao bez konkretnog učinka, uz nekoliko tehničkih pogrešaka. Do kraja je postigao ukupno dva pogotka.

Hrvoje Batinović (Croatia osiguranje Zagreb): Batinović je u susretu osmog kola Lige prvaka dobio prednost i veliku priliku ispred Šprema u sastavu CO Zagreba, ali ju nije na najbolji način iskoristio. U igri na postavljenu suparničku obranu ionako nije imao previše prigoda jer nisu do njega dolazile kvalitetne lopte, ali u onih nekoliko navrata u kojima je imao šansu za pogodak nije bio maksimalno učinkovit. Niti njegova igra u obrani nije bila posebno dobra, ali nisu se proslavili niti njegovi suigrači.

Klupa, tribina, doktori

Drago Vuković (TuS N-Lübbecke): Još uvijek čeka na prvi klupski nastup nakon Svjetskog prvenstva. Njegov klub će utakmicu 20. kola Bundeslige odigrati u srijedu protiv vodećeg Rhein-Neckar Löwena.

Manuel Štrlek, Denis Buntić, Ivan Čupić (Kielce): Denis Buntić je krajem siječnja uspio ozlijediti ruku tijekom noćnog izlaska i "zaraditi" poštedu od šest tjedana, Manuel Štrlek je zbog loma kosti šake u utakmici protiv Španjolske morao na operaciju, a Ivan Čupić je nastradao u utakmici protiv Slovenaca na Svjetskom prvenstvu. Trenera Bogdana Wentu od svega toga vjerojatno boli glava.

Jakov Gojun: (Atletico de Madrid) Aktualni španjolski i europski viceprvak u svom povratku obavezama u španjolskom prvenstvu ostvario je polovičan uspjeh te je upisao poraz od Naturhouse La Rioje te pobjedu nad Guadalajarom čime je šanse za osvajanje domaće titule praktički sveo na minimum. Međutim, Atletico je dobro nastavio na europskom tlu gdje je u svom Vistalegreu ugostio slovensko Celje, upisao vrijednu +2 pobjedu te se plasirao u osminu finala natjecanja. Sve to je momčad iz Madrida, pak, morala bez svog obrambenog stupa, hrvatskog reprezentativca Gojuna, koji se još oporavlja od operacije mokraćnog kanala.

Lovro Šprem (Croatia osiguranje Zagreb): Iznenađujuće je kako Lovro Šprem nije dobio previše prilike u subotu protiv Dinama. Reprezentativno lijevo krilo, brončani iz Španjolske morao je prepustiti mjesto na terenu Batinoviću, koji se nije pokazao kao bolja opcija na toj poziciji.

Mate Šunjić (Nexe): Našički rukometni kolektiv je još u pripremnoj fazi. Trener Kasim Kamenica isprobava igrače koje ima na raspolaganju i uvježbava taktičke zamisli za sezonu koja se za Nexe nastavlja 16. veljače, kad slijedi domaći ogled s Lovćenom. Osim SEHA lige, Nexe će odraditi utakmicu u sklopu osmine finala Hrvatskog kupa, a protivnik je Marina Kaštela.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 12:02
    Pa jesam vam rekao jednom dok se Šego proda, da za njega neće biti mjesta u reprezentaciji, jer trebaju se gurati drugi igrači... Tak je uvijek bilo i tak će barem dok je ova ''sposobna'' garnitura na vlasti i biti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 07:53
    "Raspoloženi Šego osigurao Wisli prve bodove u Kupu EHF-a". Kako to da ga nema u ovom pregledu, Goluža vam sugerirao?
    Obrisan korisnik