Nogomet

Div iz predgrađa pojačan i spreman dočekuje veliku borbu za ostanak u prvoligaškom društvu

Piše:Igor Šestak • utorak, 12.02.2013.
Div iz predgrađa pojačan i spreman dočekuje veliku borbu za ostanak u prvoligaškom društvu
Foto: Kristijan Komarica

Nakon napornih priprema i prilično aktivnog prijelaznog roka, Inter iz Zaprešića nalazi se pred vrlo važnom polusezonom. Deveto mjesto osvojeno u jesenskom dijelu prvenstva veliki je cilj trenera Perkovića i njegovih igrača, a do ostvarenja tog cilja dijeli ih 14 teških prvenstvenih utakmica. Div iz predgrađa će u prva tri kola odigrati dvije domaće utakmice protiv izravnih konkurenata za ostanak u ligi i već bi taj početak mogao odrediti Interov proljetni put.

Inter iz Zaprešića još je jedan u nizu hrvatskih prvoligaša kojemu će u proljetnom dijelu sezone jedini cilj biti očuvati prvoligaški status. Jesenski dio sezone za Žute je bio prilično dobar, posebno se to odnosi na igru momčadi koja je često bila dopadljiva. No, bodovni učinak nije bio tako dobar i uoči nastavka sezone Inter se nalazi među posljednjih pet klubova na tablici, stisnutih u samo četiri boda. Zajedno s Istrom, Zadrom, Cibalijom i Zagrebom, Inter očekuje teška borba za mjesto među deset članova MAXtv Prve lige za iduću sezonu.

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone

9. mjesto; 4 pobjede, 7 remija, 8 poraza; gol-razlika 21:25; 19 bodova

Raspored na početku

20. kolo Inter - Zadar

21. kolo Slaven Belupo - Inter

22. kolo Inter - Zagreb

U prošloj polusezoni Interova je momčad najviše problema imala na početku i na kraju. U prvenstvo je krenula sa samo dva osvojena boda u prvih pet kola, a jesen je završila s tri poraza u posljednje četiri utakmice. Između tih lošijih razdoblja Žuti su imali odličan niz od 11 utakmica koji im je donio 16 bodova, a u tom su periodu poraženi samo dvaput, na gostovanju kod Splita i na svom terenu od Dinama. Jesen Diva iz predgrađa ostala je obilježena afirmacijom mnogih mladih igrača, ali i vrlo slabom domaćom formom pa je za sada jedini klub u MAXtv Prvoj ligi koji je više bodova osvojio na gostovanjima nego kod kuće.

Budući da je pred njim vrlo zahtjevno razdoblje borbe za prvoligaški život, u zaprešićkom je klubu ove zime bilo vrlo živo. Momčad je pripreme započela u Zaprešiću, no teški vremenski uvjeti onemogućili su joj odigravanje utakmica pa se stručni stožer odlučio na odlazak u Istru. Žuti su u Medulinu pobijedili Grobničan pa izgubili od Krka, a po povratku u kontinentalni dio zemlje uvjerljivo su svladali Ponikve.

Od 30. siječnja do 8. veljače momčad je formu brusila u turskoj Antalyji i usput odigrala pet pripremnih utakmica. Sve je počelo remijem s ruskim Spartakom iz Nalčika, a jedinu pobjedu Žuti su upisali protiv poljskog Gornika. Jedini poraz Interu je nanio Ruch Chorzow, a s neodlučenim ishodom završili su dvoboji protiv Karpatyja iz Lviva i uzbekistanskog Nassafa. Osim napornih priprema i brojnih utakmica, živost su u Interovu svlačionicu ove zime donijeli i prilično brojni dolasci i odlasci.

Došli/Otišli

Interovu je momčad tijekom zimskog prijelaznog roka napustilo sedam igrača. Uglavnom se radi o igračima koji se tijekom jeseni nisu uspjeli izboriti za značajniju minutažu pa su Filip Šćrbec, Josip Mlinarić, Tomislav Haramustek, Luka Hadžić i Uroš Đerić svoju sreću odlučili potražiti na nekoj drugoj adresi. Od igrača koji su igrali važniju ulogu u momčadi, iz Zaprešića su odselili napadači Matija Matko i Tomi Jurić. Valja još istaknuti kako je Inter dogovorio jedan unosan posao koji će se realizirati na ljeto. Za odštetu od oko milijun eura u talijanski bi Udinese trebao preseliti Frano Mlinar.

Jednako brojni bili su i dolasci. Inter će u proljetnom dijelu sezone imati veliku gužvu među vratnicama jer se odličnom Krševanu Santiniju tijekom zime pridružio mladi Matej Delač, vratar koji je u Interu zaradio transfer u Chelsea, a sada se vratio na posudbu. Česte ozljede u jesenskom dijelu sezone znale su iz ritma izbaciti Interovu obranu pa su se u Zaprešiću odlučili proširiti kadar dovođenjem Nikole Radojičića i Milana Rundića iz Kolubare.

Veznim su redom u prošloj polusezoni sjajno dirigirali Josip Milardović, Tomislav Šarić i Frano Mlinar, a za proljeće su dobili tri pojačanja. Iz Dinama je na posudbu stigao bivši reprezentativac Nikola Pokrivač, iz sarajevskog Olimpica Interu je pristupio Haris Hajradinović, a iz makarskog Zmaja Mario Šimić. Bez pojačanja nije ostao niti napad jer je u Zaprešić stigao Irfan Hadžić.

Trener

U proljetni dio sezone nogometaše Intera će povesti Borimir Perković, jedan od sedam trenera koji su u svojim klubovima uspjeli izdržati čitavu prvoligašku jesen. 45-godišnjem strategu ovo je drugi mandat u Divu iz predgrađa. Prvi mu je završio 2010. godine kada ga je naslijedio Ilija Lončarević, a na njegovo mjesto vratio se u proljeće 2012.

Njegov trenerski rad tijekom jeseni mogao se vidjeti u vrlo dopadljivoj igri njegove momčadi. Igrači Intera su u gotovo svim utakmicama težili nadigravanju i vrlo su se dobro nosili u dvobojima s klubovima iz vrha tablice poput Hajduka, Rijeke i Slaven Belupa, a bod su uspjeli uzeti i Dinamu u Maksimiru. Osim toga, nije se bojao u vatru gurnuti mnoge mlade igrače čime Interu osigurava i uspješnu budućnost.

No, na kraju će mu, kao i svakom treneru, suditi rezultati. Unatoč svim pozitivnim stvarima iz prvog dijela sezone, Inter se ipak nalazi samo dva boda iznad zone ispadanja i Perkovićev sveti cilj bit će izbjegavanje te opasne zone.

Loš početak ne smije se ponoviti

Kako je već spomenuto Inter je u prvi dio sezone ušao vrlo loše. Nakon boda osvojenog u Maksimiru, iz dvoboja s Lokomotivom, Cibalijom, Osijekom i Istrom uzeo je tek jedan bod. Takvo što si na proljeće nikako ne smije dozvoliti. U prva tri kola Žuti igraju sa Zadrom i Zagrebom kod kuće te gostuju u Koprivnici, a upravo bi spomenuti domaći dvoboji mogli odrediti Interov proljetni put.

U ovoj sezoni Žuti su na svom travnjaku odigrali devet utakmica i osvojili isto toliko bodova. Domaću formu naprosto moraju popraviti, a uspiju li u tim izravnim okršajima svladati Zadar i Zagreb mogli bi si već na početku proljeća značajno olakšati situaciju i pobjeći od zone ispadanja. Eventualni neuspjesi dodatno bi zakomplicirali situaciju, ali bi zasigurno i povećali nervozu u mladoj Interovoj svlačionici.

Raspoloženje u svibnju

Dobro raspoloženje u svibnju i mirno ljeto nogometaši Intera će osigurati ostvarivanjem samo jednog cilja - osvajanja devetog (ili boljeg) mjesta na prvenstvenoj tablici. Pred trenerom Perkovićem i njegovim igračima 14 je zahtjevnih prvenstvenih prepreka i jedino što se od njih zahtjeva je očuvanje prvoligaškog statusa za iduću sezonu, u kojoj će MAXtv Prva liga brojiti samo deset članova. Naravno da ima i drugih ciljeva koje bi u Interu voljeli realizirati, no za početak, plasman iznad opasne zone bit će dovoljan za veselje u Zaprešiću.

Od trenera Perkovića još se očekuje da nastavi sa sjajnim razvojem Interove mladosti, kako transfer Mlinara u Serie A ne bi bio iznimka, već kako bi postao pravilo. Nažalost, život od predaje igrača realnost je hrvatskih klubova, a takav razvoj događaja osigurao bi Interu i stabilnu budućnost, a ne samo sadašnjost.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 22:12
    Bit će jako teško izboriti ostanak u ligi,ali šanse iako po mom sudu šanse su minimalne.
    Obrisan korisnik
  • Tizzou12.02.2013. u 14:48
    Vidjet ćemo na čemu smo protiv Zagreba i Zadra. Volio bi da nam ovakvi transferi bar malo osiguraju financijsku situaciju, pa da ne moramo prodavati igrače za preživljavanje i da napokon izgradimo normalne pomoćne terene ili kamp.
    Tizzou
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 08:41
    Iduće dvije domaće utakmice odredit će sezonu! S dvije pobjede nema više straha za Inker, sa dva poraza teško će do spasa. Samo želim naglasiti da se konačno u potpunosti provodi plan koji si je u suradnji sa Chelseajem zacrtala uprava. Naime, ovi mladi igrači koji su stigli u Inker (Rundić... [više na forumu]
    Obrisan korisnik