Nogomet

Pobjeda nad Dinamom donosi samopouzdanje i nadu, ali u Osijeku ima još jako puno posla

Piše:Damir Žbulj • utorak, 12.02.2013.
Pobjeda nad Dinamom donosi samopouzdanje i nadu, ali u Osijeku ima još jako puno posla
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nastavak sezone u MAXtv Prvoj ligi službeno još nije niti počeo, a Osječani imaju velikog razloga za slavlje. Već u prvom ovogodišnjem službenom nastupu upisali su najveću moguću pobjedu, onu protiv aktualnog prvaka Dinama i nema sumnje kako će ovaj rezultat biti temelj za optimizam u završnici gdje će biti potrebno uspješno sačuvati prvoligaški status. Nema razloga sumnjati kako Osječani neće ostvariti svoj primarni cilj u ovoj turbulentnoj godini financijskih dubioza.

Pred početak ove aktualne sezone u Osijeku su podcrtani egzistencijalni ciljevi - očuvanje prvoligaškog statusa i rješavanje financijskih dubioza koje su prijetili odlaskom kluba u stečaj. Stanko Mršić u ruke je dobio momčad punu osječkih klinaca te je nakon iznenađujuće odličnog starta u prvenstvo i slabije završnice ipak uspio zadržati svoje mjesto na klupi Bijelo-plavih i u nastavku sezone.

A kako mu je samo dobro došlo odgađanje posljednjeg kola pred odlazak na zimsku pauzu? Snijeg koji je napadao u pravom smislu te riječi bio mu je 'dar s neba', nakon priprema udahnuo je ponovno svojoj ekipi novu snagu, koju su demonstrirali u nedjeljnom dvoboju s Dinamo. I apsolutno zasluženo slavili!

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone:
7. mjesto; 6 pobjeda, 8 remija, 5 poraza; gol-razlika 21:18; 26 bodova
Raspored na početku:
20. kolo Cibalia - Osijek
21. kolo Osijek - Istra 1961
22. kolo Split - Osijek

Druga strana medalje osječkog nogometnog prvoligaša vezana je za financijsko stanje i dubioze koje već mjesecima prijete normalnom funkcioniranju kluba. Sadašnja uprava čini se ipak radi dobar posao na rješavanju teške situacije i problema koji su se akumulirali godinama, slobodno se može reći i kroz posljednja dva desetljeća.

U tijeku je završnica procesa preoblikovanja kluba u športsko dioničko društvo, koje bi se trebalo privesti kraju u ožujku. Iako sam taj proces neće automatski značiti i stabilizaciju poslovanja, rješavanje dugova prema bivšim i sadašnjim igračima, uz posljednje (nužne) prodaje igrača mogle bi Osijek izvesti na pravi put.

Što se tiče samih ljetno-jesenskih rezultata, sezona je za Osječane i njihove igračke kapacitete i probleme sa širinom kvalitetnog igračkog kadra na klupi, uz poneku ozljedu previše, bila zaista predugačka. U europsko natjecanje krenuli su još početkom srpnja te im je zimska stanka u prosincu i još tjedan dana ranije, stigla kao naručena. U biti jedini rezultatski podbačaj može se smatrati ispadanje u četvrtfinalu Kupa od vječnog rivala iz Vinkovaca i to neugodnim domaćim porazom u Gradskom vrtu. Izostala je tako prilika za obranu mjesta u finalu i borbe za trofej, ali s obzirom na nepresušni izvor nogometnih talenata u ovom slavonskom kraju, neće proći puno vode Dravom dok se Osijek ne vrati na mjesto gdje u hrvatskom nogometu zaslužuju biti.

Došli/Otišli

Situacija u kojoj se Osijek ovog prijelaznog roka našao značila je samo jednu stvar - prodaju igrača. Financijska dugovanja i činjenica kako više od pola ekipe na ljeto može napustiti klub bez odštete jer im ističe ugovor tražila je hitnu reakciju Uprave. Dogodilo se ono što se i očekivalo, ali i što je Uprava bila prisiljena napraviti. Iako možda i nisu dobiveni novci koji odgovaraju kvaliteti i vrijednosti prodanih igrača, u ovom trenutku vjerojatno je napravljen najbolji mogući posao.

Zimsko sniženje i rasprodaju objeručke je iskoristila Rijeka, koja je doslovno više od trećine osječkih prvotimaca prebacila na Kantridu.

Vratar Ivan Vargić prometnuo se ove sezone u jednog od najboljih čuvara mreže domaćeg prvenstva, iako su ga od prvog nastupa pratile predrasude, kritike, a vrhunac sezone bilo mu je sigurno pozivanje u reprezentativni kadar na ogled sa selekcijom HNL-a u studenom prošle godine, nakon ozljede Darija Krešića. Uz njega ove zime do Rijeke je otišao i Vedran Jugović, izuzetno zahvalan vezni igrač te će za njih dvojicu trener Mršić morati odmah potražiti adekvatne zamjene.

Odličan dvojac, defenzivni univerzalac Lešković te motor ekipe veznjak Kvržić, također je odlučio svoju karijeru nastaviti na Kantridi, ali će oni ovu polusezonu još odraditi U Osijeku te će se tek na ljeto preseliti na Kvarner.

Klub je napustio i mladi, perspektivni branič Dino Perić iz juniorskog pogona, kojeg je u svoje redove pozvao Dinamo i koji je već proslijeđen na kaljenje u sesvetski Radnik, dok će nezadovoljstvo manjom minutažom Matias Zubak pokušati odagnati odlaskom bez odštete u slavonskog rivala Cibaliju.

Kao odlična zamjena za Vargića predstavio se Zvonimir Mikulić. Mladi 23-godišnji vratar pokazao je i protiv Dinama da se na njega zaista može već sada računati i kako neće Osijek previše trpjeti odlaskom ovosezonske jedinice. Odlazak Jugovića na neki način mogao bi nadopuniti povratak Tomislava Šorše nakon ozljede, iako nisu doslovno isti tipovi igrača. Šorši također istječe ugovor, a nakon velikih zdravstvenih problema, ali i nakon prošle sezone kada je bio najbolji osječki igrač, sigurno bi i za njega možda bilo u najboljem interesu kada bi s klubom pronašao zajednički jezik za nastavak suradnje.

Ove zime je iz juniorskog pogona ekipi priključen mladi napadač Nikola Mandić, a tamošnja škola nogometa apsolutno se ne može i ne smije podcijeniti. Zasigurno će se do ljeta i priprema za novu sezonu iz vlastitog dvorišta 'izmisliti' još poneki talentirani igrač.

Trener: Stanko Mršić

Nema se više što pametno dodati o Stanku Mršiću, koji kao trener Osijeka ove sezone radi odličan posao, a obzirom na okolnosti u kojima se klub nalazi. Pomalo je i nevjerojatna bila priča kako je Uprava pred kraj jesenskog dijela sezone razmišljala o njegovoj smjeni, jer su njegovi igrači i kroz čitave pripreme, ali i u prvoj ovogodišnjoj utakmici pokazali želju, borbu, agresiju, ali i znanje kako se nositi i najtežim suparnicima.

Mršić je trenutno najbolji mogući izbor za osječkog prvoligaša i samo se možemo nadati kako će u Slavoniji ostati još dovoljno dugo kako bi dočekao mirnu i sređenu financijsku situaciju gdje bi se mogao koncentrirati samo na uspjeh svoje ekipe na terenu.

Kraj izvanrednog stanja?

Gotovo osam godina čekao je Osijek na pobjedu nad Dinamom, a stigla je onda kada su se mnogi tome malo nadali. Na samom vrhuncu teške situacije u klubu. Mač stečaja visio je nad glavom Bijelo-plavih, ali prema prvim pokazateljima u 2013. godine, što financijskim, što igračkim na terenu, mogli bi uskoro u Gradu na Dravi nastupiti bolji dani.

"Imali smo dvije opcije. Ili prihvatiti ove ponude ili otići u stečaj. Neće se više ponoviti ovakva mahnita prodaja igrača. Sve što je napravljeno u ovom prijelaznom roku predstavlja temelje i bazu za trajno rješenje naših financijskih problema i nije bilo samo privremeno. Nije bilo drugog izbora, bilo je to pravo izvanredno stanje. Uvjeravam sve naše simpatizere i navijače kako smo ovim poslovima okrenuli novu stranicu u našem životu kluba. Naravno da je dio strategije da se naš proračun popunjava i prodajom igrača i transferima, ali u financijski stabilnijoj situaciji i naše će pregovaračke pozicije biti jače, drugačije, solidnije. Imat ćemo priliku odvagnuti svaku ponudu, a u takvim uvjetima moći će se dogovoriti i veće odštete," naglasio je odlučno, ali i optimistično predsjednik Osijeka Zdravko Josić.

Raspoloženje u svibnju

Iako se zna kako 'prva lasta ne čini proljeće', mogla bi ova prva ovogodišnja pobjeda, protiv Dinama, uvelike usmjeriti raspoloženje u klubu. Skalp nad neprikosnovenim vladarom hrvatskog nogometa zasigurno je dobro profeštan, zasluženo, ali Osječani moraju spustiti loptu na zemlju te trezveno nastaviti razmišljati i o ostalim protivnicima do kraja prvenstva.

Pobjeda nad Dinamom neće biti od nikakve važnosti, ako se bodovi budu rasipali protiv ekipa poput Cibalije ili Istre, koje su trenutno iza Osječana na ljestvici. Iako je prednost pred zonom ispadanja relativno sigurna, sve se može promijeniti u samo nekoliko tjedana i bila bi šteta kada bi se doveli u situaciju da do posljednjeg kola moraju strepiti za svoj prvoligaški status.

No, s druge strane pristup, igra i angažman kojeg su navijači u Gradskom vrtu mogli vidjeti od svojih ljubimaca može stvarno biti pravi putokaz za odlično raspoloženje u svibnju. Ako će protiv svakog protivnika zaigrati kao da se s druge strane terena nalazi Dinamo, tada će s osmjehom na licu dočekati kraj ove turbulentne sezone.

Kako sada stvari izgledaju, mogla bi nogometna budućnost u Osijeku ipak biti jako, jako lijepa.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 01:03
    super tekst!Ponavljam,siguran sam da se bilo koji dr.klub nalazi u ovakvom mulju kao Os ne sumnjam da bi zavrsio u 2hnl,prosto je nevjerovatno kako igači iz ovog kluba"niču"i drže to sve nekako!Naravno uz sređene financije gdje bi bio kraj ovom klubu,vjerovatno u samom vrhu!Doći će i naših 5min... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.02.2013. u 21:15
    bravo Osijek :) Sretno dalje,pozdrav iz Rijeke gradu na Dravi
    Obrisan korisnik