Nogomet

Borba za Europu još nije gotova

Pripremila:Ivana Strahija • srijeda, 13.02.2013.
Borba za Europu još nije gotova

Nogometaši Slaven Belupa iza sebe imaju razmjerno uspješni jesenski dio natjecanja, a zahvaljujući proširenju kadra, dovođenju nekoliko igrača i oporavku onih koji su bili ozlijeđeni, mogu s optimizmom gledati na nastavak Lige, kao i borbu za Kup i Europu.

Nakon sjajne role u Europskoj ligi i uvodu natjecanja, Koprivničani su kotirali kao oni koji će sigurno biti visoko na tablici. Čak dapače, ne jednom su Farmaceuti imali priliku preuzeti prvo mjesto tablice od Dinama, koji je imao par kikseva, no do toga nije došlo.

Naravno, nepošteno bi bilo reći da klub s desetim proračunom Lige mora biti drugi na ljestvici, ali je ipak šteta što te prilike nisu iskorištene. Razlog se može tražiti u skromnom broju igrača s kojima je Roy Ferenčina krenuo u prvenstvo, zbog već spomenutog malog proračuna, pa kad su krenule ozljede zamjene koje je imao na klupi nisu bile one kvalitete da se igra na visokoj razini i nastavi.

U zadnjim su kolima jeseni Koprivničani praktički jedva čekali da počne zimska pauza i da se mogu posvetiti vidanju ozljeda, popunjavanju kadra i uigravanju za proljeće. Tako će najveća pojačanja Slaven Belupa za nastavak sezone biti oporavak Nikole Raka, Elvisa Kokalovića i ostalih, dok se od novopridošlih "udarnih špica" očekuje da pokažu što znaju.

Ne treba zaboraviti da je usprkos svim problemima ipak ostvaren ulazak u polufinale Kupa, što ostavlja priliku Slavenu da uđe i u finalnu borbu za Rabuzinovo Sunce.

Došli/Otišli

Još prije no što je završio jesenski dio prvenstva Farmaceuti su doveli dva igrača, Marija Barića i Juricu Pranjića, obojicu za obrambeni dio momčadi. Barić je uspio skupiti 11 nastupa i njegove su se najbolje igre tek očekivale na proljeće nakon što s momčadi prođe kroz pripreme, no zbog ozljede, pa viroze koja ga je dohvatila, on nije odradio sve što je trebalo te će mu nedostatak treninga biti potencijalni problem.

S druge strane, Jurica Pranjić je u jesen odigrao svega jednu utakmicu, nakon godinu dana bez prave igre. No, pošteno je zapeo zimus i odigrao sve pripremne utakmice, a naporni rad na treninzima, kao i dobro zdravlje 25-godišnjem Osječaninu bi trebali donijeti i bolju prezentaciju u utakmicama "za bodove".

Malo čudo prijelaznog roka svakako je bilo priključenje Marija Jelavića koprivničkom kolektivu. 20-godišnjak je umjesto matičnog Hajduka ili pak susjednog prvoligaša Splita odabrao Slaven Belupo, jer želi - igrati. Pohvalno razmišljanje za mladog sportaša, od kojeg se u proljeće svakako očekuje da popravi realizaciju Farmaceuta.

U napadu bi mu od pomoći trebao biti mnogo iskusniji "domaći dečko" Enes Novinić, koji sa svojih 27 godina iza sebe ima odlične dane u Prvoj ligi s Varteksom, fijasko s Karlovcem, za kojeg igrači nisu bili krivi, te igranje u drugoj ligi Austrije. Željan domaćeg nogometa na najvišoj razini, i Novinić je najavio pogotke u plavom dresu.

Učinak i raspored

U jesenskom dijelu prvenstva Slaven Belupo osvojio je 31 bod iz devet pobjeda i četiri remija. Omjer postignutih i primljenih golova jedva je pozitivan, 28:26, više su pogodaka primili tek klubovi donjeg dijela tablice.

Prve tri utakmice koje očekuju Koprivničane u "proljeće" su domaći dvoboji s Hajdukom 16. veljače i Interom tjedan dana kasnije, a 2. ožujka Slaven Belupo gostuje u Zagrebu kod Dinama.

Od oporavljenika, sigurno se svi navijači Slaven Belupa najviše vesele vijestima o Nikoli Raku, koji je u deset odigranih proljetnih utakmica plijenio pažnju svojim nogometnim umijećem. Nogometaš koji gradi igru, a uz to i zabija golove svakako je nešto što svaki trener može poželjeti u svojoj momčadi. Iza njega su sad četiri mjeseca pauze zbog ozljede, mukotrpni oporavak i velika želja da se vrati u novom sjaju. Prognoze su ipak da će mu trebati par utakmica da se u potpunosti uigra.

Iz omladinskog pogona prvoj su momčadi na pripremama priključeni 18-godišnji stoper Matej Senić i 19-godišnji napadač Robert Bukovac, koji će i dalje nastupati za juniore Slavena te po potrebi uskakati u kadar Roya Ferenčine. Bliže je minutama u seniorskom dresu branič, može se čuti iz redova struke.

Zbog ozljeda koje su tijekom priprema zakačile vezni red Slavena, u momčad su vraćeni igrači s posudbe u Koprivnici, trojica 20-godišnjaka, Matej Herent, Filip Takač i Antun Marković. U Klubu se ipak nadaju da će se provjereni prvotimci vratiti u punu snagu. No, Mario Gregurina, igrač koji uživa veliko povjerenje trenera, još uvijek ne trenira, a na treninzima nema ni sjajnog mladca Darija Čanađije, kojeg je u dresu reprezentacije zadesilo puknuće ligamenata i koji će van travnjaka, po prognozama, provesti dva tjedna.

Rubrika odlazaka ostala je poprilično prazna. Od onih koji su igrali u prvoj postavi, Klub je napustio Tomislav Bušić, dok su Marin Šestak i Mario Hontić poslani na posudbu u Koprivnicu.

Trener

Farmaceute će i u proljeće voditi Roy Ferenčina. Osebujni trener u posljednje dvije godine bilježi napredak u karijeri, iako nije promijenio sredinu i otišao u koji od klubova s većim proračunima. Njegov se rad cijeni, pokazano mu je to od strane struke titulom najboljeg trenera prošle sezone, dok je ove dobio čast voditi reprezentaciju Prve lige protiv hrvatske reprezentacije.

I dok ga najuspješniji hrvatski izbornik, Ćiro Blažević, smatra spremnim za Dinamo, Ferenčina i dalje ostaje u Koprivnici, boreći se protiv "velikih" skučenim sredstvima i kadrom. Ukoliko ne bude daljnjih ozljeda, posao bi mu mogao biti ugodniji na proljeće.

Ferenčina u jesen nije imao razloga bojati se za svoj posao u Slavenu, iako su neki mediji donijeli priču o navodnom nezadovoljstvu Uprave zbog lošijih rezultata koji su zaredali sredinom prvog dijela sezone. Klub je vrlo brzo demantirao takva naklapanja, a čelnici su obznanili kako stoje iza svog šefa struke.

Raspoloženje u svibnju

Prvi cilj Koprivničana je osvajanje još devet bodova, koji bi osigurali ostanak u Prvoj ligi bez obzira na sve ostale kombinacije, a kao minimalni cilj na kraju sezone označen je ostanak u gornjem dijelu tablice. No, proljeće za Slaven Belupo donosi i druge mogućnosti, prvenstveno ponovni plasman u Europu.

Farmaceuti za to imaju dvije fronte na kojima će se boriti, prvo kroz prvenstvo, jer je do kraja ostalo još 11 kola i tu priča sasvim sigurno još nije gotova, a drugo, kroz Kup. Na žalost navijača, u ždrijebu polufinala nije bilo sreće te je Slaven Belupo uparen s Hajdukom, uvjerljivo najnezgodnijim protivnikom.

No, razmišljanja u koprivničkom taboru su vrlo optimistična i vlada uvjerenje da se splitskog diva može izbaciti iz natjecanja u dvije utakmice te krenuti po "kantu" Kupa. Ulazak u finale bi sigurno bio veliko postignuće.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2013. u 14:31
    na kraju će nas u europi predstavljat klub bez stadiona i publike.lokosi jel
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 15:58
    sve na kup....sad ili nikad!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 14:56
    Prolječe bi moglo biti itekako zanimljivo-tu su borbe z Europu i borbe za opstanak
    Obrisan korisnik
  • Balthazar13.02.2013. u 14:21
    Ako krenu kako su startali na jesen, Europa nije tako daleko.
    Balthazar