Nogomet

Lov na osmi uzastopni naslov s veteranima i debitantima

Piše:Ante Zovko • četvrtak, 14.02.2013.
Lov na osmi uzastopni naslov s veteranima i debitantima
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvi put od sezone 2005./2006. Dinamo neće igrati polufinale Hrvatskog kupa i time je izgubio šanse za treću uzastopnu dvostruku krunu. Međutim, "utjehu" će pokušati pronaći u osvajanju osmog naslova prvaka u nizu, 15. u samostalnoj Hrvatskoj.

Uzevši u obzir samo prvenstvo, jesenski dio sezone za Dinamo je bio sada već tradicionalno uspješan. S utakmicom manje imao je osam bodova više od Hajduka, pa je dojam pokvario porazom 1:2 u Osijeku u odgođenom dvoboju 19. kola. Taj kiks ne bi ipak trebao ugroziti dominaciju zagrebačke momčad na domaćim terenima jer je ona i dalje na papiru najkvalitetnija, a svakako i najskuplja te mora opravdati visoka očekivanja.

Momčad je pretpjela određene gubitke, ali kako će igrati na samo jednom kolosijeku, u prvenstvu, moći će istrpiti nekoliko debitanata i testirati prinove. Najveći gubitak onaj je Matea Kovačić, "dijamanta" iz vlastite škole kojeg je Inter iz Milana pozvao da se, iako još golobrad, okuša u jednoj od najboljih svjetskih liga. Izazvalo je to pravi mali koncepcijski potres u viziji trenera Krunoslava Jurčića koji će morati raditi korekcije kako bi modri stroj opet normalno profunkcionirao i dokazao da je Gradski vrt bio samo iznimka.

Jesen i novi početak

Prvi dio sezone

1. mjesto, 13 pobjeda, 4 poraza, 2 remija
41 osvojeni bod, gol razlika 40-16 (+24)

Raspored u prva tri kola

20. kolo: RIJEKA
21. kolo: Hajduk
22. kolo: SLAVEN BELUPO

Odlasci Domagoja Vide i Tonela bili su očekivani. Stupovi obrane zadnjih sezona mnogo će nedostajati Dinamu koji se okreće svojim donedavnim juniorima. Josip Šimunić, uz kapetansku vrpcu, dobio je na taj način još jednu veliku odgovornost, "odgajanja" mladih lavova za najveća iskušenja u njihovim karijerama.

Zanimljiv je bio Šimunićev medijski istup, da su se pojedini igrači prepali Rijeke koja bi u drugom dijelu sezone trebala predstavljati jedinu pravu opasnost Dinamu. Baš će prve tri utakmice odrediti kakav ćemo drugi dio sezone gledati, hoće li Dinamo već oko Uskrsa osigurati naslov ili će neizvjesnost potrajati sve do svibnja.

Došli/Otišli

Prijelazni rok svakako je obilježila iznenadna prodaja Matea Kovačića u milanski Inter za 13 (eventualno 15) milijuna eura. Neki su rekli "nemoralna ponuda", neki da je trebalo pričekati... Kako god, mladi veznjak je u Italiji i pokušat će opravdati uloženo. Domagoj Vida, jedan od najvažnijih igrača u posljednje dvije sezone, za pet milijuna eura pojačao je hrvatsku koloniju u kijevskom Dynamu. Njegovim i odlaskom Tonela Modri su praktički izgubili pola obrane u kojoj će zanat peći Josip Čalušić, Tin Jedvaj i Jozo Šimunović.

Prije Kovačićeve prodaje u Rijeku je, u potrazi za većom minutažom otišao Mehmed Alispahić, a Adrian Calello ispunio je želju za igranjem u inozemstvu te pojačao Sienu. Vezna linija, barem kvantitativno, neće patiti. Došli su Zvonko Pamić i Said Husejinović, a Jurčić je vratio kod Ante Čačića suspendiranog Jerka Leku. U posljednjim satima prijelaznog roka obranu je pokrpao mladi ganski stoper Lee Addy, tako da je jedino napad, uz Ivana Kelavu na golu, ostao neizmjenjen.

Trener

Krunoslav Jurčić na dobrom je putu prema svojem trećem trenerskom naslovu prvaka s Dinamom u četiri godine. Njegov treći mandat u Maksimirskoj 128 počeo je u prosincu, poslije smjene Ante Čačića, koji je svojedobno naslijedio baš njega. S Jurčićem, koji je nekoliko mjeseci bio pomoćnik izbornika Igora Štimca, vratio se stari sustav, a najavio je da će kombinirati formacije 4-2-3-1 i 4-1-4-1.

S kakvom momčadi u Europu?

Nedavno je, uoči utakmice s Osijekom, Jurčić rekao da želi što prije riješiti pitanje prvaka i početi spremati momčad za novi napad na Ligu prvaka. Iako raspored u prva tri "proljetna" kola nije mogao biti teži (Rijeka, Hajduk, Slaven Belupo), za Dinamo nema alibija. Kako je i rekao Šimunić, Dinamo mora biti favorit protiv svakoga jer je najviše uložio u momčad i ima veliko iskustvo osvajanja trofeja.

Dakle, ako Jurčić uspije u svojem naumu i osigura naslov nekoliko kola prije kraja, jedina preokupacija bit će mu slaganje kadrovske križaljke za ljeto, tj. na koga će računati, a na koga neće u novom europskom pohodu. Vezna linija u tom se smislu čini kao već riješena stvar, a o proljetnoj formi igrača ovisit će hoće li Zdravko Mamić tražiti nova rješenja u obrani i napadu koja bi se suprotstavila protivnicima na putu do "obećane zemlje".

Raspoloženje u svibnju

Prvi put poslije tri godine Dinamo neće osvojiti duplu krunu, a nakon sedam godina neće biti ni u prilici da se bori za Kup. Osmi uzastopni naslov prvaka poslije jesesnkog dijela prvenstva mnogi su mu već unaprijed upisali. Međutim, poslije prodaja Vide i Kovačića te poraza u Osijeku, počeli su prštati medijski napisi o panici u Maksimiru. Je li to stvarno tako? Teško. Dinamo je na terenima Prve lige izbrusio pobjednički mentalitet i ima jaču momčad od svih drugih. Jurčić ima iskustva u osvajanju naslova i osam bodova prednosti pred drugoplasiranom momčadi se ne bi trebalo istopiti, odnosno trebao bi krenuti novi pohod na ulazak u Ligu prvaka, vjerojatno mnogo teži nego prošle dvije sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 18:09
    Negdje u Rumunjskoj, neki opskurni klub. Mislim da ni tamo nije prvi golman...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2013. u 17:58
    zna li itko gdje je ločarić?
    Obrisan korisnik