Nogomet

Efektnim pogotkom Mandžukić zadržao čelo bundesligaških strijelaca, Rakitić potvrdio odličnu formu

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 18.02.2013.
Efektnim pogotkom Mandžukić zadržao čelo bundesligaških strijelaca, Rakitić potvrdio odličnu formu
Foto: Davor Sajko

Prošlog tjedna hrvatski reprezentativci i oni koji tome teže bili su vrlo aktivni na europskim travnjacima. Osim nacionalnih prvenstava igrale su se Liga prvaka i Europska liga, a ponovno je u prvi plan izbio Mario Mandžukić pogotkom koji se ne viđa tako često čime je ostao na vrhu najboljih strijelaca Bundeslige. Povratak službenim utakmicama Srna je obilježio lijepim golom iz slobodnjaka, a protivničke mreže i dalje trese sve bolji Rakitić. Kovačić je dva puta zaredom bio u početnoj postavi Intera i polako zauzima svoje mjesto u veznoj liniji.

Igrač tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): Pogotkom škaricama u 36. minuti susreta "zapaprio" je svom bivšem klubu Wolfsburgu. To mu je 15. pogodak u ovoj sezoni Bundeslige i trenutno dijeli prvo mjesto liste strijelaca s Bayerovim Stefanom Kießlingom. Bayern je na gostovanju kod Vukova slavio s 2:0 i sačuvao veliku prednost pred Borussijom iz Dortmunda.

Iz poštovanja prema bivšem klubu Mandžukić nije slavio pogodak. "Navijači su se u Wolfsburgu uvijek korektno odnosili prema meni, zato sam se suzdržao u svojoj reakciji", izjavio je pa se osvrnuo na način kojima ga je postigao: "Volim izvoditi škarice, zabavne su mi. Vježbao sam ih ranije na treningu, kada smo igrali nogotenis".

Ugodno iznenađenje

Mateo Kovačić (Inter): Imao je dva različita nastupa u dvije utakmice Nerazzurra u tjednu iza nas. Oduševio je u prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige na Meazzi, gdje je Inter nadvisio Cluj 2:0. Asistirao je Rodrigu Palaciju za drugi pogodak svoje momčadi u 87. minuti, a potom je uz pljesak napustio teren.

U nedjeljnom ogledu Serije A kod Fiorentine, pak, nije se proslavio. Trener Andrea Stramaccioni u igri ga je držao samo tijekom prvih 45 minuta jer je, kako kaže, bio među najumornijima.

Neugodno iznenađenje

Ivan Vargić (Rijeka): Bivši vratar Osijeka u Rijeci će se, čini se, morati pomiriti s ulogom pričuvnog vratara, a time i izgubiti priliku za novi poziv u reprezentaciju. Na maksimirskom ogledu protiv Dinama sjedio je na klupi, dok "jedinicu" drži Ivan Mance.

Članovi liga "petice"

Nikica Jelavić (Everton): Upisao je asistenciju Victoru Anichebeu za izjednačujući pogodak Evertona u ogledu osmine finala FA kupa kod Oldhama (2:2). Zamijenjen je u sudačkoj nadoknadi tog dvoboja, ali ipak će više cijeniti poboljšanje rubrike "pogoci" koja se nije promijenila mjesecima.

Luka Modrić (Real Madrid): U velikom ogledu Reala i Manchester Uniteda u Ligi prvaka Luka je dobio posljednjih 15 minuta u kojima je unio dosta živosti u igru domaćih. Imao je nekoliko dobrih proigravanja, te je Kraljevski klub možda mogao izvući i više od remija da ga je Mourinho prije ubacio. Zbog žutih kartona nije konkurirao za prvenstveni dvoboj protiv Rayo Vallecana.

Ivan Rakitić (Sevilla): Odigrao još jednu vrlo dobru utakmicu u dresu Seville. Ranim pogotkom protiv posljednjeplasiranog Deportiva usmjerio je svoj klub prema pobjedi 3:1. To mu je bio peti prvenstveni gol u 20 utakmica. Odigrao je cijeli susret, a u 74. minuti je zaradio žuti karton.

Ante Vukušić (Pescara): Jadranski klub je doživio novi poraz u Serie A, ovog puta od Cagliarija, a Vukušić je ušao u igru tek u 75. minuti kada je njegova momčad već gubila s 2:0.

Marko Livaja (Atalanta): Trener Atalante uveo ga je u igru u drugom poluvremenu, a napadač je izborio jedanaesterac kojim su crno-plavi izjednačili, Ipak, na kraju su izgubili od Torina s 2:1.

Ivica Olić (Wolfsburg): U dvoboju Wolfsburga i svog bivšeg kluba Bayerna, Olić se nakon četiri utakmice izbivanja vratio u početnu postavu. Odigrao je prilično dobru utakmicu i bio je među istaknutijim pojedincima Wolfsburga, ali je u 65. minuti odlukom trenera morao napustiti igru.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Utakmicu protiv Bayerna počeo je na klupi, a u igru je ušao u 65. minuti umjesto Ivice Olića. Nije se uspio značajnije istaknuti, a njegova je momčad poražena s 2:0.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): U porazu od Borussije iz Dortmunda odigrao je 77 minuta. Bio mu je to treći uzastopni nastup u prvoj postavi Eintrachta. Prikazao je prilično dobru igru, a najbliže pogotku bio je u 64. minuti kada je njegov udarac otišao tik pored vratnice.

Milan Badelj (HSV): Nakon što je u prošlom kolu odradio suspenziju zbog žutih kartona, na utakmici HSV-a i Borussije iz Mönchengladbacha vratio se u početni sastav. U minimalnoj pobjedi svog kluba odigrao je svih 90 minuta i usput zaradio novi žuti karton.

U ostatku Europe

Dejan Lovren (Lyon): U stoperskom paru s Biševcem odigrao je svih 90 minuta u porazu od Tottenhama u Europskoj ligi i u pobjedi protiv Bordeauxa u francuskom prvenstvu.

Darijo Srna (Šahtar): Ukrajinci su odigrali prvi službeni susret nakon zimske pauze. Šahtar je u osmini finala Lige prvaka ugostio dortmundsku Borussiju, a hrvatski kapetan Srna doveo je svoju momčad u vodstvo odlično izvedenim slobodnim udarcem, a susret je završen rezultatom 2:2.

Eduardo da Silva (Šahtar): Dobio je zadnjih šest minuta u Ligi prvaka protiv Borussije kada je zamijenio Alexa Teixeiru.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Odigrao solidnih sat vremena u šesnaestini finala Europske lige u kojoj su Kijevljani remizirali s Bordeauxom 1:1.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Upisao je svoj službeni debi za klub iz Kijeva. Na poziciji desnog beka igrao je svih 90 minuta protiv Bordeauxa, i to dosta dobro. Često je sudjelovao u napadačkim akcijama i pokušavao ubačajima pronaći svoje suigrače.

Ivan Strinić (Dnipro): Na poziciji lijevog beka odradio je cijelu utakmicu za Dnipro u Švicarskoj gdje je njegova momčad poražena s 2:0 od Basela u Europskoj ligi.

Nikola Kalinić (Dnipro): Našao se u startnoj postavi Juandea Ramosa protiv Basela, ali je zbog neučinkovitosti zamijenjen u 53. minuti.

Gordon Schildenfeld (PAOK): Odigrao je svih 90 minuta u dvoboju AEK-a i PAOK-a te pomogao svojoj momčadi da sačuva praznu mrežu. Utakmica je završila bez golova.

Manuel Pamić (Sparta Prag): U prvoj utakmici šesnaestine finala Europske lige Sparta je od Chelseaja poražena s minimalnih 1:0, a Pamić je priliku dobio s klupe u 81. minuti.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Nije imao previše posla u visokoj pobjedi Modrih nad Rijekom u Maksimiru (4:1), tek valja izdvojiti lijepu obranu Datkovićeva udarca u 39. minuti utakmice.

Goran Blažević (Hajduk): Sačuvao mrežu Bilih netaknutom na gostovanju kod Slaven Belupa u Koprivnici (0:2). Posebno se istaknuo obranom zicera Dejanu Glavici u 22. minuti.

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Prvi put s kapetanskom vrpcom oko ruke u službenoj utakmici Dinama. Odradio je standardno dobar nastup i nekoliko puta spašavao u naletima momčadi s Kantride.

Dario Knežević (Rijeka): Iako je imao nekoliko dobrih intervencija i nije bio direktno kriv ni za jedan od četiri pogotka Dinama u zagrebačkom okršaju, teško može zaraditi prolaznu ocjenu.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Na terenu je proveo svih 90 minuta i imao nekoliko uspješnih izleta u protivničku polovicu, posebice u 59. minuti kada je pronašao Krstanovića na drugoj vratnici, ali modri napadač nije se najbolje snašao.

Sammir (Dinamo Zagreb): Hrvatski reprezentativac s brazilskom putovnicom protiv Rijeke je odigrao do 74. minute, kada ga je zamijenio Halilović. Pokrenuo je akciju za pogodak Modrih u 22. minuti, kada je povukao akciju od sredine terena i naposljetku asistirao Čopu za udvostručenje vodstva. Izveo je i korner u 50. minuti nakon kojeg je Leko glavom prebacio loptu za istog igrača koji je potom potvrdio hat-trick.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Bio je jedan od raspoloženijih igrača u momčadi Krune Jurčića u derbiju protiv Rijeke. U 25. minuti ukrao je loptu jednom igraču Rijeke u naizgled izgubljenoj situaciji, dao povratnu loptu za Čopa koji je poentirao za 3:0. Krajem prvog poluvremena mogao se i upisati u strijelce. Na samom kraju utakmice napustio je igru na nosilima zbog ozljede, no ona ipak nije teže prirode.

Franko Andrijašević (Hajduk): U koprivničkom slavlju nad Slaven Belupom (2:0) odigrao je cijelu utakmicu i bio aktivan u napadačkom dijelu.

Klupa, tribina, liječnici...

Igor Budan (Atalanta): Ostao je na klupi i ovog puta. Atalanta je poražena u Torinu od istoimenog domaćina.

Danijel Subašić (Monaco): Klub iz kneževine svoj susret 25. kola Ligue 2 igra u ponedjeljak protiv Dijona.

Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev): Blohin ga nije koristio za susret s Francuzima u Europskoj ligi, ostao je na klupi.

Mladen Bartulović (Kryvbas): Prvenstvo u Ukrajini počinje početkom ožujka.

Ivo Iličević (HSV): Nije konkurirao za dvoboj HSV-a i Borussije iz Mönchengladbacha.

Ivan Klasnić (Mainz): U remiju Mainza i Schalkea nije bio niti na klupi.

Danijel Pranjić (Celta): Uvjerljivi poraz svog kluba na gostovanju kod Getafea odgledao je s klupe za pričuve.

Stipe Pletikosa (Rostov), Dario Krešić, Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): U Rusiji još uvijek traje zimska stanka. 20. kolo na rasporedu je drugog vikenda u ožujku.

Ivan Runje (Nordsjaelland): Dansko prvenstvo nastavlja se prvog vikenda u ožujku.

Mladen Petrić (Fulham): Cottagersi su prošli tjedan mirovali jer ih je već ranije iz FA kupa izbacio Manchester United.

Josip Radošević (Napoli): Još uvijek nije ubilježio nastup za prvu momčad Azzurra koja u dva nastupa prošli tjedan nije uspjela doći do pobjede. Ipak, proslavio se u ogledu Viareggio kupa za juniore postigavši dva krasna pogotka iz slobodnih udaraca u pobjedi nad Lecceom 4:0.

Mario Maloča (Hajduk): Kapetan splitskog sastava i dalje ne nastupa zbog ozljede, no ima se čime baviti ovih dana. Kako piše nekolicina hrvatskih medija, za hrvatskog se reprezentativnog stopera zanima ruski prvoligaš Kuban iz Krasnodara. Koliko u svemu ima istine i hoće li Maloča preseliti u Rusiju za navodnih 3,5 milijuna eura, znat će se ubrzo jer prijelazni rok u toj ligi završava zadnjeg dana u veljači.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • njamnjam18.02.2013. u 21:16
    neznam uefa kaze nesto drugo http://www.uefa.com/memberassociations/uefarankings/country/index.html kako sad?
    njamnjam
  • njamnjam18.02.2013. u 19:42
    jeli francuska liga spada pod lige "Petice"? ja mislim da spada ako je tako onda bi morao i lovren umjesto ostatku evrope u peticu
    njamnjam
  • Share18.02.2013. u 19:01
    Cini mi se da bi se Lakic vrlo brzo mogao naci u uzem izboru Igora Stimca.Sto zbog svojih dobrih igara a sto zbog nesto losijih svih ostalih napadaca(sem naravno Mandze). Sto se tice Ilicevica,povrede su ga dobro zaustavile i sprijecili i sve mi se vise cini da u HSV-u nema mjesta za njega te da ce... [više na forumu]
    Share
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 18:01
    Lijepo je vidjeti Manđu u top formi. Veseli me to što Ademi gine na terenu,a to nam treba u repki, samo mi je žao što naši drugi napadači ili ne igraju ili nisu u formi :/
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 17:36
    ovog iličevića bi volio vidjet u top formi!
    Obrisan korisnik