Nogomet

Maksimirska rapsodija i koprivničke glavobolje

Piše:Josip Tolić • ponedjeljak, 18.02.2013.
Maksimirska rapsodija i koprivničke glavobolje
Foto: Davor Sajko

Nakon deset tjedana stanke, susretima 20. kola nastavila su se nadmetanja u MAXtv Prvoj ligi. Većih iznenađenja u šest ogleda, u kojima je ukupno palo 19 pogodaka, nije bilo – Dinamo je visokom pobjedom nad Rijekom potvrdio da je poraz u Osijeku bio samo loš dan i pritom ušutkao kritičare, Hajduk je Slavenu zabio dva pogotka, ali izgubio i dva igrača, dok se Cibalia slavljem u slavonskom derbiju digla iz mrtvih.

Kao i mnogo puta dosad, jednim porazom Modrih, ovaj put u Osijeku, otvorila su se pitanja moguće krize i uzbudljivog nastavka prvenstva. Dodajte tome sraz s probuđenom Rijekom u sljedećem kolu i eto vam vatre pod petama. Ali, dinamovci tako nisu mislili. U maksimirskom ogledu otpuhali su momčad s Kantride trima pogocima u 25 minuta i kritičarima na najbolji mogući način začepili usta. Dodajte tome hat-trick Duje Čopa, pristojnu posjetu za maksimirske prilike i humanitarni karakter utakmice i – ako ste prijatelj zagrebačkih plavih – bit ćete i više nego zadovoljni prvom domaćom utakmicom u ovoj godini. Elvis Scoria, pak, mora konsolidirati svoje redove i više se usredotočiti na djela, a manje na riječi.

Unatoč turbulencijama na Poljudu i svađi na relaciji KrstičevićKrešić, momčad Hajduka na neugodnom gostovanju u Koprivnici odigrala je vrlo dobru utakmicu i slavila 0:2 pogocima Mateja Jonjića i Ivana Vukovića. Trener Slaven Belupa Roy Ferenčina vjerojatno je imao glavobolje nakon utakmice, ali imao ih je i gostujući stoperski par. Igor Bubnjić početkom nastavka nokautirao je Gorana Milovića i zaradio crveni karton, a i strijelac Jonjić je u sudaru s Delićem izašao krvave glave. Stoperskom dvojcu operirana je jagodična kost i neće biti spremni za Vječni derbi protiv Dinama na Poljudu.

Visoke su bile tenzije u dvoboju Cibalije i Osijeka, već četvrtog slavonskog derbija ove sezone. I baš kao u posljednjem dvoboju na Gradskom vrtu, kada su Vinkovčani izborili važnu pobjedu i prošli u polufinale Kupa, i ovaj put Miroslav Bojko nadmudrio je Stanka Mršića. Nije to bila ljepotica od nogometne predstave – na blatnjavom terenu nije niti mogla biti – no dvije neopreznosti Bijelo-plavih u vlastitom kaznenom prostoru koštale su goste pobjede, a Tomislavu Mazaloviću pružile šansu da postane prvo ime Nebeskoplavih. "Očito je da smo dugo slavili pobjedu protiv Dinama", govorio je Mršić nakon utakmice i potvrdio onu da "jedna lasta ne čini proljeće".

Kako dvoboji favorizirane i podređene momčadi znaju biti zanimljivi, potvrdio je i dvoboj Splita i Zagreba u Parku mladeži iz kojeg su deblji kraj ipak izvukli Pjesnici. Crvene je do pobjede vodio temperamentni Kamerunac Henri Belle – dvama pogocima došao je do brojke od četiri u posljednja četiri kola te najavio kako bi mogao biti opasnost za svakog protivnika u ligi. Crveni su se tako s osvojenih devet od mogućih 12 bodova u posljednja četiri ogleda priključili borbi za drugo odnosno treće mjesto, dok je Zagreb proljeće otvorio porazom i našao se u teškoj situaciji, zakucan za dno ljestvice.

Osim u Vinkovcima, festival kaznenih udaraca viđen je i u Puli gdje su se bodom morali zadovoljiti Istra 1961 i Lokomotiva. Vukao je Stipe Bačelić-Grgić domaću momčad i dvaput je dovodio u vodstvo, ali uporni Zagrepčani vraćali su se, po drugi put u posljednjim trenucima dvoboja kada se Andrej Kramarić golom s bijele točke izdvojio na vrhu liste strijelaca. Više od same utakmice pažnju je privukao novi nesretan slučaj Alena Pamića koji se početkom dvoboja srušio na travnjak, ali ubrzo je – srećom – došao k sebi.

(sažetak na 12:55)

Inter je nastavio negativan niz četvrtim porazom u isto toliko utakmica na vrlo teškom terenu u Zaprešiću. Niti tamo nije nedostajalo drame; Stipe Perica poentirao je nakon slobodnog udarca Antonija Mršića dvije minute prije kraja regularnog tijeka utakmice. Nogometaši Diva iz predgrađa, kojima nije pomoglo niti igranje (nekadašnjih) reprezentativaca Mateja Delača i Nikole Pokrivača, tako su upali u opasnu zonu, a Zadrani upravo izašli iz nje i pokazali kako su u odličnoj formi.

(sažetak u gornjem videu na 2:50)

Igrač kola

Rijetki su slučajevi da u hrvatskim prvoligaškim dvobojima vidimo hat-trick, a upravo je to pošlo za rukom/nogom Dinamovom napadaču Duji Čopu. Rijekina vratara Ivana Mancea prvi je put svladao u 21. minuti na dodavanje Sammira, potom samo četiri minute potom kada je Ademi ukrao jednu loptu, a svoj treći i Dinamov četvrti pogodak zabio je početkom drugog poluvremena nakon udarca iz kuta Sammira i prebacivanja Jerka Leke.

Pogodak kola

Igrač Lokomotive Ivan Boras na pogodak je čekao još od kolovoza i susreta Zagrepčana sa Slaven Belupom. No, isplatilo ga se čekati. U 36. minuti utakmice u Puli 21-godišnjak je krasnim volejem završio akciju Andreja Kramarića i Dinka Trebotića za poravnanje rezultata na 1:1.

(pogodak u gornjem videu na 14:57)

Izjava kola

Posljedica odluke vodstva lige da se sve utakmice 20. kola odigraju kako je i planirano bili su i gotovo neregularni uvjeti na nekim travnjacima, a situaciju u Zaprešiću opisao je strijelac jedinog pogotka u ogledu Intera i Zadra.

"Teren je bio kao živo blato, jedva smo se kretali, noge su stalno zapinjale u kaljuži. Nije bilo lako, ali još smo sretniji zbog pobjede", govorio je nakon susreta junak gostiju Stipe Perica.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2013. u 18:38
    jedva cekam nedjelju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 21:41
    HNL nikad nije bio OUT!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 20:48
    naravoučenije: kad je utakmica neizvjesna i zanimljiva, zagreb gubi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2013. u 20:01
    hnl je opet in.....
    Obrisan korisnik