Nogomet

Jurčić pronašao jezgru momčadi, ali borba za pozicije tek počinje

Piše:Ante Zovko • četvrtak, 21.02.2013.
Jurčić pronašao jezgru momčadi, ali borba za pozicije tek počinje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Sudeći prema njegovim posljednjim utakmicama na Dinamovoj klupi, trener Krunoslav Jurčić pokušat će standardizirati momčad koja će pokušati što prije osigurati novi naslov prvaka. Međutim, veliki broj kandidata primorat će ga i na brojne rotacije, ali će morati i iskristalizirati momčad s kojom će poći u novi pohod na Ligu prvaka.

U posljednja tri kola Jurčić je u sve tri utakmice u početnom sastavu imao šest igrača. To su: Kelava, Ibanez, Šimunić, Brozović, Sammir i Čop.

Nakon odlazaka Domagoja Vide u Dynamo Kijev i Matea Kovačiča u Inter Milano, igrački kadar je poprimio malo drugačiji izgled, ali i dalje je primjetna tendencija igranja s provjerenim igračima i u prve dvije ovogodišnje utakmice nazire se tko će činiti jezgru momčadi, s time da žestoka konkurencija gotovo nikome neće dopustiti opuštanje.

Na početku priprema pojavljivali su se po medijima kontradiktorni izvještaji o kilaži Ivana Kelave, no na kraju su se sve spekulacije, da će izgubiti mjesto kod novog trenera, pokazale netočnima. Kelava je branio u svim utakmicama osim jedne i njegovo je mjesto, ako ga ozljede zaobiđu, neupitno do kraja sezone.

Sastavi u posljednja tri kola

Lokomotiva, 30.11. (1:0): Kelava, Ibanez (Pivarić), Šimunić, Vida, Ademi, Kovačić, Vrsaljko, Brozović (Alispahić), Sammir, Beqiraj (Halilović), Čop.

Osijek, 10.02. (1:2): Kelava, Ibanez, Šimunić, Jedvaj, Vrsaljko, Ademi, Tomečak (Krstanović), Brozović, Sammir, Beqiraj (Rukavina), Čop (Leko).

Rijeka, 17.02. (4:1): Kelava, Ibanez, Šimunić, Jedvaj, Vrsaljko, Leko, Ademi (Rukavina), Brozović, Sammir (Halilović), Krstanović (Beqiraj), Čop.

Obrana je pretrpjela najveće promjene. Jurčić nastavlja s trendom igranja četvorice u liniji, s tim da su bočni igrači, u nedostatku prirodnih krilnih igrača, jako aktivni prema naprijed, pogotovo na domaćim travnjacima. Luis Ibanez potpisao je novi ugovor i natjecat će se za mjesto s Josipom Pivarićem, no to i ne mora nužno biti konkurencija jer je Argentinac nerijetko korišten kao lijevo krilo.

U odnosu na jesen, Dinamo je izgubio, za HNL prilike, dva prvoklasna stopera. Tonelov odlazak bio je predviđen. Portugalac je bio možda najbolja kupovina Zdravka Mamića i s njim je Dinamo dvaput zaigrao u Ligi prvaka te bio nadomak prolaza skupine u Europskoj ligi.

Drugi odlazak je onaj Domagoja Vide, koji je u izbivanju Šime Vrsaljka često pokrivao poziciju desnog bočnog, što je ponekad radio i u reprezentaciji. Dinamo je s tri spao na jedan kolosijek, pa je odlučio dati priliku mladim stoperima iz vlastitog pogona. Tin Jedvaj dvaput je već nastupio, a predstoji mu prvi derbi s Hajdukom u paru s Josipom Šimunićem. Svoju priliku još čekaju donedavni juniori Jozo Šimunović i Josip Čalušić.

Da ipak postoji određena skepsa prema početnicima pokazuje dovođenje nešto iskusnijeg, ali i dalje mladog 22-godišnjeg Leeja Addyja koji još nije fizički spreman za natjecateljski ritam, ali će ga Jurčić vjerojatno forsirati sa Šimunićem u daljnjem tijeku sezone kako bi imao uigran stoperski par za europske izazove.

Dolasci sa strane bili su tijekom zime najviše vezani za veznu liniju: Said Husejinović i Zvonko Pamić još čekaju svoju priliku i trebat će im nešto vremena jer se trener zasad pouzdava u provjereni kadar. Arijan Ademi profilirao se poslije odlaska Adriana Calella kao prva opcija za mjesto defenzivnog veznjaka, a Jerko Leko pokazao se u prošlosti kao korisno rješenje za više pozicija u veznoj liniji.

Nakon što je propustio gotovo cijeli prvi dio sezone, Ivan Tomečak imat će zadatak pokazati da je spreman biti korisno desno krilo, a profil napadača koje Modri imaju trebao bi mu olakšati taj posao. Marcelo Brozović zasad, kako sugerira njegova minutaža, dobro kotira kod novog-starog trenera.

Odlazak Matea Kovačića otvara prostor i mladom Alenu Haliloviću koji će uskoro morati zamijeniti zasad prvu violinu momčadi Sammira. Teško je vjerovati da će klub prodati hrvatskog reprezentativca prije konca kolovoza, kao i Milana Badelja prošle godine, dakle dok ne osigura jesen u Europi. Sammir je u zadnje dvije sezone bio jedan od glavnih, ako ne i glavna, karika na putu do Lige prvaka.

Duje Čop figurira kao prva napadačka opcija, pogotovo poslije hat-tricka Rijeci. Kako Jurčić voli imati standardiziranu momčad, Splićanin se ne mora bojati za svoju poziciju sve dok je u dobroj formi. Mjesto drugog napadača je otvoreno za ostatak konkurencije.

U Osijeku je od početka igrao Beqiraj, protiv Rijeke Krstanović, a Rukavina se zbog svojeg golgeterskog posta spustio najniže u hijerarhiji, pa treba očekivati kako će u prvim proljetnim kolima i dalje minutažu dobivati na kapaljku.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3333:51-1837
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Balthazar25.02.2013. u 12:17
    Po meni je jezgra: Kelava, Šimunić, Ademi, Sammir. Za ostala mjesta ima puno alternativa, ovisno o potrebi i formi.
    Balthazar
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 10:25
    mislim da ce bas ademi biti kljucni igrac u derbiju, s obzirom na prikazanu igru do sada, odlicnu formu i njegov profil karaktera
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2013. u 08:55
    I Ademi i Vrsaljko su igrali sve tri utakmice otpočetka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 16:07
    Ukažem na nekoliko početničkih pogrešaka u članku,na jednu nebulozu,nebuloza se ispravi,a mene se briše iz komentara..jesam li što uvredljivo rekao,draga sportnet ekipo?! lijepo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2013. u 15:21
    Sta je sa Modricem? Zasto on ne igra?
    Obrisan korisnik