Košarka

Odlični Roko Leni Ukić predvodio najbolje hrvatske košarkaše u proteklom tjednu

Pripremio:Branimir Korać • ponedjeljak, 25.02.2013.
Odlični Roko Leni Ukić predvodio najbolje hrvatske košarkaše u proteklom tjednu
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši i dalje pokazuju visoku formu diljem Europe. Roko Leni Ukić i Luka Žorić potvrdu toga dobili su i u euroligaškom kolu gdje su podijelili titulu MVP-a kola dok je Ante Tomić nastavio briljirati u Barceloni...

Igrač tjedna

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Iako je zbog bolova u leđima bio prisiljen propustiti prvenstvenu utakmicu protiv Ilisiakosa, Roko Leni Ukić odnosi "za milimetar" titulu hrvatskog igrača tjedna ispred Luke Žorića i Ante Tomića. Ukić je odigrao ključnu ulogu u gostujućoj pobjedi Panathinaikosa kod Žalgirisa i sa Žorićem podijelio titulu MVP-a kola u Euroligi. Ipak, pobjeda Panathinaikosa u Kaunasu ima nešto veću težinu, a osim toga Ukić je bio taj koji je u završnici odigrao maestralnu utakmicu i praktički samostalno odveo Grke do pobjede. Unatoč bolovima odigrao je 34 minute i ubacio 21 poen (5/6 za dva, 3/4 za tri, 2/4 slobodna), podijelio je šest asistencija i uhvatio četiri skoka u svojoj najboljoj utakmici ove sezone uz onu u finalu Kupa.

Ugodno iznenađenje

Andrija Stipanović (Vanoli Cremona): Do vrijedne pobjede za odmicanje od najugroženijih stigla je Cremona koja je ugostila momčad Montegranara. Cremona je u konačnici slavila s tijesnih 89:87, a prvo ime susreta bio je bivši igrač Hermes Analitice i Splita Andrija Stipanović. Stipanović je odradio veliki posao u 34 minute, ubacio je 16 poena (8/9 za dva) te uhvatio 13 skokova (od čega pet u napadu), oduzeo jednu loptu te podijelio jednu asistenciju.

Toni Katić (Split): Poraz od Cibone (81:73) u Domu Dražena Petrovića u 22. kolu ABA lige donio je Katićev prvi ovosezonski nastup nakon puno problema s ozljedom koljena, koja ga je mučila i prošle sezone. Za početak, to nije bilo loše. Razigravač Žutih zaslužio je pohvalu trenera Mladena Erjavca zbog doprinosa tečnosti napada splitske momčadi, a za 15 odigranih minuta ubilježio je po dva poena i asistencije, uz tri skoka. Šut iz igre bio mu je 1/2.

Visoka forma

Luka Žorić (Unicaja): Da nije odigrao nešto skromnije u pobjedi kod Valladolida, Luka Žorić bi definitivno bio glavni kandidat za igrača tjedna. Iza njega je odlična euroligaška utakmica kod Brosea u kojoj je za 33 minute ubacio 26 poena (9/14 za dva, 8/10 slobodna) uz pet skokova i tako odnio velike zasluge za vrijednu pobjedu. Kod Valladolida ipak nije bio na toj najvišoj razini iako nije odigrao posebno lošu utakmicu. Za 21 minutu na parketu ostao je na šest poena (3/7 za dva) uz dva skoka i dvije asistencije.

Ante Tomić (Barcelona): I najveći skeptici sada moraju priznati da je Ante Tomić u ovom trenutku jedan od najboljih igrača u Europi na svojoj poziciji. Iz tjedna u tjedan Tomić igra sjajno i među vodećim je igračima Barcelone. Njegove odlične predstave nastavile su se i prošlog tjedna kada je Barcelona upisala dvije glatke pobjede. U gaženju Fenerbahčea u Istanbulu Tomić je sudjelovao 24 minute za vrijeme kojih je ubacio 14 poena (6/9 za dva, 2/2 slobodna), uhvatio četiri skoka i podijelio dvije asistencije. Uslijedio je prvenstveni dvoboj protiv Murcije i nova odlična utakmica, Tomić je za 31 minutu ubacio 19 poena (8/11 za dva, 3/7 slobodna) uz 12 skokova.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Drugi tjedan zaredom pružio je vrlo dobru igru, no njegov je klub ponovno poražen. S 81:79 svladala ga je Aliaga Petkim, a Pašalić je u toj utakmici na parketu proveo 25 i pol minuta. Za dva poena šutirao je 3/3, a za tri poena 3/6 te je utakmicu završio s vrlo dobrih 15 poena. Tome je dodao pet skokova i jednu asistenciju.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Prošlog ponedjeljka ostvario je učinak od 13 poena, četiri skoka i četiri asistencije te pomogao svom klubu da dođe do pobjede na gostovanju kod Mersina u sklopu 18. kola turskog košarkaškog prvenstva. Igrao je 24 minute, a iz igre je šutirao 3/10. Tri dana kasnije Fenerbahče je u Euroligi doživio težak poraz od Barcelone s čak 99:60. Bogdanović je igrao 37 minuta, iz igre je šutirao 6/14 i bio najbolji strijelac svog kluba s 18 poena. Dodao je još dvije asistencije, dvije blokade i jedan skok. Utakmicu 19. kola domaćeg prvenstva Fenerbahče će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Bešiktaša.

Mario Hezonja (Barcelona): Druga momčad Barcelone upisala je još jednu pobjedu, ovaj puta na gostovanju kod Navarre gdje je slavila 76:70. Već po ustaljenoj praksi, Mario Hezonja je bio među boljim igračima Barcelone iako je potrošio puno lopti za naziv najboljeg strijelca. Hezonja je u 30 minuta ubacio 20 poena (4/13 za dva, 2/7 za tri, 6/8 slobodna) i tome je dodao dva skoka i dvije ukradene lopte. Šteta za lošiji postotak šuta, dojam bi svakako bio još bolji.

Na standardnoj razini

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je još jednom pokazala kako je neugodan domaćin svladavši na svom parketu Perasovićevu Valenciju 76:62. Standardno dobru utakmicu odradio je Damjan Rudež koji je za 22 minute ubacio 12 poena (2/4 za dva, 1/2 za tri, 5/6 slobodna) te uhvatio dva skoka. Rudež igra konstantno tijekom cijele sezone i važna je karika jednog od ugodnijih iznenađenja španjolskog prvenstva.

Darko Planinić (Maccabi): Mladi hrvatski reprezentativac Maccabijev je projekt za budućnost i iz utakmice u utakmicu uči i očekuje se tek u narednim sezonama njegov značajniji učinak. Telavivski velikan je prošlog tjedna upisao dvije pobjede, u euroligaškom demoliranju Montepaschija Planinić je igrao tri minute i izgubio dvije lopte dok je u prvenstvenoj pobjedi protiv Hapoel Holona za 11 minuta ubacio četiri poena (2/3 za dva) uz dva skoka i ukradenu loptu.

Goran Suton (Cedevita): Za 15 minuta na parketu u gostujućem porazu od Szolnokija (64:59) u 22. kolu ABA lige, Suton je ubilježio 10 poena i četiri skoka.

Miro Bilan (Cedevita): U porazu od Szolnokija u Mađarskoj, sa 64:59 za suparničku momčad, Cedevitin centar ponajprije se istaknuo skakačkim učinkom, s 11 uhvaćenih lopti. Ubilježio je 10 poena, s 3/7 iz igre i 4/6 iz slobodnih bacanja, a za 25 minuta u igri, prikupio je i pet osobnih pogrešaka.

Pavle Marčinković (Cibona): U dvije prošlotjedne Cibonine utakmice imao je ujednačenu minutažu i učinak. U porazu od Radničkog u Kragujevcu poslije dva produžetka (105:101), Marčinković je za 12 minuta završio sa šest poena. U domaćoj pobjedi nad Splitom (81:73) u 22. kolu ABA lige također je na parketu bio 12 minuta, a za to vrijeme imao je četiri poena.

Dario Šarić (Cibona): U porazu Vukova od Radničkog u Kragujevcu (105:101) u 21. kolu ABA lige, u utakmici s dva produžetka, Šarić je bio dobar, a za igru kakvu je prikazao, na parketu je mogao provesti i više od 25 minuta. Ubilježio je 13 poena, 10 skokova i četiri blokade, uz 4/10 u šutu iz igre, 3/8 za dvicu i 1/2 za tricu, a 4/6 iz slobodnih bacanja. Na putu do domaće pobjede nad Splitom (81:73) u 22. kolu igrao je više, 27 minuta, završivši s tri poena uz 1/4 za dvicu i 1/2 s crte slobodnih. Imao je i šest skokova i tri osvojene lopte, ali u obrani se dosta mučio s Vedranom Vukušićem, kojem je nekoliko puta zakasnio na šut nakon što se zagubio na tom kraju parketa.

Krešimir Lončar (Himki): Od dvije utakmice koje je Himki odigrao proteklog tjedna, Lončar je bio napadački učinkovitiji u onoj euroligaškoj, s 10 poena u visokoj domaćoj pobjedi protiv Bešiktaša (87:56) za nepunih 20 minuta na parketu. Na putu do pobjede nad Kalevom u Tallinnu (65:57) u VTB ligi, hrvatski centar je prošlog ponedjeljka imao šest poena i pet skokova za 18 minuta na parketu, uz 3/9 iz igre.

Zoran Planinić (Himki): Hrvatski organizator igre bio je među boljima u svojoj momčadi u pobjedi protiv Kaleva u Tallinnu u VTB ligi. U dolasku do gostujućih 65:57, Planinić je iskoristio svojih 32 i pol minuta u igri za 12 poena uz 5/10 za dvicu, 0/2 za tricu i 2/3 iz slobodnih bacanja, a imao je i šest asistencija, tri skoka i po tri osvojene i izgubljene lopte. Euroligašku pobjedu kod kuće protiv Bešiktaša (87:56) propustio je zbog viroze.

Marko Popović (Žalgiris): Momčad Joana Plaze je u četvrtak u Euroligi na domaćem parketu sa 78:73 izgubila od Panathinaikosa, a Popović je odigrao nepunih 26 minuta i za to vrijeme ubilježio 10 poena uz 4/5 za dvicu, 0/3 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja. Dodao je i po tri skoka i asistencije, ali i tri izgubljene lopte.

Damir Markota (Bešiktaš): Na gostovanju kod Himkija šuterski nije bio posebno raspoložen i postigao je samo šest poena. Za dva je šutirao 2/3, a za tri 0/3. Svoj je učinak značajno popravio doprinosom u drugim segmentima igre pa je utakmicu završio s devet skokova (pet napadačkih) i četiri asistencije. Bešiktaš je na kraju teško stradao s 87:56. Utakmicu 19. kola turske lige Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak protiv Fenerbahčea.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U Euroligaškoj pobjedi Efesa protiv moskovskog CSKA dobio je 12 minuta, ali se nije uspio upisati u strijelce. Prikupio je tek jedan skok, jednu blokadu i jednu izgubljenu loptu. Puno bolje odigrao je utakmicu turskog prvenstva protiv Antalyje. U visokoj pobjedi rezultatom 96:72 sudjelovao je 16 i pol minuta, a uspio je upisati 12 poena, sedam skokova i asistenciju. Iz igre je šutirao 4/9, a slobodna bacanja 4/5.

Forma u padu

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Nakon što je neko vrijeme imao solidnu minutažu i dobivao više od desetak minuta po susretu, Fran Pilepić se vratio na kraj klupe. Bilbao je prošlog tjedna odigrao dvije utakmice, upisao dvije pobjede, a Pilepić je dobio ukupno tek šest minuta. U Eurokupu protiv VEF Rige uz Sancheza i Samba bio je jedini igrač koji nije ulazio u igru, a svu minutažu prikupio je u prvenstvenoj pobjedi protiv Lagun Ara gdje je za tih šest minuta ostao bez poena (0/1 za dva) uz uhvaćen skok i izgubljenu loptu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja je napokon uspjela odraditi tjedan s dvije pobjede. U trenucima kada je momčad u problemima i muči se s formom, to je pozitivan znak. Kruno Simon u tim pobjedama nije bio među najistaknutijim igračima. Kod Brosea u Bambergu za 15 minuta ostao je bez poena (0/1 za dva, 0/2 za tri) s tri asistencije dok je ipak bolji bio u prvenstvenoj gostujućoj pobjedi kod Valladolida gdje je za 23 minute ubacio sedam poena (1/1 za dva, 1/5 za tri, 2/2 slobodna), uhvatio tri skoka, ali i izgubio tri lopte.

Leon Radošević (EA7 Emporio Armani): Armanijeve igre i dalje su ispod očekivanja i nisu u skladu s kvalitetom momčadi, no unatoč tome Leon Radošević ima vrlo loš status. Kod Scariola igra malo i u kratkom roku mora pokazati puno da bi dobio koju minutu više, a u tome nije uspio u susretu protiv Reggio Emilije. Dobio je devet minuta i ostao bez poena (0/2 za dva) uz upisan skok i asistenciju.

Rok Stipčević (Scavolini): Za razliku od nekoliko prošlih utakmica, Rok Stipčević je dočekao jednu skromniju partiju u dresu Scavolinija. Njegova momčad je poražena kod dobrog Sassarija, a hrvatski reprezentativac za 39 minuta upisao je devet poena (2/5 za dva, 1/7 za tri, 2/2 slobodna) uz četiri skoka, tri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti.

Marko Tomas (Cedevita): Bez većeg učinka u izgubljenom gostujućem ogledu sa Szolnokijem (64:59), Tomas je svoje 33 minute iskoristio za sedam poena i dva skoka. Šut iz igre mu nije bio dobar, s 2/7 za dvicu i 1/4 za tricu.

Klupa, tribine, doktori...

Dontaye Draper (Real Madrid): Amerikanac s hrvatskom putovnicom zbog ozljede pete nije nastupio u prošlotjedne dvije Realove utakmice.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona). Cremona je u pobjedi protiv Montegranara bila oslabljena neigranjem odličnog Dubrovčanina koji je u dosadašnjem dijelu sezone jedan od vodećih igrača ovog kluba.

Luka Babić (Cedevita): Nije ulazio u igru u Cedevitinom porazu od Szolnokija u Mađarskoj.

Lukša Andrić (Cedevita): Još uvijek je izvan prve momčadi, bez rješenja svojeg statusa poslije suspenzije nakon što nije pristao na smanjenje ugovora.

Goran Vrbanc (Zadar): Zbog bolesti je propustio posljednje dvije utakmice svoje momčadi, s porazima u gostima kod Igokeje i kod kuće protiv Budućnosti u ABA ligi.

Mario Delaš (Žalgiris): Nije bio u sastavu u domaćem porazu kluba iz Kaunasa u ogledu s Panathinaikosom (78:73) u Euroligi.

Boris Barać (Široki WWin): Prvak BiH u ponedjeljak navečer dočekuje Radnički.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Prvak BiH u ponedjeljak navečer dočekuje Radnički.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • pikepiletina25.02.2013. u 17:45
    volio bih vidjeti Katića u reprezentaciji na EP 2015
    pikepiletina