Nogomet

Mandžukićeva dominacija, talijanski uspon i engleska kriza

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 25.02.2013.
Mandžukićeva dominacija, talijanski uspon i engleska kriza
Foto: EPA

Protekli tjedan hrvatski su nogometni reprezentativci saznali da će ih protiv Srbije bodriti pun Maksimir nakon rekordno brze rasprodaje (premalog broja) ulaznica, a dio njih potrudio se još bolje najaviti taj spektakl. Mario Mandžukić uzeo je naslov najboljeg igrača tjedna peti put od šest izdanja Kockastog kutka u 2013. zahvaljujući prvom golu u Ligi prvaka kojeg je zabio Arsenalu. Pridružio mu se Marko Livaja dvama pogocima Romi koja je ipak slavila nad Atalantom, dok engleski dvojac Jelavić-Petrić i dalje ne pronalazi formu odnosno veću minutažu.

Igrač tjedna

Mario Mandžukić (Bayern München): Odličnu formu s bundesligaških travnjaka prošlog je tjedna prenio na travnjak Emirates stadiona u Londonu. U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka vrlo je sretno zabio treći pogodak Bavaraca u pobjedi nad domaćim Arsenalom (3:1), a bio mu je to osmi pogodak u šest odigranih utakmica ove godine te prvi u Ligi prvaka u kariejri.

"Nekako sam zahvatio loptu petom. Naravno da sam sretan, drago mi je zbog pogotka. Međutim, važnije je da je Bayern ostvario dobar rezultat i da može u uzvrati osigurati prolaz u sljedeći krug", izjavio je Mandžo nakon pobjede u Londonu.

Seriju pogodaka, međutim, nije imao priliku nastaviti na prvenstvenoj utakmici. Trener Jupp Heynckes odlučio ga je odmoriti pa je visoku pobjedu nad Werderom (6:1) pratio s klupe za pričuve.

Ugodno iznenađenje

Marko Livaja (Atalanta): Nakon nekoliko utakmica prilagodbe, zasjao je za svoj novi klub. Iskoristio je to što ga je trener prvi put stavio u početnu postavu i zabio je dva pogotka. Za 1:0 i 2:2 protiv Rome kada je u oba navrata odlično ispratio akcije suigrača. Na njegovu i žalost Atalante, Roma je ipak pobijedila u Bergamu s 3:2.

"Sretan sam zbog moja prva dva gola u Seriji A, ali najvažnije je da izborimo ostanak. Treba odmah okrenuti stranicu i misliti o sljedećim velikim dosezima u prvenstvu. Nisam očekivao pogotke, zasigurno, a prije svega se zahvaljujem suigračima i treneru koji su me napunili samopouzdanjem", rekao je nakon utakmice.

Neugodno iznenađenje

Nikola Kalinić (Dnipro): Napadač Dnipra neće po dobrome pamtiti uzvrat šesnaestine finala Europske lige. Protiv Basela je ušao u igru u 53. minuti, ali samo deset minuta kasnije dobio je crveni karton zbog udarca laktom suparničkog igrača, ipak malo prestrogo.

Članovi liga "petice"

Nikica Jelavić (Everton): Drugi poraz i treća utakmica bez pobjede u nizu udaljio je momčad Davida Moyesa od pete pozicije Premiershipa. Toffeesi su poraženi na gostovanju kod Norwicha (2:1), a Jelavić je produžio golgeterski post na 11. utakmicu zaredom iako je igrao od prve do 79. minute.

Mladen Petrić (Fulham): Zamijenio strijelca pobjedničkog pogotka za Cottagerse u domaćoj pobjedi nad Stokeom (1:0), Bugarina Dimitra Berbatova, u prvoj minuti sudačke nadoknade. Mogao je zabiti odmah nakon toga iz udarca iz daljine, ali ipak nije pogodio okvir.

Luka Modrić (Real Madrid): Našao se u početnoj postavi Reala na gostovanju u La Coruni. Njegovoj momčadi nije išlo dok je on bio na terenu, Los Blancosi su gubili s 1:0 od Deportiva, a hrvatski veznjak zamijenjen je u 57. minuti zajedno s još dvojicom suigrača. Real je u završnici ipak uspio preokrenuti na 2:1.

Ivan Rakitić (Sevilla): Sa svojim je klubom bio na najtežem gostovanju u Primeri, na Nou Campu. Odigrao je cijeli susret, Sevilla je pružila dobar otpor i povela, ali su Katalonci ipak na kraju slavili.

Ivica Olić (Wolfsburg): Na gostovanju kod Mainza našao se u početnoj postavi Vukova, ali je igru morao napustiti već u 34. minuti. Pet minuta ranije Madlung je dobio crveni karton, a trener Hecking odlučio je umjesto Olića uvesti Kjaera kako bi učvrstio obranu. Utakmica je završila podjelom bodova.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Protiv Mainza ponovno nije dobio priliku zaigrati od prve minute. Utakmicu je započeo na klupi, a u igru je ušao tek u 87. minuti.

Milan Badelj (HSV): Odigrao je svih 90 minuta u HSV-ovoj katastrofi kod Hannovera. Bio je dosta aktivan i često s loptom, no nakon poraza od 5:1 nijedan igrač HSV-a ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Mateo Kovačić (Internazionale): 90 odigranih minuta u pobjedi u uzvratu šesnaestine finala Europske lige kod Cluja (0:3) uz dobru igru nagovijestilo je da bi ga trener Andrea Stramaccioni mogao postaviti i u momčad za veliki Derby della Madonnina protiv Milana u Seriji A, no Mateo je remi milanskih rivala (1:1) ipak u cijelosti popratio s klupe za pričuve.

Igor Budan (Atalanta): U domaćem porazu od Rome (2:3) ušao je u igru tek u posljednjih pet minuta.

U ostatku Europe

Dejan Lovren (Lyon): Lavovi su ovog tjedna imali dvije utakmice. Najprije su na domaćem terenu ispali od Tottenhama u Europskoj ligi, a potom su na istom stadionu pobijedili Lorient 3:1 u prvenstvu. Lovren je obje utakmice odigrao svih 90 minuta na stoperskoj poziciji gdje nije imao većih grešaka.

Danijel Subašić (Monaco): Subašić i njegov Monaco nastavljaju s dobrom formom u Ligue 2. Bivši vratar Hajduka u pobjedi nad Dijonom prošlog ponedjeljka nije primio gol (2:0), a u posljednjih pet utakmica samo je tri puta vadio loptu iz svoje mreže. Ovog ponedjeljka njegova ekipa put povratka u prvi razred nastavlja protiv Lensa.

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Blohin ga je stavio u prvih 11 u uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Europske lige protiv Bordeauxa, a Kranjčar je igrao do 81. minute. Ipak, nije pomogao svojoj ekipi da izbjegne ispadanje.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Polako se ustaljuje u početnoj postavi Dynama. U Francuskoj je protiv Bordeauxa odigrao svih 90 minuta na poziciji desnog beka.

Ivan Strinić (Dnipro): Lijevi bek Dnipra odigrao je cijelu utakmicu protiv Basela u Europskoj ligi, a u 35. minuti zaradio je žuti karton. Njegova momčad nije prošla Švicarce (0:2 i 1:1).

Gordon Schildenfeld (PAOK): Od dolaska u PAOK ustalio se u prvih 11, a novih 90 minuta odigrao je u domaćoj pobjedi protiv Kerkyre rezultatom 3:1.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava, Josip Šimunić, Šime Vrsaljko, Arijan Ademi, Sammir, (Dinamo Zagreb); Goran Blažević, Mario Maloča, Franko Andrijašević (Hajduk): Nogometaši dva najveća hrvatska kluba protekli su tjedan mirovali jer je Vječni derbi Modrih i Bilih odgođen zbog kišom natopljenog terena Poljuda. Priliku za nastup imat će u srijedu od 19 sati.

Ivan Vargić (Rijeka): Remi bez pogodaka Rijeke i Cibalije na Kantridi, nakon kojeg je ostavku ponudio trener momčadi s Kvarnera Elvis Scoria, odgledao je s klupe za pričuvne igrače.

Dario Knežević (Rijeka): Kapetan domaće momčadi zauzeo je standardnu poziciju u središtu zadnje linije. Odigrao je cijelu utakmicu i zaradio žuti karton u 17. minuti dvoboja zbog udaranja lopte nakon sudačkog zvižduka.

Klupa, tribina, liječnici...

Danijel Pranjić (Celta): Pobjedu nad Granadom rezultatom 2:1 odgledao je s klupe za pričuve.

Ivo Iličević (HSV): Zbog ozljede nije konkurirao za dvoboj protiv Hannovera.

Ivan Klasnić (Mainz): Nije bio u sastavu Mainza za utakmicu protiv Wolfsburga.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): Gostovanje kod Freiburga propustio je zbog ozljede leđa.

Josip Radošević (Napoli): Mladi hrvatski veznjak nije imao pravo nastupa u Europskoj ligi gdje je njegov klub još jednom poražen od Viktorije Plzeň (2:0) i tako ispao iz natjecanja. Nastavak nadmetanja u domaćem prvenstvu Azzurre čeka u ponedjeljak, kada gostuju u Udinama.

Ante Vukušić (Pescara): Klub s Jadrana u 26. kolu Serie A gostuje kod Lazija u ponedjeljak u 21 sat.

Stipe Pletikosa (Rostov), Dario Krešić, Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva), Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): U Rusiji je u tijeku zimska stanka.

Darijo Srna, Eduardo da Silva (Šahtar): Prije uzvratnog ogleda s Borussijom u Ligi prvaka Šahtar će u petak nastupiti u prvom kolu nastavka ukrajinskog prvenstva.

Mladen Bartulović (Kryvbas): Sljedećeg vikenda nastavlja se ukrajinsko prvenstvo.

Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev): I drugi susret protiv Bordeauxa Vukojević je odgledao s klupe za pričuve.

Manuel Pamić (Sparta Prag): U dvije Spartine utakmice prošloga tjedna nije dobio niti minute, već je na klupi prosjedio dvoboje protiv Chelseaja (1:1) i Slovackog (4:0).

Ivan Runje (Nordsjaelland): Natjecanje u danskom prvenstvu nastavlja se idućeg vikenda.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2013. u 21:23
    Protiv Werdera? Sigurno bi zabio koju gajbu :) Ma ne moramo se ništa brinuti oko toga da li će Gomez izgurati Mandžu iz prvog sastava ili ne - Jupp najbolje zna kako izvući maksimum iz jednog i drugog, tako da ćemo sto posto vidjeti još golova u skorije vrijeme ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2013. u 19:49
    ma mario je zvijer. šteta što je bio rezerva u prvenstvu
    Obrisan korisnik
  • johnny00825.02.2013. u 19:34
    ajde jelavicu pocni trpati opet vise!
    johnny008
  • Obrisan korisnik25.02.2013. u 17:52
    Perišić pobjegao sa klupe na klupu,a Mandžo jede malu djecu. Mislio sam da neće moći igrati u prvoj postavi Bajerna,ali on je pokazao da sam bio u krivu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2013. u 17:06
    Mogli bi početi pratiti i mladog Pavlovića iz Werdera. Sreća što je Mandžukić u životnoj formi, nadam se da će se do 22. 03. situacija promijeniti što se tiče naših ostalih napadača, i da će Perišić dobivati više minuta u Wolfsburgu...
    Obrisan korisnik