Nogomet

"Unatoč većem posjedu lopte...": statistička stavka koja ništa ne govori

Piše:Filip Jukić • utorak, 26.02.2013.
"Unatoč većem posjedu lopte...": statistička stavka koja ništa ne govori
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Cilj nogometne, kao uostalom i svake druge igre je postići više pogodaka/bodova od suparnika ili u širem shvaćanju, biti bolji u konačnom rezultatu. U nogometu se do tog cilja može doći na više načina, preko različitih stilova igre. Posjed lopte je samo jedan dio mozaika te igre, dio koji statistički gledano nema utjecaja na konačan ishod određenog susreta. EP u Poljskoj i Ukrajini te prve utakmice u knock-out fazi ovogodišnje Lige prvaka pokazali su kako fraze o posjedu lopte ne bi trebale imati značajnijeg udjela u analizama utakmica...

Svaka nogometna momčad za cilj ima samo jedno, a to je nadjačati suparnika i biti bolja od svih ostalih konkurenata s kojima sudjeluje u natjecanju, jer se jedino to na kraju i gleda. Po pitanju nogometa, u većini slučajeva to podrazumijeva zabiti gol više od protivnika, iako današnji sustavi natjecanja otvaraju i razne mogućnosti za kalkuliranja te isključiva fokusiranja na očuvanje svoje mreže. Ipak, da bi se ostvarili uspjesi u ovoj igri, moraju se postizati pogoci jer suštinski je to glavni cilj jedanaestorke koja istrči na zeleni travnjak.

50-50 i grčki poučak

U svemu tome posjed lopte je apsolutno nevažna stvar, osim u kontekstu proučavanja ambicija za držanjem lopte u nogama pojedinih momčadi. Proteklo EP, odigrano u Poljskoj i Ukrajini, pokazalo je da momčadi s većim posjedom lopte pobjeđuju tek u - svakoj drugoj utakmici, dok su pojedine reprezentacije "uredno" gubile unatoč dominaciji u tom segmentu (ne)igre.

Međutim, očito je da čitanje tih brojki veliko zadovoljstvo većini analitičara jer oni često nakon svake pobjede grčke reprezentacije svoja opažanja počinju s "Unatoč manjem posjedu lopte...". Grčka, kao i dobar dio drugih nogometnih momčadi, naprosto ne želi loptu u svom posjedu te je svoje velike rezultate ostvarila na način da je dopustila protivniku da se dodaje. (Nije prošlo puno otkako je to na svojoj koži iskusila i Hrvatska).

Jedan jedini put na EP 2012. godine kad su Grci imali veći posjed lopte, pogađate, izgubili su.

S druge strane, Nizozemci su u sva tri svoje susreta na Euru imali više loptu u nogama od protivnika, a kući su se vratili "debelo" prije nego što su to očekivali.

Dok su u prvom susretu protiv Danske uz veći posjed lopte imali i prilike i igru, u ostala dva susreta se ne može govoriti o nikakvoj nadmoći, nego jednostavno o bezidejnosti koja je uzrokovala silna dodavanja u krug koja su taj veći posjed i "zacementirala". Zašto se onda uporno veći postotak tretira kao nešto što je apriori pozitivna i za krajnji rezultat relevantna stvar?

Španjolska je prvenstvo osvojila apsolutno zasluženo, bolje je igrala od ostalih 15 reprezentacija i tu rasprave nema. Međutim, Španjolska, kao i Barcelona, ima veći posjed lopte i kad gubi i kad, na temelju općeg stajališta nogometne publike, igra loše (u tim rijetkim slučajevima). Nije Španjolska na Euru u Poljskoj i Ukrajini igrala bolje zato što je imala više loptu u nogama, već zato što su njihova organiziranost i igrački kapacitet u tolikoj mjeri superiorniji od ostalih momčadi da se taj posjed nameće kao logična posljedica. No, ako se na trenutak ostavi ova generacija Španjolaca, jer je ona priča za sebe, ostaje više vremena za pozabaviti se drugim reprezentacijama na posljednjem velikom europskom natjecanju.

Engleska i Njemačka

Te ostale reprezentacije slavile su tek dva puta u pet susreta u kojima su imale više od 60 posto posjeda lopte. Čemu uopće spominjati 60 posto posjeda lopte Francuza protiv Engleske kada je dojam nakon utakmice bio da niti jedna od momčadi nije imala pravi dan? A ta ista Engleska bi kod kuće bila dočekana ovacijama, nakon dugo vremena, da je "dvojac Ashley" bio malo precizniji u izvođenju jedanaesteraca i nitko se ne bi usudio kritizirati njihovu igru na temelju toga što su na čitavom Europskom prvenstvu samo jednom imali veći posjed od suparnika i to samo za četiri posto (protiv Švedske).

Ovako, kada izabranici Roya Hodgsona nisu došli do polufinala, posjed lopte se koristi kao jedan od glavnih argumenata zašto i ovoga puta nisu napravili veći rezultat.

Još uvijek nije izblijedilo sjećanje na polufinalnu utakmicu Talijana i Nijemaca. Dojam je svakog poznavatelja nogometne igre, pa čak i onih koji joj izvan velikih natjecanja i ne pridaju pažnju, bio da je Italija dominantno, nadmoćno i potpuno zasluženo prošla dalje u finale.

Malo tko je komentirao kako je Njemačka bila ta koja je loptu imala više u nogama. U slučaju da su Talijani dobili utakmicu nešto neatraktivnijom igrom, kako su to prije znali često raditi, sa svih strana bi se vjerojatno čuli komentari "unatoč većom posjedu lopte Njemačke...". Ili, da su Nijemci uz takvu igru Talijana pobijedili, čulo bi se kako je "Njemačka bila bolja u svim segmentima igre pa tako i u posjedu lopte..."

Liga prvaka

Prve utakmice osmine finala najprestižnijeg klupskog natjecanja na svijetu samo su potvrdile kako za jednog ljubitelja nogometa nije poželjno oslanjati se na ovu statističku stavku ukoliko želi stvoriti neku sliku o odigranoj utakmici koju nije imao prilike popratiti s tribina ili putem prijenosa na televizijskom programu.

Posjed lopte je na utakmicama u Glasgowu (Celtic - Juventus) i Istanbulu (Galatasaray - Schalke) bio prilično ravnomjerno raspoređen, ali, dok je Schalke sa svojih 52% odigrao neriješen susret, Juventus je protiv Celtica s 51% tog istog posjeda više nego uvjerljivo slavio protiv domaćina. Arsenal i Barcelona su imali 55%, odnosno 66% vremena loptu u svojim nogama, a navijači i jednog i drugog kluba teško da imaju bilo što pohvalno reći o igri svojih ljubimaca na Emiratesu i Giuseppe Meazzi. Ništa bolje nije prošla niti Valencia koja je sa 63% posjeda lopte ostala nadigrana u ogledu s PSG-om.

Naravno, postoje i druge statističke stavke koje mogu dati krivu sliku o odigranoj utakmici, ali kada, primjerice, netko dominira u broju udaraca na gol veće su šanse za pobjedu te momčadi. Kada jedna momčad ima znatno više žutih kartona, može se pretpostaviti da filozofija njenih igrača leži na onoj staroj "'ko leži, ne bježi". Međutim, kada bi se izolirano od svih drugih statistika gledao posjed lopte bilo bi nemoguće znati radi li se o "svemirskoj" Španjolskoj ili o Arsenalu koji na trenutke izgleda smiješno u dvoboju s Bayernom.

Bez krajnosti

Konačno, nipošto ne treba ići u drugu krajnost i govoriti kako momčadi s većim posjedom lopte igraju lošije od suparnika ili da imaju veće šanse za poraz. Nikako, već bi trebalo objektivno analizirati ponuđene statistike te zaključiti kako posjed lopte sam po sebi jednostavno nije nikakav pokazatelj o kvaliteti nečije igre.

To s jedne strane može biti tehnički nadmoćna momčad kojoj lopta naprosto sama dolazi među noge, dok s druge strane može biti Nizozemska koja se s 58% posjeda gubi u igri protiv Portugala. Posjed lopte se ne treba gledati kao statistika/brojka za sebe,nego isključivo u kontekstu načina nečije igre, a dok se tako ne počne tretirati još će dugo začuđena lica s TV ekrana svoje analize započinjati s "Unatoč većem posjedu lopte..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 17:36
    Ne bih se osvrtao puno na statistiku, po meni je puno važnije kakav stil momčad ima i koliko su kompaktni odnosno organizirani u smislu same igre.Zašto je nogomet jedan od najzanimljivijih momčadskih sportova? Utoliko zato što možete pobijedit,igrat,izgubit na više totalno različitih stilova.Možete... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.02.2013. u 15:04
    Samo da malo proširim temu... ne samo da mi idu na živce sa posjedom lopte već i sa milijun ostalih debilnih statistika tipa Messi xy golova u sezoni pa u kalendarskoj godini, Ronaldo zabio svim ekipama u ligi u jednoj sezoni, Milan za vrijeme Berlusconija nikad nije izgubio 20. veljače... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.02.2013. u 14:57
    Slažem se u potpunosti s autorom,sve je u stilu igre. Ako je neko od vas igrao hattrick zna da tamo ima taktika kontranapadi koja se igra protiv ekipa koje imaju veći napad. Ja više volim način na koji Real igra,s puno trke,nego Barca,dodavanjem i čuvanjem lopte.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.02.2013. u 13:21
    Evo koliko znači... Posjed lopte - Barcelona 63%:37% Real Madrid (Barca 67%:33% AC MIlan) Rezultat - Barcelona 1:3 Real madrid (Barca 0:2 AC MIlan)
    Obrisan korisnik
  • irilov26.02.2013. u 16:29
    klasičan primjer brojeva izvan konteksta...
    irilov