Nogomet

Dinamo i Hajduk na testu motiva i umora, Kek na testu brze izgradnje, Mršićev Osijek ne treba strahovati

Pišu:Borna Rupnik, Mišo Gulić, Igor Šestak • petak, 01.03.2013.
Dinamo i Hajduk na testu motiva i umora, Kek na testu brze izgradnje, Mršićev Osijek ne treba strahovati
Foto: FaH

Dinamo i Hajduk nakon neplanirano skraćene prilike za odmor imaju dva motivirana izazivača, a Rijeka se pred lokalni derbi okrenula novom treneru. Trener Osijeka, s druge strane, želi to ostati u prvoligaškom društvu...

Hoće li Dinamo nakon dva puta u Split i stečenih 11 bodova prednosti opuštenije nastupiti protiv Slaven Belupa?

Borna Rupnik: Da je Dinamo na Poljudu ubilježio negativniji rezultat, utakmica s Koprivničanima sigurno bi dobila na rezultatskoj težini, no na Maksimiru već su više puta ponovili uobičajenu "mantru" - Dinamo u hrvatskoj ligi mora "sam sebi biti podražaj", ako mu već suparnici nisu dovoljno visoka prepreka. Modri si mogu priuštiti psihološki mirniji pristup, no oni koji dobiju priliku na terenu moraju opet dati maksimum. Zbog sebe i svoje pozicije u momčadi, zbog kluba, zbog sada već standardnih "proljetnih priprema" za nova europska natjecanja, ali na kraju krajeva i zbog činjenice da Slaven Belupo nije baš mačji kašalj nego vrlo ozbiljan sastav s visokim ambicijama i znat će kazniti eventualnu nonšalanciju, a svaki loš rezultat Dinama daje nove povode za potenciranje loše atmosfere.

Igor Šestak: U posljednjih sedam dana nogometaši Dinama su dvaput putovali do Splita i samo tri dana uoči gostovanja u Koprivnici odigrali vrlo zahtjevnu utakmicu. Takav razvoj događaja morao je ostaviti traga na momčad, no trener Jurčić na raspolaganju ima dovoljno širok i kvalitetan kadar s kojim može i protiv Slaven Belupa jurišati na pobjedu. S nekoliko izmjena u prvih 11 mogao bi momčadi osigurati dovoljno svježine, dati priliku igračima koji u prethodnim utakmicama nisu igrali, a komotna situacija na tablici omogućuje mu da se posveti isključivo igri vlastite momčadi i ne brine o konkurentima. Dinamo je naslov prvaka praktički osigurao, no prethodne su sezone pokazale kako je i taj završni period već odlučenog Prvenstva u Maksimiru izrazito važan, prije svega kao priprema za novu sezonu. Stožeru i igračima preostalih 12 kola treba poslužiti kao dokazivanje uoči novog izlaska u Europu i zbog toga mislim kako opuštanja neće biti.

Mišo Gulić: To je teško očekivati, naprotiv, mišljenja sam da se Dinamo pobjedom protiv Bijelih konačno oslobodio svakog pritiska i da tek sad možemo očekivati njegove najbolje predstave. Razlika u kvaliteti između aktualnih prvaka i ostatka lige je prilično izražena, Slaven ne blista baš previše na otvaranju proljetnog dijela sezone i vjerujem da bi i njima samima minimalan poraz bio prihvatljiva opcija. Također, za očekivati je da uz mladog Tina Jedvaja Dinamo predstavi još pokoju nadu iz svog inkubatora, a to znači i novu dozu svježeg adrenalina i dokazivanja, što se uz provjerene prvotimce može pokazati kao izuzetan "koktel". Za one sklone kladiteljskom poslu, vrijedi pokušati i hendikep, ali i više od tri gola.

Cibalia je najavila borbu protiv Hajduka "vlastitom kvalitetom, a ne splitskim umorom". Hoće li taj recept ponuditi uspjeh?

Borna Rupnik: Neovisno o izjavama iz vinkovačkog tabora, Cibalia sigurno računa i na Hajdukove prošlotjedne probleme, i to s pravom. Odgoda derbija - a potom i poraz uz fokusiranje na sudačke propuste - odnijeli su dio Hajdukove koncentracije na gostovanje u Vinkovcima, a više se puta pokazalo da Splićanima tamo nije nimalo lako. Pojedinačna je kvaliteta na strani Hajduka, bez ikakve sumnje, ali momčadsku je kvalitetu sastav Miroslava Bojka iskazao u 180 proljetnih minuta, ne primivši pogodak u utakmicama protiv Osijeka i Rijeke, uz osvojena četiri boda. Takva izvedba protiv ipak nešto umornijeg Hajduka, mogla bi biti dobitna kombinacija za Cibaliju.

Igor Šestak: Uspoređujući isključivo kvalitetu ovih momčadi, sasvim je jasno da je Hajduk u prednosti, no s obzirom na ostale okolnosti Cibalia bi u ovoj utakmici svakako mogla uzeti bod, a možda i sva tri. U posljednjih pet sezona Hajduk se iz Vinkovaca tek jednom vratio sa sva tri boda, a ovoga mu puta na ruku ne ide ni činjenica da je u srijedu igrao veliki derbi protiv Dinama i da su igrači doživjeli fizičko i emocionalno pražnjenje. Osim toga, trener Krstičević ima dosta problema s izostancima igrača zbog ozljeda i kartona. Cibalia je u proljetni dio prvenstva krenula vrlo dobro, nadmašila očekivanja i uzela četiri boda iz dvije utakmice pa očekujem da bi i protiv Hajduka mogla nastaviti niz neporaženosti.

Mišo Gulić: Lako moguće, ali opet ne način na koji su oni to najavili, nego baš i isključivo zbog splitskog umora, ali možda još i više zbog psihičke ispražnjenosti Hajdukovaca nakon poraza od Modrih na svom stadionu. Uzme li se u obzir koliko se rijetko slavi u gostima u derbijima, onda je jasno da će Cibalia imati veliku priliku ostvariti barem bod, jer poznavajući splitski mentalitet, kratak je put od euforije do raspada sistema. Nije sporno da će se Hajduk pronaći u narednim kolima, no prva utakmica nakon poraza od Dinama uvijek nosi posebnu težinu i nije nemoguće da Bijeli naprave novi posrtaj u prvenstvu.

Hoće li Matjaž Kek na klupi Rijeke napraviti bolji posao od Elvisa Scorije?

Borna Rupnik: Dugoročno, vjerojatno hoće. Koliko može u preostalih 11 kola, kada se primi posla poslije lokalnog derbija Rijeke i Istre 1961, teško je procijeniti. Na Kantridi su od ljeta slagali praktično novu momčad, u kojoj očigledno nije sve sjelo na svoje mjesto, a novi trener, koliko god kvalitetan bio, treba i vremena za provesti svoje ideje. Ipak, Kek je stručnjak koji mnogo polaže na čvrstinu, borbenost i koheziju unutar momčadi - tako je polučio velike uspjehe sa Slovenijom - i s obzirom na dosadašnja iskustva smije se očekivati da će iz kvalitetnih pojedinaca koje ima na raspolaganju uspjeti izvući više od Scorije.

Igor Šestak: Momčad Rijeke zasigurno vrijedi više od onoga što je pokazala u dosadašnjem dijelu sezone. Na relaciji između Scorije i igrača nešto očito nije funkcioniralo i promjena trenera u ovom se trenutku čini kao logičan potez. Ostatak sezone pokazat će je li bio i opravdan. Matjaž Kek je dokazani trener i vjerujem da na Kantridi može napraviti dobar posao. Od njega ne treba očekivati čuda jer preuzeti momčad u tijeku sezone nije nimalo jednostavno. Kek mora izvući maksimum od igrača koje nije birao i s kojima nije odradio pripreme, no s obzirom da je Rijeka u dosadašnjem dijelu sezone igrala vrlo neuvjerljivo i da nije ispunila očekivanja, teško može biti slabiji od svog prethodnika.

Mišo Gulić: Sigurno da je sada nakon niza loših izdanja Rijeke "popularno" reći - hoće, no tek ostaje vidjeti što će on od svojih ideja uspjeti implementirati u Rijeku i hoće li slijepo slijediti svoju nogometnu viziju ili će to prilagoditi onom što igrači mogu i odraditi. Veliko je pitanje koliko je Rijeka uopće kvalitetna, barem u mjeri u kojoj to nogometna javnost doživljava, jer ne može se baš tako olako zaključiti da je Elvis Scoria radio loš posao, što opet ne znači da i nije. Matjaž Kek ima iza sebe rezultate, no bolji poznavatelji nogometnih prilika uočit će da su njegove momčadi bile slagane na jedan potpuno drugačiji način nego je to "stihijski" učinila Rijeka dovevši mnogo toga dobrog, ali nipošto odličnog i nečeg što donosi prevagu.

Trebaju li Stanko Mršić i njegov Osijek strahovati od ispadanja iz lige?

Borna Rupnik: Premda posljednja dva rezultata to ne sugeriraju, vjerujem da će Osječani pod vodstvom Stanka Mršića zadržati svoj prvoligaški status. Nevezano s ishodom današnjeg gostovanja kod Splita, u zadnjoj trećini prvenstva svi će kandidati za ostanak morati još jednom zaigrati protiv onih najboljih, a Mršićev je Osijek pokazao kako tu zna iznenaditi, dok će u međusobnim okršajima u donjem domu iskusni trener sigurno znati postaviti igru na željeni rezultat. Iako je dio Osijekove mladosti sklon oscilacijama, druge momčadi iz opasne zone ne mogu kategorički tvrditi da su kvalitetnije od Osijeka, a Mršić je jedna od prevaga na strani kluba iz srca Slavonije.

Igor Šestak: Klub koji je u prvoj trećini ove sezone bio najugodnije iznenađenje MAXtv Prve lige doveo se u vrlo neugodnu poziciju. Pred klubovima koji su trenutno u zoni ispadanja ima još uvijek velikih sedam bodova prednosti, no mora prestati s rasipanjem bodova ukoliko tu prednost želi i zadržati. Osječani za sada ne trebaju strahovati od ispadanja iz lige, ali ih ulazak u proljetni dio natjecanja svakako treba brinuti. Pobjeda nad Dinamom svakako je veliki bonus, no iz utakmica protiv Cibalije i Istre, klubova koji su na tablici ispod Osijeka, uzeli su samo bod i propustili priliku već sada riješiti sve brige oko prvoligaškog statusa. Stanko Mršić iskusni je lisac hrvatskog nogometa i vjerujem kako će pronaći izlaz iz rezultatske krize, a u završnoj trećini prvenstva ključne će biti upravo utakmice protiv klubova s dna ljestvice.

Mišo Gulić: Ne. Vrlo jednostavno, a evo i zašto. Naime, društvo koje se nalazi ispod Osijeka je dovoljno "talentirano" da putem prema sredini samo sebi nekoliko puta "podmetne nogu". Sve su to momčadi koje realno nemaju ni snagu, ni kvalitetu, a ni viziju kako u kontinuitetu ostvarivati dobre rezultate (čitaj: pobjede), što je nužno da i Osječane povuku u opasnu zonu i da anuliraju njihovih sedam bodova prednosti. Dodatan plus je Stanko Mršić kojemu borba za goli život nipošto nije novost, ima on još nekoliko planova B u rukavu, preiskusan je i teško je vjerovati da će dozvoliti bilo kakav raspad sistema.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg01.03.2013. u 17:28
    Eric75, prije si mogao reci djeci, budi vrijedan i posten i imat ces perspektivu. A danas si malko naivan da ne kazem glupast ako si bar jedno od toga, a ako si oboje onda si bas bedak. Znam iz iskustva (bedak).
    interreg
  • interreg01.03.2013. u 17:23
    Bas mi ih je zao sto se u godinama od 17-25 godina ne mogu u tri dana odmoriti od utakmice koja traje 90 minuta... Stvarno zalosno.
    interreg
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 14:11
    Čuj većina njih su još mamina i tatine djeca koja da nema treninga bi spavali do podne i onda u kafić razbuđivanje do 15. Općenito dosta njih treba jako jako tjerati na rad i disciplinu. Osobno znam xy primjera.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 14:05
    Nek rade 12 sati dnevno pa nek onda kukaju na umor!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 13:30
    Osim prvaka , sve drugo je totalno otvoreno i još jako daleko od kraja. Klubovi su zgusnuti na par bodova , kako gornji dio , tako i donji.
    Obrisan korisnik