Košarka

Još jedna priča o nespretnoj kravi u Cedevitinoj i Ciboninoj režiji

Piše:Branimir Korać • utorak, 05.03.2013.
Još jedna priča o nespretnoj kravi u Cedevitinoj i Ciboninoj režiji
Foto: FaH

Priča o kravi koja je vrlo produktivna u davanju mlijeka, ali je toliko nespretna da svom vlasniku ne daje previše koristi, može se ove sezone itekako pretočiti na Cedevitu i Cibonu. Oba kluba su još jednom poražena u tijesnim završnicama, Cedevita je ponovno prosula prednost, a Cibonu je pokopala trica Simonovića. Ovaj poraz ipak više boli Cedevitu koja je tako ostala bez Final Foura ABA lige...

ABA liga ušla je u samu završnicu, još su ostala tri kola, a hrvatski klubovi više nisu u igri za odlazak na završni turnir. Za to su krivi ponajprije sami, a tek nakon što se očisti u vlastitom dvorištu, mogu krenuti tražiti druge krivce (suce, vodstvo lige...).

Kako hrvatski klubovi imaju izrazito loše rezultate u ABA ligi ove sezone, stanje nacije, ali i dijela klubova je trenutno u fazi "ABA je lakrdija, treba istupiti". Međutim, u trenucima kada se pobjeđivalo, onda su i navijači i klubovi šutjeli (većina, svaka čast pojedincima koji se drže svog stava), a sada kada se gubi, onda liga više ne valja.

Neovisno o stavu treba li hrvatskoj košarci ABA liga ili ne, je li ABA liga kriva za pad hrvatske košarke ili klubovi i pojedinci u klubovima i vrhu hrvatske košarke koji su vukli "milijun" krivih poteza kopajući rupu sve dublje i dublje, to je tema za neku drugu raspravu i analizu.

ABA liga takva kakva je i ima ogroman problem sa suđenjem. Nisu samo hrvatski klubovi vikali da su oštećeni, nebrojeno puta ove sezone to su govorili i ostali klubovi, a da bi tvrdili da postoje neke teorije zavjere, za to trebamo imati dokaze. Njih nemamo i vjerovat ćemo da je riječ o sucima koji prečesto donose krive odluke na osnovu manjka kvalitete. Svatko može pogriješiti, to je potpuno normalno, međutim kada su te pogreške česte, a tvrdi se da nema nikakve namjere, onda je riječ o nedostatku kvalitete.

Zanimljivo je da suđenje nikad ili gotovo nikad ne komentiraju oni čija je momčad profitirala nečijom pogreškom. Koliko puta se dogodilo da je netko drastično oštećen, a da je protivnički trener ili igrač mrtav-hladan izjavio "ne bih o suđenju, baš i ne komentiram suđenje" pa onda u sljedećem kolu kada je njegov klub oštećen odjednom dobije poriv pričati o sudačkim odlukama. Ili koliko su se puta konferencije za novinare pretvorile u prepucavanje trenera "mi smo oštećeni tom i tom odlukom" - "ne, mi smo oštećeni jer je tad i tad bilo to i to."

Činjenica je da su hrvatski klubovi u završnici sezone u borbi za opstanak ili bez šanse za Final Four jer su jednostavno odigrali ispod očekivanja. Izgubili su previše utakmica svojom pogreškom.

Cedevita je najduže živjela. Sve do tog susreta s Partizanom kojeg je propustila, a imala ga je na konopcima. Mogli bismo razgovarati o prekršaju na Wrightu u završnim sekundama, ali nije li Cedevita imala prednost u zadnjih 80 sekundi plus sedam i izgubila utakmicu koju je morala mirno privesti kraju? Partizan u 40 minuta nije pokazao ništa posebno, konstantno se nudio, Cedevita je imala izrazito raspoloženog Tomasa, ali i podosta krivih odluka. Od tricaškog raspucavanja Wrighta uz nekoliko šuteva bez ikakvog rezona, pa do preuzimanja odgovornosti u završnici igrača koji to nisu trebali raditi.

U konačnici, Partizan je eliminirao Cedevitu iz igre za Final Four, a Cedevita je ostala i bez trenera. Pun žuči Aco Petrović odlazi s klupe i koliko god frustriran sudačkim odlukama, Aco je ipak frustriraniji rezultatskim neuspjehom. Preuzeo je Cedevitu pun nade, a na kraju je nije uspio uopće podići. Dapače, ostaje dojam da ju je ostavio u najbolju ruku tamo gdje je i bila kada je otišao Maljković.

S druge strane ljestvice vodila se teška borba za opstanak i to u splitskoj drami. Split ili Široki, bilo je pitanje uoči ovog kola. S obzirom na raspored do kraja sezone, obje momčadi su bile itekako svjesne da im je ovo kvalifikacijska utakmica jer je poraz odnosio previše, a pobjeda osiguravala nešto mirniju završnicu.

Kako i treba biti u tako važnoj utakmici, otišlo se u produžetak gdje je domaćin bio bolji 88:83. Uz sav veliki doprinos Subotića ili Vujčića, junak Splićana bio je mali Bruno Markulin koji je hladnokrvno spremio tricu za produžetak i tako spasio svoju momčad. U produžetku su gosti psihički potpuno potonuli i Split je otišao do pobjede.

Dramatično je bilo i u Beogradu gdje je Cibona pružila odličan otpor Crvenoj zvezdi i još jednom pokazala da je prenisko na ljestvici. I bez Andrije Žižića, s ogromnim problemama u centarskoj liniji, bila je do posljednje sekunde u igri. Maestralnu utakmicu odradio je DJ Strawberry koji je u svojoj najboljoj utakmici u dresu Cibone imao i šut za produžetak, ali nije pogodio.

S ovakvom centarskom linijom Cibone, Crvena zvezda nije imala nikakvih problema. Još jednom je protivnik skupljao napadačke skokove kako je poželio pa je tako Zvezda imala čak 17 napadačkih skokova, a Cibona tek 16 obrambenih. Uz takav omjer pravo je čudo što se Cibona održala u igri za pobjedu do samog kraja i to protiv jednog od glavnih favorita za ukupnu pobjedu.

Jedini koji su igrali rezultatski izvjesnu utakmicu bili su Zadrani. Gostovanje u Skoplju pokazalo se prevelikim zalogajem za njih, a dotukao ih je miljenik zadarskih navijača Todor Gečevski.

Gečevski je briljirao od prve minute, priključio mu se i snažni Čekovski dok s druge strane nije bilo raspoloženih pojedinaca. Pod povećalom je bio debi novog Amerikanca Dwighta Thornea koji je dobio 23 minute, međutim pričekat ćemo još nekoliko utakmica za konkretniju ocjenu. Svatko ima pravo na loš dan. Nazor je napravio dobar potez što je Thorneu dao toliku minutažu, pobjednik je već bio izvjestan i barem je Amerikanac dobio priliku na terenu malo bolje upoznati suigrače.

Što se tiče ostalih susreta, derbi je igran u Kragujevcu gdje je Radnički stigao do važne pobjede protiv Budućnosti i tako praktički došao pred vrata Final Foura. Union Olimpija je na svom parketu nadigrala oslabljenu Krku, a Igokea je uz dosta muke svladala Szolnoki i tako malo oraspoložila hrvatske davljenike.

Utakmica kola

Dvoboj Cedevite i Partizana uoči sezone bi malo tko proglasio kao nokaut dvoboj u 23. kolu. Možda nokaut dvoboj u borbi za prvo mjesto, ali ne u borbi za Final Four. Međutim, Cedevita je igrala sezonu ispod očekivanja, Partizan se nije tako brzo razvio kako su neki očekivali i ovo je bila kvalifikacijska utakmica za obje momčadi. Završilo je pobjedom Partizana košem Milosavljevića za 77:76 i repovima koji će se vući još neko vrijeme. Utakmica kola broj dva igrana je u Splitu u izravnoj borbi za izbjegavanje posljednjeg mjesta, točnije rečeno za povećavanje šansi za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Split je slavljem u produžetku stavio sebe u bolju poziciju od Širokog pred kojim su teški dani. Po kvaliteti treba istaknuti susret Crvene zvezde i Cibone koji su napadački odigrali prilično dobru i neočekivano neizvjesnu utakmicu.

Igrač kola

Uz sve pohvale Strawberryju na sjajnoj predstavi protiv Crvene zvezde, titulu igrača kola ipak odnosi Todor Gečevski koji je odveo MZT do pobjede nad svojim Zadrom. Gečevski je od početka susreta nosio MZT, tricaški je krenuo odlično, a unatoč sjajnom vanjskom šutu, nije nastavio forsirati već se do kraja utakmice preobrazio i u korisnog momčadskog igrača. Susret je završio s 25 poena (3/5 za dva, 3/4 za tri, 10/11 slobodna) i tome je dodao osam skokova. Za Zadrane previše.

Petorka kola

Igor Rakočević (Crvena zvezda) - 35 minuta, 21 poen (6/11 za dva, 1/4 za tri), 9 asistencija, 2 skoka, 2 ukradene

DJ Strawberry (Cibona) - 35 minuta, 31 poen (11/13 za dva, 1/2 za tri), 3 ukradene, 2 skoka, 2 asistencije

Marko Tomas (Cedevita) - 30 minuta, 26 poena (4/5 za dva, 5/5 za tri), 2 skoka, 2 asistencije

Gjorgi Čekovski (MZT Skoplje) - 34 minute, 29 poena (9/11 za dva, 2/3 za tri), 3 skoka

Todor Gečevski (MZT Skoplje) - 31 minuta, 25 poena (3/5 za dva, 3/4 za tri), 8 skokova

Izjava kola

Nakon poraza Cedevite od Partizana, Aco Petrović je ekspresno podnio ostavku. Na pressici nakon utakmice govorio je bez rukavica, a naknadno je najavio i da je to njegov definitivni odlazak iz hrvatske košarke.

"Nemam što posebno reći jer više nisam trener Cedevite. U Kupu nam je oduzeto 25 lopti, a ovdje smo izgubili u srpsko-crnogorskoj režiji." Inače, Petrović je povukao i potez kola kada je zadnju minutu odmora nezainteresirano promatrao dok je Jakša Vulić slagao posljednju akciju na susretu.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4FMP 21+17
5Dubai 21+7
6Igokea 21+3
7Crvena zvezda 12+10
8Cedevita Olimpija 12-11
9Spartak Subotica 12-15
10Split 12-20
11Borac Čačak 12-28
12Cibona 12-47
13Zadar 11+15
14Studentski centar 11+2
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4FMP 21+17
5Dubai 21+7
6Igokea 21+3
7Crvena zvezda 12+10
8Cedevita Olimpija 12-11
9Spartak Subotica 12-15
10Split 12-20
11Borac Čačak 12-28
12Cibona 12-47
13Zadar 11+15
14Studentski centar 11+2
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Torca-Dubrava08.03.2013. u 18:11
    Cedevita mi zgleda....ISPIJENO.....
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik06.03.2013. u 19:24
    Predrasude su čudna stvar, zbilja. KK IgokeaAleksandar RadukićBranko JorovićClifford Daniel Hammonds IVEdwards CorsleyFilip AdamovićGoran GajovićMarko BrkićMilan DozetMilijan BockaMiloš KomatinaNebojša JoksimovićNenad JovičićNenad ŠulovićSiniša Štemberger Za ove igrače da se tajno daje iz budžeta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2013. u 16:10
    Cibona je gradski klub koji vode diletanti a Ceda je privatni sa dobrom idejom ali sa greskom u vodjenju i viziji. Zajednicko im je da ih na ovaj ili onaj nacin vode diletanti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2013. u 15:10
    Štete za našu košarku da nemamo predstavnika na završnom turniru.No jednostavno je takva situacija da našim klubovima treba malo kvalitete,borbenosti,sigurnosti i pravovremenih i dobrih rješenja trenera u završnicama utakmica jer tu se pokazuje karakter i želja za pobjedom. Problem je naravno u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2013. u 14:47
    Tresla se brda..., a na kraju će Partizan to opet osvojit...
    Obrisan korisnik