Košarka

Alkar i Đuro Đaković u utakmici sezone, Dubrovnik napola spakirao kofere

Pripremio:Mišo Gulić • četvrtak, 07.03.2013.
Alkar i Đuro Đaković u utakmici sezone, Dubrovnik napola spakirao kofere
Foto: Mišo Gulić

Dva kola prije kraja regularnog dijela A-1 košarkaške lige mnogo toga je jasno, ima doduše nešto izvjesnog, a pravi košarkaški spektakl, puna dvorana, glasni navijači i sve ono što košarka kao igra može ponuditi bit će u Sinju gdje će Alkar i Đuro Đaković "razigrati" za ulazak među hrvatsku košarkašku elitu ili pak, ako ćemo biti malo zločesti, ono što je ostalo od nje...

Uoči sezone predviđanja su bila jasna, Zagreb kao bivši prvak i euroligaš, Jolly kao uvjetno rečeno bogataš, Kvarner kao ciljano i kvalitetno pojačan te Đuro Đaković s preko tri milijuna svježih kuna, unaprijed su uvršteni među četiri najbolje momčadi koje će proljetni dio prvenstva zaključiti igranjem u Ligi za prvaka zajedno s hrvatskim ABA-ligašima.

No, kako to obično i biva, "račun bez krčmara", ujedno bude i onaj najskuplji. Da to ni ovaj put ne bude toliko predvidljivo pobrinuo se sinjski Alkar, momčad koja se po običaju slaže u "pet do 12", momčad na koju nitko nije računao u kontekstu borbe za vrh, momčad koja je sa svojim 900 tisuća kuna mršavim proračunom bacila rukavicu izazova mnogo bogatijim sredinama i koja će ove subote pred svojim grlatim navijačima krenuti u boj za glavnu nagradu u vidu igranja u Ligi za prvaka.

Prvi je svoju poziciju osigurao Kvarner, dan poslije to je učinio i Zagreb, tek sitnica dijeli šibenski Jolly od istog ostvarenja, stoga je jasno da će ogled Alkara i Đure Đakovića biti onaj koji će privući veliku pažnju, ne samo sinjske i brodske, nego općenito hrvatske košarkaške javnosti koja se sa sjetom prisjeća nekadašnjih, emotivno nabijenih, košarkaških dvoboja, a djelić toga još se samo i isključivo u Sinju može pronaći.

Ostatak od pet momčadi već otprije je bilo pomireno s činjenicom da je njihova ovosezonska realnost nastupanje u Ligi za ostanak, a gotovo je sigurno da će prvi rang natjecanja napustiti Dubrovnik koji ima malo toga za što će se moći uhvatiti kada krene bitka za očuvanje prvoligaškog statusa.

Sigurni putnici u LZP

Kvarner 2010 (12-4)

Raspored do kraja:
17. kolo: Zabok - Kvarner 2010
18. kolo: Kvarner - Osječki sokol

Jedno od najugodnijih iznenađenja sezona, riječki Kvarner, prvi je osigurao svoju poziciju među "elitom", čak četiri kola prije kraja, domaćim slavljem nad Đurom Đakovićem. Odlično složena ekipa pod vodstvom mladog i očito jako sposobnog, reći će mnogi i fanatično studioznog, trenera Vladimira Anzulovića, od prvog je kola nametnula ritam koji su mnogi teško pratili. Prevođeni Ivicom Radićem, Jurom Škifićem i Bojanom Krivecom, Riječani su igrali "radnu" košarku, punu tempa, ali temeljenu na odličnom skautingu protivničkih igrača, odnosno njihovih "bolnih" točaka koje su iskorišatavli na najbolji mogući način.

Zagreb (12-4):

Raspored do kraja:
17. kolo: Osječki sokol - Zagreb
18. kolo: Zagreb - Jolly JBŠ

Tko je najugodnije iznenađenje u A-1 ligi?

ANKETA#539

Katastrofalnu prošlosezonsku sezonu u kojoj su imali i euroligaško iskustvo, Mravi su zaključili spuštanjem u A-1 ligu, nešto što je donedavno bilo nezamislivo. No, realnost je bila takva da umjesto CSKA i ostalih velikana Zagreb borbu na parketu vodi protiv Darde, Dubrovnika i ostalog društva željnog svojih pet minuta slave. Sezonu su otvorili očekivano dominantno, predvođeni kasnije otpuštenim Jamesom, pokazali su moć u odnosu na konkurenciju i potom malo po malo počeli padati. Ipak, problema za ponovni pokušaj vraćanja u regionalne okvire nije bilo, ali Tomislav Petrović i Marko Car za nešto više će nasušno trebati još pokoje kvalitetnije pojačanje.

Tri kluba, dva slobodna mjesta

Jolly JBŠ (11-5)

Raspored do kraja:
17. kolo: Jolly - Dubrovnik
18. kolo: Zagreb - Jolly

Šibenčani koji su u Šibeniku praktički "neželjeno dijete", a bez obzira na zdrav projekt i činjenicu da su oživjeli Baldekin, ipak ne pronalaze svoje mjesto u srcima tamošnjih žitelja. U takvom odnosu snaga klub je osuđen na nametanje kvalitetom, kada već ne može s emocijom, a sudeći po onome što već drugu sezonu za redom gledamo jasno je kako je Jolly=Ronald Ross. On je igrač oko kojeg se sve vrti i bez kojeg inače vrlo dobra klapa postaje jako prosječna, što se najbolje osjetilo u Sinju kada su na parketu bez njega bili potpuno bezglavi i bez igrača spremnog da preuzme odgovornost. Njima u naredna dva kola treba jedna pobjeda da matematički osiguraju doigravanje za prvaka, a s obzirom na to da im sada u goste stiže "otpisani" Dubrovnik, nema sumnje da će upravo to i učiniti.

Alkar (10-6)

Raspored do kraja:
17. kolo: Alkar - Đuro Đaković
18. kolo: Dubrovnik - Alkar

Sinjska košarkaška družina ove je sezone odigrala praktički za pamćenje, još je svježa serija od sedam uzastopnih pobjeda s kojom su i došli u veliku priliku da u svojoj, redovito pretijesnoj, dvorani ugoste najveće hrvatske klubove. Stvar je kod Alkara prilično jasna, pobjeda ih lansira u Ligu za prvaka bez obzira na ishod zadnjeg kola, a "igra" im i poraz od dva i manje razlike uz uvjet da onda u posljednjem kolu svladaju Dubrovnik u gostima. Jasno, postoji i treća opcija koja dozvoljava i poraz od Đure, ali tada bi Sinjani morali navijati za Križevce u zadnjem kolu te sami svladati Gospare, što dakako nije baš najrealnija opcija. Kako god da bilo, bit će to prava košarkaška ludnica u sinjskoj dvorani, grad već danima podrhtava od iščekivanja, a Brođani vjerojatno niti sami ne slute kakav se dekor sprema na tribinama.

Đuro Đaković (9-7)

Tko je najneugodnije iznenađenje u A-1 ligi?

ANKETA#540

Raspored do kraja:
17.kolo: Alkar - Đuro Đaković
18. kolo: Đuro Đaković - Križevci PF

Brođani su daleko najneugodnije iznenađenje lige. Za A-1 ligaške prilike ogroman proračun, nitko nije mogao vjerovati da se neće naći u vrhu, no očito je riječ o loše selektiranoj momčadi, dosta igrača sezonama je sklono ozljedama, mnogo se toga mijenjalo u igračkom kadru tijekom sezone, čak i trener. Dodatan uteg bila i BIBL liga, što je naravno bio uvjet sponzora, a sada vidimo i kako su se dobro "izreklamirali" u vlastitom dvorištu gdje su postali predmet analiza, ali nažalost po njih onih negativnih. Njima u Sinju igra samo jedna kombinacija, pobjeda od tri razlike, dok ih sve ostalo gura u "ligu za bedaka", no čupati se moraju kod protivnika koji još pamti "igre" iz posljednjeg kola prošlogodišnjeg regularnog dijela kada su isposlovali igrati dan kasnije u odnosu na Alkar, čime je izravno bila narušena i regularnost prvenstva.

Liga za opstanak

VROS Darda (8-8); Zabok (6-10); Križevci (6-10); Osječki sokol (5-11); Dubrovnik (1-15)

"Vesela" petorka davnih je dana spoznala gdje im je u ovogodišnjoj košarkaškoj priči mjesto. Najduže je u igri ostala Darda koja je do prije dva kola u izravnom dvoboju s Đurom, u kojem je poražena, izgubila sve šanse za nešto više, a s tom spoznajom uslijedio je rastanak s Glavinićem, zatim do kraja sezone i Meznarićem, a od već ranije ozlijeđen je njihov stožerni igrač Perajica, što je jasno pokazalo da će Ligu za opstanak odigrati "tek toliko", čisto da budu na broju.

Zabok i Križevci su zasigurno imali veće planove uoči sezone, a dok su prvospomenuti više-manje odigrali u skladu s mogućnostima i kvalitetom rostera, drugi su mnogo toga uneredili svojim tradicionalnim "zimskim čišćenjem", u kojem je s klupe iz potpuno nejasnih razloga nestao dotadašnji strateg Marin Zidrum, a u sred prvenstva "sidro" je dignuo i Ivan Grgat. Posljedica toga, vrlo teška situacija u kojoj se nameću kao "favoriti" za mjesto prve pratilje Dubrovčanima.

Što se tiče Osječkog sokola, iza njega je sezona u kojoj je vjerojatno mnogo toga naučio, prvenstveno o tome kako hrpa dobrih, ne i vrlo dobrih, igrača nužno ne znači i dobru momčad, a sada je pred njim veliki zadatak u kojem će nastojati izbjeći pretposljednje mjesto koje vodi u kvalifikacije, gdje će mu glavni protivnik biti Križevci s kojim pak ima skor od 2-0, čime već u startu ima veliku prednost pa je realnije reći da se kvalifikacije po svemu sudeći smiješe Križevčanima.

Dubrovnik je ove sezone totalno promašio sport. Vjerujući da će kao i one prije anemičan ulazak u sezonu nadoknaditi s nekoliko provjerenih pojačanja, Dubrovčani su se opustili, redali poraze, ali izgleda su se ovaj put zbilja prekombinirali, stoga će sve izuzev njihovog glatkog ispadanja biti prvorazredna senzacija.

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 20+78
2Split 20+39
3Cedevita Junior 20+32
4Kvarner 2010 11+9
5Dinamo Zagreb 11+7
6Šibenka 11+7
7Cibona 11-2
8Dubrava 11-6
9Zabok 11-28
10Vrijednosnice Osijek 02-36
11Dubrovnik 02-36
12Alkar 02-64

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.03.2013. u 16:11
    I usput ti poručujen da se ja nadan kako Đuro neće uvatit ligu za prvaka samo iz razloga sta van na utakmici bude 50 ljudi,ako ništa drugo,za košarku općenito je bolje da uđe klub koji ima vruć domaći teren pa automatski će bit dobrih utakmica,punih dvorana..itd..Ali to su sve našeželje,vidit cemo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2013. u 16:08
    Marsonia ti si glupan i tu nema pomoći.Prvo pročitaj šta san napisa pa tek onda komentiraj..Znači SokolSb je započea o tome kako Đuro ima sudačku pozadinu,a ja san samo odgovoria da in je bolje da zbog vlastite sigurnosti sude pošteno.Šta znači da ne želin da kradu ni za nas ni za vas nego da bude... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 17:44
    @MarsoniaAko se tebi ne sviđa šta navedeni novinar piše ti to jednostavno ne moraš čitati.Meni se recimo ne sviđa šta se na HRT-u prikazuju partizanski filmovi, ( oni sigurno radi mene neće mijenjeti program kao šta ni Sportnet radi tebe neće mijenjati novinara ) i zato ja to jednostavno ne gledam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Marsonia08.03.2013. u 16:04
    Opet potežete priče oko sudaca, koji su usput rečeno u Sinju oduvijek izrazito domaćinski i iznimno pristrani. Pazi ovoga lika "zbog svoje sigurnosti" da sude kako treba. To valjda znači za Alkar onda...I u tome je bit, pod izlikom "navijanja" dižete tenzije i stvarate si alibi, a nadam se da će... [više na forumu]
    Marsonia
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 10:55
    @bmuleZašto po tebi rečenice koje prikazuju istinu nisu potrebne u analizi? Kome smeta istina i ko se boji istine?
    Obrisan korisnik