Nogomet

Riječka psihologija, Osijekova motivacija, Ćirin Zagreb i koprivnički imperativ

Pišu:Branimir Korać, Ivana Strahija, Ivan Dominik • subota, 09.03.2013.
Riječka psihologija, Osijekova motivacija, Ćirin Zagreb i koprivnički imperativ
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Četiri pitanja, 12 odgovora. Aktualne zanimljivosti iz HNL-a komentira troje Sportnetovih novinara...

1. Hoće li se utjecaj novog trenera odmah vidjeti u susretu Rijeke i Intera?

Branimir Korać: Iako je tjedan dana premalo za neke dramatične promjene, očekujem ipak ponešto drugačiji nastup Rijeke nego u prošlim susretima. Nekada je taj stres promjenom trenera pozitivan, razbija se dotadašnja rutina i drugačije se radi na treningu, priprema utakmice je drugačija i igrači prvenstveno u glavama drugačije reagiraju. Kod Rijeke je veći problem bio s psihološke strane nego igračke, za HNL uvjete to je prilično dobra momčad koja u posljednjim utakmicama nije igrala niti blizu svojih mogućnosti. Kek to može promijeniti, sigurno je u ovih tjedan dana uspio upoznati veći dio momčadi i očekujem bolju i motiviraniju Rijeku. Moguće su i neke promjene u igračkom kadru na travnjaku, neke sitne taktičke izmjene, no pravu Kekovu momčad možemo očekivati kroz nekih mjesec-dva u najboljem slučaju.

Ivana Strahija: Osobno mi je Rijeka zbog rezultata bila veliko razočaranje; s obzirom na broj kvalitetnih hrvatskih igrača koji su pristigli u riječki kolektiv, očekivala sam ne samo bolji rezultatski učinak, nego i mnogo ljepšu igru. Neispunjene želje na stranu, promjena trenera bila je neminovna, no Slovenca na riječkoj klupi opet nije bilo lako predvidjeti. Sad kad je Kek međutim stigao, glupo bi bilo odmah očekivati rapsodiju, no kao i svaki sportski kolektiv, igrači će odreagirati na tu promjenu i sigurno da će motivacija biti veća. Direktni utjecaj Slovenca vidjet će se tek po par tjedana treninga, ne slažem se da će trebati mjeseci jer se ipak radi o profesionalcima i s jedne i s druge strane. Sve osim pobjede protiv Intera bi bio dakako neuspjeh.

Ivan Dominik: Vjerujem da hoće. Matjaž Kek je ipak dosta kvalitetniji i renomiraniji trener od Elvisa Scorije i premda ne poznaje toliko dobro Rijeku i prilike u Prvoj ligi, Kek je pravi iskusni profesionalac koji se može i zna nositi s bilo kakvim nogometom i bilo kakvom ligom. Apsolutno jest da je premalo sedam dana za ikakve ozbiljnije pomake u igri Riječana, kao i za realizaciju ideja, međutim, smjena trenera uvijek psihološki djeluje na igrače. Pozitivno ili negativno. A na Riječane bi trebala djelovati pozitivno jer su konačno dobili trenera stranca, kvalitetu i rejting te što je za prilike hrvatskog nogometa možda i najvažnije - autoritet. Stoga je vrlo vjerojatan pomak u igri Rijeke, ne drastičan, ali pomak, na Rijeku je Kek sigurno već sada djelovao, a njegov bi rad trebao biti vidljiv makar malo - u kadru, pripremi utakmice, ulasku igrača u utakmicu, prvih 11, taktici i sličnim stvarima, a njegova prava momčad Rijeke "po ukusu" trebala bi biti viđena tek za koji mjesec u najboljem slučaju.

2. Može li Osijek ponoviti pobjedu protiv Dinama?

Branimir Korać: U nogometu je sve moguće pa zašto ne bi Osijek još jednom iznenadio Dinamo? Ipak, sumnjam u takav ishod, Dinamo je pokazao nakon tog gostovanja u Gradskom vrtu da je značajno podignuo igru, a uostalom sada se niti ne igra u osječkom dvorištu. Nakon tog prošlog susreta bilo je dosta zamjerki iz Dinamovog tabora na teren, uvjete i sada će imati idealnu priliku pokazati da su te zamjerke bile na mjestu. Dinamo će u ovom susretu biti motiviran, napadat će i tražiti pobjedu i pitanje je hoće li Osijek uspjeti izdržati te napade i izboriti barem bod. Kako to u većini slučajeva u HNL je kada igra Dinamo, ishod utakmice će ponajprije ovisiti o raspoloženosti Dinamovih napadača, a tek onda o protivniku. Osječane se neće previše toga pitati, pobjedu će jako teško izboriti, međutim do remija bi možda i mogli.

Ivana Strahija: Ne vjerujem da Osijek može pobijediti na Maksimiru, nakon što su se Dinamovci pribrali i počeli igrati malo više u skladu sa svojim plaćama. Ipak, kao i kolega Korać, vjerujem da Osijek može namučiti hrvatskog prvaka, ako zbog ničeg drugog onda zbog fenomenalne motivacije koju su pokazali u mnogo navrata ove sezone. Stanko Mršić nije uzalud trener s najvećim iskustvom u HNL-u, pravi je "lisac", a i kod njega je motivacija da zapapri bilo kojem od hrvatskih giganata snažna. Tu utakmicu će sigurno biti lijepo pogledati.

Ivan Dominik: Može, ali teško. Dinamo je mnogo bolja i kvalitetnija momčad od mladih i simpatičnih Osječana, individualno i kolektivno. Međutim, ipak sumnjam da je moguć još jedan iskorak Osječana, Dinamo igra znatno bolje sada, nego što je to bio slučaj u Gradskom vrtu i od tada je mnogo uigraniji i u boljoj formi. K tome, sada se igra na Maksimiru što je još jedan važan faktor i prevaga Dinamu jer se danas rijetko koja momčad može pohvaliti da je odnijela bodove s Maksimira što se Prve lige tiče, a Osijek nije iznimka u tom pravilu. Dinamo će sigurno biti vrlo motiviran i željan dokazivanja kako je utakmica u Osijeku bila samo kiks kojem je kumovao loš teren, sraz će najvjerojatnije izgledati tako da će Dinamo napadati i kombinirati, dok će se Osijek braniti. A kako u takvim situacijama trebate veliku sreću i ne ovisite i sebi, nego prvenstveno o protivniku i njegovim napadačima, tako se i Osijek teško može nadati pozitivnom ishodom u Zagrebu pa tako i pobjedi.

3. Hoće li Ćiro sa Zagrebom i u Parku mladeži pokazati pobjedničku formu?

Branimir Korać: Po kvaliteti momčadi Zagreb nikako ne zaslužuje poziciju na kojoj se nalazi, vrijedi puno više od ovoga i to mora dokazati u posljednjoj trećini prvenstva. Iako se nalazi u borbi za opstanak, pobjeda pa i bod u Splitu bili bi samo bonus i u Parku mladeži nema što izgubiti. Split je na papiru kvalitetnija ekipa, ali Splićani ne briljiraju, a protiv Zagreba neće biti niti Ivice Križanca. Zagreb je u nedavnom susretu pokazao da može igrati sa Splitom, utakmicu je završio oštećen i s minimalnim porazom 3:2. Ono gdje je započeo Luka Bonačić, uspješno je nastavio pa još i nadogradio Miroslav Blažević i Zagreb izgleda sve bolje. Splićani još uvijek nisu u pravoj formi, pokazao je to i dvoboj s Osijekom i ne bi bilo neko veliko iznenađenje da Zagreb ostane neporažen na ovom gostovanju.

Ivana Strahija: Apsolutno. Iako se za Ćiru kaže da je "samo" motivator, naš najstariji trener je sa Zagrebom pokazao da je takvo razmišljanje pogrešno. Iako u Zagrebu ima drugih problema, a farsa oko ostajem-odlazim samog Miroslava Blaževića bila je u rangu Sulejmana, ovo proljeće Pjesnici su u vrlo dobroj formi i sigurno će im nedavni okršaj u Parku mladeći biti dodatna motivacija za subotnji duel.

Ivan Dominik: Zagreb je još pod Lukom Bonačićem izgledao solidno, a pod Ćirom je unatoč kriminalnom kadru vrlo dobar, uigran i što je najvažnije - igra u velikoj formi u zadnje vrijeme. Tu formu će Ćirina ekipa sigurno pokazati i u Parku mladeži, no teško da će to biti dovoljno za pobjedu protiv objektivno jače i kvalitetnije momčadi, koja ih je već jednom svladala ove sezone, pa makar to bilo i tijesno (3:2). Definitivno je da Zagreb zna i može igrati sa Splitom, može ga i pobijediti, no u Parku mladeži su i bolje momčadi prolazile jako loše, tako da sumnjam u pobjedu Pjesnika, iako bi se s obzirom na izostanke Splićana i primjerice Ivice Križanca mogli nadati bodu.

4. Slaven Belupo ovog proljeća još ne zna za pobjedu. Hoće li uspjeti u subotu protiv Cibalije upisati tri boda?

Branimir Korać: Kako je za Cibaliju ovo utakmica na sve ili ništa, tako je i za Slaven Belupo. U Koprivnici ne kriju ambicije za odlazak u Europu, međutim da bi ih ostvarili, moraju početi pobjeđivati. Svaki rezultat osim pobjede protiv Cibalije, Slaven Belupo bi dramatično udaljio od prve tri pozicije. U susretima s Hajdukom i Dinamom momčad Roya Ferenčine izgledala je loše, međutim bili su to susreti protiv dvije najbolje hrvatske momčadi tako da je i razumljivo da se igrači Slavena nisu uspjeli nametnuti. Cibalia je sasvim drugačiji protivnik, mlada momčad s dna ljestvice, Slaven Belupo igra na svom travnjaku i očekujem njegovu prvu pobjedu u nastavku sezone.

Ivana Strahija: Slaven mora. To je odgovor koji ujedno pokazuje mnogo i ništa, jer je reakcija na imperativ pobjede ponekad suprotna od onog što se traži. Po imenima i iskustvu, Farmaceuti bi trebali pobijediti, ali su trebali i protiv Hajduka pokazati mnogo više, pogotovo ukoliko misle proći u finale Kupa. Trener Roy Ferenčina je krivnju za lošu igru protiv Hajduka i izostanak pobjede protiv Intera svalio na ozljede, ali ostaje činjenica da ukoliko Slaven Belupo želi da ga se ozbiljno shvati, tako mora i igrati. Isprika ne mogu biti ozljede, jer je dovedeno dosta igrača da se pozicije popune, a zimska stanka je bila dovoljno duga da se momčad uigra.

Ivan Dominik: Cibalia nikad nije najbolja momčad za "vađenje" protiv nje, jer posjeduje i dobru ekipu, i kvalitetu, ima trenera, tradiciju, navijače... Premda se igra u Koprivnici ovo neće biti laka utakmica za Slaven Belupo koji još ne zna za trijumf u 2013. godini i koji je trenutno dosta van forme. Znajući pritom da je ovo utakmica "biti ili ne biti" za oba sastava, ne može se zaključiti da bi Slaven morao pobijediti, iako bi to mogao. Susret je ovo koji obećava remi, unatoč tome što je Cibalia puno mlađa i neiskusnija momčad te ekipa koja je dosta lošije plasirana na tablici. No, s obzirom na veliku važnost utakmice i lošu formu Podravaca, ne mislim da će baš protiv Vinkovčana stići prva pobjeda za Slaven u ovoj godini, premda ona ne bi iznenadila, ali neriješen rezultat je nekako ovdje prva opcija.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200809.03.2013. u 15:18
    Stručnjaci odlicno procjenili ulazak rijeke u utakmicu sa novim trenerom
    ttt2008
  • nido09.03.2013. u 12:22
    Ciro zna da mu je i bod iz Splita velik kao kuca...
    nido