Automoto

Vettel i Alonso nisu jedini kandidati za naslov, Mercedes će iskoračiti, Kimi (ne) može bolje

Borna Rupnik, Mišo Gulić, Igor Šestak • srijeda, 13.03.2013.
Vettel i Alonso nisu jedini kandidati za naslov, Mercedes će iskoračiti, Kimi (ne) može bolje
Foto: EPA

Na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja Formule 1, Velikom nagradom Australije narednog vikenda počinje dugoočekivana nova sezona. Uoči prve utrke nepoznanica je mnogo, a na neka od aktualnih pitanja svoje su odgovore ponudila trojica Sportnetovih novinara...

Očekujete li uoči nove sezone borbu za naslov prvaka isključivo između Sebastiana Vettela i Fernanda Alonsa ili ipak nešto širi krug kandidata za titulu?

Borna Rupnik: Očekujem da će krug kandidata za titulu biti širi, i to u većem dijelu sezone nego što je to bio slučaj 2012. godine. Sebastian Vettel i Fernando Alonso svakako su dva najveća favorita - pri čemu prednost dajem njemačkom vozaču - ali na temelju prošlosezonskih iskustava izjednačenosti vrlo je lako moguće da će priključak dugo držati i nevjerojatno konzinstentni Kimi Räikkönen, uporni Jenson Button koji često ima ponajbolje strategije, Lewis Hamilton čiji Mercedes na testiranjima nije izgledao nimalo loše, pa čak i Mark Webber, koga se u Red Bullu nipošto ne smije prerano otpisati.

Mišo Gulić: Vrlo je vjerojatno da ćemo gledati sezonu vrlo sličnu onoj prethodnoj, a samim time za očekivati je nešto širi krug kandidata pa je zbog toga vrlo nezahvalno prognozirati tko će iskočiti u prvi plan. Jasno je kako u sezonu kao prvi favorit ulazi Sebastian Vettel, ali odmah do, uz Fernanda Alonsa, tu su i Jenson Button sada kao prvi vozač McLarena te Lewis Hamilton u novom Mercedesu, ali tko smije prekrižiti i Kimija Raikkonena koji je za volanom Lotusa u prvoj povratničkoj sezoni pokazao da u njemu vatre ima više no ikada. Jedno je sigurno, utrke će ponovno milijune zakovati pred televizore, one nešto bogatije i sretnije na sjedalicama uz stazu, a odluka o prvaku past će ne prije dvije utrke do kraja.

Igor Šestak: Očekujem veći broj kandidata u borbi za naslov prvaka te da će odluka o pobjedniku ponovno pasti u samoj završnici sezone. Prošla je sezona ponudila mnogo uzbuđenja i neizvjesnosti, a smatram da nadolazeća po tom pitanju neće zaostajati. S tri uzastopna naslova u džepu, Sebastian Vettel je svakako prvi favorit i u 2013. godini, dok Fernando Alonso slovi za prvog izazivača, posebno ako se najave o boljem Ferrariju pokažu istinitima. Ipak, ne mislim da će se borba za naslov voditi u dvoje. Na naslov će jurišati Jenson Button u McLarenu i Kimi Räikkönen u Lotusu, a za sada još uvijek potajno, borbi za vrh nada se i Lewis Hamilton u Mercedesu. Smatram da od spomenute trojice najveće šanse uz Vettela i Alonsa ima Button.

Kimi Räikkönen iza sebe ima vrlo dobru povratničku sezonu. Smatrate li da ju može nadmašiti?

Borna Rupnik: Kada je Kimi Räikkönen u pitanju, bilo bi pogrešno reći da on bilo što - ne može. Finac je oduševio prošle sezone ukupnim zbrojem bodova i izvlačenjem maksimuma iz svog bolida, a mislim da bi se u nadolazećoj godini mogao osladiti i ponekom pobjedom više, s obzirom da sigurno nije izgubio svoj stav da ga druga i treća mjesta ne zanimaju pretjerano. Uspije li mu Lotus osigurati najmanje jednako pouzdan bolid kao i prošle godine, iskusni, staloženiji Räikkönen sigurno neće podbaciti u svom "vozačkom" dijelu, a tada je, pogotovo u njegovom slučaju - sve moguće.

Mišo Gulić: Može se isto tako upitati - postoji li nešto što Kimi Raikkonen ne može učiniti, jasno uz određenu dozu simpatije . No, Finac je silno motiviran, uživa u onom što radi, a nema sumnje da će i ove biti silno konkurentan, čak, mišljenja sam, i potencijalno najugodnije iznenađenje. Prošle je sezone upisao "samo" jednu pobjedu, ali zato je pokazao konstantnost i ima vrlo dobar bolid u svojim rukama s tendencijom da može biti i bolji. Da rezimiram, očekujem ga još boljeg u narednoj sezoni, znanje ima, a jedino što ga može zaustaviti jest eventualna limitiranost bolida.

Igor Šestak: U svojoj povratničkoj sezoni Kimi Räikkönen je vjerojatno iznenadio i samog sebe. Zaista nevjerojatno zvuči podatak da je Finac završio svih 20 utrka i da pritom bodove nije osvojio samo na jednoj. U ukupnom poretku je zauzeo sjajno treće mjesto, kojem se baš i nije pretjerano veselio jer je poznato kako njega interesiraju isključivo pobjede. Ipak, Finac će u novoj sezoni teško nadmašiti svoj prošlogodišnji učinak. Njegove vozačke sposobnosti nemaju veze s tim jer je o njima nepotrebno diskutirati, no mislim da bi se njegovim ambicijama mogao ispriječiti Lotusov bolid. Čini mi se kako Lotusova momčad još uvijek nije spremna parirati Red Bullu ili Ferrariju. Na nekim utrkama da, ali u borbi za naslov - teško.

Hoće li Mercedes pojačan Lewisom Hamiltonom u svojoj četvrtoj sezoni konačno napraviti iskorak prema vrhu poretka?

Borna Rupnik: Mercedes će, smatram, biti bolji nego prošlih sezona, djelomično i zbog dolaska Lewisa Hamiltona, a djelomično i zato što nakon tri godine iščekivanja više ne može ni pod koju cijenu biti zadovoljan mjestima u sredini poretka. Mnogo je uloženo i u stručni stožer, samo s jednim ciljem. Hoće li to odmah biti dovoljno za pobjede, dosta će ovisiti i o napretku Mercedesove konkurencije, no Lewis Hamilton i Nico Rosberg trebali bi češće stajati na pobjedničkom postolju nego što je to bio slučaj u kombinaciji Schumacher/Rosberg.

Mišo Gulić: Mercedes je zbog toga i doveo te skupo (pre)platio Britanca, on nakon tri relativno promašene sezone i nema više pravo na novu takvu. Previše je uloženo u svaki aspekt momčadi, sada konačno imaju i top vozača, imali su i vremena raditi na bolidu, pa samim time od njih se očekuje kudikamo više. Dosta promjena doživio je i stručni dio momčadi, više nema Norberta Hauga, a novaci u timu postali su Niki Lauda i Toto Wolff. Novi ljudi znače i nešto novih ideja, u konačnici se to može pokazati punim pogotkom, dok u suprotnom može biti i kontraproduktivno, ali s obzirom na to da su već nekoliko sezona bez konkretnog uspjeha, jasno je da je realnije očekivati uspon prema vrhu. Koliko daleko je teško reći, ali ipak ne previše.

Igor Šestak: Vjerujem da hoće, ali je uoči prve utrke vrlo teško prognozirati koliki će taj korak biti. Od svog povratka u Formulu 1 Mercedes je uložio jako mnogo, a u tri godine je uglavnom nizao razočaranja. Prošla sezona također je bila vrlo loša, a prolaznu joj ocjenu nije donijela čak ni prva pobjeda Rosberga na Velikoj nagradi Kine. Zato smatram da Mercedes teško može biti lošiji. Uoči nove sezone pojačao se u upravljačkim strukturama i okupio zaista respektabilan skup stručnjaka, a mnogo entuzijazma donio je dolazak Lewisa Hamiltona. Očekujem od Mercedesa bolje rezultate nego u prethodne tri sezone, ali borbu za sami vrh ukupnog poretka još uvijek ne.

Je li Red Bull napravio dobar potez kada je Marku Webberu produžio ugovor i za nadolazeću sezonu?

Borna Rupnik: Premda na prvi pogled djeluje kao da je Red Bull mogao povući i neki bolji potez, Mark Webber možda je baš pravo rješenje za 2013. godinu. Naime, beskompromisni Australac nije "zaboravio voziti" i sigurno će uz dobar bolid kakav Red Bull redovito nudi biti među kandidatima za pobjede na utrkama. Ukoliko se pak dogodi da Sebastianu Vettelu u završnici sezone bude trebala momčadska podrška, Webber je i zbog svog iskustva i znanja u garaži i zbog svog pristupa sportu idealan partner s kojim Red Bull mnogo dobiva.

Mišo Gulić: Sastav koji pobjeđuje se ne mijenja. Sportska je to krilatica kojom su se u Red Bullu zasigurno vodili, jer oni su aktualni vladari svijeta Formule 1 te uistinu nemaju razloga za eksperimente pored dvojice sjajnih vozača. Webber je unatoč godinama još uvijek gladan uspjeha, imat će i on svojih velikih trenutaka u sezoni, jasno, nedovoljno za naslov, ali svakako je timski vozač kakvog se može poželjeti. S godinama je i on shvatio svoju ulogu u momčadi, silno je lukav vozač i bit će to dovoljno za barem dvije pobjede ove sezone.

Igor Šestak: Mark Webber je 2010. godine bio ljuti suparnik Sebastiana Vettela u borbi za naslov prvaka, no u prethodne dvije sezone nije uspijevao pratiti tempo svog momčadskog kolege. Možda su se u Red Bullu za 2013. mogli okrenuti i "svježoj krvi", ali Australac im je garancija mira u kući pa mislim da je njihov potez razumljiv i dobar. Sasvim je jasno kako trostruki svjetski prvak trenutno ima neospornu ulogu prvog vozača Red Bulla, a 36-godišnjem Australcu to očito ne predstavlja problem. Austrijska momčad u njemu ima mirnog vozača koji neće stvarati probleme, a opet pouzdanog i vrlo iskusnog "vojnika" koji je sposoban osvajati bodove za momčad i, kada je to potrebno, čuvati leđa svom momčadskom kolegi.

Hoće li Felipe Massa zadržati dobru formu s kraja prošle sezone i u 2013. igrati važnu ulogu u borbi za naslov prvaka?

Borna Rupnik: Neće. Massa će morati pokušati ponoviti formu s kraja prošle sezone kako za početak ne bi ponovno postao predmet nagađanja u mogućoj smjeni u Ferrariju već tijekom prvenstva, ali s obzirom na snagu i znanje njegovih konkurenata na stazi, Brazilca ne vidim u borbi za veće uspjehe. Ako mu se poklope okolnosti, mogao bi zabljesnuti i podsjetiti da nije slučajno u Formuli 1, no njegove vožnje neće biti među odlučujućim čimbenicima u raspletu na čelu poretka.

Mišo Gulić: Teško je u to povjerovati. Iako, sve je moguće, no daleko je to od onog vozača otprije nekog vremena. Premalo je akcije u njegovim vožnjama, a previše ziheraštva, čovjek naprosto kao da više nema motiva, a pravo je pitanje i što to točno u Ferrariju imaju od njega. Teško je povjerovati da su se Talijani zavarali nešto boljim rezultatima s kraja sezone, očito je posrijedi kakav sponzorski paket ili kakva ugovorna klauzula, ali generalno, smatram da će nadolazeća sezona biti još poraznija po njega samog, a samim time i momčad. Ništa novo nema za ponuditi, najbolje godine su iza njega i bit će ovo još jedna sezona frustracija za poklonike Scuderije Ferrari, dakako, kada je u pitanju Felipe Massa.

Igor Šestak: Felipe Massa se lani "probudio" u zadnji tren prije nego su mu pokazana izlazna vrata Ferrarijeve garaže. Nakon što je u prvih 11 utrka sezone skupio 25 bodova, u završnih devet je osvojio 97 i zaradio novi ugovor. Tijekom zimskih testiranja bio je vrlo zadovoljan novim bolidom i mislim da bi Brazilac u novoj sezoni mogao nastaviti tamo gdje je stao u prošloj. Što se tiče njegovog angažmana u borbi za naslov prvaka, glavnu ulogu neće igrati, ali bi ako zadrži dobru formu napokon mogao pomoći Fernandu Alonsu otkidanjem bodova njegovim konkurentima, a Ferrariju u osvajanju značajnije količine bodova za konstruktorski poredak.

Što očekujete od Sergija Pereza u njegovoj prvoj sezoni u momčadi McLarena?

Borna Rupnik: Mladom Meksikancu, koji je već pokazao da mnogo zna, najvažnije je da ne izgori u želji. Iako će se silno željeti dokazati među onim najboljima, u prvoj sezoni u McLarenu ključno bi mu bilo loviti kontinuitet rezultata, makar nije isključeno da će sa snažnijim bolidom u rukama biti spreman i na neka oveća iznenađenja. Dobro će mu doći učenje "hladnokrvnosti" od Jensona Buttona, a mora se istovremeno riješiti pritiska i očekivanja da će biti novi Lewis Hamilton. Neka bude Sergio Perez - i to bi za prvu sezonu moralo biti sasvim dovoljno.

Mišo Gulić: Meksikanac je ostavio vrlo dobar dojam u Sauberu, u nekoliko navrata je pokazao da zna i može, ali voziti u velikoj momčadi koja ima jednake takve ciljeve, nešto je potpuno suprotno od onog što je radio do sada. Sve u svemu, povremeni bljesak u svakom slučaju, jer ipak će sjediti za upravljačem sjajnog bolida, no teško je vjerovati da će biti konkurentan za sam vrh, dok o nečem poput borbe za naslov prvaka niti ne treba raspravljati. Od njega se konkretniji rezultati trebaju očekivati u narednim sezonama, premalo je tu iskustva za sada, ali po pitanju taktike mnogo toga mogao bi naučiti od svog momčadskog kolege koji je u tom segmentu jedan od najboljih u svijetu Formule 1.

Igor Šestak: Uspone i padove. S tri plasmana na pobjedničko postolje u prošloj sezoni Sergio Perez je zadivio svijet i natjerao čelnike McLarena da ga angažiraju kao zamjenu za Lewisa Hamiltona. No, život u McLarenu znatno je drukčiji od života u Sauberu i mislim da će mladom Meksikancu biti potrebno vrijeme prilagodbe na daleko moćniju momčad koja sa sobom donosi i znatno veća očekivanja. Očekujem da će tijekom sezone imati odličnih utrka, ne bih isključio ni prvu pobjedu u Formuli 1, no ne vjerujem da se može uključiti u borbu za naslov prvaka kao što to on sam najavljuje. Barem ne u prvoj sezoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 08:48
    svi mislimo da će biti izjednačena sezona skroz, bar na početku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 15:39
    dobre analize, složio bih se s većinom napisanoga!
    Obrisan korisnik
  • nido13.03.2013. u 13:41
    Prevarili ste se za Pereza! Bit ce bolji nego sto prognozirate!
    nido