Automoto

Velikom nagradom Australije otvara se lov na Sebastiana Vettela i Red Bull

Piše:Mišo Gulić • četvrtak, 14.03.2013.
Velikom nagradom Australije otvara se lov na Sebastiana Vettela i Red Bull
Foto: EPA

Nova sezona Formule 1 standardno počinje u Australiji na stazi Albert Park, sve ono na čemu su momčadi radile tijekom zimskog perioda svjetlo dana ugledat će tijekom vikenda u Melbourneu. Karte su dobrano promiješane, skrivanja više nema, a milijunima ljubitelja Oktanskog cirkusa ne preostaje ništa drugo nego udobno se smjestiti i uživati...

VN Australije

Ime staze: Albert Park

Broj krugova: 58

Dužina kruga: 5,303 km

Dužina staze: 307,574 km

Najbrži krug: 1:24,125 min – Michael Schumacher (2004.)

Raspored:
Petak, 15. ožujka: 1. trening – 2:30 h
Petak, 15. ožujka: 2. trening – 6:30 h
Subota, 16. ožujka: Trening – 4:00 h
Subota, 16. ožujka: Kvalifikacije – 7:00 h
Nedjelja, 17. ožujka: Utrka – 7:00 h

Velika nagrada Australije službenim treninzima u petak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu krenut će u svoje 29. izdanje. Čelnici Formule 1 ove sezone odlučili su da Melbourne, nakon dvije godine posta u zadnje tri sezone (prošle sezone prva je bila silom prilika), ponovno bude grad u kojem će krenuti oktansko "ludilo", ujedno i najspektakularnije natjecanje u svijetu automoto sporta.

O stanju u momčadima, bolidima, testiranjima, vozačkim postavama, raznim najavama i čemu sve ne kada je u pitanju Formula 1, proteklih ste tjedana čitali na stranicama Sportneta, stoga se u ovoj najavi okrećemo onome što nudi sama staza, ali i o onome što su spremni ponuditi vozači.

Jeste li znali...

... da u Australiji ima više klokana nego ljudi...

... da jedna vrsta crva u Australiji zna narasti i do 350 centimetara u dužinu...

... da se u Australiji godišnje proizvede oko milijardu poštanskih markica...

... da je Melbourne tri puta dobio priznanje za najpogodniji grad za život

... da je 25 posto Australaca rođeno izvan svog kontinenta (SAD, UK, NZ, Kanada,...)

... da je u Australiji napravljena i najveća ograda na svijetu u dužini od 5530 km koja bi trebala čuvati ovce od napada divljeg psa dinga.

Kada je Velika nagrada Australije u pitanju važno je spomenuti kako se ona neprekidno održava od 1985. godine, da je premijerno izdanje imala u Adelaideu i da se tamo održavala zaključno s 1995. godinom, nakon čega je premještena u Melbourne.

Treba naglasiti da je za vrijeme dok se vozila u Adelaideu Velika nagrada Australije bila posljednja utrka sezone, dok je premještanjem na aktualnu stazu postala mjesto na kojem sve kreće, a jedan od zanimljiv podataka jest i onaj koji kaže da je australski Grand Prix ujedno bio i posljednji kojeg je osvojio veliki Ayrton Senna.

Najviše pobjeda, njih četiri, bilježi sada već umirovljeni sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher, dok od vozača koji će se naći u startnom gridu u nedjelju tri na kontu ima Jenson Button, vozač McLaren Mercedesa koji je slavio i prišle godine, a njegova momčad može se pohvaliti i najvećim brojem pobjeda među konstruktorima, 12.

Što se tiče konfiguracije same staze, možda najbolji opis je prije nekoliko godina dao Mika Salo koji je rekao: "Staza je puna brzih i sporih zavoja bez ičega između njih.".

Albert Park se sastoji od 16 zavoja, a riječ je o stazi koja nudi dva dobra mjesta za pretjecanje na kojima je puno vjerojatnije da će vozači ostvariti proboj u poretku, nego na ostalim dijelovima staze. S obzirom na to da se tijekom ostatka godine dobar dio staze koristi kao gradska cesta, prvi izlasci na nju tijekom treninga i kvalifikacija uvijek su zbog nedostatka gripa "zanimljivi", no to se do dana utrke uvelike poboljša.

Sportnetova prognoza:

1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault)
2. Jenson Button (McLaren Mercedes)
3. Kimi Raikkonen (Lotus Renault)

Mnogi su skloni prognozirati rasplet situacije, svatko ima svog favorita, no s prvim službenim treninzima te s prvim kvalifikacijama, dakako, i utrkom saznat ćemo barem približan odnos snaga i moći zaključiti tko je najbolje radio u zimskoj stanci.

Ljubiteljima Formule 1 stoga ne preostaje ništa nego nadati se da će i ova sezona biti jednako zanimljiva kao prošla, da će velik broj momčadi biti konkurentan za sam vrh, da ime pobjednika neće biti predvidljivo i da će nova momčadska preslagivanja te nekoliko novih vozačkih imena dati dodatnu draž i zanimljivost.

Dakle, jedino što možemo jest odbrojavati - 5, 4, 3, 2, 1, ... Australija...

Favorit vikenda

Sebastian Vettel (Red Bull)

Aktualni vladari u svijetu Formule 1 prvi su favoriti u Melbourneu, ako ništa drugo onda upravo zbog činjenice su neprikosnoveni već nekoliko godina u nizu, no zanimljivo nije to uvijek bio slučaj baš na stazi Albert Park. Ipak, grijeh bi bio bilo koga drugog proglasiti favoritima kraj njih živih, a njihova "kukanja" prilikom testiranja mogu se okarakterizirati i "pilom naopako", jer i njima je jasno da su oni kao lovina postali možda i najmanje simpatični. Sebastian Vettel na ovoj stazi želi ponoviti uspjeh iz 2011., što će u njemu pobuditi silan motiv, a to je još jedan u nizu razloga zbog kojih su upravo Bikovi u prvom planu.

Van forme

Lotus

Koliko je ova rubrika teška za prognozirati na osnovu testiranja, jasno će pokazati primjer iz prošle godine kada je McLaren Mercedes bio unaprijed prežaljen zbog niza problema uoči same utrke, da bi na kraju ostvario pobjedu i treće mjesto. Ipak, ako se baš već netko mora istaknuti, onda je to Lotus, momčad koja je zbog različitih kvarova ove zime odradila najmanje krugova i gotovo dvije tisuće kilometara manje od Saubera koji je pak prednjačio u tom segmentu. Ono čemu se oni mogu nadati jest kako su se na vrijeme mogli suočiti s problemima, kojih je istina bilo, a koliko su ih uspjeli i riješiti, tek će se vidjeti nakon prvog vikenda u sezoni.

Vremenska prognoza

Vrlo zanimljiv vikend čeka nas i što se tiče vremenskih prilika. Naime, u petak se za vrijeme treninga oborine ne očekuju, najavljeno je sunčano vrijeme uz previđenih 27 stupnjeva u zraku. No, zato je kiša najavljena za subotu kada će se odlučivati o startnim pozicijama. Na dan utrke bit će promjenjivo oblačno, mogući su kraći pljuskovi, ali nipošto ne i sigurni, dok bi se temperatura trebala kretati oko 20-ak stupnjeva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 19:04
    Konačno počinje sezona-uzbudljivih trka neće nedostajati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 15:53
    ne sekirajte se vi za lotus...kimi pobjedjuje...ipak covjek zna sta radi....(:
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2013. u 15:38
    pobjeda Kimi ili Hamiltona
    Obrisan korisnik