Nogomet

Dinamo veliki favorit u Puli, dobre šanse Zadra protiv Hajduka, neizvjesno u Vinkovcima

Pišu:Vedran Babić, Lovro Štrbinić, Damir Žbulj • subota, 16.03.2013.
Dinamo veliki favorit u Puli, dobre šanse Zadra protiv Hajduka, neizvjesno u Vinkovcima
Foto: Duje Bonačić

Uoči tri preostala susreta 24. kola MAXtv Prve lige trojica Sportnetovih novinara odgovorila su na tri pitanja vezana za te utakmice...

1. Može li Istra 1961, nakon Hajduka, iznenaditi i Dinamo?

Vedran Babić: Vrlo teško. Očito je da igračima Igora Pamića Hajduk leži, no Dinamo je ipak drugi svijet. Uz to, Puljani imaju puno problema zdravstvene prirode. Vratar Ježina mora na operaciju, zbog kartona će susret propustiti Sušić i Chung, a Križman, Anđelković i Aganović propustili su trening u srijedu. Upitan je i Bačelić-Grgić. S druge strane, Dinamo ima znatno širu klupu, ali i dodatni motiv da se vrati na pobjednički kolosijek nakon prošlotjednog remija s Osijekom.

Damir Žbulj: Iako se to neće svidjeti simpatizerima Splićana, činjenica je kako Dinamo nije Hajduk i malo toga će u ovom dvoboju ovisiti o Istri, a više o izvedbi Modrih, koji će nakon slabijeg izdanja protiv Osijeka sigurno u Puli krenuti po pobjedu. Već tradicionalno Žuto-zeleni stvaraju probleme Hajduku, potvrdili su to i proteklog vikenda, a njihova dobra partija samo bi trebala biti dodatno upozorenje za Jurčića i njegovu ekipu. Dinamo bi u Puli ipak trebao glatko slaviti, a bit će to posljednja prilika modrim reprezentativcima, pogotovo Sammiru i Ademiju, da se prikažu u dobrom svijetlu i da se svojim igrama, samo nekoliko dana prije kvalifikacijske utakmice sa Srbijom, istaknu izborniku.

Lovro Štrbinić: Istra 1961 je na Poljudu pokazala kako im odgovara igranje protiv splitskog velikana, ali i kako se nalazi u porastu forme. Aktualni lider i branitelj naslova stiže, s druge strane, na Aldo Drosinu bez velikog rezultatskog imperativa, s nekoliko izostanaka, ali i s velikim motivom kod pričuva da se nametnu. U svakom slučaju, Pamić definitivno ima ideju kako zaustaviti favorizirane momčadi i dojam je da pulski prvoligaš u situaciji kad će ponovno vjerojatno prepustiti inicijativu protivniku može ozbiljno zaprijetiti Kelavi, odnosno doći do boda ili sva tri.

2. Zadar na svom terenu ima četiri uzastopne pobjede, a Hajduk u gostima nije poražen od prošlog rujna. Čiji će se niz nastaviti u nedjelju?

Vedran Babić: Zadrov. Hajduk u posljednje vrijeme zaista igra dobro u gostima, puno bolje nego što je bio slučaj prethodnih godina, no u krnjem sastavu (bez Maloče, Milovića, Andrijaševića, Oremuša, Blaževića...) teško će do punog plijena protiv momčadi koja se u borbi za ostanak najviše oslanja na domaće utakmice. Zadranima bi na raspolaganju trebale biti sve najjače ofenzivne snage, a Hajdukovi obrambeni problemi pružaju im idealnu priliku za trijumf i bijeg iz opasne zone.

Damir Žbulj: Zadar kod kuće ili Zadar u gostima, to su dvije sasvim različite ekipe. Na svom terenu već su nebrojenu puta dokazali kako mogu srušiti i najbolje domaće nogometne ekipe, što se sasvim dobro moglo vidjeti i kroz posljednja dva tjedna. Dvije utakmice protiv istog suparnika u kratkom vremenu, uz pobjedu na svom travnjaku protiv Lokomotive, ali težak poraz na gostovanju, potvrdili su takva razmišljanja. Gosti iz Splita stižu im u dobrom trenutku, a Zadrani su već i prošlih sezona pokazali kako nemaju previše respekta prema njima. Slavilo se protiv lokalnih rivala posljednji put prije gotovo dvije godine, možda je stigao novi trenutak za pravu veliku zadarsku feštu u Stanovima.

Lovro Štrbinić: Zadar je u posljednjih nekoliko domaćih susreta pokazao zašto se gosti uglavnom ne raduju dolasku na Stanove. Milin i igrači našli su formulu za "probijanje" protivnika pred svojim navijačima, ali Hajduk je ekipa koja se ove sezone nekako "specijalizirala" za gostovanja. Kvaliteta je na strani gostiju, a kako i jedni i drugi u susret ulaze nakon poraza motiv za pobjedu će biti još veći, no ionako nedvojben kod svih igrača. Zadrani, pak, imaju određenih obrambenih poteškoća pri slaganju sastava i za očekivati je da će Krstičević znati pronaći put do nove gostujuće pobjede, sasvim sigurno pred mnoštvom navijača Hajduka.

3. Može li Rijeka prekinuti niz od četiri uzastopne gostujuće utakmice bez pobjede?

Vedran Babić: Može, ali mislim da neće. To, dakako, ne znači da će izgubiti, ali isto tako znači da neće ni pobijediti. Nekako sam najbliži vjerovanju da će dvoboj završiti podjelom bodova. Obje su momčadi slavile prošlog tjedna i napunile se samopouzdanjem, no u posljednjih osam domaćih utakmica Cibalia je izgubila samo od Dinama i Hajduka. Rijeku je u prvom dijelu prvenstva nadigrala s 4:1 i taj bi susret Vinkovčanima mogao donijeti blagu psihološku prednost. No i Rijeka ima svoje adute, a spomenuti bi ih poraz mogao još više motivirati.

Damir Žbulj: Stvarno su dovoljno navijači Rijeke propatili ove sezone, pogotovo ako su svoje ljubimce pratili na gostovanjima. Prekid neuvjerljivih igara pod Scorijom, stigao je već na posljednjem gostovanju u Puli, gdje nisu stigli do pobjede, ali su Riječani pokazali kako će s obzirom na kvalitetu svog igračkog kadra na svakom terenu ići na pobjedu. Cibalia je u opasnoj zoni ispadanja i svaka joj je utakmica praktički kvalifikacijska za ostanak. Dobro su otvorili nastavak sezone, slavili na svom terenu nad Osijekom, u gostima kod Slavena, a ovoj Rijeci nedavno uzeli bod na Kantridi. Kek jednostavno mora pokazati kako je svojim dolaskom dobro presložio karte unutar svoje ekipe, jer u Vinkovcima će jednostavno morati potvrditi kako njegov sastav ima kapacitete za borbu za treću ili čak drugu poziciju. Rijeka zaista može prekinuti ovaj negativan niz na gostovanjima već u ovoj narednoj utakmici, ali gostovanje u Slavoniji bit će pravi ispit za sve riječke igrače, jer će pokazati, još uvijek novom treneru, na koga može ozbiljno računati u svojim planovima.

Lovro Štrbinić: Niz je tu da se prekine, makar Riječani možda ne bi bili toliko niti razočarani nastavkom niza, u slučaju da ne upišu poraz. Matjaž Kek je u prvoj utakmici koju je vodio kao trener Rijeke pokazao da je momčadi dao potrebnu energiju i našao način kako će "uglazbiti" taj "orkestar". Na krilima tog zanosa gosti bi Vinkovčanima mogli zadati dosta problema, makar je i Cibalia slavljem u Koprivnici dobila mnogo samopouzdanja. Kvaliteta igrača kod gostiju jest veća, pitanje je samo hoće li odigrati u skladu s njom. U tom slučaju, Cibalia uz sav motiv koji ima može zapasti u još veće probleme u borbi za ostanak u MAXtv Prvoj ligi.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2013. u 12:53
    Kek it :)) Ajmo Rijeka :)
    Obrisan korisnik
  • nido16.03.2013. u 12:03
    Rano je od Keka jos ocekivati da ima sve karte poslozene i da ekipa odjednom bude mocna. Treba covjeku vremena.
    nido