Košarka

Žorić najbolji u dobrom tjednu Repešine Unicaje, Pilepić iskoristio priliku u Bilbau

Pripremio:Ivor Krapac • ponedjeljak, 18.03.2013.
Žorić najbolji u dobrom tjednu Repešine Unicaje, Pilepić iskoristio priliku u Bilbau
Foto: EPA

Drugi put u posljednja četiri tjedna, Luka Žorić mogao se pohvaliti naslovom najkorisnijeg igrača kola u Euroligi, a ovog puta to je priznanje zaslužio samostalno, što mu je pomoglo i da postane igrač tjedna u našem pregledu učinka hrvatskih košarkaša kod kuće i u inozemstvu. Žorić nije bio jedini raspoloženi Hrvat u dresu nekog španjolskog kluba. Istaknuli su se i Ante Tomić i Kruno Simon, a vrijedan izdvajanja bio je i Fran Pilepić...

Igrač kola

Luka Žorić (Unicaja): Odličan tjedan je iza Luke Žorića. U dvije pobjede Unicaje u važnim dvobojima protiv Reala u Madridu te doma s Fuenlabradom, Luka Žorić je bio važan faktor. U Madridu je briljirao i na kraju tjedna zaslužio titulu MVP-a kola Eurolige za 35 minuta provedenih na parketu uz 21 poen (7/10 za dva, 7/8 slobodna), 12 skokova te po dvije ukradene lopte i blokade. Protiv Fuenlabrade je bio nešto skromniji, ali i dalje među boljima, odradio je 28 minuta i ubacio deset poena (4/7 za dva, 2/4 slobodna) uz tri skoka i tri ukradene lopte.

Ugodno iznenađenje

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Bilbao je prošlog tjedna upisao dvije vrlo važne pobjede, a značajan doprinos u njima napokon je imao Fran Pilepić. Pilepić je napokon dobio pravo povjerenje Fotisa Katsikarisa i odigrao dvije utakmice s velikom minutažom. Prvo je u Eurokupu i prolazu protiv Ulma za 21 minutu ubacio 12 poena (2/5 za dva, 2/2 za tri, 2/2 slobodna) te uhvatio dva skoka i podijelio dvije asistencije. U nedjelju je u prvenstvu Bilbao slavio kod Estudiantesa, zbog ozljede je susret propustio Kostas Vasileiadis i to je Pilepiću donijelo još više minuta. U dosad najvećoj minutaži ove sezone za 32 minute je ubacio devet poena (1/2 za dva, 1/3 za tri, 4/4 slobodna) uz dvije asistencije i dvije ukradene lopte.

Luka Babić (Cedevita): Nakon najave koju je imao u Cedevitinoj pobjedi u Novom Mestu, s četiri poena i dva skoka za 26 minuta na putu do 63:62 protiv Krke, Babić je bio među najistaknutijim Cedevitinim igračima u dolasku do 92:78 protiv Cibone, u nedjelju poslijepodne u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova. U gradskom dvoboju 25. kola ABA lige istaknuo se s 12 poena, dvije osvojene lopte i blokadom za samo 14 minuta na parketu, uz 3/5 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja. S dvije trice i sveukupno devet poena u drugoj polovici četvrte dionice, bio je među glavnim adutima momčadi Jakše Vulića u rezultatskom bijegu poslije samo tri poena prednosti (70:67) sredinom četvrtine.

Leon Radošević (Armani Milano): Prilično neočekivan poraz upisao je Radoševićev Armani na vlastitom parketu od Cremone koja se nalazi u donjem dijelu ljestvice, a statistički gledano hrvatskom igraču bila je to jedna od boljih predstava s ubačenih 14 koševa (šut 6/10) i četiri skoka, sve za 19 minuta koliko je proveo na parketu.

Visoka forma

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja igra sve bolje, a u tu priču se uklapa i Kruno Simon koji je prošao kroz krizno razdoblje, ali je u zadnje vrijeme podignuo formu. U Madridu je odigrao dobru utakmicu ia za 31 minutu ubacio 18 poena (3/5 za dva, 3/6 za tri, 3/4 slobodna) uz pet skokova te po dvije asistencije i ukradene lopte. Poene je postizao mahom u najvažnijim trenucima kada je Unicaja napravila preokret. Istaknuo se i u prvenstvenoj pobjedi protiv Fuenlabrade kojoj je za 23 minute ubacio 12 poena (2/2 za dva, 0/3 za tri, 8/8 slobodna) uz osam skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte.

Ante Tomić (Barcelona): Nakon nešto skromnijeg tjedna, Ante Tomić je odigrao ponovno dvije vrhunske utakmice. Barcelona je oba puta slavila, pao je prvo Bešiktaš u Euroligi, a zatim Zaragoza u Ligi Endesi uz važne role hrvatskog centra. Protiv Bešiktaša je za 23 minute ubacio 11 poena (5/8 za dva, 1/2 slobodna), uhvatio sedam skokova i podijelio dvije asistencije, a još bolji je bio u prvenstvu. Tu je odigrao dvije minute više i ubacio 19 poena (9/12 za dva, 1/2 slobodna) uz sedam skokova, tri asistencije i dvije osvojene lopte.

Miro Bilan (Cedevita): U dolasku do 63:62 protiv Krke u Novom Mestu Bilan je prošlog ponedjeljka za 27 minuta ubilježio 10 poena (4/9 za dvicu) i četiri skoka, a na putu do nedjeljnih 92:78 protiv Cibone u Dvorani II Doma sportova bio je najefikasniji Cedevitin igrač. Svojih 20 minuta u igri iskoristio je za 22 poena (7/10 za dvicu, 8/11 iz slobodnih bacanja), dodajući i sedam skokova i po dvije osvojene i izgubljene lopte.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Novu sjajnu partiju odigrao je Perić koji je ujedno bio i prvo ime Vanolija na gostovanju u Milanu. Povremeni hrvatski reprezentativac u veliku pobjedu svoje momčadi ugradio je 23 koša (šut 8/16) te usto dohvatio devet lopti. No, ono što posebno veseli jest podatak da je dobar dio toga ostvario u samoj završnici susreta, čime je i najzaslužniji za nove prvenstvene bodove.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadrani nisu imali puno raspoloženih igrača u nedjeljnom porazu u Szolnoku (90:79) u pretposljednjem kolu ABA lige, ali Vrbanc se nije uklopio u tu, neraspoloženu kategoriju. Odigrao je napadački najkvalitetniju utakmicu u posljednje vrijeme, završivši s 20 poena, po dva skoka i asistencije za 26 minuta na parketu. U dolasku do 20 poena nije potrošio previše lopti, s 4/6 za dvicu i 3/4 za tricu, dok je s crte slobodnih pucao 3/5.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Bio je ponajbolji član svog kluba u domaćem porazu od Fenerbahčea rezultatom 90:80. Na parketu je proveo 31 minutu i ostvario učinak od 15 poena, devet skokova (sedam obrambenih, dva napadačka) i dvije asistencije. Za dva poena je šutirao odličnih 5/6, dok ga trica nije tako dobro služila (1/4).

Zoran Planinić (Himki): Planinić je cijele sezone glavni motor Himkija, a motor je prošlog tjedna bio raspoložen ponajprije razigravanjem suigrača, s 10 asistencija na putu do gostujućih 91:77 protiv Azovmaša u VTB ligi i devet asistencija u porazu od Maccabija (80:79) u Euroligi. Protiv Azovmaša je imao 12 poena sa 6/11 iz igre, 6/9 za dvicu i 0/2 za tricu, dok je u Tel Avivu, uz posustajanje u drugom poluvremenu, ubilježio 13 poena s 5/15 iz igre, 4/12 za dvicu i 1/3 za tricu, a 2/4 iz slobodnih bacanja. Protiv Maccabija nije imao puno predaha, s 37 minuta za parketu, a osim što mu je u trećoj i četvrtoj četvrtini stao šut, te večeri su mu problem bile i četiri izgubljene lopte, dvije u odlučujućim trenucima u završnici susreta.

Na standardnoj razini

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Zaragoza je odigrala hrabru utakmicu na gostovanju kod Barcelone. Borila se koliko je mogla, ali nije imala rješenja za Juana Carlosa Navarra i Antu Tomića. Solidnu utakmicu odigrao je Damjan Rudež koji je na parketu proveo 23 minute i za to vrijeme ubacio 11 poena (1/4 za dva, 2/3 za tri, 3/3 slobodna) uz dvije asistencije.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Zeleni iz Atene su u petak u Euroligi bili uvjerljivi pred svojim navijačima, s 82:58 protiv berlinske Albe, a Ukić se za nešto više od 23 minute na parketu istaknuo s osam poena, šest asistencija, po dva skoka i osvojene lopte. U napadu je bio racionalan, s 3/6 iz igre, 3/5 za dvicu i 0/1 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja išlo bez pogreške (2/2).

Krešimir Lončar (Himki): U prvoj prošlotjednoj utakmici svoje momčadi, u dolasku do gostujućih 91:77 protiv Azovmaša u VTB ligi, Lončar je za nešto više od 24 minute na parketu upisao osam poena, po tri skoka i asistencije. U euroligaškom porazu od Maccabija u Tel Avivu (80:79) bio je raspoložen skakački, s devet uhvaćenih lopti, a tome je dodao osam poena uz 4/9 za dvicu, kao i dvije asistencije.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Sudjelovao je u obje prošlotjedne pobjede svog kluba, a i minutaža mu se donekle povećala. U Euroligi je Efes s 89:86 nadigrao Brose Baskets, a hrvatski centar je odigrao 18 i pol minuta te upisao osam poena (iz igre 4/7), šest skokova (tri obrambena, tri napadačka) i tri blokade. U minimalnoj prvenstvenoj pobjedi protiv Olin Edirnea na parketu je proveo 15 i pol minuta te prikupio pet poena i jedan skok. Iz igre je šutirao 2/4.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Bio je jedna od središnjih figura pobjede protiv Crvene zvezde. Racionalno je koristio šut i za 19 minuta ubacio osam poena (4/5 za dva, 0/2 za tri). Dodao je pet skokova, dvije asistencije, dvije osvojene i jednu izgubljenu loptu. Startao je u početnoj petorki u Ljubljani kod Union Olimpije, ali je sudjelovao u pobjedi koja je osigurala Širokom ostanak u ABA ligi tek devet minuta uz četiri brzopleto zarađene osobne. Ostao je na dva poena, jednom skoku, jednoj asistenciji i čak četiri izgubljene lopte.

Dario Šarić (Cibona): U porazu od Cedevite (92:78) u nedjeljnom zagrebačkom ogledu u 25. kolu ABA lige, 18-godišnji Šibenčanin istaknuo se s po sedam skokova i asistencija. Šut mu nije bio pravi, na putu do pet poena imao je 1/4 za dvicu i 0/2 za tricu, dok je ovog puta išlo bez toliko problema iz slobodnih bacanja (3/4).

Toni Katić (Split): Žuti su u četvrtak u 25. kolu ABA lige na Gripama izgubili od Radničkog iz Kragujevca (81:63), a Katić je u posljednjem ovosezonskom domaćem ogledu u regionalnoj ligi imao devet poena, pet asistencija, četiri osvojene i tri izgubljene lopte za 31 minutu na parketu. Nije mu išlo po željama u šutu za dvicu (1/5), dok je za tricu pucao 2/2, a iz slobodnih bacanja 1/2.

Darko Planinić (Maccabi Tel Aviv): Zasluživši pohvalu trenera Davida Blatta zbog pomaganja da Maccabi zaigra s puno energije u domaćoj euroligaškoj pobjedi nad Himkijem (80:79), Planinić je u četvrtak imao dva poena (1/2 za dvicu, 0/2 iz slobodnih bacanja), četiri skoka, blokadu i tri izgubljene lopte za nešto više od 13 minuta na parketu. U gostujućoj pobjedi nad Maccabi Ashdodom (90:71) u izraelskom prvenstvu, u nedjelju je ubilježio četiri poena i osam skokova za 13 minuta u igri.

Boris Barać (Široki WWin): Prvak BiH izbjegao je posljednjeg tjedna posljednje mjesto, a mlađi Barać nije izbjegao ozljedu gležnja. U ogledu protiv Crvene zvezde igrao je samo devet minuta zbog ozljede i postigao pet poena uz jedan skok. Ozljeda s Pecare smjestila ga je na klupu u Ljubljani u vitalnoj pobjedi protiv Union Olimpije u petak.

Mario Hezonja (Barcelona): Prošli tjedan Mario Hezonja neće pamtiti po dobrom. Druga momčad Barcelone slavila je protiv KNET-a 68:65, no mladi hrvatski igrač na parketu je proveo tek 14 minuta nakon čega je zbog ozljede morao napustiti igru. Za to vrijeme je ubacio šest poena (0/2 za dva, 2/4 za tri) i uhvatio četiri skoka.

Forma u padu

Rok Stipčević (Scavolini): Zadarski razigravač proteklog vikenda nije bio na razini kao u prethodnim kolima, barem gledano po koš učinku, što je i jedan od razloga zbog kojih njegova momčad nije mogla preko Cantua u gostima. Stipčević je na parketu proveo 28 minuta, a u tom vremenu uspio je zabiti deset koševa uz vrlo skroman šut od 3/11. Također, vrijedi istaknuti i četiri asistencije.

Goran Suton (Cedevita): Od dva prošlotjedna Cedevitina nastupa, Suton je više pokazao u onom prvom, na putu do gostujućih 63:62 protiv Krke, prošlog ponedjeljka u 24. kolu ABA lige. Ubilježio je sedam poena i dva skoka za 14 minuta na parketu. U nedjeljnoj pobjedi nad Cibonom (92:78) odigrao je 16 minuta i za to vrijeme imao četiri poena uz 1/5 iz igre i 2/2 iz slobodnih bacanja, a tome je dodao četiri skoka.

Marko Tomas (Cedevita): Nakon što je zbog suspenzije zarađene zbog sudjelovanja u verbalnom napadu na suce poslije poraza od Partizana propustio Cedevitinu pobjedu u Novom Mestu, Tomas se vratio u nedjelju protiv Cibone. Nije bio jednako raspoložen kao u ranijim nastupima, završivši s po četiri poena i asistencije, uz dvije blokade i tri izgubljene lopte u velikoj minutaži (34). Šut iz igre bio mu je 1/7, 1/3 za dvicu i 0/4 za tricu, dok je s crte slobodnih bio bez pogreške (2/2).

Damir Markota (Bešiktaš): Na gostovanju kod Barcelone igrači Bešiktaša su doživjeli i 11. poraz u drugom krugu Eurolige. Markota se na toj utakmici uklopio u sivilo svoje momčadi te je za 18 i pol minuta na parketu ostvario učinak od četiri poena, tri skoka, jedne ukradene i jedne izgubljene lopte. Pogodio je tek jedan od tri šuta iz igre te uspješno realizirao dva slobodna bacanja. Svoju utakmicu 22. kola turskog prvenstva Bešiktaš će odigrati u ponedjeljak kod Hacettepea.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa u petak u Euroligi nije uspjela iznenaditi CSKA u Moskvi. U porazu sa 70:61 Delaš je na parketu bio 14 i pol minuta, a za to vrijeme ostao je bez poena (0/2 za dvicu), ubilježivši po jedan skok i osvojenu i izgubljenu loptu.

Lukša Andrić (Cedevita): Klupska suspenzija i boravak u drugoj momčadi su iza Lukše Andrića. Vratio se u pobjedi nad Cibonom u 25. kolu ABA lige, ali nije bio zapažen, bez poena i s tri prekršaja za četiri minute u igri. Imao je po jedan promašaj za dvicu i tricu.

Pavle Marčinković (Cibona): Bez značajnijeg učinka u porazu od Cedevite (92:78) u nedjelju poslijepodne u pretposljednjem kolu ABA lige, Marčinković je tu utakmicu završio bez poena (0/2 za tricu) i s po jednim skokom i izgubljenom loptom za šest minuta na parketu.

Dontaye Draper (Real Madrid): Real definitivno ove sezone nije navikao gubiti stoga su dva domaća poraza u svega 48 sati prilično iznenađenje. Prvo se osladila Unicaja u Euroligi, a zatim u prvenstvu apsolutno neočekivano CB Canarias. U oba susreta Dontaye Draper je imao korektnu minutažu, ali je odigrao prilično nevidljivo. Protiv Unicaje je za 14 minuta ostao bez poena (0/1 za dva, 0/2 za tri) s jednom asistencijom, a zatim je protiv Canariasa za 18 minuta barem ubacio tri poena (0/2 za dva, 1/2 za tri) uz tri skoka.

Klupa, tribine, doktori...

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Zbog ozljede nije nastupio u prošlotjednim utakmicama Fenerbahčea. Njegovi su suigrači upisali uvjerljivi euroligaški poraz kod Caje Laboral te prvenstvenu pobjedu kod Turk Telekoma.

Marko Popović (Žalgiris): Ozlijeđeni Popović propustio je i drugu uzastopnu utakmicu svoje momčadi. Nije ga bilo u euroligaškom porazu u Moskvi, sa 70:61 za domaći CSKA.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa proteklog tjedna nije igrala utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 17:11
    Marko prestani se suptilno gurati u momčad koja će putovati na prvenstvo u Sloveniju, katastrofalan si.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.03.2013. u 07:33
    Z. Planinić, Ukić, Popović, Simon, Pilepić, Bogdanović, Tomas, Šarić, Radošević, Lončar, Žorić, Tomić...putnici u Sloveniju. Eto! Šariću prednost ispred Darka Planinića jer nam treba šuterska četvorka, a čistih petica imamo ionako dosta. Samo da ne bude ozljeda.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.03.2013. u 17:59
    Radosevic je imao 14 poena i 4 skoka. Planinic nije dobro odigrao. prodao je utakmicu u Izraelu
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina18.03.2013. u 13:23
    Perić zaslužuje veći klub
    pikepiletina