Košarka

"Moj spas" za Zadar, splitska ABA avantura zaključena "fenjerom"

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 25.03.2013.
"Moj spas" za Zadar, splitska ABA avantura zaključena "fenjerom"
Foto: FaH

ABA-ligaško društvo tijekom vikenda je odradilo posljednje kolo u sezoni, nakon čega je postalo jasno i tko će u kakvom raspoloženju uploviti u domaća natjecanja. Većina očiju bila je uprta u "biti ili ne biti" obračun Zadra i Splita, ali jednako zanimljivo bilo je i u Beogradu gdje je Partizan uspio slomiti Szolnoki i tako izgurati Budućnost sa završnog turnira.

Posljednje kolo donijelo je dosta dramatike na parkete u Zadru, Beogradu i Podgorici gdje su se dijelile vize za opstanak, odnosno u beogradskoj i podgoričkoj varijanti za završni turnir. U oba slučaja slavio je domaćin, što je Splitu i Budućnosti ostavilo dovoljno vremena za računanje gdje su to tijekom 26 kola propustili napraviti korak više.

Iz hrvatskog kuta gledišta, utakmica na Višnjiku u kojoj su snage odmjerili Zadar i Split, bila je predmetom mnogih rasprava i analiza i prije, uoči, ali i nakon što je odigrana. Jedino što je u cijeloj toj priči bilo "krivo" jest razlog zbog kojih su mediji punili naslovnice, dvoboj za goli život, za preživljavanje i za očuvanje i ono malo velikoga što su i jedni i drugi godinama nosili u sebi, referirajući se na neka bolja, sretnija, ali davna vremena.

Zadar je u konačnici upisao uvjerljivu pobjedu, uvjerljivu samo pogledom na konačan rezultat, jer u velikom dijelu bila je to utakmica kvalitetom sličnih sastava, s dosta grča i straha, a prevaga na domaćoj strani bili su tek navijači kojima oni s parketa uistinu imaju na čemu biti zahvalni. Zadar će tako snivati ulazak u ABA ligu i naredne sezone, dok će Splićani svoj put nastaviti u A-1 ligi, lišeni bilo kakvog rezultatskog imperativa.

Partizan je imao samo jedan cilj, svladati mađarskog predstavnika i tako dograbiti final four Regionalne lige, što se na kraju i dogodilo pa je tako pobjeda Budućnosti nad Olimpijom stekla epitet "pirove", jer upravo su Podgoričani ostali prvi ispod crte. Dovoljno za Eurokup, no ne i za nešto više.

Patnje mladog Werthera, odnosno u Ciboninom slučaju trenera Lutza, se nastavljaju i dalje. Hrvatski klubovi ove su sezone bili mušterija svima i svakome, nevezano za domaćinstvo, a dojam o promašenim sezonama u zadnjem kolu nije htjela pokvariti niti Cibona koju je u Draženovom domu svladala Igokea, tek toliko da ne bude zabune tko je tko na današnjim košarkaškim paralelama.

Odličnu sezonu pobjedom u gostima kod Krke zaključio je i makedonski predstavnik MZT, u konačnici sedmo mjesto, dovoljno da dodatno podgrije ambicije u narednoj. No, kada je riječ o sjajnim sezonama, u tu priču svakako ulazi Radnički iz Kragujevca koji se ciljano pojačao i tako stvorio homogenu momčad spremnu za velike stvari (čitaj: 3. mjesto), a koliko su ozbiljni saznala je i Crvena zvezda.

Za razliku od Vukova, Vitamini su se na samom kraju sezone ipak nekako složili, a dokaz tomu je i pobjeda na Pecari, gdje su ove sezone padali i bolji nego je to Cedevita. Sve u svemu, sezona za zaborav i što se njih tiče, dosta lutanja, kaosa, traženja raznih alibija, a premalo samokritike i učenja na greškama.

Utakmica kola

Sudar nekadašnjih velikana, a danas klubova koji opasno plešu na rubu opstanka, i ovaj je put pobudio veliki interes publike. Brzo su krenula sjećanja na neka prošla vremena u kojima se tražila karta više u utakmicama koje su značile borbu za trofej, no ovaj put Zadar i Split imali su nešto "mučniju" situaciju, borbu za opstanak, u kojoj je netko bio osuđen na očaj.

Zadar je izuzev samog uvoda uvelike kontrolirao situaciju, imao konstantnu prednost, no uporni su bili i Splićani pa se utakmica rješavala u posljednjih pet minuta. Žuti su u nekoliko navrata došli na pet koševa zaostatka, ali kratka klupa i relativno mali broj igrača koji su sposobni kvalitetno odreagirati u tako delikatnoj situaciji, na kraju im je odnijela mogućnost da odluku o pobjedniku prolongiraju za završne sekunde.

Igrač kola

Igrač kola svakako je Zadrov Romeo Travis. Zna se da u ključnim utakmica na površnu isplivaju oni najbolji, najkarakterniji ili ako baš hoćete igrači con cojones. Upravo na tom tragu svoju momčad u pobjedi nad Splitom predvodio je Travis ubacivši na kraju 20 koševa uz sjajan šut (9/12), pritom dohvativši i devet skokova, a statistici je još pribrojio i tri ukradene lopte, sve to uz valorizaciju 33. Rezimirajući kompletnu sezonu Zadra, američki krilni centar je zasigurno jedan od onih za koje se sigurno može reći da su zaslužili svaki, euro, dolar ili kunu iz svog ugovora.

Petorka kola

Jarrel Blassingame (Cibona): 16 koševa, osam asistencija, valorizacija 17

Klemen Prepelič (Union Olimpija): 20 koševa, tri skoka, šest asistencija, valorizacija 30

Romeo Travis (Zadar): 20 koševa, devet skokova, tri ukradene lopte, valorizacija 33

Gjorgi Čekovski (MZT Skopje): 26 koševa, tri asistencije, valorizacija 21

Alen Omić (Union Olimpija): 17 koševa, 11 skokova, valorizacija 25

Izjava kola

Trener Zadra je bio prilično euforičan nakon pobjede nad Splitom i to u tolikoj mjeri da je sezonu u kojoj su "igrom slučaja" ostali na životu označio kao korak naprijed. Korak je sigurno bio, koliko naprijed a koliko nazad, na vama je da prosudite. Jedno je sigurno, ne ponovila se.

"Dobili smo jako bitnu utakmicu koja je odlučivala o mnogo čemu i ove i naredne sezone. Čestitam svojim igračima, ova je pobjeda na tragu igre protiv Radničkog. Nije bilo lako doći do toga, liga je jako teška i zahtjevna i mislim da smo ove godine napravili prvi korak prema naprijed", naglasio je Nazor.

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4FMP 21+17
5Dubai 21+7
6Igokea 21+3
7Crvena zvezda 12+10
8Cedevita Olimpija 12-11
9Spartak Subotica 12-15
10Split 12-20
11Borac Čačak 12-28
12Cibona 12-47
13Zadar 11+15
14Studentski centar 11+2
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga

1Partizan 30+74
2Budućnost VOLI 30+74
3Mega Basket 30+16
4FMP 21+17
5Dubai 21+7
6Igokea 21+3
7Crvena zvezda 12+10
8Cedevita Olimpija 12-11
9Spartak Subotica 12-15
10Split 12-20
11Borac Čačak 12-28
12Cibona 12-47
13Zadar 11+15
14Studentski centar 11+2
15Krka 03-21
16Mornar Barsko zlato 03-76

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 22:02
    čestitke zadrani, dogodine nađite novog michaela meeksa i opet osvojite. moja jugoplastika nije mogla bolje sa ovakvim trenerom.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 18:23
    Bravo Zadrani
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 16:32
    e pa nismo tako nisko pali da se usporedjujemo sa strucnjacima iz Cibone
    Obrisan korisnik
  • antitalent9125.03.2013. u 16:08
    Zadar ima jednako pobjeda kao i Cibona, Krka i Szolnoki. Neka digne ruku onaj tko misli da su te momčadi jeftinije od Zadra. Mislim da takvih nema... Prema tome, ovaj rezultat s obzirom na sva sranja koja su se u klubu događala jest korak naprijed. Lani smo igrali A1 ligu, nije bilo realno... [više na forumu]
    antitalent91