Nogomet

Štimčeva kocka dosad je padala na "šesticu", no kocka ne donosi uvijek ono što želite

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 27.03.2013.
Štimčeva kocka dosad je padala na "šesticu", no kocka ne donosi uvijek ono što želite
Foto: EPA

Uvjerljiva bodovna "žetva" Hrvatske u kvalifikacijama za SP u Brazilu nastavljena je i u Walesu. Iako ni ovog puta Hrvatska nije igrom briljirala (što je u principu konstantna značajka Štimčeve ere), još je jednom pokazala individualnu kvalitetu i mentalnu snagu koje karakteriziraju samo one najveće momčadi. Pobjeđivati i kad ne igraš dobro - tako to rade veliki. No, dokle će "kockara" Štimca pratiti sreća?

Srbija i Wales - šest bodova. Savršen ožujački učinak približio je hrvatsku nogometnu reprezentaciju ljetu u Brazilu. Dvije partije koje estetikom nisu oduševile, ali jesu učinkovitošću i egzekucijom, Hrvatsku su svrstale u rang uistinu elitnih svjetskih reprezentacija. Onih koje pobjeđuju i kad ne igraju najbolje.

Štimčeva "kocka"

Igor Štimac i u Swanseaju je nastavio politiku šokiranja javnosti neočekivanim potezima. Nakon što je teško doživio inicijacijski splitski poraz od Švicarske, pa još teže preživio zagrebačku muku protiv Makedonije, Štimac je počeo bacati kocku. Radošević u Bruxellesu, Sammir u Skoplju, Kovačić na Srbiju, Sammir i Badelj u Swanseaju. I Olić na klupi.

U osam utakmica koje je vodio, Štimac nije dvaput poslao isti sastav na teren. No, najsličnije početne momčadi poslao je u dva okršaja s Makedoncima i Velšanima. U dvije utakmice protiv Makedonije zamijenio je samo Jelavića i Eduarda, a protiv Walesa je umjesto Perišića krenuo Sammir. Štimac je u Skoplju i Swanseaju vjerovao momčadima koje su nadvladale te protivnike u Osijeku i Zagrebu.

U Swanseaju to baš i nije štimalo. Uz indisponiranog Badelja i nevidljivog Sammira bilo je očito da Hrvatskoj nedostaje energije i trke. Mandžukić nije djelovao toliko moćno kao u prošlim utakmicama, kao da mu je nedostajao njegov slavonskobrodski "kompanjon" koji je počeo utakmicu na klupi. Olićevim ulaskom Hrvatska je prema naprijed dobila ono što je trebala, baš kao što je i vezni red dobio nakon što je Kovačić zamijenio Sammira.

"Slučaj Sammir" neće nestati

Nakon utakmice Štimac je bio ljut na navijače koji su Sammiru zviždali u Swanseaju, slično se dogodilo i u Skoplju. Hrvatski Brazilac odavno je kamen spoticanja između "establišmenta" i navijača, a očito će tako biti i ubuduće. Taj jaz Sammirove blijede partije, poput ove u Swanseaju, samo će dodatno produbljivati.

Kako biste ocijenili izborničke poteze Igora Štimca dosad?

ANKETA#574

Štimac baš i nije osoba koja će prva popustiti i odreći se Sammira zbog pritiska javnosti, ali ništa manje tvrdoglavi nisu ni navijači. Sve zajedno vodi k tome da će "glava u glavu" udarati dokle god hrvatski stručni stožer bude inzistirao na Dinamovom veznjaku. Ili barem dokle ovaj bude iritirao javnost svojim ispadima izvan terena i blijedim partijama unutar njega.

Štimcu se "kockanje" sa sastavom dosad isplatilo i u Bruxellesu (Radošević je bio sasvim solidan) i protiv Srbije u Zagrebu (Kovačić je bio odličan). U Swanseaju je bio najbliže da se kocka umjesto na "šesticu" prevrne na "jedinicu". Jedan gotovo očajnički udarac Lovrena spriječio je uprskavanje svega dobroga što nam je donijela utakmica sa Srbijom. I prebojao 77 minuta u kojima Hrvatska nije izgledala dobro.

Izbornik je nakon utakmice govorio kako je "pogodio s izmjenama". Međutim, priča se može gledati i iz druge perspektive. Ako je pogodio s izmjenama - onda očito nije pogodio s početnim sastavom, zar ne?

Deset pogodaka - osam strijelaca

Ono što Štimca i sve navijače hrvatske nogometne reprezentacije može puniti optimizmom je činjenica da je u šest kvalifikacijskih utakmica 10 pogodaka postizalo čak osam igrača! Makedoniju je u Zagrebu srušio Jelavić, Belgiji u Bruxellesu zabio Perišić, u Skoplju su pogađali Ćorluka i Rakitić, Walesu u Osijeku Mandžukić i Eduardo, Srbiji Olić i Mandžukić, u Swanseaju Lovren i Eduardo.

Kad se svemu tome doda da je Pletikosa bio jedan od najboljih igrača kroz svih šest utakmica, da je Modrić značajno podigao formu od prelaska u Real, a Srna nastavio sa svojim kapetanskim doprinosom, hrvatska momčad definitivno može reći kako ne ovisi ni o jednom pojedincu bez obzira koliko on kvalitetan i važan bio. Ni približno koliko, primjerice, Wales ovisi o Baleu. Ili ako hoćete - koliko Portugal ovisi o Cristianu Ronaldu.

Hrvatska je u ožujku napravila ono što je planirala - riješila sve probleme iza svojih leđa i objavila Belgiji utrku "jedan na jedan" do kraja kvalifikacija. Prije jesenske završnice očekuje nas još domaća utakmica protiv Škotske, u "škakljivom" lipanjskom terminu i bez najmanje dvojice nositelja (Modrić, Ćorluka) i jednog "sekundanta" (Lovren).

Nema dvojbe da će Štimac i u lipnju izmisliti nešto što će malo tko očekivati. Nadajmo se samo da će njegova kocka nastaviti pokazivati šestice. Iako je kocka uvijek - kocka. Ne donosi uvijek samo ono što želite...

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.04.2013. u 08:52
    Fakat ste smješni sa tom pričom o Samiru,svi znamo da je on dio Mamićeve priće,ok dali je on zaslužio biti u repki ?sigurno nećemo nikada niti saznati ako bude u dinamu pod "Kurćićem",sjetite se sa Vahom kako je Samir izgledao takav Samir je dobrodošao kao druga polušpica ne u veznom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bolan31.03.2013. u 15:34
    kad će Pacak?
    bolan
  • Obrisan korisnik30.03.2013. u 16:03
    jurisic pise sve nekorektnije clanke - ovaj mu je jedan od najneobjektivnijih - kaze "radosevic je bio sasvim solidan" a "samir je odigrao blijedu partiju"...ma dajte g. jurisicu, po cemu je to radosevic bio sasvim solidan a sammir odigrao blijedu partiju? od vas g. jurisicu sam ipak ocekivao malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 15:34
    Komentirat cu gdje hocu kolko vas god to zivciralo. Sammira nikad necu prihvatiti u repki dok god igra pod ovim uvjetima.Svi volite repku toliko da vas dodje 7 000 protiv MakedonijePuno je volite i podrzavate, a da nepricam o Dinamu i njegovom vodji i miljeniku.Vise Toronto Croatia ima ljudi na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.03.2013. u 13:58
    Potpisujem Mr. Worldwidea u potpunosti.
    Obrisan korisnik