Nogomet

Bayernova prilika za osiguranje titule, Inter pod pritiskom protiv Juventusa

Sportnet • petak, 29.03.2013.
Bayernova prilika za osiguranje titule, Inter pod pritiskom protiv Juventusa
Foto: EPA

Bayern, ako mu se poklopi rezultat iz utakmice Borussije Dortmund, može već prije travnja osigurati naslov prvaka. Njegov protivnik u Ligi prvaka Juventus gostuje kod Intera i traži revanš.

Iako zvuči nevjerojatno, Manchester City još stigne obraniti naslov prvaka, ali za to mu trebaju baš sve pobjede do kraja sezone i nekoliko kikseva Uniteda. Realnije je da će čuvati drugu poziciju, a svakako je kvalitetniji od Newcastlea, no ne nužno i svježiji. Mancini će se nadati da će Agüero i Kompany biti spremni. Alex Ferguson najavio je potragu za svježim igračima prije gostovanja u Sunderlandu koje će biti manje od 48 sati prije ogleda s Chelseajem u FA kupu. Zato bi Rooney i Van Persie mogli dobiti poštedu.

Ako City pobijedi, Chelsea ne smije izgubiti jer će mu drugo mjesto postati gotovo nedohvatljivo. I Benitez mora voditi računa o svježini jer su pred Chelseajem četiri ispita u osam dana. Tottenham će to pokušati iskoristiti na gostovanju kod Swanseaja, možda najrasterećenije momčadi Premiershipa poslije osvajanja Liga kupa i osiguranja Europske lige.

Poslije pet uzastopnih poraza, na klupi Readinga debitirat će Nigel Adkins, i to na Emiratesu. Za Arsenal je pobjeda imperativ iako će biti bez Walcotta, a možda i bez Wilsherea. S dvije pobjede u nizu, Aston Villa s optimizmom čeka Liverpool čije su nade u Ligu prvaka skresane prošlog tjedna u Southamptonu.

Nakon prvenstvene pauze zbog kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo, španjolsko nogometno prvenstvo na scenu se vraća 29. kolom u kojem će vodeća Barcelona nove bodove tražiti kod Celte iz Viga, dok će drugoplasirani Real nastavak pobjedničkog niza loviti u Zaragozi. Kako kod da bilo, sve izuzev punog plijena u oba slučaja bilo bi iznenađenje.

U derbiju kola Atletico Madrid će snage odmjeriti s Valencijom. I jednima i drugima motiva neće nedostajati, prvima zbog pada na treće mjesto, a drugima zbog lova na Ligu prvaka, stoga se na Vicente Calderonu očekuje poprilična akcija. Težak ispit očekuje i četvrtoplasirani Real Sociedad koji će svoju poziciju braniti kod Espanyola koji pak ne može bitno niti gore, niti dolje.

U vrlo lošoj formi nalazi se Malaga, očito je cijena sjajnih rezultata u Ligi prvaka bila prevelika, stoga je teško vjerovati da će svoj niz bez pobjede prekinuti baš kod Rayo Vallecana, jednog od izravnih suparnika za Europu. Što se tiče borbe za opstanak, Mallorca je u idealnoj prilici da se u izravnom dvoboju riješi jednog od konkurenata.

Nogometaši Bayerna, uoči sraza s Juventusom u četvrtfinalu Lige prvaka, na svom terenu dočekuju goste iz Hamburga, u jednom od bundesligaških klasika. Bit će to ujedno i potencijalni sraz hrvatskih nogometaša, Marija Mandžukića s jedne, odnosno Milana Badelja i ozljedama načetog Ive Iličevića s druge strane. Bavarci već imaju 20 bodova prednosti nad dortmundskom Borussijom i žele napraviti novi korak prema što ranijem osiguravanju titule kako bi se mogli maksimalno posvetiti drugim natjecanjima u lovu na trostruku krunu, a HSV se nalazi u velikoj i nadasve neizvjesnoj borbi za četvrto mjesto na tablici.

Aktualni prvak gostuje kod Stuttgarta, a trećeplasirani Bayer iz Leverkusena kod Fortune iz Düsseldorfa, koja s dozom opreza mora pratiti zbivanja iza svojih leđa, u zoni ispadanja.

Olićev i Perišićev Wolfsburg ugošćuje Nürnberg, što će Oliću biti prilika za zadržavanje golgeterske forme, a treneru Dieteru Heckingu to će ujedno biti i dokazivanje protiv bivšeg poslodavca. Lakić će priliku za nove pogotke dobiti kod najslabije momčadi lige, Greuther Fürtha, dok Klasnić neće konkurirati za ogled svog Mainza s Pavlovićevim Werderom.

30. kolo talijanske nogometne lige odigrat će se po nešto drukčijem rasporedu nego inače. Zbog Uskrsa sve će se utakmice održati u subotu, dok će u srijedu zaostali susret 29. kola odigrati Sampdoria i Inter. Najzvučniji susret svakako je onaj između Intera i Juventusa, popularni Derby d'Italia u kojem imperativ pobjede imaju Nerazzurri.

Momčad u kojoj bi trebao nastupiti i Mateo Kovačić nalazi se na tek petom mjestu i ako želi uhvatiti Ligu prvaka morat će razmišljati o osvajanju tri boda. Juve, s druge strane, ima ugodnu prednost na vrhu tablice i moći će opuštenije igrati na Giuseppe Meazzi. Drugoplasirani Napoli nadat će se slavlju Stramaccionijeve ekipe i pokušati smanjiti zaostatak za Starom damom u njenom gradu protiv istoimenog kluba.

Milan i Balotelli po nastavak pozitivnog niza odlaze u Veronu gdje ih čeka Chievo koji je također u dobroj formi. Rimski klubovi će odmjeriti snage sa Sicilijancima, a Fiorentina gostuje na drugom najvećem talijanskom otoku, ali pred praznim tribinama jer Cagliari opet nije uspio ishoditi sigurnosne dozvole za svoj stadion. Vukušić zbog viroze neće igrati u Parmi, a Budan i Livaja se nadaju minutaži protiv Sampdorije.

Pariški prvoligaš svojih će pet bodova viška ispred Lyona, odnosno sedam ispred Marseillea, čuvati na Parku prinčeva protiv aktualnog prvaka Montpelliera. Utakmica se igra već u petak navečer, s obzirom da PSG već u utorak navečer mora odmjeriti snage s Barcelonom u elitnom europskom natjecanju.

Lovrenov Lyon eventualni će kiks Parižana pokušati kapitalizirati slavljem na Gerlandu protiv "davljenika" Sochauxa. Sve osim pobjede domaćina bit će iznenađenje, a Gardeovi nogometaši pritom se moraju iskupiti za vrlo slabu partiju i poraz od Bastije u prošlom kolu, nakon kojega je trener Lyona bez zadrške rekao kako njegova momčad "nije vrijedna prve lige". Marseille će pak morati na noge Cvitanićevoj Nici, a susjedni derbi na jugu Francuske bit će začinjen činjenicom da domaćin pobjedom ima priliku uloviti Marseilleovo treće mjesto.

Ponovno dobra forma Saint Etiennea bit će testirana kod jednog od kandidata za ispadanje, Troyesa, a Bordeaux i Lorient u međusobnom će okršaju odlučiti tko će ostati bliže europskim pozicijama. Evian i Reims igraju jedan od ključnih dvoboja donjeg doma, u kojemu će bodovi "zlata vrijediti".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.03.2013. u 22:49
    hsv i inter....2 sigurna
    Obrisan korisnik
  • etti29.03.2013. u 17:51
    Ajmo Juve uštedit energiju maksimalno i onda na Allianz Arenu pružit jednu odličnu utakmicu. Inter je u ovom trenutku ipak puno manje bitan.
    etti