Košarka

Bilan precizan, Rudež i Žorić drže visoku formu, Barać i Šarić inspirirani

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 15.04.2013.
Bilan precizan, Rudež i Žorić drže visoku formu, Barać i Šarić inspirirani
Foto: Ivana Karačić

Cedevita kroči kroz Ligu prvaka i dalje na krilima Mire Bilana koji se proteklog tjedna istaknuo s dvije nadahnute izvedbe, kao i Dario Šarić u redovima Cibone u dvjema novim slavljima. Boris Barać preuzeo je dodatni teret na sebe u redovima Širokog, a Damjan Rudež svojim poenima i dalje goni Zaragozu.

Igrač kola

Miro Bilan (Cedevita): Centar momčadi Jakše Vulića bio je najraspoloženiji među zagrebačkim Crvenima u nedjeljnoj izrazito visokoj pobjedi nad Alkarom, sa 135:75 u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova. Bilanu je 17 i pol minuta u igri bilo dovoljno da stigne do 32 poena i osam skokova, uz dvije asistencije, s 11/14 za dvicu i 10/11 iz slobodnih bacanja na tom putu. U prvoj prošlotjednoj utakmici, gostujućoj pobjedi nad Kvarnerom 2010 (91:75) u četvrtom kolu Lige za prvaka, 23-godišnji Šibenčanin igrao je 16 i pol minuta i ubilježio 11 poena, četiri skoka i dvije blokade. Ni u Rijeci nije promašio previše, s 5/6 za dvicu i 1/1 iz slobodnih bacanja.

Ugodno iznenađenje

Boris Barać (Široki WWin): Ozljeda gležnja nije bila ozbiljnije prirode i mlađi Barać nastavlja biti vitalni dio momčadi u Ligi 6. Tako je u rutinskoj pobjedi protiv Čapljine 76:61 za 24 minute upisao 16 poena (3/6 za dva, 1/2 za tri), sedam skokova, dvije asistencije, dvije osvojene lopte, jednu izgubljenu i jednu blokadu. U Mrkonjić Gradu kod Mladosti bilo je mnogo neizvjesnije (pobjeda 75:74), pa je Barać igrao 31 minutu i postigao 14 poena (5/5 za dva, 1/2 za tri), četiri skoka, asistenciju i dvije izgubljene lopte.

Visoka forma

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Iza Zaragoze je još jedno vrlo uspješno kolo u kojem je veliki obol imao i Damjan Rudež. Jedno od ugodnijih iznenađenja španjolske sezone slavilo je u gostima kod Unicaje s vrlo visokih 88:68. Rudež je nastavio s dobrim nastupima pa je za 28 minuta provedenih na parketu ubacio 21 poen (4/8 za dva, 3/3 za tri, 4/4 slobodna) uz tri uhvaćena skoka.

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je odigrala očajnu završnicu utakmice protiv Zaragoze, a Luka Žorić je bio najbolji strijelac svoje momčadi. U prilično skromnom izdanju Repešine momčadi Žorić je za 27 minuta ubacio 15 poena (6/10 za dva, 3/4 slobodna) i tome dodao tek dva skoka. Osim toga, imao je i četiri prekršaja i tri izgubljene lopte.

Dario Šarić (Cibona): S dosta toga dobrog i nešto manje lošega u dvije prošlotjedne utakmice, Šarić je pomogao Ciboni da dođe do dvije očekivane pobjede u Ligi za prvaka, s domaćih 93:83 protiv Zagreba u utorak i gostujućih 81:64 protiv Jolly JBŠ-a u petak. U pobjedi nad Mravima, 19-godišnji Šibenčanin je za 36 minuta na parketu ubilježio 20 poena i 11 skokova, šest napadačkih, ali i četiri izgubljene lopte. Šut iz igre bio mu je izvrstan, 7/8 za dvicu i 2/3 za tricu, dok slobodna bacanja nije pucao. U pobjedi u rodnom Šibeniku Šarić je bio osobito raspoložen u prvih 20 minuta, a na kraju je imao 17 poena, pet skokova, dvije osvojene i četiri izgubljene lopte za 31 minutu u igri. Za dvicu i tricu imao je po jedan promašaj, s 3/4, odnosno 2/3, a s crte slobodnih bio je bez pogreške (5/5).

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): Iza Andrića su dvije solidne prošlotjedne utakmice. U gostujućoj pobjedi nad riječkim Kvarnerom 2010 (91:75) u utorak, svojih 17 minuta na parketu iskoristio je za 12 poena bez promašaja iz igre, s 3/3 za dvicu, a 6/7 iz slobodnih bacanja. Imao je i dva skoka. Na putu do nedjeljnih domaćih 135:75 protiv Alkara istaknuo se sa 16 poena za 22 i pol minuta u igri, uz 5/6 za dvicu, 1/1 za tricu i 3/3 s crte slobodnih. Tome je dodao sedam skokova, dvije asistencije, blokadu, četiri osvojene i tri izgubljene lopte.

Luka Babić (Cedevita): Na putu do 91:75 protiv Kvarnera 2010 u Rijeci u četvrtom kolu hrvatske Lige za prvaka, Babić je za nepunih 27 minuta na parketu ubilježio 10 poena, dvije asistencije i skok, s 2/2 za dvicu i 4/6 za tricu. U dolasku do domaćih 135:75 protiv Alkara u nedjelju u petom kolu, istaknuo se s pet asistencija, a tome je dodao osam poena i tri skoka za nešto manje od 25 minuta u igri. Šut za dvicu bio mu je 1/2, a za tricu 2/6.

Stanko Barać (Anadolu Efes): U posljednjih sedam dana odigrao je dvije utakmice četvrtfinala Eurolige, a Efes je oba puta poražen od Olympiakosa u Grčkoj. U prvoj utakmici sa 67:62, a u drugoj s uvjerljivih 71:53. Hrvatski centar u prvoj je utakmici odigrao 15 i pol minuta te ostvario učinak od šest poena, pet skokova, jedne osvojene i dvije izgubljene lopte, a iz igre je šutirao 3/7. U drugoj utakmici je dobio nešto veću minutažu, no učinak nije znatno popravio. Za 23 i pol minute ubacio je devet poena uz šut iz igre 4/10, a tome je pridodao pet skokova, jednu asistenciju, jedu osvojenu i jednu izgubljenu loptu. Utakmica 26. kola turske lige između Efesa i Bešiktaša je odgođena.

Toni Katić (Split): Kako su Žuti u nekompletnom sastavu, 20-godišnji Katić sada je među iskusnijima u momčadi, s velikom minutažom i važnom ulogom. U utorak je u porazu od Zadra (75:61) na Gripama imao 11 poena za 37 minuta na parketu, uz 3/6 za dvicu, 1/4 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja. Tome je dodao sedam asistencija, tri skoka, tri osvojene i dvije izgubljene lopte. U nedjeljnoj pobjedi nad Zagrebom u Trnskom u petom kolu Lige za prvaka, s 88:76 u produžetku, Splitov razigravač ubilježio je 13 poena, šest skokova i pet asistencija za nešto više od 41 minute u igri, s po dvije osvojene i izgubljene lopte. Šut iz igre bio mu je jako dobar, 4/6, 2/4 za dvicu i 2/2 za tricu, dok je iz slobodnih bacanja pucao 3/4.

Marko Popović (Žalgiris): U gostujućoj pobjedi svoje momčadi protiv Prienaija (77:67) u litavskom prvenstvu, Popović je u utorak ubilježio osam poena, pet asistencija, po dvije osvojene i izgubljene lopte za nepunih 26 minuta na parketu. Za dvicu je pucao 2/3, za tricu 1/4, dok mu iz slobodnih bacanja nije išlo, s 1/4 s crte. U subotnjem domaćem porazu od Lietuvos Rytasa (73:70) u produžetku, 30-godišnji Zadranin je nešto više od 27 minuta u igri iskoristio za devet poena s 3/5 za dvicu, 0/5 za tricu i 3/4 iz slobodnih bacanja. Tome je dodao dva skoka i asistenciju, a imao je i jednu osvojenu i tri izgubljene lopte.

Marko Tomas (Cedevita): Kako su za Cedevitom prve četiri utakmice Lige za prvaka, Tomas je u tjednu za nama završio svoju četiri susreta dugu suspenziju zbog napada na navijača poslije završetka finala Kupa Krešimira Ćosića protiv Cibone. Vratio se u nedjelju u vrlo visokoj domaćoj pobjedi nad Alkarom (135:75) u petom kolu, istaknuvši se s 12 poena i šest asistencija za nepunih 28 minuta u igri. Za dvicu je bio bez promašaja (3/3), dok je za tricu pucao 2/5.

Forma u padu

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Budući da je ispao iz Eurolige, Fenerbahče se može posvetiti domaćim natjecanjima, no proteklog je vikenda u 26. kolu TBL-a doživio neugodan poraz od Galatasaraya rezultatom 66:53. U vrlo neefikasnoj utakmici Bogdanović je sudjelovao 24 minute, no nije imao svoj dan. Za dva poena je šutirao 1/5, a za tri poena 0/2. Precizan je bio tek s linije slobodnih bacanja (6/6) i utakmicu završio s osam poena i pet skokova.

Mario Delaš (Žalgiris): Zeleni iz Kaunasa su unatrag sedam dana upisali po jednu pobjedu i poraz u litavskom prvenstvu. Na gostovanju u Prienaiju u utorak su slavili sa 77:67, dok su u subotu u derbiju kod kuće izgubili od Lietuvos Rytasa, sa 73:70 za goste iz Vilniusa, u produžetku. Protiv Prienaija Delaš je igrao 19 minuta i imao po dva poena, skoka i izgubljene lopte, s 1/4 iz igre, a u ogledu s Lietuvos Rytasom išlo mu je nešto bolje. Uz dva poena, završio je s četiri skoka i tri osvojene lopte, s 0/2 iz igre, sve za dvicu, a 2/2 iz slobodnih bacanja. Na parketu je bio nešto više od 19 minuta.

Dontaye Draper (Real Madrid): Košarkaši Reala stigli su do prednosti 2-0 u četvrtfinalnoj seriji Eurolige protiv Maccabija. U prvom susretu su visoko slavili 79:53, a Dontaye Draper je dobio tek pet minuta za vrijeme kojih je ostao bez značajnijeg učinka. Promašio je jednu tricu, izgubio loptu i napravio prekršaj. U drugom susretu Maccabi je pružio nešto bolji otpor, ali je svejedno poražen 75:63. Hrvatski reprezentativac je tu još manje igrao, na parketu je proveo tek 30-ak sekundi i promašio jednu tricu. Zato je u španjolskom prvenstvu dobio priličnu minutažu, ali je Real poražen na svom parketu od Blusensa 64:61. Draper je odigrao 24 minute i ubacio šest poena (3/3 za dva, 0/2 za tri) uz četiri skoka i tri asistencije.

Pavle Marčinković (Cibona): Bez ijedne minute u domaćoj pobjedi nad Zagrebom (93:83) u utorak, Marčinković je bio u akciji samo u drugoj prošlotjednoj Ciboninoj utakmici, na putu do 81:64 protiv Jolly JBŠ-a u Šibeniku, u petak. Za 16 minuta na parketu ubilježio je po dva poena i asistencije, četiri skoka, jednu osvojenu i tri izgubljene lopte. Iz igre je pucao 1/4, 1/3 za dvicu i 0/1 za tricu, a iz slobodnih bacanja bio je na 0/2.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Trener Damir Vujanović nije mogao mnogo računati na njega u pobjedama protiv Čapljine i Mladosti. Na Pecari je igrao 15 minuta upisavši tri poena, jedan skok, asistenciju i osvojenu loptu, a u Mrkonjić Gradu 11 minuta uz dva poena, dva skoka te po asistenciju i izgubljenu loptu.

Krunoslav Simon (Unicaja): Kruno Simon neće pamtiti po dobrom prošli tjedan. ne samo zato što je Unicaja upisala ružan domaći poraz od Zaragoze 88:68 već i zbog svoje šuterski prilično loše večeri. Simon je odradio 25 minuta, a susret je završio sa sedam poena (1/4 za dva, 1/6 za tri, 2/2 slobodna) uz četiri skoka i dvije asistencije.

Goran Suton (Cedevita): Zbog viroze zbog koje nije bio na raspolaganju protiv Alkara, Suton je prošlog tjedna odigrao samo jednu utakmicu. U dolasku do 91:75 protiv Kvarnera 2010 u Rijeci, u utorak je na parketu bio nešto više od 20 minuta, ubilježivši po četiri poena i asistencije, uz 2/2 za dvicu i 0/1 za tricu.

Ante Tomić (Barcelona): Iza Barcelone su tri teške i tijesne utakmice u prošlom tjednu u kojima su samo jednom slavili. Bilo je to u prvom susretu četvrtfinala Eurolige protiv Panathinaikosa koji je svladan u produžetku 72:70. Tomić je u tom susretu odradio 33 minute i ubacio 13 poena (6/13 za dva, 1/4 slobodna), uhvatio 12 skokova te podijelio dvije asistencije i dvije blokade. U drugom susretu istih protivnika pobjedu je odnio Panathinaikos i to rezultatom 66:65. Ovdje je učinak hrvatskog centra bio značajno manji te je za 25 minuta ubacio šest poena (3/5 za dva) i uhvatio sedam skokova. Najlošiju utakmicu u prošlom tjednu Tomić je odigrao u prvenstvenom porazu protiv Gran Canarije 73:70. Za 18 minuta ubacio je tek dva poena (1/6 za dva) uz pet uhvaćenih skokova.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Lietuvos je proteklog tjedna dvaput slavio u gostima u prvenstvu Litve, a Zubčić je bio u akciji u jednoj utakmici, bez ulaska u igru u onoj drugoj, u subotnjoj pobjedi sa 73:70 protiv Žalgirisa u Kaunasu, u produžetku. Na putu do 92:81 u Šiauliaiju, 23-godišnji Zadranin je u ponedjeljak na parketu bio nepunih šest minuta i završio s tri poena, skokom i dvije izgubljene lopte, uz 1/1 iz igre, za tricu.

Klupa, tribine, doktori...

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja prebačen je u Barceloninu prvu momčad i bio je u kadru u sva tri susreta. U euroligaškim dvobojima protiv Panathinaikosa je svo vrijeme prosjedio na klupi bez ulaska u igru dok je protiv Gran Canarije u prvenstvu dobio 70 sekundi bez mogućnosti da pokaže nešto više.

Krešimir Lončar (Himki): U očekivanju nastavka ruskog prvenstva i doigravanja u VTB ligi, Himki proteklog tjedna nije imao službenu utakmicu.

Damir Markota (Bešiktaš): Proteklog tjedna Bešiktaš nije odigrao nijednu utakmicu. Oprostio se od Eurolige, a utakmica 26. kola turskog Prvenstva protiv Anadolu Efesa je odgođena.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Svoju utakmicu 26. kola TBL-a Turk Telekom će odigrati u ponedjeljak navečer protiv Banvita.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Košarkaši Bilbaa prošli tjedan su izgubili u finalu Eurokupa od Lokomotiva, a Fran Pilepić nije ulazio u igru.

Zoran Planinić (Himki): Poput klupskog kolege Lončara, i Zoran Planinić očekuje nove utakmice u ruskoj i VTB ligi u dresu Himkija.

Goran Vrbanc (Zadar): Ozlijeđeni Vrbanc proteklog tjedna nije igrao, propustivši dvije pobjede svoje momčadi, protiv Splita (75:61) na Gripama i u ogledu s Kvarnerom 2010 (100:65) kod kuće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben19.04.2013. u 08:10
    Dečki, kakav Rudež, kakav Bilan, kada je Barać utrpao Čapljini 16, a Mrkonjiću čak 14 koševa. Čudi me kako ga nitko od NBA skauta ne prati.
    litleben
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 10:10
    @master yoda...svakako se slažem, samo je bilan ipak konstantniji igrač. rudež varira od očajnog do izvrsnog, a bilan ne oscilira toliko. imao je miro jako lijepe partije u euroligi ove sezone, a to su još jače tekme od onih koje rude igra u ACB ligi.
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda15.04.2013. u 18:04
    po meni više vrijedi rudežov 21 poen unicaji nego bilanovih 32 alkaru
    Master Yoda