Košarka

Sjajan učinak Perića, eksplozija Pilepića, Simonova odlučujuća trica

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 29.04.2013.
Sjajan učinak Perića, eksplozija Pilepića, Simonova odlučujuća trica
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši u Italiji istaknuli su se ponajviše u proteklom tjednu. Hrvoje Perić bio je sjajan u gostujućoj pobjedi, a Rok Stipčević bio je prva violina svoje momčadi. Eksplodirao je Fran Pilepić u Bilbau, dok je Krunoslav Simon bio čovjek odluke za Unicaju.

Igrač tjedna

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Sjajan učinak ostvario je Hrvoje Perić koji je bio najzaslužniji za gostujuće bodove svoje momčadi. Na parketu je ukupno proveo 35 minuta, što je iskoristio za 26 koševa (šut 7/10), ali i devet skokova te četiri asistencije. Tek je to nastavak njegovih odličnih nastupa u ovoj sezoni.

Ugodno iznenađenje

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Veliku, sjajnu utakmicu odigrao je Fran Pilepić u 31. kolu Lige Endese. Njegov Bilbao je u važnom susretu ugostio Zaragozu, domaćin je strahovao zbog izostanka Kostasa Vasileiadisa, ali se pokazalo da je strah bio neutemeljen. Fran Pilepić je na najbolji mogući način zamijenio sjajnog Grka i vukao svoju momčad do velike pobjede. Za 34 minute ubacio je čak 30 poena (4/4 za dva, 5/7 za tri, 7/7 slobodna) i bio prvo ime susreta.

Marko Tomas (Cedevita): Tomas je bio među raspoloženijima u svojoj momčadi u porazu u Zadru (85:77), s 22 poena i dva skoka za 29 minuta u igri. U dolasku do 94:87 protiv Zagreba imao je 12 poena, po četiri skoka i asistencije za nepune 32 minute u igri, a glavni minus bilo mu je što ga nije dobro služio šut za tricu (2/9).

Visoka forma

Krešimir Lončar (Himki): Himki je u utorak bio vrlo uvjerljiv u ruskom prvenstvu, s gostujućih 90:68 protiv Eniseja, a Lončar je svojih 15 minuta iskoristio za vrlo dobar učinak. Imao je 15 poena, sa 7/8 za dvicu, 0/1 za tricu i 1/1 iz slobodnih bacanja, dodajući i šest skokova i tri asistencije.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja je upisala važnu pobjedu u borbi za doigravanje na svom parketu protiv Valencije. U neizvjesnom susretu pobjednika je odlučila trica Krune Simona manje od 40 sekundi prije kraja koja je domaćina odvojila na 77:73. Simon je općenito odigrao jako dobru utakmicu, za 21 minutu je ubacio 17 poena (2/4 za dva, 1/2 za tri, 10/10 slobodna) i tome je dodao pet asistencija te po dva skoka i osvojene lopte.

Rok Stipčević (Scavolini Pesaro): U novom porazu Scavolinija Stipčević je sudjelovao 34 minute u kojima je zabio 15 koševa (šut 6/15), a pritom je ostvario i dvije asistencije. Zadranin je tako nastavio s dobrom predstavama, no malo mu to vrijedi u situaciji kad ostatak ekipe nije na potrebnoj razini.

Dario Šarić (Cibona): U dolasku do domaćih 92:65 protiv Kvarnera 2010 u osmom kolu Lige za prvaka, Šarić se istaknuo s osam asistencija, a tome je dodao 13 poena (4/5 za dvicu, 1/4 za tricu, 2/2 iz slobodnih bacanja), po tri skoka, osvojene i izgubljene lopte. U gostujućoj pobjedi nad Zadrom (87:86) odigrao je neuvjerljivo prvo i puno kvalitetnije drugo poluvrijeme, a završio je s double-doubleom, 11 poena i 10 skokova, za 27 minuta na parketu. Za dvicu je pucao 3/7, za tricu 1/2, a iz slobodnih bacanja 2/4, dok su mu glavni nedostatak bile izgubljene lopte, kojih je imao pet.

Na standardnoj razini

Luka Babić (Cedevita): U oporavku od ozljede, Babić je propustio poraz svoje momčadi u Zadru (85:77) u osmom kolu hrvatske Lige za prvaka. Vratio se u subotnjoj domaćoj pobjedi nad Zagrebom (94:87), sa sedam poena i četiri skoka za 22 i pol minuta u igri.

Miro Bilan (Cedevita): U borbi s centrima suparničke momčadi u porazu u Zadru (85:77), Bilan se prošlog utorka nije istaknuo napadačkim učinkom, završivši s tri poena sa samo jednim šutom iz igre, 1/1 za dvicu, a 1/2 iz slobodnih bacanja. Za 21 minutu u igri, ubilježio je sedam skokova. U domaćoj pobjedi nad Zagrebom (94:87) igrao je 26 minuta, a za to vrijeme imao je 15 poena i pet skokova, sa 7/9 za dvicu i 1/3 s crte slobodnih.

Mario Delaš (Žalgiris): Žalgiris se s dvije pobjede u polufinalu protiv Neptunasa probio u finale litavskog prvenstva. U dolasku do domaćih 99:83, Delaš je bio bez poena i bez ijednog šuta iz igre ili iz slobodnih bacanja, a ubilježio je po dva skoka i asistencije za 18 minuta na parketu. Na putu do gostujućih 90:73 igrao je 18 i pol minuta, sa sedam poena, po četiri skoka i asistencije u tom razdoblju.

Toni Katić (Split): Žuti su u osmom kolu Lige za prvaka na Gripama nadjačali Alkar (84:74), a Katić je imao pet poena, šest asistencija, po tri osvojene i izgubljene lopte za 26 minuta na parketu. Iz igre je pucao 2/7, 1/2 za dvicu i 1/5 za tricu. U porazu od Jolly JBŠ-a (70:61) u Šibeniku bio je blijed u prvom poluvremenu, a popravio se u trećoj četvrtini, završivši s 10 poena (4/8 za dvicu, 0/3 za tricu), dva skoka i četiri izgubljene lopte za 32 minute u igri.

Pavle Marčinković (Cibona): Kako je Cibona u utorak slomila Kvarner 2010 u trećoj četvrtini, bila je to prilika za veću Marčinkovićevu minutažu. Ubilježio je 11 poena, pet skokova i dvije asistencije za 25 i pol minuta u igri, s 1/4 za dvicu i 3/7 za tricu. U pobjedi u svojem Zadru (87:86) igrao je šest minuta, završivši s napadačkim skokom i tri izgubljene lopte u tom razdoblju.

Marko Popović (Žalgiris): Popović je prošlog tjedna bio u akciji samo u prvoj od dvije utakmice polufinala litavskog prvenstva, u dolasku do domaćih 99:83 protiv Neptunasa. Nepunih 19 minuta na parketu iskoristio za 11 poena i sedam asistencija, a šut iz igre bio mu je jako dobar, 1/2 za dvicu i 3/3 za tricu.

Ante Tomić (Barcelona): Ante Tomić odigrao je za nijansu slabiji tjedan nego što je to dosad činio. Barcelona je upisala pobjedu protiv Panathinaikosa i prošla na Final Four Eurolige te je poražena od Reala u prvenstvu, međutim u oba susreta Tomić je odigrao nešto ispod dosadašnje razine. Protiv Panathinaikosa je imao problema s osobnim pogreškama od početka susreta i odigrao je 19 minuta i ubacio pet poena (1/2 za dva, 3/4 slobodna) čemu je dodao sedam skokova. U susretu protiv Reala bio je efikasniji, odigrao je 26 minuta i ubacio deset poena (3/7 za dva, 4/8 slobodna) te ponovno uhvatio sedam skokova, ali je i za to vrijeme izgubio četiri lopte.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Momčad iz Vilniusa dvokorakom se probila u finale prvenstva Litve, u kojem će se sresti sa Žalgirisom. Zubčić je igrao samo u drugoj utakmici polufinala protiv Prienaija, u gostujućoj pobjedi s 86:74, sa sedam poena, dva skoka i asistencijom za nešto više od 15 minuta na parketu.

Luka Žorić (Unicaja): Među boljim pojedincima u redovima Unicaje protiv Valencije bio je i Luka Žorić. Njegova igra bila je za nijansu ispod Simonove razine, ali je i dalje bio vrlo važan faktor. Za 26 minuta je ubacio 12 poena (3/6 za dva, 0/1 za tri, 6/6 slobodna) čemu je dodao i četiri skoka i šest izborenih prekršaja.

Forma u padu

Lukša Andrić (Cedevita): U Cedevitinom porazu od Zadra (85:77) u osmom kolu Lige za prvaka Andrić nije bio previše vidljiv, s po jednim poenom i asistencijom, a po dva skoka i izgubljene lopte za devet minuta u igri. U dolasku do domaće pobjede protiv Zagreba (94:87) pokazao je nešto više, ubilježivši sedam poena i pet skokova za 14 minuta na parketu, bez promašaja iz igre, s 3/3 za dvicu.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Loš je tjedan iza hrvatskog centra. Njegov je klub poražen u Pireju od Olympiakosa u petoj utakmici četvrtfinala Eurolige te se oprostio od natjecanja. Barać je u toj utakmici odigrao 13 minuta i upisao dva poena (iz igre 1/2) i sedam skokova. Nakon te utakmice ustanovljena mu je ozljeda stopala zbog koje najvjerojatnije ove sezone više neće igrati.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U 28. kolu turskog košarkaškog prvenstva Fenerbahče je na gostovanju svladao Aliagu Petkim rezultatom 79:71, a hrvatski strijelac u toj utakmici nije briljirao. Za 26 i pol minuta na parketu ostvario je učinak od sedam poena, dva skoka i dvije asistencije. I za dva i za tri poena šutirao je 1/3. Fenerbahče u ponedjeljak navečer očekuje derbi protiv Anadolu Efesa.

Damir Markota (Bešiktaš): Iako je njegov klub u posljednjih sedam dana upisao dvije prvenstvene pobjede, Markota nije imao previše razloga za zadovoljstvo zbog svojih nastupa. Na gostovanju kod Erdemira u sklopu 28. kola TBL-a Bešiktaš je slavio s 92:77, a Hrvat je upisao osam poena i tri skoka za 16 minuta u igri. Za dva je gađao 3/5, dok je za tri poena promašio sva tri pokušaja. U 29. kolu Bešiktaš je na svom parketu nakon produžetka svladao Ankaru sa 110:105, a Markota je igrao tek 15 minuta. Za dva je šutirao 1/3, a trice 1/5 i ostvario učinak od pet poena, četiri skoka i jedne asistencije.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U dva prošlotjedna poraza svog kluba imao je vrlo skromnu minutažu. U domaćem porazu od Hacettepea u 28. kolu turske lige odigrao je tek šest i pol minuta i ostvario jednu blokadu uz šut iz igre 0/3. Na gostovanju kod Mersina u 29. kolu igrao je 12 i pol minuta te stigao do učinka od osam poena (4/11 iz igre) i jednog skoka.

Leon Radošević (Armani Milano): Iako je u gostujućoj pobjedi svoje momčadi na parketu proveo gotovo 20 minuta, čak i kao član startne petorke, Radošević nije polučio značajniji učinak. Naime, šutirao je tek dva puta, od čega je jedna lopta pronašla metu, što mu je donijelo i jedina dva koša, dok mu se skakački učinak brojio u tek jednom skoku.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Dok je Pilepić briljirao u međusobnom dvoboju, Damjan Rudež je odigrao svoju najlošiju utakmicu u sezoni. Nakon što je domaći susret s Valladolidom propustio zbog ozljede, protiv Bilbaa je igrao prilično slabo. Za sedam minuta je napravio pet osobnih pogrešaka, promašio je tricu i izgubio dvije lopte.

Goran Suton (Cedevita): Suton je bio u akciji samo u prvoj od dvije prošlotjedne Cedevitine utakmice, u gostujućem porazu od Zadra (85:77), s dva skoka i po jednom asistencijom i osvojenom loptom za 10 minuta na parketu. Imao je i četiri osobne pogreške. U domaćoj pobjedi nad Zagrebom (94:87) nije ga bilo u sastavu zbog ozljede zgloba.

Goran Vrbanc (Zadar): Zadar je unatrag sedam dana ubilježio po jednu domaću pobjedu i poraz od zagrebačkih klubova, s 85:77 protiv Cedevite i 87:86 u korist Cibone, a Vrbanc je bio s malom minutažom i gotovo bez ikakvog učinka. U pobjedi nad Cedevitom imao je po jedan promašeni šut za dvicu i tricu i izgubljenu loptu za sedam minuta na parketu, dok je protiv Cibone odigrao samo minutu. Za to vrijeme stigao je promašiti jedan šut za dvicu.

Klupa, tribine, doktori...

Boris Barać (Široki WWin): U Ligi 6 prošlog je tjedna bila stanka.

Dontaye Draper (Real Madrid): Madridski Real je u derbiju nadigrao Barcelonu, a Dontaye Draper nije ulazio u igru.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja završio je sezonu s B momčadi Barcelone, a za susrete s Panathinaikosom i Realom nije bio u sastavu.

Zoran Planinić (Himki): Ozlijeđeni Planinić propustio je drugu uzastopnu Himkijevu utakmicu, s visokom gostujućom pobjedom protiv Eniseja (90:68).

Ivan Ramljak (Široki WWin): U Ligi 6 prošlog je tjedna bila stanka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.04.2013. u 16:47
    Šteta za Pilepića zbog inače premale minutaže.
    Obrisan korisnik