Zimski sportovi

Penguinsi najveći favoriti i bez Crosbyja, Rangersi i Bruinsi nepoznanice s potencijalom za velike stvari

Piše:Ivan Dominik • srijeda, 01.05.2013.
Penguinsi najveći favoriti i bez Crosbyja, Rangersi i Bruinsi nepoznanice s potencijalom za velike stvari
Foto: Ana Legradi

Trima utakmicama u srijedu navečer na Praznik rada počinje doigravanje u NHL-u i u Istočnoj konferenciji. Koja je dosta slabija od Zapadne, ali opet vrlo interesantna te s dosta nepoznanica o izgledu onih najjačih ekipa u play-offu, poput Bostona, NY Rangersa, čak i Pittsburgha. Upravo Boston i Pittsburgh, dva vjerojatno i najveća favorita za finale istoka u noći na četvrtak kreću u doigravanje, a i jedni i drugi, premda najveći favoriti konferencija, još uvijek imaju podosta svojih problema...

Najjača momčad Istoka, razmjerno "regularnoj" sezoni, bez premca su Pittsburgh Penguinsi, iako bez Sidneyja Crosbyja, najboljeg hokejaša današnjice koji je još uvijek povrijeđen, u kadru - barem za prvu utakmicu. Oni su i najveći favoriti na Istoku, čak i osvajanje Stanley Cupa, dok iza njih, tiho u redu dolaze Boston, NY Rangersi i možda Montreal. A ostale su ekipe dosta sporedne premda je doigravanje naučilo već odavno sve obožavatelje NHL-a da otpisanih jednostavno - nema...

Pittsburgh Penguins (1) - New York Islanders (8)

Slika 4 od 4.

Vjerojatno i najlakša serija za prognozu jest sraz Pittsburgha i NY Islandersa. Momčad iz Uniondalea jedva je ove sezone dohvatila doigravanje, ali ga je ipak dohvatila što je pohvalno i različito od prošlih sezona te je znak da je relativno mlada momčad Joea Capuana napokon sazrela i stasala. No, i kao takva, momčad s Long Islanda i dalje je česta mušterija Penguinsa, koji su tijekom cijele sezone, s Crosbyjem i bez njega, bila fantastična, zasluženo uzela prvo mjesto na Istoku i generalno gledano bila daleko najbolja momčad lige, poslije Chicago Blackhawksa na Zapadu. GM Penguinsa, Ray Shero, napravio je sve da Penguinsi ove sezone uzmu Stanley Cup; doveo je zvijezde Brendena Morrowa, Jaromea Iginlu, koji proživljava drugu mladost u Pensima te pojačao obranu Douglasom Murrayjem, rotaciju Jussijem Jokinenom, koji je također "procvjetao" u Steel Cityju, dok se samo čekaju povratci, odnosno ulasci u formu Malkina i Sida, koji imaju problema kroz cijelu sezonu.

Pittsburgh je, jednostavno, bolji, kvalitetniji, ima bolje pojedince, pojačao je obranu koju Islesi nemaju, ne igra više dump and chase niti run and gun hokej koji ih je stajao doigravanja lani te je vrlo jak kolektiv u kojem jedina slaba karika može - a ne mora - biti golman, Marc-Andre Fleury, čije "žute minute" bez problema može nadoknaditi Tomaš Vokoun. Islandersi imaju samo dobar napad, i to prve dvije linije, no ako se "zaštopa" John Tavares, Islandersi i nemaju nekih dodatnih rješenja. Stoga bi sve osim glatkog prolaza Penguinsa bila senzacija u ovom doigravanju.
Prognoza: Pobjeda Pittsburgha 4-1

Montreal Canadiens (2) - Ottawa Senators (7)

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Serija dviju kanadskih momčadi bit će najteža za prognozu i u njoj se zaista svašta može dogoditi, no zbog svega prikazanog u "regularnoj" sezoni, Montreal je favorit. Premda više na papiru, nego u stvarnosti. Jer, Ottawa je dosta uigrana, ali i pomalo već islužena momčad, bez puno individualne kvalitete i talenta te bez prave zvijezde osim možda češkog reprezentativca Tomaša Plekaneca. No, to je svestrana momčad, radnička ekipa puna dobrih pluggera i grindera, omaleni David Desharnais daje Kanađanima novu dimenziju, Canadiensi imaju nekoliko dobrih strijelaca, solidnu obranu na čelu s Careyjem Priceom, a Scott Gomez više ne stanuje u Montrealu te ne može smetati. Sve u svemu, jedna jako dobra i odlično izbalansirana ekipa, ali opet dosta limitirana i bez puno iskustva u doigravanju.

No, s druge strane stoji Ottawa, također jedna vrlo zanimljiva momčad za play-off, sličnih karakteristika kao i Montreal, ali s jednim velikim minusom. Ozljedama. Ottawa, koja ima puno više poletnosti, mladosti i talenta nema najbolje igrače u najboljoj formi. Veći dio sezone propustio je Erik Karlsson, dobitnik Norris trofeja i ponajbolji bek današnjice i u tom su segmentu ostali samo na jednom vrhunskom paru - Chris Phillips i Sergej Gončar. Po brojkama najbolji vratar lige, Craig Anderson, također je imao problema s ozljedama i iako je branio ove sezone na razini osvajanja Vezine, ne ulazi u doigravanje u vrhunskoj formi. Napad je Senatorsima samo solidan s fantastičnim novakom Conacherom, kojeg su "ukrali" Tampi, bez Spezze i sa starim Alfredssonom. Vidljivo je da Ottawa ima velikih problema pa će, iako nije nimalo manje kvalitetna ili neiskusnija momčad od Montreala, imati puno problema. A kad se priča o konzistentnosti u ovoj sezoni, koja je vrlo važna za doigravanje, tu je onda ipak bolji Montreal...
Prognoza: Pobjeda Montreala 4-3.

Washington Capitals (3) - New York Rangers (6)

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Jedina serija na Istoku u kojoj iznenađenje da slabije pozicionirana momčad pobijedi bolju - zapravo ne bi bilo iznenađenje. Svaka čast mladom treneru Adamu Oatesu, koji je uspio podignuti svoju momčad i u drugom dijelu sezone ju dovesti do doigravanja, svaka čast i Aleksandru Ovečkinu na formi koju je dostigao i svim Capitalsima što su uspjeli doći do trećeg mjesta Istoka nakon lošeg ulaska u sezonu, no Rangersi su jednostavno bolja momčad. Pogotovo za doigravanje. Capitalsi nisu kalibar za velike stvari ni ove sezone, nemaju ni momčad ni trenera za velike domete, a Rangersi mogu jako daleko, unatoč tome što su rasprodali pola prošlosezonske fantastične ekipe. Materijal su za velike stvari, a dokazali su to i lani, dok Washington iz godine u godinu samo prolongira frustraciju i pokazuje da nije ekipa za velike utakmice.

Momčad Johna Tortorelle, pak, ima iskustvo najvećih utakmica, lani su ispali u finalu Istoka od Devilsa nakon što su bili najbolja momčad lige, imaju jednu od najboljih obrana lige, napad je jak iako više nema Gaborika i Dubinskog. No, Rick Nash doveden je isključivo za ovakve stvari i zapravo nitko nije još ni svjestan prave snage NY Rangersa, koji su sigurno pravi favorit iz sjene, ne samo u ovoj seriji, nego i za Stanley Cup. Iskusnija, kvalitetnija i bolje popunjena momčad s dužom klupom, te s u doigravanju jako važnom boljom obranom, ipak ne treba otpisati, a iako Ovečkinovi Capitalsi imaju velike šanse za prolazak u ovoj seriji, osobito zbog prednosti domaćeg leda, također imaju i najtežeg mogućeg protivnika (izuzev Penguinsa) na Istoku za prolazak u konferencijsko polufinale.
Prognoza: Pobjeda NY Rangersa 4-2.

Boston Bruins (4) - Toronto Maple Leafs (5)

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Iako su tijekom sezone imali mnoštvo problema, završno s bombaškim napadom u njihovu gradu koji ih je vidno potresao, Boston Bruinsi i dalje su veliki favoriti na Istoku. Samo ih je loša sreća i slabija forma u zadnjim dvobojima prvog dijela sezona dijelila od prvog mjesta divizije Northeast, koju je uzeo Montreal, a doigravanje je sasvim druga priča. K tomu, Toronto koji ulazi u doigravanje s vrlo neiskusnom ekipom i nakon godina frustracija nakupljenih zbog ranih završetaka sezone - nije nimalo nepremostiva prepreka. Nakon Pittsburgha, Boston je vjerojatno i najveći favorit na Istoku, Leafsi nemaju toliko oružja za odgovoriti pojedincima Bruinsa, kao ni njihovoj obrani, koja je ponajbolja u ligi premda je na golu ove sezone Tuukka Rask, a ne Tim Thomas.

Toronto treba tražiti šansu u rupama u igri Bostona, kojih ima tijekom cijele sezone, u oscilacijama, u brzoj i tečnoj igri svojih mlađih igrača ili zvijezda poput Phila Kessela ili Jamesa van Riemsdyka, koji mogu nauditi Bruinsima. Leafsi moraju izbjegavati fizičku igru, zadržavanje na bandi, moraju manje griješiti i, realno, odigrati svoju najbolju seriju ikad (u ovom sastavu) da bi prošli Bruinse, koji imaju više iskustva, bolji kadar, obranu i prednost domaćeg terena. Toronto može nauditi Bostonu, ali jako teško, međutim, ova će serija biti vrlo interesantna za gledanje.
Prognoza: Pobjeda Bostona 4-2

"Neka igre počnu!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.05.2013. u 23:05
    Iako su Hrvati ostavili velik trag u Torontu prolaze Bruinsi.
    Obrisan korisnik
  • nebeska udica01.05.2013. u 22:40
    go maple leafs
    nebeska udica