Nogomet

Bivši prvak na rubu Druge lige, derbiji po ukusu domaćina

Piše:Branimir Korać • ponedjeljak, 06.05.2013.
Bivši prvak na rubu Druge lige, derbiji po ukusu domaćina
Foto: Kristijan Komarica

30. kolo MAXtv Prve lige je iza nas i neke stvari se počinju kristalizirati. Sve smo bliže odgovoru na pitanje tko će u Drugu HNL na kraju sezone. Zagreb i Cibalia su napravili veliki korak prema ispadanju iz lige i iako ih matematika još drži u igri, njih očekuje najteži posao. I jedni i drugi za ostanak moraju upisati pobjede do kraja sezone i gledati druge rezultate i zbrajati....

Tri kola prije kraja MAXtv Prve lige sve je izglednije kako će jedini prvak Hrvatske izuzev Dinama i Hajduka, Zagreb, napustiti prvoligaško društvo. Klub u kojem igrači imaju sjajne uvjete za treniranje, ali i klub koji je posljednjih sezona miljama od onog iz devedesetih i početka ovog stoljeća kada je s pravom uz Rijeku i Osijek bio jedan od glavnih konkurenata Dinamu i Hajduku.

Klub iz Kranjčevićeve tako je dotaknuo dno, vrlo je vjerojatno da će preseliti u Drugu HNL i to u sezoni punoj apsurda. Prema igračkom kadru Zagreb je morao davnih dana osigurati ostanak u društvu prvoligaških klubova. Prema uvjetima rada zaslužuje Prvu ligu, ali prema kadrovskoj politici i rezultatima zaslužuje Drugu HNL.

I nakon katastrofalne sezone predsjednik Zagreba Dražen Medić zavapio je u stilu "nemojte nas poslati u Drugu HNL, ostavite nas u društvu prvoligaša, isplatit će se kao i s Lokomotivom". Zbog čega bi Zagreb sada trebao ostati u Prvoj ligi ako je posljednjeplasirani? Nije li već jednom administrativnom odlukom ostao u društvu prvoligaša? Što će to Medić dramatično promijeniti i dovesti Zagreb u vrh Prve HNL u jednoj sezoni?

Oprostite, tako mogu tražiti i Cibalia i Inter i Zadar i Osijek. Zbog čega bi netko od njih onda više zaslužio ispadanje od Zagreba? Zbog toga što nemaju Veslačku, što nemaju par talentiranih klinaca? Oni imaju više bodova i to je najvažniji kriterij po pitanju ostanka u Prvoj ligi.

Što je najtužnije u cijeloj priči, ostaje dojam da je nekako većini oko kluba najmanje stalo što Zagreb ispada iz Prve HNL. U više navrata ove sezone smo pisali da Zagreb jednostavno mora igrati s više krvi i želje ako misli ostati u Prvoj HNL. Međutim, koliko je takvih utakmica odigrao? A koliko je bilo utakmica u kojima su pojedini igrači dosljedno pokazivali nonšalanciju na travnjaku? Tako se ne bori za ostanak.

Šteta, ali i prije sezone se znalo koliko klubova ispada i da se od prvog kola jednostavno mora ostavljati svaki atom snage na travnjaku. Zar je Abdurahimi isključivi krivac zbog promašaja u posljednje dvije utakmice i mora biti razapet? Zar je samo on taj u kojeg treba upirati prstom i govoriti da je Blaževićev krvnik? Nije samo on, krvnici Zagreba su svi oni koji su nastupali od prvog kola, koji su sjedili na klupi u ovom prvenstvu (svaka čast Bonačiću koji je počeo dizati momčad iz mrtvih), koji su u upravi i koji su slagali momčad.

Gospodo, nije Druga HNL smak svijeta, imate sezonu za popravak, ako zaslužujete Prvu HNL, pokažite to među drugoligašima. Vratite se u Prvu ligu i pokažite da ste klub dostojan iste. Do tada, zasukati rukave i raditi.

Dok u Zagrebu sada traže pravne rupe i hvataju se za posljednju administrativnu slamku za ostanak u Prvoj ligi, Inter je pobjedom upravo protiv Pjesnika ostavio nadu u preživljavanje među prvoligašima živom. Zaprešićani i Zadrani su profitirali u dvobojima izravnih kandidata u borbi za opstanak, a posebno se to odnosi na Zadrane koji su uspješno odradili gostovanje kod Cibalije.

Zadrane se nekako cijele sezone podcjenjuje, govori da nemaju dovoljno kvalitetnu momčad za ostanak u ligi, ali oni su trenutno u zoni ostanka i to svladavši u Vinkovcima Cibaliju kojoj gori pod petama. Jednako kao i Zagrebu, Cibaliji bi ovo mogao biti ključan poraz koji bi mogao označiti preseljenje u niži rang.

Cibalia je još jedan od senatora hrvatskog nogometa, momčad koja je igrala polufinale Kupa, ali u istoj sezoni je došla na rub ispadanja iz Prve HNL. Vinkovčani su pali pod pritiskom i prema riječima trenera proigrali tek u završnici. Pod pritiskom su trebali biti i Zadrani, ali očito njegovi igrači su bili bolje psihološki pripremljeni što je pobjeda Ferde Milina nad Miroslavom Bojkom.

Nema neke velike razlike niti u borbi za europske pozicije. I tu je svaki bod važan i protekli vikend su na rasporedu bila dva derbija. U onom u Parku mladeži Split je odnio pobjedu nad Hajdukom i tako pobjegao gradskom rivalu na tri boda.

Hajduk je u Park mladeži došao s novim trenerom, Igor Tudor sada ima imperativ odvesti Hajduk u Europu, ali tu dolazimo do onog pitanja smjene trenera par tjedana prije kraja sezone. Što Tudor može promijeniti? Promijenio je za početak sustav za koji se u prvom poluvremenu ispostavilo da nije dobar. Druga opcija je ostati na istom, ali tada će se pričati, ako uspije, da je to ostvario na Krstičevićevim temeljima. I što ako Tudor ne uspije? Hoće li dobiti otkaz?

Dinamo je gostovao na Kantridi, a najveći plus s te utakmice je lijep dekor na tribinama. Modri su odigrali utakmicu onako, s pola snage, Rijeka je pokušavala, ali ostaje dojam da je razlika u kvaliteti bila tolika da bi Dinamo to dobio da je bilo "za glavu". Nekim je "za glavu", njemu nije.

Riječani su ovim bodom došli ispred Hajduka, ali raspored im nije najugodniji i ostaje za vidjeti hoće li do Europe. Korak do Europe je došla Lokomotiva koja je svladala Osijek i sada se priprema za finale Kupa. Lokosi su nastavili s dobrim rezultatima i u vrlo uspješnoj sezoni imaju priliku za prvi trofej. U koprivničkom dvoboju nije bilo nekog velikog imperativa, a Slaven Belupo je minimalno svladao Istru.

Igrač kola

Junak Splitove pobjede protiv Hajduka bio je Ante Erceg. S dva gola u kratkom razdoblju donio je prednost svojoj momčadi koju Hajduk nije uspio dostići. Erceg igra odličnu sezonu, uz Rebića je najeksponiraniji igrač Splita i ne čude najave kako se i od njega može očekivati dobar transfer. U Splitu su zbog toga sretni, a navijači bi vjerojatno bili sretniji da Erceg ostane još koju sezonu.

Pogodak kola

Bilo je dosta lijepih akcija i pogodaka u 30. kolu, međutim naslov pogotka kola, po svojoj važnosti, odnosi onaj Frane Mlinara protiv Zagreba. Mlinar je nakon lijepe akcije pogodio mrežu Livakovića doveo Inter u vodstvo i tako mu trasirao put do iznimno važne pobjede. Po estetskom dojmu nije najljepši pogodak, bilo je i atraktivnijih, ali ovaj nekako po svojoj važnosti odskače. Jednako kao i onaj Mršićev u Vinkovcima.

Tragičar kola

Žestoka borba za ovaj naslov vodi se između Besarta Abdurahimija i Marija Maloče koji su svaki svojim potezima odveli svoju momčad u poraz. Abdurahimi je u Zaprešiću promašio dvije velike prilike nakon kojih je Zagreb poražen dok je Maloča krivac za oba pogotka Splita ispadanjem iz igre prvo kod Rebićevog prodora, a zatim kod Barabanovog ulaska u kazneni prostor nakon čega je u oba slučaja Ante Erceg bio precizan.

Izjava kola

Zagreb je upisao poraz u Zaprešiću koji ga je jako udaljio od ostanka u Prvoj ligi. Ili nije? Barem predsjednik Zagreba Dražen Medić živi u nadi da će ga administracija spasiti. Opet.

"Mi ćemo se boriti dok god postoji nada, ali smatram da bi se trebalo razmisliti o kriteriju smanjenja lige. Trebao bi se na nama primijeniti isti kriterij kao prema Lokomotivi prije dvije godine što se pokazalo dobrim potezom. Previše je da sedam klubova ispadne iz Prve HNL u dvije godine."

In memoriam kola

Utakmice na hrvatskim travnjacima su u ovom kolu započele minutom šutnje za preminulog nekadašnjeg vratara Dinama i Osijeka Ivana Turinu. Turine su se prisjetili mnogi, ne samo u HNL-u već diljem Europe, sportaši na travnjaku i van njega, navijači na tribinama i van njih.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mb54st08.05.2013. u 00:11
    Uporno se traži krivac za ovakvo stanje u NK "Zagreb" ondje gdje nije samo da se zaštitiglavni krivac, a taj je Medić i Medić što je svakom poznavatelju nogometa poznato bezobzira na teške sudačke pogreške. Taj gospodin zbog svoje sujete i osobnih interesa godinamasvjesno uništava klub ne... [više na forumu]
    mb54st
  • Obrisan korisnik07.05.2013. u 21:39
    Penetrator, jednostavno to nidu zaslužili i točka. U nkzagrebu već godina mnogo toga ne štima, a ispast smo trebali prije dvije sezone, ako se ne varam, kada su nas spasili za zelenim stolom... Da su zaslužili biti prvoligaši, nebi bili zadnji... Nadam se da ćemo se uskoro vratiti i uvjeren sam da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.05.2013. u 14:44
    Matematički još uvijek postoji nada za Zagreb, ali se treba toliko rezultata poklopiti da do toga stvarno i dođe. Šteta, šteta za Zagreb jer kao i Varteks (Varaždin) on treba imati mjestu u 1HNL. I jedni i drugi su to zaslužili. Žalosno!
    Obrisan korisnik
  • Luminarc06.05.2013. u 20:17
    Ha, vis, taj dio nisam znao. Ja sam racunao da u slucaju da Lokosi dobe Kup Hajduk ko finalist ide, u tom slucaju bi bili vec prilicno sigurno u Europi. Ovak je druga prica. A na gospodina Medica ne treba trositi rijeci.
    Luminarc
  • Obrisan korisnik06.05.2013. u 16:31
    OK, hvala :)
    Obrisan korisnik