Košarka

Stipčević se "raspištoljio", Široki na Baraćevim krilima, Pilepić potvrdio šutersku formu

Pripremio:Ante Zovko • ponedjeljak, 06.05.2013.
Stipčević se "raspištoljio", Široki na Baraćevim krilima, Pilepić potvrdio šutersku formu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski izbornik, ako on u ovom trenutku uopće postoji, može biti zadovoljan izdanjem košarkaša koji konkuriraju za Europsko prvenstvo u Sloveniji u proteklom tjednu. Rok Stipčević istaknuo je kandidaturu za razigravača, Boris Barać predvodio je Široki do druge pozicije u Ligi 6, a dobre partije pružaju igrači iz španjolske lige.

Igrač tjedna

Rok Stipčević (Scavolini): Unatoč sjajnoj partiji Roka Stipčevića, Scavolini nije uspio doći do pobjede nad Sidigas Avelinom, što ga je ostavilo na predzadnjoj poziciji u poretku. Zadranin se još jednom potvrdio kao neosporno prvo ime momčadi, a ovaj put utakmicu je zaključio s čak 31 košem (šut 10/16) i tri skoka.

Ugodno iznenađenje

Boris Barać (Široki WWin): Bio je najbolji strijelac Širokog u dvije prošlotjedne pobjede kojima je momčad osigurala drugu poziciju u doigravanju. Bosni je na Pecari ubacio 19 poena, a na gostovanju u Čapljini predvodio je momčad s 18 poena i šest skokova.

Visoka forma

Miro Bilan (Cedevita): Na putu do 77:66 protiv Splita na Gripama, u utorak u 10. kolu Lige za prvaka, Bilan je igrao 23 minute i bio najefikasniji u dresu Cedevite, sa 16 poena i 11 skokova. Glavni minus bile su mu izgubljene lopte, kojih je imao pet. U pobjedi s 87:48 protiv Kvarnera 2010, sisačkim ljubiteljima košarke predstavio se sa šest poena, četiri skoka i tri izgubljene lopte za nepunih 10 minuta na parketu.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Pobjeda i poraz - učinak je Bilbaa u proteklom tjednu, međutim i to je bilo dovoljno za osiguravanje mjesta u doigravanju. Ponovno je strijelce momčadi Fotisa Katsikarisa predvodio Fran Pilepić koji je samo potvrdio da je nepravedno zapostavljan tijekom cijele sezone. Pilepić je predvodio Bilbao u teškom porazu protiv Tabakove Laboral Kutxe s 19 poena (1/2 za dva, 5/8 za tri, 2/3 slobodna), a odličan je bio i u važnoj pobjedi protiv Cajasola gdje je za 24 minute ubacio 17 poena (4/4 za dva, 3/3 za tri).

Luka Žorić (Unicaja): Unicaja je slavila u Obradoiru protiv izravnog konkurenta u borbi za doigravanje uz još jednom dobru predstavu Luke Žorića. Hrvatski reprezentativac je ubacio 16 poena (6/7 za dva, 4/5 slobodna) i tome dodao tri skoka te bio opet jedan od najistaknutijih u sastavu aktualnog hrvatskog izbornika.

Na standardnoj razini

Lukša Andrić (Cedevita): Cedevita je prošlog utorka opravdala ulogu favorita protiv Splita na Gripama (77:66), a Andrić je svojih 17 minuta iskoristio za 11 poena, sedam skokova i po dvije osvojene i izgubljene lopte. U ogledu s Kvarnerom 2010 u Sisku, u kojem je njegova momčad slavila s 87:48, imao je skromniji učinak, s po četiri poena i skoka, a tri izgubljene lopte za nepunih 15 minuta na parketu. Šut iz igre bio mu je slab, 1/5 za dvicu, dok je iz slobodnih bacanja pucao 2/2.

Luka Babić (Cedevita): U prvom prošlotjednom nastupu, u dolasku do 77:66 protiv Splita na Gripama, Babić je protiv svoje bivše momčadi ubilježio sedam poena, tri skoka i dvije osvojene lopte za 26 minuta na parketu. Na putu do vrlo visokih subotnjih 87:48 protiv Kvarnera 2010 u Sisku završio je s devet poena, tri skoka i dvije osvojene lopte za nešto više od 30 minuta u igri.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): U posljednjih sedam dana odigrao je dvije prvenstvene utakmice za svoj klub. U porazu Fenerbahčea od Anadolu Efesa igrao je 31 minutu i ostvario učinak od 15 poena, tri skoka i dvije asistencije, a iz igre je pogodio 50 posto svojih pokušaja (4/8, 1/2 za tri poena). Na sličnoj razini bio je i u pobjedi protiv Olin Edirnea. Igrao je 24 minute, iz igre šutirao 6/9 (0/2 za tri poena) i stigao do 12 poena. Pridodao je tome dva skoka i četiri asistencije.

Dontaye Draper (Real Madrid): Real je imao lagan posao u 32. kolu Lige Endese gdje je u gradskom dvoboju potpuno nadigrao momčad Estudiantesa. Dontaye Draper nije igrao neku veliku ulogu, ponovno su u središtu pozornosti bili neki drugi igrači, a on je za 14 minuta ubacio pet poena (0/1 za dva, 1/2 za tri).

Toni Katić (Split): U porazu od Cedevite na Gripama (77:66), Katić je prošlog utorka igrao jako puno, 37 minuta, a upisao je 12 poena, tri asistencije, dvije osvojene i tri izgubljene lopte. U subotnjoj izgubljenoj utakmici u Zadru (79:76) na parketu je bio 24 minute, s 10 poena i četiri skoka u tom razdoblju. Iz igre je pucao 3/7, sve za dvicu, a iz slobodnih bacanja 4/5.

Krešimir Lončar (Himki): U derbiju ruskog košarkaškog prvenstva, CSKA je u petak u Moskvi bio jači od Himkija (74:65). Lončar je za nepunih 19 minuta na parketu imao 10 poena, četiri skoka i dvije asistencije u porazu svoje momčadi.

Pavle Marčinković (Cibona): Vukovi su prošlog utorka u Domu Dražena Petrovića nadigrali sinjski Alkar (102:72), a Marčinković je svoje 24 minute iskoristio za 12 poena i pet skokova. Na putu do 92:86 protiv Zagreba u Trnskom na parketu je bio nešto više od 15 minuta, sa slabijim učinkom nego protiv Sinjana. Završio je s pet poena uz 2/5 iz igre, 1/2 za dvicu i 1/3 za tricu.

Damir Markota (Bešiktaš): Odradio je solidan nastup u gostujućoj pobjedi Bešiktaša protiv Mersina. Minutaža mu nije bila velika, odigrao je tek 17 minuta, ali ju je dobro iskoristio. Za dva poena je šutirao 3/3, a zabio je i dvije trice iz četiri pokušaja. Utakmicu je završio s 12 poena, dvije asistencije, jednim skokom i jednom blokadom.

Drago Pašalić (Turk Telekom): U porazu na gostovanju kod vodećeg Galatasaraya odigrao je 24 i pol minute i ostvario učinak od 11 poena, sedam skokova i dvije asistencije. Za dva poena je šutirao prilično slabih 2/7, no precizniji je bio za tri poena. Zabio je dvije trice iz tri pokušaja.

Hrvoje Perić (Vanoli Cremona): Perić je u ovom kolu na parketu proveo svega 13 minuta, pritom ubacivši šest koševa (šut 2/3) uz tri ostvarena skoka. Nije to minutaža na koju smo naviknuli u Perićevom slučaju, no očito je posljednje regularno kolo u kojem Cremona nije mogla napredovati, ali ni nazadovati, bilo prilika i za ostatak igrača da se iskažu.

Zoran Planinić (Himki): Na povratku poslije stanke zbog ozljede, Planinić je u porazu od moskovskog CSKA (74:65) u ruskom prvenstvu ubilježio devet poena i tri asistencije za nešto više od 24 minute u igri.

Leon Radošević (Emporio Armani): U posljednjem kolu regularnog dijela talijanske košarkaške lige Armani je gostovao kod Venezije, gdje je upisao poraz koji ga u prvom kolu doigravanja odmah baca na Montepaschi Sienu. Leon Radošević je u tom susretu zabio sedam koševa (šut 1/4) te usto dohvatio i tri lopte, sve to za 14 minuta koliko je proveo na parketu.

Ivan Ramljak (Široki WWin): Prvak BiH osigurao je drugo mjesto za doigravanje pobjedom u Čapljini, a Ramljak je u uvjerljivoj pobjedi sudjelovao s 14 poena, što je napredak u odnosu na niz prethodnih njegovih izdanja.

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Protekle dvije utakmice neće se naći u dobrom pamćenju Damjana Rudeža. Prvo je propustio dvoboj protiv Valladolida zbog ozljede, zatim je protiv Bilbaa odradio svoju najlošiju utakmicu sezone da bi u pobjedi protiv Manrese napokon zaigrao u skladu s očekivanjima. Za 24 minute ubacio je 11 poena (4/7 za dva, 1/4 za tri) čemu je dodao tri skoka i dvije asistencije.

Krunoslav Simon (Unicaja): Repešina Unicaja stigla je do iznimno važne pobjede protiv Blusens Monbusa i stigla na prag doigravanja. U vrijednoj pobjedi Kruno Simon ubilježio je deset poena (2/3 za dva, 2/6 za tri) uz dva skoka za 25 minuta provedenih na parketu.

Ante Tomić (Barcelona): Barcelona se bori za treću poziciju nakon regularnog dijela sezone, a korak prema osiguravanju iste napravila je domaćom pobjedom protiv Joventuta. U slavlju 80:59 Ante Tomić je za 17 minuta ubacio osam poena (4/6 za dva, 0/2 slobodna) uz sedam skokova i tri asistencije.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Dobio je 16 minuta u ligaškom ogledu protiv Kolossosa koji je Panathinaikos lagano dobio (93:77). Upisao je devet poena, tri skoka te šest iznuđenih prekršaja.

Tomislav Zubčić (Lietuvos Rytas): Zubčićeva momčad našla se u velikom zaostatku u finalu litavskog prvenstva, s tri poraza od Žalgirisa u prve tri utakmice, 88:73 i 72:45 u gostima, a 77:71 kod kuće. Hrvatski krilni centar bio je raspoložen u prvom susretu, s 14 poena za nepunih 15 minuta, bez promašaja iz igre (7/7 za dvicu), ali u naredna dva nastupa učinak mu je bio slabiji. U drugom susretu bio je bez poena i s dva skoka za nešto manje od šest minuta, a u visokom porazu u trećoj utakmici završio je s osam poena i četiri skoka za nepunih 18 minuta, s 3/6 za dvicu, 0/1 za tricu i 2/2 iz slobodnih bacanja.

Forma u padu

Mario Delaš (Žalgiris): S tri pobjede nad Lietuvos Rytasom u finalu, Žalgiris je proteklog tjedna došao korak do naslova u litavskom prvenstvu. Delaš ni u jednoj utakmici nije imao prevelik učinak. Bio je bez poena i s četiri skoka i dvije asistencije za 21 minutu u prvoj, s jednim poenom za nepunih 12 minuta u drugoj, a po tri poena i skoka za nešto više od 20 i pol minuta u trećoj.

Marko Popović (Žalgiris): Popović je u prvoj od tri prošlotjedne pobjede nad Lietuvos Rytasom (88:73) u finalu litavskog prvenstva imao skroman učinak, s tri poena i dvije asistencije za nepunih osam i pol minuta na parketu, uz pogođeni jedini šut iz igre, 1/1 za tricu. Slobodna bacanja nije pucao. U dolasku do gostujućih 77:71 ubilježio je sedam poena s 2/6 iz igre, 1/2 za dvicu i 1/4 za tricu, a 2/2 s crte slobodnih, dok je na putu do visokih 72:45 u trećoj utakmici bio na sličnoj razini. Igrao je malo više od 18 i pol minuta i završio s četiri poena, s 2/7 iz igre, 2/2 za dvicu i promašenih pet trica.

Goran Suton (Cedevita): Poslije stanke zbog ozljede zgloba, Suton se vratio u momčad u subotnjoj pobjedi nad Kvarnerom 2010 u Sisku (87:48), u 11. kolu Lige za prvaka. Igrao je 15 i pol minuta i upisao dva poena (1/3 iz igre) i pet skokova.

Marko Tomas (Cedevita): Od dva prošlotjedna nastupa, Tomas će po boljem učinku pamtiti onaj drugi, na putu do 87:48 protiv Kvarnera 2010 u Sisku. U subotu je imao 10 poena i po tri skoka i asistencije za nepunu 21 minutu u igri. U ranijem dijelu tjedna, u utorak, ubilježio je četiri poena i dvije izgubljene lopte za 21 minutu u pobjedi nad Splitom na Gripama (77:66).

Goran Vrbanc (Zadar): Zadar je prošlog tjedna s dosta poteškoća došao do dvije očekivane pobjede, protiv Zagreba u Trnskom i Splita kod kuće, a Vrbanc je bio u akciji samo na putu do 79:76 protiv Žutih s Gripa. U subotu je igrao šest minuta i ubilježio četiri poena s 2/5 iz igre, 2/2 za dvicu i 0/3 za tricu.

Klupa, tribine, doktori...

Stanko Barać (Anadolu Efes): Efes je prošlog tjedna odigrao tri utakmice TBL-a i sve tri dobio, no hrvatski centar zbog ozljede nije nastupao.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja završio je sezonu s B momčadi Barcelone, a za susret s Joventutom nije bio u sastavu.

Dario Šarić (Cibona): Ozljeda skočnog zgloba udaljila je Šarića od parketa u dvije prošlotjedne Cibonine utakmice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben07.05.2013. u 13:55
    Dokle će nam novinari gurati u reprezentaciju, one, koji čak i njih ugodno iznenade, kada u bosanskoj ligi zabiju 18 koševa i čak 6 puta ulove loptu.
    litleben
  • pikepiletina06.05.2013. u 21:45
    definitivno smo tanki na četvorci. još ispada da je tu najjači Pašalić.
    pikepiletina