Nogomet

Barcelona u Madridu, PSG u Lyonu, erupcija emocija na oproštaju Sir Alexa od Old Trafforda

Sportnet • petak, 10.05.2013.
Barcelona u Madridu, PSG u Lyonu, erupcija emocija na oproštaju Sir Alexa od Old Trafforda
Foto: EPA

Gostovanje Swanseaja na Old Traffordu ne bi po ničemu ulazilo u nogometnu povijest, no odlazak Alexa Fergusona tu će utakmicu nabiti iznimnim emocijama. Paris SG pobjedom u Lyonu može osigurati naslov prvaka, a Barcelona gostuje u Madridu kod Atletica...

Još je samo dva kola ostalo do kraja talijanske Serie A. Prvak je već poznat (Juventus), kao i viceprvak (Napoli), a još treba saznati ime kluba koji će u kvalifikacije za Ligu prvaka, onih koji će u Europsku ligu, te onih koji će ispasti iz prve lige. Za Serie B već se sprema Pescara, a već ove nedjelje mogli bi joj se pridružiti Palermo i Siena. Ne samo da su im ostale teoretske šanse, nego još k tome gostuju u Firenci, odnosno Napulju.

Fiorentina je jedina koja može uloviti Milan na trećem mjestu, te će se uz očekivanu pobjedu nad Palermom nadati porazu Rossonera od Rome. Derbi na San Siru mogao bi biti zanimljiv iz razloga što obje ekipe imaju velike motive, Rimljani žele u Europu i morat će preskočiti Udinese ukoliko ne uspiju preko Kupa izboriti kontinentalno natjecanje.

Spomenuti Udinese branit će svoju prednost pred Giallorossima na Friuliju protiv Atalante u čijim se redovima očekuje povratak Livaje nakon okršaja sa suigračem Radovanovićem. Od ostalih hrvatskih igrača u Italiji vjerojatno će zaigrati tek Kovačić čiji se Inter srozao na osmo mjesto i u Genovi više nema šanse izboriti europske pozicije. Budan, Vukušić i Radošević odavno nisu u planovima svojih trenera.

Borussia iz Dortmunda i Bayern iz Münchena odigrali su prošlog tjedna uvertiru za finale Lige prvaka, a Bavarci se ove subote vraćaju na svoju Allianz Arenu kako bi ugostili Augsburg, koji se bori za opstanak u prvoligaškom društvu. Kloppovi žuto-crni, kao drugoplasirana momčad Bundeslige, odlaze u goste Oliću i svom bivšem suigraču Perišiću, u Wolfsburg.

Trećeplasirani Bayer iz Leverkusena dočekuje Hannover, a četvrtoplasirani Schalke, koji želi osigurati kvalifikacije za Ligu prvaka, igrat protiv Stuttgarta, dok HSV i Borussia iz Mönchengladbacha na gostovanjima kod Hoffenheima i Mainza pokušavaju "uloviti" Eintracht i Freiburg. Ne računajući već otpisani Greuther Fürth, na začelju se traži još jedan izravni putnik za drugoligaško društvo.

Pavlovićev Werder sve brige može otkloniti na svom stadionu u Bremenu, protiv Lakićevog Eintrachta, a Fortuna iz Düsseldorfa ključni će korak pokušati učiniti pred vlastitim navijačima protiv sigurnog Nürnberga.

Nakon što je Marseille proteklog vikenda uspio spriječiti proslavu pariškog naslova prvaka, ovoga vikenda preostaje mu samo pobijediti Toulouse kod kuće i potom iščekivati nedjelju navečer te derbi Lovrenovog Lyona i Paris Saint Germaina na Gerlandu. U slučaju pobjede, momčad Carla Ancelottija okitit će se titulom neovisno o ishodu Marseilleove utakmice.

"Na naslov prvaka Francuske čekamo 19 godina. Naravno da osjećamo težak teret na svojim leđima", rekao je sportski direktor Parižana, Brazilac Leonardo, a talijanski stručnjak na klupi dodaje: "Nadam se da ćemo sve uspjeti završiti protiv Lyona. Bit će to sjajna utakmica".

Momčadi Nice i Saint Etiennea još uvijek vrebaju na Lyonovu treću poziciju i trebaju im pobjede u gostima kod Eviana i Lorienta, koji su pod tjednom odigrali polufinale Francuskog kupa. Šestoplasirani Lille ima zadatak pred svojim navijačima, svladati Reims. O putnicima za drugu ligu odlučivat će prije svega dvoboji Bresta i Sochauxa, Ajaccioa i Troyesa te Bordeauxa i Nancyja, uz spomenuti okršaj Eviana i Nice.

Derbi susret 35. kola na Vicente Calderonu odigrat će Atletico Madrid i Barcelona, a s obzirom na to da ni jedni ni drugi nemaju mnogo toga za izgubiti, za očekivati je potpuno otvorenu i efikasnu utakmicu. Susret bez većih tenzija očekuje i Real Madrid koji će u goste Espanyolu, još jednom klubu koji ne može bitno promijeniti svoju poziciju bez obzira na rezultat.

Porazom u posljednjem kolu od Getafea Real Sociedad je u igru za posljednje mjesto koje vodi u Ligu prvaka vratio Valenciju, koja sada zaostaje dva boda. Sociedad u ovom kolu očekuje domaći ogled protiv Granade, dok će Valencija morati u goste kod Raya koji još uvijek gaji nade u neko od euro mjesta, a samim time se čini i kao zahtjevniji protivnik.

Upravo je borba za Europu postala izuzetno zanimljiva, jer Malaga je dobila konačnu Uefinu kaznu od godinu dana pauze, pa se sada Betis prometnuo u prvog favorita za preostalu vizu, ali popriličan je broj onih koji će do kraja nastojati nadoknaditi svega dva-tri boda razlike. Mrtva trka vodi se i u bitci za ostanak, gdje se doslovno do posljednjih sekunda u posljednjem kolu neće znati tko će i naredne sezone svoje vještine pokazivati među elitom.

Zbog finala FA kupa vikend u Premier ligi će biti okrnjen za dvije utakmice. Alex Ferguson protiv Swanseaja će voditi posljednju službenu utakmicu Manchester Uniteda na Old Traffordu nakon što je u srijedu objavio povlačenje u mirovinu. Rezultatski je utakmica nebitna, ali će ući u povijest kako god završila.

Pobijedi li Aston Villu, Chelsea će praktički osigurati svojemjesto u Ligi prvaka uoči finala Europske lige i ostaviti Arsenalu i Tottenhamu da se bore za preostalo mjesto. U prosincu je Aston Villa stradala na Stamford Bridgeu s 0:8. Newcastle ide u London gdje bi s eventualna tri boda protiv QPR-a gotovo potvrdio ostanak. Tottenham također mora ići na pobjedu kod rasterećenog Stoke Cityja kako bi zadržao izglede za plasman u Ligu prvaka.

Sunderland ima praktički pa meč-loptu protiv Southamptona, utakmicu u kojoj bi mogao Wiganu pobjeći na nedohvatljivu prednost. Nemir se osjeća i u redovima Norwicha koji mora dobiti West Bromwich Albion. Arsenal i Wigan u utorak idu na sve ili ništa, a gostima za ostanak igra samo pobjeda. City u Readingu može i matematički potvrditi drugo mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 23:26
    A čuj,ja sam zaključio da su smradovi i bez da platim :P
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.05.2013. u 21:46
    koju su ovi smradovi s maxTv-a, plaćam, uredno pretplatu i onda mi zaključaju sve sportske programe,govna!
    Obrisan korisnik